Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Modelcilikte Temel Malzemeler- Bölüm I


Cafein

Öne çıkan mesajlar

Evet patiler, madem modelcilik işine soyunduk. Malzemelerle başlayalım. İlk önce temel malzemeleri anlatacağım, sonra da ekstradan işinizi kolaylaştıracak ama daha "İleri" denebilecek malzemeler. Unutmayın, donanımınız ne kadar iyi ve gelişmişse, o kadar iyi sonuç alırsınız.

Malzemeleri işlevlerine göre ayırmayı uygun gördüm. İlk olarak, kesici, delici ve kırpıcı ekipmanımız.

Gereken şeyler:(Soldan saaaaay!) Yan Keski. Maket Bıçağı. Xacto diye de bilinen hobi bıçağı. Dremel diye tabi edilen el matkabı. Makas.



Yan Keski: Elektronikçi yan keskisi (Yani küçük boy). Amacı, maket parçalarımızı bağlı bulundukları kalıp ağacından (İng: Sprue) hasar vermeden çıkartmak içindir. Parça, bağlı olduğu noktalardan, yan keskinin V şeklindeki oluk yüzü dışarı bakacak şekilde bağlantı noktası kesilerek yerinden çıkartılır. Dikkat edilmesi gereken nokta, parçaya fazla yakınlaşıp zarar vermemektir.

Maket Bıçağı: Birden çok işlevi olan maket bıçağı, modelciliğin temel malzemelerinden biridir. Xacto hobi bıçağının yetersiz kalacağı veya büyük kesim işleri gerektiren durumlarda kullanılır.

Xacto: Kesim, düzeltim işlerindeki yardımcınız. Hatta size en yardımcı olacak aletlerden biridir. Başlığındaki bıçak, değiştirilebilir. Köreldikçe değiştirin. Tavsiyem, 11 numara Neşter ucu alın, ecza depolarında 100lük satılıyor ve ucuza geliyor tek tek almaktan.

Dremel: Dremel, yani el matkabı. İşlevi tabii ki de delik açmak. Uçak, tank vs gibi maketlerle uğraşanlara özellikle gerekecek bir malzeme. Yine de, maliyeti nedeniyle ekstra masraf sayılabilir (Gövdesi çok pahalı, uçları da aksi gibi çok ucuz.)

Makas: Metal gövdeli, küçük-orta boyda bir makas. Metal diyorum, çünkü plastik makasın maketçilikte kırılma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, maket yapıştırıcıları plastiği eriterek yapıştırdığı için, plastik bir makasın beklenmedik bir yapıştırıcı kazasına kurban gitmesi çok kolay olacaktır. İlle de metal.
Nerede bulunur?
Maket bıçağı ve makas, hemen her yerde bulunabilir.
Yan keski, Bauhaus gibi yapı marketlerde, Karaköy Perşembe Pazarında, el aletleri satan yerlerin çoğunda bulunabilir.
Hobi bıçağı, sanat malzemeleri satan kırtasiyelerde ve Bauhaus gibi yapı marketlerde mevcut. Ucunu ise, körelince 11 numara neşter ucuyla değiştirmeli! Bunlar da, hastane çevresindeki eczanelerde veya her hangi bir ecza deposunda bulunabilir. 100lük kutular tavsiye edilir.

Dikkat edilecek nokta! Bıçaklarınız paslanıp küflenebilir. Bu durumda, elinizin kesilmesi "Auuuu auuu" bir durum olacaktır. Bunu önlemek ve bıçaklarınızın kolay kesmesi için, onları ya yağlayın, ya da WD-40 gibi bir malzemeyle koruyun. WD-40 veya yağ, Bauhaus tipi yapı marketlerde mevcut. WD40:


Dremel için, gövde kısmı, hobi dükkanlarında veya Karaköy perşembe pazarı. Uçlarını ucuz olarak, "Matkap ucu" adıyla yine Perşembe pazarı veya Beyazıt civarındaki Polonya pazarında bulabilirsiniz. Uçlarınızı 0.1 ila 1.5 arası kafanıza göre alın, ne kadar ufak delikler lazımsa ona göre. Hobi dükkanlarındaki uçlar, 40 dolar gibi rakamları buluyor, uyarmadı demeyin.

Şimdi, kesip kırptığımıza göre, bu parçaları düzeltmek lazım.
Düzeltici malzemeler: Eğe takımı, çeşitli numaralarda zımpara



Eğe takımı: Boy boy olan bu takımlardan, işinize muhtemelen en yarayacak olanı, saatçi boyu olan, yani küçük bir takım. Fazlalıkları düzeltmek veya ciddi seviye farklarını kaldırmak için kullanıyoruz. Yalnız, eğe takımının kullanımı ardından zımpara gerektirir, bilginize.

Zımpara: Su zımparası. İhtiyaca göre 220-400-600-800-1000-1200-2000 numaralar. Bunlardan 400-600-800 numaralara sıkça iş düşeceği için fazlaca alınıp stoklanmasında yarar var. Amacı, ufak seviye farklarını, taşan ve kuruyan yapıştırıcıları vs vs düzeltmek ve maketin üzerine bu düzeltmeler nedeni ile oluşan çizikleri ve izleri ortadan kaldırmak. Zımparanın numarası küçüldükçe, üzerindeki pütür sayısı küçülür, zımpara daha sert ve acımasız hale gelir. Yani seviye farkı büyükse, 220 kullanırız, zaten düzgün gözüken bir yüzeye ise 1000.

Bulunabilecekleri yerler: Eğe takımı ve zımpara Perşembe pazarı(Karaköy) veya yapı marketlerde bulunabilir. Bir de, Beyazıtta, İstanbul üniversitesi yakınında Polonya pazarı var. İstediğim boy Eğe takımını ben orada bulmuştum.

Eh, artık yapıştırma vakti!
Yapıştırıcı malzemeler: Maket yapıştırıcısı, ince sıvı yapıştırıcı (Alemlerde Yeşil Kafa olarak bilinir), Evabond (İnce Japon) ve Cyabond (Klasik Japon). Cyabond için Aktivatör.



Maket yapıştırıcısı ve İnce Sıvı Yapıştırıcı, maket veya hobi dükkanlarında bulunabilir. Ayrıca, maket satan kırtasiye, oyuncakçı gibi yerlerde rastlaşmak mü

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet mesela baştan sona bi corsair veya zero yapsan, şöle adım adım, gün aşırı buraya yeni durmun ve yaptıklarının fotosunu koya koya 1 aylık bı durum yapsan pek bi güzel olur.


Bu arada bende WH modelleri icin foto cekerim bol bol adım adım boyanmış ceşitli modeller onuda düzenleriz birlikte.[signature][hline][ small]Beş Hececiler[ /small]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cüce dediğin şey zaten tam "Tutorial" oluyor. Bir haftada yaparım ancak ben bu iş güçle.
Sen gel bir gün takım taklavat. Hem sana daha iyi nasıl warhammer yapılır göstereyim. Hem de resim mesim çekmeme yardım edersin.
Tyro diye bir arkadaş da yeni katıldı,o da minyatürcü, o seni eğitsin bak.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
ÖDESER: Ödev Destek Servisi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...