Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tanklar Hakkında Genel Bilgi, bölüm 1 "Sınıflandırma"


Cafein

Öne çıkan mesajlar

Evet, madem tankları açıklayıp duruyoruz, bence biraz genel bilgi vermeli, tank bilip sevmeyenlere öğretmeli.

Öncelikle tank nedir, nereden ortaya çıkmıştır?
Tank, İngilizlerin I. Dünya Savaşı sırasında siperleri rahatça geçecek ve piyadeye destek verecek bir araç arayışları sonucu ortaya çıkmıştır.

Basit olarak tank, makinalı tüfek ve/veya topla, bunlar olmadığındaysa yine ağır tip herhangi bir silahla donatılmış, arazide hareketi kolaylaştırmak için teker yerine paletleri olan, zırhlı, metal, yürüyen bir kutudur.

Genel olarak tanklar, yapıldıktan sonraki yıllarda çeşitli ülkelerce değişik şekillerde sınıflandırılmıştır. Tank sınıflandırmasında kullanılan ölçütler ağırlık, hız, zırh ve silah kapasitesi olmuştur.

Tank Sınıflandırmaları:
İlk tankı İngilizler yapmış ve uzunca süre bu işi tekellerine almışlardır. Dolayısıyla ilk sınıflandırma tipi de onlara ait.
İngiliz tankları işlevine göre sınıflandırılmıştır. Her tank, ait olduğu sınıfa ait özellikler taşır ve bu katı özellikler yüzünden belli bir dönem aynı sınıftan olan tüm İngiliz tankları birbirlerine benzemiştir.
"Cruise" Tankı: Normal Cavalry/Süvarı birliklerinin görevini yerine getirecek olan tank sınıfı. Bu tanklarda, esneklik ön plandadır. Görevleri, kanatlardan hücumlar yapmak, düşmana zaiyat vermek, takiplerde düşmanı kovalamak gibi klasik süvari birliği görevleridir. Bu görevi yerine getirmek için bu sınıftaki tanklar, orta zırh ve hafif topa sahipti, hızlılardı ama korumaları ve hasar verme yetileri düşüktü.

"Infantry" Tankı (Piyade Destek Tankı): İngilizler zaten tankı aslen bu amaçla yaptıkları için üretmeyi ve kullanmayı en sevdikleri tank sınıfıydı. Bu tanklar ağır zırhlıydı ve mümkün olan en ağır silahları taşırdı. Görevleri ağır ateş altında piyadeye destek vermek, hücuma kalkıldığında önden giderek düşman savunmasını yarmaktı. Ne yazık ki hem ağır zırhı hem de piyadeye destek verme düşüncesiyle bu tanklar çok yavaştı, cephedeki kullanım hızları 10km civarındaydı. Kısacası görevleri düşman ateşine dayanmak ve karşılık vermek olduğu için esneklikten yoksunlardı. Cephe çok hızlı kayarsa, bu tankların TIRlara yüklenerek taşınması gerekiyordu.
"Light" (Hafif) Tanklar: Genelde yapılış amaçları, ucuz olmaları ve kolay üretilmeleriydi. İngilizler bu tankları pek sevip kullanmamışlardır. Yapısal olarak hafif siklet tank denebilir. Çoğu modeli top bile taşımaz, makinalı tüfek taşır. Zırhları incedir, bazılarınınkini iyi bir tüfekle delmek bile mümkündür. İyi yanı, aşırı hızlı olmalarıdır. Kullanım alanları genelde diğer tankların yetişemediği yerlere yetişmek, geri planda koruma görevleri yapmak ve konvoylara koruma sağlamaktır. Cephe deneyimlerinde İngilizlerin bu tip tankları ağır kayıplar verdiğinden, ön saflara gerekmedikçe sürülmezler.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Almanlarda tank sınıflandırmaları:
Almanlar, tankın kullanım doktrinini tümüyle değiştirmiştir. İngilizlere ve Fransızlara göre tank, piyadeyle birlikte kalan, onunla hareket eden ve topçunun menzili dışına asla çıkmaması gereken bir silahtı.
Almanlar, topçu yerine Stuka bombardıman uçağını koydu. Böylece artık, uçak koruması sayesinde saldırı menzili 700kmye çıkabiliyordu. Ayrıca, tanklar ayrı, piyade ayrı ve tanklara destek verecek "mekanize" piyade ayrıydı. Yeni zırhlı doktrini belirlenmişti, tanklar hava koruması altında düşmana saldırır, kendi başlarına hareket eder, cepheyi yararlar. Tankların hemen ardından mekanize piyade, esnek ve hızlı hareket kabiliyeti ile buralara saldırıp kalan direnci kırar. En son yavaş gelen piyade ve topçu, tüm direnişi imha eder ve fiili işgali gerçekleştirir.

Tankların kullanımı böyle değişince, sınıflandırmada göz önüne alınan kıstaslar da kullanıma göre değil, tankın özelliklerine göre olmaya başladı. Almanlar, gelişen teknolojiye ve silahlara göre, bugün de kullanılan "Hafif- Orta- Ağır" sınıflandırmasını yaptılar.
"Hafif" Tanklar: Bu sınıf tanklar genelde 10 tonun altında, silah olarak hafif toplara sahip, amaçları keşif ve destek olan tanklardı. İlk Alman tankları da üretim olanaksızlıklarından böyleydi, Panzer 1ler makinalı tüfekli ve topsuzdu. Panzer 2ler ise sadece 37lik en düşük sınıf top taşıyordu.
"Orta Sınıf" : Zırh koruması tatminkar, hızı iyi, top olarak da orta-ağır tip top kullanan tanklardı. Ortalama olarak 25-30 ton arası ağırlığa sahiplerdi. 2. Dünya savaşının başlarında bu sayı bir sınırlamaydı, çünkü Avrupadaki bir çok köprünün taşıma kapasitesi 22-25 ton olarak hesaplanmıştı. Asıl "Muharebe" tankı görevi bu tanklarındı.
"Ağır" tanklar: Bu tanklar 75, bazen 90 tona çıkabiliyordu. Kullandıkları silahlar en ağır tip toplardı, zırh kalınlıkları muazzamdı. Kötü yanları ağırlıkları yüzünden yavaş hareket ediyorlardı, yine de Almanların Tiger gibi tankları bu sınıfa sokulursa, boyutlarına göre çevik tanklardı. Asıl amaçları, saldırıyı önden götürmek değil, tanka tank çatışmalarda üstünlük kurmak veya belirli bir bölgeyi korumaktı. Amerikanların hesap yaparken vuracakları her Tiger için 5 Sherman tankını kaybeceklerini hesaplamaları veya Almanların pusu kurup savunma yapmak için hantal ama süper silahlı Hunting Tiger diye bir tank yapmaları ağır tankların işlevselliklerini gösterebilir.

Modern tanklarda, bu sık kullanılan tanıma ek olarak "Muharebe Tankı- Keşif Tankı- Destek Tankı" ayrımı da kullanılır.
Muharebe Tankı (Main Battle Tank): Muharebe tanklarının amacı, adları üstünde, muharebedir. Yani savaş meydanında üstünlük kurmak, savunma yarmak, vs vs. Bilinen tanklar genelde bunlardır.

Keşif Tankları (Reconnaissance Tank): Bunlar, giderek esnekleşen cephe koşulları için yaratılmış yeni bir tank sınıfıdır. Asıl amaçları, esneklik kazandırmaktır. Amerikanları "Sheridan" veya İsveçlilerin "Scorpion" tankı bunlara örnektir. Bu hafif, küçük ve hızlı tankların özellikleri, "Havadan indirme" gibi normal tanklarda yapılması çok güç bir şeyi başarmak, düşman hatlarının gerisine sızmak ve orman gibi tankların zor hareket ettiği ortamlarda hareket kabiliyetine sahip olmaktır. Özellikle, paraşütçü birlikleriyle beraber indirilmek üzere tasarlanan Fv 101 Scorpion incelenmesi gereken bir araçtır.

Destek tankları (support tanks): 2. Dünya savaşında ortaya çıkan bu sınıf, modern mekanize orduların belkemiğidir. Sizce bir dozerden daha iyi ne olabilir? Silahlı ve zırhlı bir dozer!
Bu tip tankların görevi, üzerlerine eklenen tertibatlar sayesinde, köprü kurmak, diğer tankları çekmek, vinç olarak kullanılmak, iletişime yardımcı olmak, mayın temizlemek, vs vs vsdir. Çoğunluğunda taret(topun olduğu kule) çıkartılmış, yerine amacına uygun tertibat yerleştirilmiştir.

Tüm bunlara ek olarak "Amfibi tank- Amphibious tank" gibi bir şey de var. Ayrı bir sınıf değil, çünkü tek düzgün örneği Rusların PT-76 Tankı. Başka tank olanı yok. Bunun amacı da yüzerek, kıyıya çıkan amfibi birliklere daha denizdeyken destek vermeye başlamak.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Turkiyenin de artik Nato hurdalari yerine kendi tanklarini tasarlama ve imal etme zamani gelmedi mi? Anadolu kosullarina uygun, dag tepe giden bir model olmali. Bunu yapacak isci, sanayii ve beyin gucu mevcut. Tek gereken isi baslatacak sermaye... Gerci silah saticisi ulkeler bunu engellemek icin her seyi yapacaklardir, ama korkmamak lazim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Valla Leopard 2, Challenger 2 gibi tanklara Nato Hurdası dedin ya .. bitirdin beni.

Anadolumuzun narin arazisi için ise bizim ' güzel ' beyinlerimiz anca şahin şasisi üzerinde lpg'li tank(!) yapıp ismini de Cengaver Anadol koyar bence.


Bu yoruma bu cevap.


Tarih bölümü herkesin bir anda kendini Genel Kurmay başkanı zannedip geçmişi sorgulamasına hık demeyen veya canavar fikirler ortaya atınca VAAAYY BEE diyen insanlarla dolu bir yer değil.. ( fazla sert oldu )[signature][hline]What we do in life,echoes in eternity.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Mathias, 11 Ocak 2005 00:47 tarihinde demiş ki:
Valla Leopard 2, Challenger 2 gibi tanklara Nato Hurdası dedin ya .. bitirdin beni.

Anadolumuzun narin arazisi için ise bizim ' güzel ' beyinlerimiz anca şahin şasisi üzerinde lpg'li tank(!) yapıp ismini de Cengaver Anadol koyar bence.


Bu yoruma bu cevap.


Tarih bölümü herkesin bir anda kendini Genel Kurmay başkanı zannedip geçmişi sorgulamasına hık demeyen veya canavar fikirler ortaya atınca VAAAYY BEE diyen insanlarla dolu bir yer değil.. ( fazla sert oldu )


Kimi kandiriyorsun? Leopard 2 kac tane var? hala M47'ler M60'lar var. Askerde gorduk kardesim, senin onayina ihtiyacim yok. Az sayida modern arac var, cogunlugu nato hurdasi. Kamyonlar desen onlarda oyleydi, neyse ki son don donem Otokar durumu kurtardi. (Tamamen Turk mali bu arada).

Ayrica sen kendi beynin icin konus, bizim beynimiz guzel, calisiyor, uretiyor. Evet bunu da yapabiliriz, onemli olan kendine guveni olmayan, ezik kisileri, tutuculari kaale almamak. Otomobil ihrac eden ,denizalti yapan bir ulke tank da yapar.

Bir de bunlari yapmak icin genelkurmay baskani olmaya gerek yok ki. Bu gun istese Tofas bile bu calismaya baslayabilir.
Onemli olan sermaye.

Bir de boyle bir seye niye karsi ciktigini anlamadim? Sonra Almanya Leopard 2 satmayiz deyince acikta kalmak daha mi iyi sence? Yarin obur gun bir ambargo olsa sence silahsiz kalmak daha mi iyi? Yoksa hersene milyarlarca dolarlik doviz acigi olmasi, yabanci ulkelere para akitilmasi hosuna mi gidiyor? Savunma harcamalarinin yarisi icerde kalsa, kac kisiye ekmek kapisi olacak iki tesis olursa kotu mu olur? Yoksa Turkiyenin disa bagimliligindan zevk mi aliyorsun?

Esas sen sacmalamissin bilader, kusura bakma...


not.demiroyun ismini degistirmwk zorunda kaldim, passwordu unuttum :)

[Bu mesaj demirbilek2 tarafından 11 Ocak 2005 03:33 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj demirbilek2 tarafından 11 Ocak 2005 03:39 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj demirbilek2 tarafından 11 Ocak 2005 03:42 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

En fazla Aselsan'ın yaptığı yapılabilir . O da savaş araç-gereçlerini modiflemek.

Tank üretimi bizi aşar.Kendi zırhlı araçımızı tamamen kendimiz anca yapıyoruz. Nereye dağ-tepe düz gidecel t-90 kıvamında tank yapıyorsun ?.

Sermaye oralara gitmez bence. Daha önemli işler var şu anki durumda.[signature][hline]What we do in life,echoes in eternity.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

t-90 'ın Kars'ta donduguna dair söylentiler var ..

Tank üretimine gelince , Tank üretimi sadece şasisini yapmakla bitmiyor . Tankın hedef sistemleri , hareket , manevra sistemleri , motoru , Zırhı gibi çok komplike parçaları var yapılması gereken . Ne yazık ki Türkiyeye ait bir teknoloji yok bu saydıgım sistemleri içine alan . Bu da çok doğal ar-ge'ye ayrılan pay o kadar küçük ki bu tarz şeyleri beklememiz hayal sadece. Aselsan var gücüyle uğraşıyor elektronik sistemler dalında . pek tabiki destek lazım ama arkayı ABD'ye yaslamış , boşverin uçak yapmayı biz size daha ucuzunu veririz lafını duyup uçak fabrikasını kapatan bir zihniyetin devamı olanlardan böyle şeyler beklememek lazım ...
Hayal kırıklığı olur sonuç .[signature][hline]MaXi...

[Bu mesaj maxigenous tarafından 11 Ocak 2005 19:03 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Türkiye'de bunlar zaten zamanında çok tartışılan konular. En büyük baltalanma sebebi ise Soğuk Savaş'ın bitmesiyle birlikte Amerikalıların elde kalan M-6o tanklarını leblebi gibi sağa sola dağıtması.
Türkiye de bundan faydalanmış ve "kim kasar fabrika AR-Ge, daha ucuz" diyerek envantere M60 doldurmuştur.
Esasen kabiliyet bakımından "vasat" olan M60lar, yılların da geçişiyle "hurda" denmese de, pek de iyi olmayan durumlara gelmiştir. Gerçi İsrail falan da yardımıyla ordu işler ve modern durumda tutmaya çok uğraşıyor ama 10 yıla kadar işleri bitmiş olacak.
Aslında, fiilen Türkiye'de kendi tankımızı yapacak potansiyel var, ama bilgi birikimi olarak 0 noktasında olduğumuz için çok yatırım lazım. Aselsan bu konuda gerçekten çok yırtınıyor, ama yurtdışı baskısı ve teknolojik imkan olarak onun da boğuşmaya gücü yok.
Evet, Türkiye'nin tanka ihtiyacı var. Ama bir de şöyle bakalım, en yeni, süper tankları ne yapacağız? Artık öyle büyük savaşlar yok, gerilla savaşlarında ve şehir çatışmalarında tankın ne kadar kullanılır olduğu da ortada. Türkiye'nin bu tip çatışmalar için uygun ufak birlikleri yapılandırılmış olarak mevcut ve ordu bunlar üzerinde duruyor şu aralar.
Özellikle PKK ile mücadele zamanında da bu öne çıkan bir durumdu. Dağlık arazide tanklar hiçbir şeye yaramıyordu. Bütün iş yayan askere ve komandolara kalmıştı.
Meseleye bir de bu yanından yaklaşmak gerek. Bu saatten sonra kalkıp Yunanistan'ı falan işgale gidecek halimiz yok. Öyleyse bize pahalıya patlayacak öküz gibi tank yatırımlarına da şu an ne kadar ihtiyaç var? Uzun vadede gerekliliği yadsınamaz olsa da, bence şu anki durum budur.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

haa m60ların modernizasyonu demişken dünkü sabah gazetesinde gördüğüm yazıyı aynen yazıyorum:
[hline]
İsrail İle Tank Sorunu
-Türkiye ile İsrail arasındaki tank yenileme anlaşması askıya alındı-
Türkiye ile İsrail arasındaki savunma işbirliğinde "aslanpayı" sayılan M-60 tanklarının modernizasyon projesi askıya alındı.Modernizasyon projesinin İsrail firmasının prototip taahhütlerini yerine getirememesi üzerine alındığı öğrenildi.TSK envanterinde bulunan 170 adet A1 sınıfı M-60 tankının modernizasyonu için açılan projenin maliyeti 700 milyon dolara yakın.
-Ödemeler durdu-
Tankların modernizasyonunu üstlenen İsarailli IMI firmasının, 29 Mart 2002'de imzalanan sözleşmeye göre, prototip üretimini tamamlayarak yaz testini bitirmiş olması gerekiyordu.Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın ödemeleri zamanında yapmasına rağmen firmanın protoipleri yetiştirememesi gerginlik yarattı.Ödemeleri durduran SSM, daha sonra da Kayseri'deki yedek parça üretimini durdurdu.
-3 yıldır üretim yok-
M-60 tanklarının modernizasyonu ile ilgili ihale üç yıl önce İsrailli IMI firmasına verilmişti.Modernizasyonun İsrail'e verilmesi beraberinde bir çok eleştiri ve tepki getirmişti.SSM'den bazı uzmanlar tepkilerini bir mektupla Köşk'e yazmıştı.Ayrıca, IMI'nin uygulayacağı "reaktif zırh" teknolojisinin "demode" olduğu belirtilmişti.
[hline]
işte tanklarda durum bu şu an...

[Bu mesaj PUMA tarafından 12 Ocak 2005 21:52 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...