Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

yardım bana... Kurşun (Pb) ile ilgili.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
yapmak istediğim bir şekilde bir yerlerden alacağım kurşunu eritip kalıba döküp sonradan basit şekiller vermek. sarf edeceğim çabanın az olabilmesi, madenin kolay bulunabilmesi ve ortaya çıkan ürünün ağır olmasını istediğim için kurşunu seçtim. başka bir alternatif söylerseniz o da olur.

merak ettiğim bi kaç şey var;
ben bunu en kolay nerde bulurum? tabaka halinde fln bulabilir miyim yoksa gidip bir balıkçıdan olta için kurşun mu alayım?

kömür sobası eminimki eritmek için yeterli olacaktır fakat; neyin içinde eritmeliyim ben bunu ? kurşunla beraber eriyip gitmeyecek bişey olması lazım.

ve son olarak ben bu zımbırtıyı tabaka halinde bulabilirsem bu zahmetlerin hiç birine gerek kalmıyor. :)

hadi bişeyler söyleyinde bende çıkıp bi kaç saat içinde alıp geliim...

(bide fiyatı nedir ki acep ?)
Mesaj tarihi:
eheh Rahan rahat dursana sen. cıvıtmayın hemen :)

balmumu olmaz çünkü ağır olmalı fakat çok narin olmamalı.
o tip birine sormak iyi fikir aslında ama bildiğim kimse yok maalesef.

[Bu mesaj Zopik tarafından 17 Ocak 2005 14:43 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
taş ocak sanırım en iyisi
bi demirin erime sıcaklığında katı halde dayanabilecek yegane şeylerden biri taş?[signature][hline]In Moon I trust
For Moon I live
The Moon I love
The Moon I pray...
Mesaj tarihi:
abi kurşun aslında o kadar zor eriyen bişi deildi galiba ya
maşa ile tutup denesene bi kere tabi eline iyi bi eldiven giy önce

patriot filminde hatırlarsan çocuk gayet metal kaşık içinde eritiyodu kurşun askerleri[signature][hline]In Moon I trust
For Moon I live
The Moon I love
The Moon I pray...
Mesaj tarihi:
hay yaşa. dimi ya ...

hatta şunu buldum sen öyle diince :

Fe :
Erime noktası: 1535°C
Kaynama noktası: 2750°C

Pb :
Erime noktası: 327,6°C
Kaynama noktası: 1740°C

evet o tip bir kapta hallederim sanırım.

(annem öldürür beni yaw.. ehehe)
Mesaj tarihi:
ya yok işte öyle biri. olsa ne diye burda cevap bekleyeyim ki :)

evet birde o vardı. hiç aklıma gelmemişti. açık havada yaparım olmazsa zehirlenme sorun olmaz. direk soluyacak halimiz yok ya ...

fakat hala kalıp sorunum var. bu mereti demirden bir kalıba döksem nasıl ayırırm ki acaba ?
Mesaj tarihi:
alaaah tam benim konum
bende denedim bunnarı:)

sana benim forgeyi satayım 20 kağıda olur (15 milyon tuttu masrafı) yada 25 olsun ya çok uğraştım onunla ben
Bağ noktaları zayıf
sarsarsan vurursan çöker
çünkü sıcağa dayanan bir tür çamur kullandım. okadar da sağlam değil kolay kopuyor hemen ama çamurda veririm yanında torbada kopan yerlere sürer tekrar yaparsın en önemlisi kızınca parçalamamak:)
tabi bu okadar gerekli değil
tabi tezgahın üstüne koyarsan öyle kullanırsan dağılmaz

içinde kok kömürü yakabilirsin
bellow sisteminide istersen 70 kağıda olur :) (içindeki cezve sıvı hale gelir) ama gerek yok ben oynarım o bellow sistemi ile:P havalandırma yapıyorum ondan ben vakumu süper.

Kurşunu en büyük olta kurşunlarından yada kadiköydeki esnafa sora sora bulabilirsin ama en temizi ve en temizi (madde olarak) tabiki olta kurşunu derim
eskiden kurşun musluklar vardı onları falan deneme çok pislik var içinde

Kurşunu basit bir boyasız cezvede eritebilirsin onuda veririm
hatta kurşunda var bende içi tamamen kurşun dolu cezveyi (ağırr) 5 kağıda satarım

Kalıp en zor kısmı
bunun için sanayi kumu döverek kalıp yapıyorlar ama o kalıbın kumunu asla bulamadım ben.:) ayrıca kalındır onun kalıpları

Kalıp olarak ne kullanıldığını bu kurşun heykellerini aldığın yere sorabilirsin sölemezlerde döversin

Kalıplar 1 defa yapılır çok defa kullanılır
gene bir tür alçıdan yapıyorlar ama bilmiyorum onun maddesini sorarsan söylerler ama

Sonra kalıbı 2 parça halinde yapıyorsun içini oyarak yada
sevdiğin bir kurşun heykeli alıyorsun (eheheh copy olayı tabi heykeli kalıplanabilir olması önemli çıkıntılarına bakıcan nası anlatırımki onu buradan) heykelin etrafına bir tür yağ sürüp az miktarda (ki kalıp yapışmasın) ortaya koyup etrafına kalıbı yapıyorsun yağ olarak gres derim de kalıbı bozarmı bilmiyorum ayrıca vıcık vıcık bırakırsan izi kalır sadece sürüceksin sonra bütün yağı alıcaksın parmakla sadece sürülen kalacak
sonra heykeli kesmeden kalıbı çıkarmak zordur. ortadaki malzeme kurşun ve kalıbı keserken testere bıçağının kalıbı ortadan yarım cm boşluk yapması olmaz
onun içinde kurşuna gelene kadar kalıbı çok ince bir testere ile kesmeni (el aletleri var bunun için incecik dairesel testereler var drebel deniyor bunnara sanırım) kurşuna gelince çok zorlamamanı öneririm yoksa bozarsın testereyi

Kalıbı ikiye ayırdın

ortadaki kurşunu aldın
sonra kalıbın birbirine tam oturmasını engelleyen çıkıntılarıda zımparaladın
sonra kalıbın cücenin ayaklarının altına gelen bi kısıma delik açıyorsun
delik açarken 2 kalıbı gene birbirine oturtuyorsun sonra küçük bir matkap ucu ile (testereyi kesmek için sana aldırdıkya o cihazı:P onunla del) adamın yere konduğu yani gözükmiyen yerine tam kalıp birleşme noktasından ince bir delik açıyorsun
sonra kalıbı ayırıyorsun gene
iki taraftada eşit bir matkap ucu izi var
onları eşit miktarda genişletiyorsun taşlama ucu ile (o el aleti olmassa olmaz)

Sonra kalıbın üzerindeki çok ince detayları gene o el aletinin küçük bir ucu ile yapabilirsin

Sonra bir teneke buluyorsun peynir tenekesi mafyanın adam öldürürken kullandığı cinsten
içine bildiğimiz kum dolduruyorsun taşsız olacak kum dere kumu yani.. ayrıca kumu kullanmadan önce tepsiye döküp iyice yayarak evdeki fırına atıp kurutmalısın nemli olursa olmaz
Sonra kalıbı bir işkence ile KIRMADAN kapatıyorsun birbirine iyice oturtuyorsun(işkence derken yaylı işkenceler yada çevirmeli işkence türü)
Sonra kumun bir kısmını boşaltıyorsun tenekeden
Kalıbı tam ortaya koyuyorsun ve kalıptaki kurşunu dolduracağımız bölümü tam yukarıya baktırıyorsun
sonra kalıbın etrafına kum doldurarak kalıbın doldurma deliğine gelene kadar kum dolduruyorsun tenekeye (kalıbın içine sakın kum kaçırma) sonra doldurma deliğinin etrafındaki kumları elinle eziyorsun hafiften ve kumların doldurma deliğinden yukarda olmaması ve çokta aşağıda olmaması gerekiyor yani çokk hafif aşağıda olsun ki oraya dökülen kurşun tekrar kalıba dönmesin ve oradaki kumları tutsun

Sonra kurşunu cezvede eritiyorsun
eline kalın bir eldiven giyiyorsun sonra uzun bir pense ile (yada bildiğimiz pense) cezveyi alıyorsun
kalıbın doldurma deliğinin üstünden yavaşşşca boşaltıyorsun kurşunu (aman allam eldiven takmadım ellerimi ısıtıyor yanıyorum devam edemicem olayı olmasın) sonra kalıp dolunca duruyorsun taşırmadan fazla
ayrıca kumu vurmamaya dikkat ediyorsun yoksa içine kaçar
sonra bırakıyorsun onu orada kum ısıyı çekiyor beklemen lazım ama acele etme git tv izle

sonra alıyorsun suya sokmuyorsun soğusun diye (kalıplar su bazlıdır genelde) onun yerine eldiven kullanıyorsun
kalıbın işkencesini açıyorsun
sonra kalıbı tutup ikiye ayırıyorsun
sonra kurşundan oluyo
sonra kalıbı gene temizleyip kuma gömüyosun bidaha yapıyosun:)

Not:
Kalıbın doldurma deliğine direk dökülmemesi gerekir. bunu neden olduğunu bilmiyorum ama kalıbın kenarlarına ulaşması için önemli olduğunu söylemişti matematik hocam (bu işlerle uğraşmış az bi az)
bu yüzden kalıbın alt kısmını ge
Mesaj tarihi:
Ayrıca
kurşun cezvede eritilir
kaşıktada erir
hatta cezvenin kıpkırmızı olması erimesi anlamına gelmez anca yamulur. oraya sıvı kurşun deydiği an ısıyı alıp cezvenin erimesini engelliyecektir

ayrıca

içi su dolu kağıt kabın altına ateş yakarsanız (abartmadan) kağıt kab yanmaz fakat su kaynamaya başlar:)
çünkü kağıt 130 derecelerdemi ne alev alıyor
su ise 100 derecede kaynıyor
kaynıyan su kabın 100 derecenin tepelerine çıkmasına izin vermiyeceği için tamamen kaynıyana kadar kab yanmaz

aynı şey kalay kaplı bakır kaplardada geçerli
kalay normal olarak kalaycılardaki tüp ateşinde bile kolay eriyen birşey
yemekleri yaptığınız ısılarda eriyor
peki yemeği yaparken niye erimiyor?
çünkü yemek ısınırken kalaydaki ısıyı alıyor[signature][hline]MAY EXPLODE IF DAMAGED OR DISPOSED OF IN FIRE.
DO NOT SHORT-CIRCUIT.
KEEP UNDER -30°C
Kedimin resimlerine gider

[Bu mesaj Chemical tarafından 17 Ocak 2005 15:14 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
said:
nindalf, 17 Ocak 2005 15:19 tarihinde demiş ki:
Chemical sapık mısın kerdeşim.

Bu arada zeplin hakkında sana kötü haberim var. artık getirmiyorlarmıs...

ya
ne sapığı ya
burada bütün frp oyunlarında olan heykelciklerden ve piyasada tonlarca satılan (ehehe ağır olunca tona erişiyo:P) heykellerden sözediyoruz
bunları kendin yapmak bilgi ister yetenek ister immune to fire ister ayrıca cezve ister

sapıklıkla alakası ne
yani matematik çalışsam sapık olacam

ayrıca zeplinide kendim yapıyorum
litresi düşük onnarın[signature][hline]MAY EXPLODE IF DAMAGED OR DISPOSED OF IN FIRE.
DO NOT SHORT-CIRCUIT.
KEEP UNDER -30°C
Mesaj tarihi:
salak birşey o
hem 3 kanal taşımıyor onlar
2 motor taşıyor
2 tanede speed control koyarsan iner aşağı anca 2 motor ve pil alır kontrolde çat çut olur

benimki 3 kanallı olacak
heryöne hareket edicek[signature][hline]MAY EXPLODE IF DAMAGED OR DISPOSED OF IN FIRE.
DO NOT SHORT-CIRCUIT.
KEEP UNDER -30°C
Mesaj tarihi:
sırf hareket için 2 kanal servo yeterli ustunde 360 derece donebilen fan koydugun zaman her yone hareket etmeni saglıyo helikopterlerdeki muhabbetin aynısını dusun. İrtifa için de altında tam model boyutunda fan ile 2 tane flap i var.

hareket kabiliyeti cok yüksek..[signature][hline]defaultgame WoW TeaM
AAL '05
Mesaj tarihi:
kurşunu kolay ve ücretsiz bulmak için terkedilmiş eski binalara gir su borularını sök genelde kurşundandır onlar :)

kalıp içinde en ideali malta taşıdır :)[signature][hline]Don't be afraid of the dark! Be afraid of what it hides!

Rahan, 04 Ocak 2005 19:36 tarihinde demiş ki:
ayrıca kimsenin sizi kolunuzdan tutup hristiyan yapabilme gibi bir ihtimali yok ki?? tarkan filmlerinde mi kaldınız naptınız siz anlamadım valla..
  • Yeni Oluştur...