Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fretleti değiştirme?


Darestan

Öne çıkan mesajlar

rahatlıkla ilgili diye biliyorum tonla alakası yok sanki..
luthier ler bakar o işlere bilmiyorum istanbuldaysan filan kolay bulursun..[signature][hline][i]smile at me and I will stay, start to cry and I'll go away, just please dont leave me guessing.[i]

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

iyi bi sap ayarıylada halledilir o cızırdamalar yani. fret değiştirme zahmetli bi iş gibi sanki ?

buzz feitende şu washburnlerde kullanılan gibsonvari köprü diil mi ? maliyetini bilmemde sustainde falan artış olur ama tabi floyd rose daki gibi tremolo koluyla janjanlı sesler çıkaramazsınız kol olmadığı için :)[signature][hline]-Mumya lazımmıydı abi ?
-Yok sağol bilader
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben kendi gitarımda cızlamalrdan dolayı şikayetciydim sonra goturdum gitarı yaptırdım , olmuşken toptan olsun fretleri de deiştir dedim bi de gusel torpule dedim bi de telleri max. alcalttırdım , bi de gitarın arkasında catlak oluşmuştu sapında, ibanezlerın sapları hassastır onu da duzelttırdım şimdi gitar her yonden cillop calmaktan zewk alıorum , usta da saolsun cok ii yaptı 180 milyon almıştı gecen sene ama degdi yani daha en az 3 yıl gider kanımca(+iyi bakıorum).

Taksim tunelde aşagı inerken yol 3 e ayrılır . ortadan dewam edersen sol tarafında guitar&violin yazan bir tabela gorceksin , (hatta studyo fanusun tam karşısına denk gelır) orda yaptırdım, adam hocamın tanıdıgıydı baya da ii bir ustadır. Adı rıfat git bi konuş istersen. Ben kendi gitarımdan sonra arkadaşımın gitarına da bakım istedik, fender wardı , arkadaşım malmsteencidir baya, adama da malmsteen gibi klavyeyi oydurttu ve muhteşem yaptı herif fretleri de jumbo yaptı cok saglam oldu mexika fender olmasına ragmen. boyle işte.[signature][hline]UsuaL SuspecTs

Music Group of C.a.L.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hoca ben fretleri cıkartıp yeni 0 jumbo fret taktırdım, o arada torpulettırdım gitardakı cukurluklar falan duzeldi aynı sewıye oldu, cilalattım, catlagı kapattırdım, telleri maximum aşagıya indirttim ve onceki halıyle su ankı halı arasında daglar fark war. Bi de benim gitar 98 model Ibanez rg570 , bakım gerekıodu yanı nerden baksan su anda 2. elini 800-900 dolar arası satarsın kalitelidir.0'ı da (gerci uretilmior ama aynı ozellıklere sahıp su anda 2004 model rg1570ler war, manyetiginden tut hedesıne kadar her şeyi aynı, sadece yenı model), 1400-1600 dolar arası deişior. Gitar kaliteli olunca kaliteli bi bakıma her turlu parayı dokuyosun dogal olarak. Ama 200-300 dolarlık bir gitara sahıpsen, yeni bir gitar alsan tabi daha mantıklı yani. Ne ki gitarın?[signature][hline]UsuaL SuspecTs

Music Group of C.a.L.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Piyasada 20'ye yakın fret çeşidi var.
Resimli olarak açıklamak isterdim ama imkanı yok.
Kabaca yazı ile anlatayım.

Bir kere her ne kadar sert metalden yapılıyor olsa fret aşınıyor.
23 senelik gitarımın teline basmak artık öyle bi hal aldı ki yakında pense ile falan basmayi deneyeceğim.
Şaka bi yana, fret değişikliği daha çok tele basma şeklini değiştiriyor.
Fret seçerken dikkat etmeniz gereken noktaları anlatayım.

Yükseklik: Yüksek fretin daha keskin, alçak fretinse daha sıcak ses verdiği söylenir. Kullanışlı fret, 0.8-1.2mm arasındadır.
Tepe noktasının kesimi: Yuvarlak olduğu zaman daha uyumludur. Arada sırada "ulan bu ne dümdüz" dediğiniz frete de karşılaşabilirsiniz. Ne kadar keskin üçgen köşesine benziyorsa sustain o kadar uzun olur, ne kadar top yuvarlak olursa sesin yükselişi netleşir.
Malzemesi: Ben kaliteli paslanmaz çeliği seviyorum, ama nikel, titanyum, alüminyum alaşımı gibi çeşitli materyel kullanılıyormuş.

Bir de Gibson'un fretini çıkarttır diyen bir bilge olmuş, aşağıda bazı markaların fretlerini bildiğim kadarı ile yazayim. Belki de gitarınızın fertinin tarzınıza uymadığını düşünebilirsiniz... =)

Gibson: 0.9-1mm Geniş tabanlı ve kesiti yarım daire şeklinde. Orta sertlikte malzemeden yapılmıştır. Basılması kolay ve net ses verir.
Fender: 0.9-1mm İnce tabanlı, dik sayılabilen kenarı ve yuvarlak tepesi var. Orta sertlikte malzemeden yapılmıştır. Tekin üstünde kaydırma yaparken diğer çeşitlere göre takılma hissi verir. Fakat keskin ve net sesi vardır.
Dunlop: 1.2mm Geniş tabanlı, tepesi yuvarlatılmış üçgen şeklindedir. Sert malzemeden yapılır. Basılması kolaydır. Netlik ve sustain'i de dengeli.
DiMarzio: 0.8-0.9mm Tecrübeme göre Fender ve Gibson arasında bir özelliğe sahip. Net sesi veriyor ama Fender'e göre daha yumuşak tonu veriyor. Seslerin ayırt edilmesi çok rahat. Orta sertlikte malzemeden yapılır.
Ibanez: Oha bu ne lan üçgen değil mi dedirten şekle sahiptir. Ama bana Ibanez'i sevdiren faltörlerden biridir de. 1.1-1.2mm yüksekliğine sahip. Tepesi hafif yuvarlatılmış üçgen şeklindedir. Sert malzemeden yapılır. Hızlı nota değişiminde parmak geçişinin zor olduğu söylenir (doğrudur da) fakat biraz abartı sustain'i ve buna karşın gayet net sesi vardır. Biraz fazla övdüm galiba =)
Greco: Bilir misiniz ama bu da favori markamdır. Japonya'da Fender'in resmi replikasını satar. 0.6-0.75mm yüksekliktedir. Geniş taban ve düze yakın, geniş tepesi vardır. Çok yumuşak ton verir ve basılması kolaydır. Yeni başlayanlara uygun fret şeklidir. Yumuşak malzemeden yapılır. Aşınma sorunu vardır.

Biraz daha bi şeyler karalayacaktım ama uzadı. Belki daha sonra.[signature][hline]"My shadow's the only one that walks beside me" (Bilo)
İmgelem Teorisi'nde Forum Deneme Aşamasında!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Super bilgiler bunlar, atıyorum arşivime.[signature][hline][b]Any man is capable of driving a blade into another man's chest. Anyone who thinks otherwise is a fool and won't live long. Killing is not a bad thing in and of itself; it is the intent behind the action that counts.[b]

[b]Umrae[b]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bora hoca perdeni değiştir derken tesviyeyi kastetmiştir. entonasyonun doğru olması için. yani perdeler sökülecek, dolacak, perde yerleri (takılacak perdeyi de düşünerek hatta) tekrar çizilecek, perde takılacak. perde türü zevk meselesidir gerçekten. ama doğru entonasyonlu klavye değil. kimi jumbo sever kimi banjo... herkes doğru nota sever ama.

ha bora hoca takıntılıdır o ayrı. :) komple takıntılı zaten. müzisyen diil de matematikçi gibi. resim çizse japon ressamlar gibi çizerdi şerefsizim.
[signature][hline]freeedom, 15 Ocak 2005 19:35 tarihinde demiş ki:
beyler kotulemeyin nargileyi sutlu nargilede var peki o damı zararlı o nası zara veriyo acaba sutle su farklı maddeler o zmn o alveollere ne yapıo bunacaıklık getirin


[Bu mesaj horacegoesskiing tarafından 24 Ocak 2005 12:53 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...