Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Asus dsl-n66u help!

Editor

Öne çıkan mesajlar

ozetle acikliyorum
xDSL protokolleri cpe router'dan DSLAM'a girinceye kadar, ATM konusurlar. ATM spesifikasyonunda ise (RFC 2684) VPI ve VCI denilen yapilar bulunur, VPI virtual path identifier, VCI ise Virtual Channel identifier oluyor.

simdi bir ATM baglantisi kurmak icin ilk once iki endpoint'i birlestirmemiz lazim bunu da virtual channel yaratarak yapiyoruz ve birden cok yarattigimiz virtual channel'lari birbirinden ayirt etmek icin de bir identifer veriyoruz header'ina.
ayni sekilde bu virtual channel'lari contain edebilmek icin de virtual path belirliyoruz, ve ayni path'i kullanicak virtual channellari bu path'a koyup yine bir identifier veriyoruz ATM header'ina.

neden 8/35 sorusuna gelirsekte, tamamen telekomun dsl altyapisi kurulurken tanimlanmis degerler bunlar, tum turkiyedeki dslam'lar karsidan 8/35 degerleri gelcekmis gibi config cekilir. boylece siz bu degerleri modeminize girdiginiz atm path'ini olusturmus olursunuz.

e peki benim bilgisayarima ben ethernet kablosu takiyorum, haliyle gidenler de ethernet frame diil mi diye soracaksiniz. evet sizin pc'nizden cikan frame bir ethernet frame'i. peki bu frame nasil oluyro da ATM uzerinden gidiyor derseniz bunun cevabi da pppoeoa dedigimiz protokolde gizli.

bu nedir derseniz en basit sekliyle ethernet framelerinizi atm encapsule ederek sizi ppp baglatinizin sonlandigi yere tasiyan protkoldur ve cok buyuk genelde ATM uzerinden AAL5 encryption ile calisir. ppp endpointiniz ise BRAS dedigimiz turk telekomda redback diye gecen cihazlardir. bunlar sizin ip almanizi AAA'yi gecmenizi saglaip sizi isp'nin mpls sebekesine sokarlar. zaten BRAS dedigimiz %90 bir LER yani Label Edge Router'dir.
Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

yok abi tamamen sallamasyon rakam vpi icin 0-255 arasi vci icin de 0-65535 arasi deger verebilirsin
yamulmuyorsam vpi header'da 8, vci ise 16 bit kapliyor.

abi ok de vdsl2 de PTM kullanılıo ATM değil...

802.1q diye bir seçenek var orda VLAN ID: 35 yaptım normalde KAPALI 802.1g hipernette filan ama hem fiber olup hem VDSL2 olunca böyle oluyormuş
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...