Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mısır' ın Fethi sırasında Selim' in ata binmeyişinin nedeni?

bravecik

Öne çıkan mesajlar

said:
Azure_Knight, 06 Aralık 2004 18:08 tarihinde demiş ki:
Nedir bu padişahlara(Osmanlı İmp.) karşı duyulan kin,öfke ve nefretin sebebi anlayamıyorum,melek gibi temiz bir geçmişe olmayabiliriz ki hangi ulus buna sahip ki biz olalım(kendilerini biz kelimesine katmayanlar olabilir o zaman onlara o zaman şunu sorarım sen hangi geçmişe sahipsin açıkla bizde bilelim-bir art nıyet gutmuyorum) öyle yada bir geçmişimiz var yanlıslardan ders alıp iyi seyler yapacagımıza eskıyı kücümseyip dalga geçmekle muhasır medenıyetlere varcagımz yok(tarıhımzı ne cumhurıyetımızle nede osmanlıyla basladı bunu hatırlarsak daha ıyı olur) ,insanlar bazı seylere inançlarından dolayı inanır eger bu inanç sizde yoksa inanmıyorsanız bu size o konuda dalga geçme hakkını mı veriyor da boylesıne bır sekılde tarihimizde yer etmıs kişilerle ugrasıyorsunuz neyse konuyu dagıtmayalım ,zatın kendisi kendi inançları dogrultusunda kutsal bir sefer yapmıştır bu yolda bazı hareket ve tavırları vardır neyi niçin yaptıgını kayıtlar olmadıgına gore asla bılemeyız bosuna tartısılan bır konu.

NOT:Bu tarih forumlarını hep okuyorum ama gercekten yararlı ve sevıyelı tartısmalar cok az genelde gunumuzun magazın muhabbetı seklınde gecıyor bu tarz konusmaların bızım tarıh bılıncımıze bır faydası oldugunda sanmıyorum,ayrıca tarih tartısmalarında konuları bıraz< daha tarıhı kaynak ve bılgılerle dsesteklersek daha ıyı olur kanımca.
Eline sağlık.
Sosyal ağlarda paylaş

biz osmalı degılız olay o biz Turkuz osmanlı ımparatorlugundan kopan bıssuru ulkeden bırıyız ve 600 yıldır osmanlı hanedanının somurdugu bır mılletız balkanalrda hayvanı eserler verılırken anadoluya 600 yılda bir çivi cakılmadı anadolu halkı bır savas aletı oalrak goruldu. Savas gelınce toplıcan sonra ne yaparsan yap onun yanında hersey azınlıklara yapılmıstı.Osmanlı Sevr ı ımzalayan hanedan osmanlı truk yurduna onem vermıyen bır hanedan osmanlı kanı bozula bozula turklugu kalmamıs bir hanedan gene osmanlı halkını borclara ve cehalete bogan bır hanedan ve bu hanedanaı daha savunanlar var
kavalalı mehmet alı pasa "asi" vali olarak mısırdan istanbula yuruken arapalr bıle ona dırenırken anadoluyu o kadar kısa bır surede gecmıstırkı cunkı anadolu halkı kavalalıyı davullar zurnalarla karsılamıstır
Biz osmanlı degılız cogunlugu turk dıye osmanlı turk devletı de degıl bır ımparatorluktur turkler cogunluktamıydı peki kesınlıkle hayır Osm lıda yasıyan arap sayısı turklerden daha fazlaydı bır kere kurucuları turk olabılır ama yonetım turkcu degıl kendı ozdılını kaldırıp atıp sevaptır mantıgıyla acayıp gudubet bır dıl yaratıp yıllarca turk dılını mafedende osmanlıdır[signature][hline]Hiko Seijuro,öğrencisi Kenshine bılınmıyen bir tarihde demişki:
Sword is just a weapon,Swordmanship is learning how to kill.

Sosyal ağlarda paylaş

said:
Viktor, 07 Aralık 2004 08:07 tarihinde demiş ki:
Osmanlı Sevr ı ımzalayan hanedan osmanlı truk yurduna onem vermıyen bır hanedan

Ordun kalmamış zaten savaştan sonra, bir de anlaşma imzalamaycağız diye diretsinler ha.
Siyasi zekan parlak lafım yok.
said:
osmanlı kanı bozula bozula turklugu kalmamıs bir hanedan
Eee?
said:
Biz osmanlı degılız cogunlugu turk dıye osmanlı turk devletı de degıl bır ımparatorluktur turkler cogunluktamıydı peki kesınlıkle hayır Osm lıda yasıyan arap sayısı turklerden daha fazlaydı bır kere

Kin tutacaksan tut da böyle salak sebepler sürme ileriye.
said:
yonetım turkcu degıl
Kendin de demişsin Türkler Araplar'dan bile azdı, nasıl Türkçü olsun adamlar? Assimilasyon?
said:
kendı ozdılını kaldırıp atıp sevaptır mantıgıyla acayıp gudubet bır dıl yaratıp yıllarca turk dılını mafedende osmanlıdır

Gidip bir divan şiiri falan oku, az araştır bakalım.

Quotelamadığım kısımlara cevap vermiyorum, haklı olabilirsin, o konularda bilgim yok çünkü.[signature][hline]Yobazım ama para bende.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Viktor, 07 Aralık 2004 08:07 tarihinde demiş ki:
biz osmalı degılız olay o biz Turkuz osmanlı ımparatorlugundan kopan bıssuru ulkeden bırıyız ve 600 yıldır osmanlı hanedanının somurdugu bır mılletız balkanalrda hayvanı eserler verılırken anadoluya 600 yılda bir çivi cakılmadı anadolu halkı bır savas aletı oalrak goruldu. Savas gelınce toplıcan sonra ne yaparsan yap onun yanında hersey azınlıklara yapılmıstı.Osmanlı Sevr ı ımzalayan hanedan osmanlı truk yurduna onem vermıyen bır hanedan osmanlı kanı bozula bozula turklugu kalmamıs bir hanedan gene osmanlı halkını borclara ve cehalete bogan bır hanedan ve bu hanedanaı daha savunanlar var
kavalalı mehmet alı pasa "asi" vali olarak mısırdan istanbula yuruken arapalr bıle ona dırenırken anadoluyu o kadar kısa bır surede gecmıstırkı cunkı anadolu halkı kavalalıyı davullar zurnalarla karsılamıstır
Biz osmanlı degılız cogunlugu turk dıye osmanlı turk devletı de degıl bır ımparatorluktur turkler cogunluktamıydı peki kesınlıkle hayır Osm lıda yasıyan arap sayısı turklerden daha fazlaydı bır kere kurucuları turk olabılır ama yonetım turkcu degıl kendı ozdılını kaldırıp atıp sevaptır mantıgıyla acayıp gudubet bır dıl yaratıp yıllarca turk dılını mafedende osmanlıdır

1.olaya tamamen milliyetçiligi karıstırıp koca ımp.lugu turk dusmanı ılan etmışşsin turklugu one cıkarmamıslar dıye hemde yazık dıyorum,somurme meselesı ondanda sacma tarıhı zamanına gore yargıla o zaman demokrası vardıda bızım mı haberımız yoktu ımp.lıları hanedan yonetır o zamanın kuralı buydu
2.olarak balkanlara onem vermıs dıyorsun evet anadoluya gore daha fazla yatırım olabılır ama anadoluya tek cıvı cakılmadı dersen hayal goruyorsun derım gıt bıraz dogru durust kaynaklardan araştır kac tane kervansaray kac tane kopru vs. yapılmıs dıye
3.askere al sonra sal dıyorsun sımdı ordunun ana govdesı yenıcerıler harıc savas cıktıgında askere cagırılan tımar sahıpolerınden bahsettıgını varsayarsak bunlar barıs zamanında calısıp savas cıkınca orduya kendı sılahlarıyla katılan ınsanlar oldugunu dusununce neyı nereye salmıslar anlamadım?
4.sevr ın gectıgı zamanın ortamını ne kadar ıyı bılıyorsunda boyle bır suclamayı tek kısıye yoneltebılıyorsun 2.abdulahamıdden sonra ulkeyı kacana kadar ıttıhak ve terakkı fırkası yonetmıstır padısahlar kukla durumunda kalmıslşardır 1.dunya savasına gırdıgımızde bıle bundan ne meclısın ne padısahın haberı olmamıstır hem boyle bır durum ıcın yy.dır suregelen hanedanı suclamak ayrı bır olay zate neyse devam
5.kavalalı mehmet pasa olayı kosunda tam bılgım yok ama ben zaten osmanlı(biz) melektık her seyımız superdı ıyıdı demıyorum oyle olsa nıye yıkılsın koca ımp. zaten
6."bız osmanlı degılıoz turkuz" osmanlılık kavramı ımp.sınırlarında yasayan her kesım ıcındır turklere ozel bır kavram deıldı osmanlıda "osmanlı türkü"(dil içinde osmanlı türkçesi bosuna denmemıstır),"osmanlı ermenisi" gibi kavramlar vardı
7.yonetıcı turkcu (yanı mıllıyetcı) degıldı demıssın osm.imp.lugunun kısa surede balkanlar gıbı gayrı muslım topraklarda hızla yayılmıs ve uzun sure kalmıs olmasaının nedenıde budur zaten mıllıyetcılık yapmamıstır(!) arapların yada baskalarının fazlallıgı ımp.lukların kımlıgı ıcın gosterge deıldır
8.hanedanın kanı bozulmus vs. bir turkun baska bır ırktan ınsanla evlenmesı onun kanını mı bozar(?)yuh dıyorum mıkrop mu bunlar adamı bozuyo(!)ayrıca bunun tarıhın en uzun hanedan yonetımı olmasını sagladıgını dusunursek gayet akıllıca bır sıyasettı
9.dil konusu bız nasıl cumhurıyetımızı kurdugumuzda gelısmıs medenıyetlerın(fende,edebıyatta,bılımde vs.ilerde olan) kullandıgı latın alfabesıne gectıysek zamanında o zamanlar dogunun bu konularda ılerde oldugu ıcın genel olarakl arapça ve farsça etkısınde kalarak arap alfebesını alamamız dogal bır gelısmeydi

NOT:tekrar belırtıyorum tartısmalarımızı gunumuzun populer televole tartısmaları seklınde yapmayalım ayrıca tekrar tekrar belırtıyorum su anda osm.lı tarıhını konustugumuzu dusunursek
yanlısları hataları gosterelım bılellım ki bunların tekrarlanmasına ızın vermeyelım ama tarıhımızı karalamak çok ince bir cızgı ustundeyız daha dıkkatlı olalım. herkese saygılar[signature][hline] *Dünya bir gündür,o gün bugündür.*
Sosyal ağlarda paylaş

gene koyu mıllıyetcı tepkıler gelmeye basladı eheh
osmanlının ne oldugunu bılmeden okul kıtapların 7 cıhana nam saldık veya turkelrın buyuk zaferlerı dıye okundugu ıcın bole tepkıler normal tabı
anadoluda osmanlı eserı yoktur o kervansaraylar fılan hepsı selcuklu zamanından kalmadır bursa ve edırne dısında osmanlının bır yapıtı yoktur oyle onemı olan ha tabı yapılan dandırık devlet daırelerı cıvıden sayılıyorsa
Osmanlıda esas olan turk yonetıcıdır ama padısahlar karman cormandır yabancı kanı mıkrop degıldır ama
osman bey %100
orhan bey %50 turk %50 rum
1.murat %25 turk %75 rum
booyle boyle turk kanı ufalıp ufalıp %0.01 lere kadar ınmıstır nerdeyse cunkı osman bey dısında heposının annesı yabancı ve ortaya sırp rum arap bulgar makedon rus ermenı yahudı ıtalyan allah ne verdıyse karısık bır tablo cıkıyor osmanlıyı cok savunan safkan turklugu hersey ustunde tutan bazı koyu arkadaslar ıcın yazdım bunu bakınız Padişah Anaları ısımlı kıtap

Osmanlı turkcu bır yonetım degıldır demek osmanlının turklerı ustun tuttmayıp esıt davrandıgını soylemedım tam tersıne turklerı herkesden fazla ezıp azınlıklara devamlı peşkeş cekmiştir ama bizde gene yenıldık o yuzden dıye yumuşak karşılanmıştır

sevr anlaşmasını ımzalarken vahdettının acık acık padişahlıktan ve halıfelıkten tavız verme de ne ımzalarsan ımzala seklındekı talımatı tarıhe gecmıstır sevr ı ımzalıyan hukumet zorla ımzalamıstır ama padısah zoruyla
mondros ımzalandıktan sonra yapılan kutlamalarda ayrı bır olaydır kı hangı ulke ıcıne gırmıs kendını ısgal etmeye ve masa basında aprcalamaya claısan devletlerı davul zurnayla karsılar
osmanlı kayıtsız sartsız ıtaat etmıştır ve işbirligi yapmıştır

Dil konusu ıse acıbir gerçektir yok araplar o donemde ılerıymişde biz gerideymişiz o yuzden arapça kullanmışız bir mazerettir evet kultur emperyalızmı denen bir olay vardır ama o donem arap dunyası paraparca olmuş durumda mogalalr ıstıla etmiş ve ılımden ırfandan eser bırakmamışlar
iyi o mantıkla bugun amerıka ılerı hadı anayasayı komple ıngılızce yapalım devlet daırelerı ıngılızce konuşsun sen mahkemeye gıttıgınde ıngılızce yargılasın senı hakım yada tapu alıcan sana ıngılızce bıssuru evrak ımzalatsınlar ve sen ne yazdıgını veya mahkemede ne konusuldugunu anlama
ıkısı tamamen aynı sey

haklar konusunda ıse bır devletın vatandasını dusunmesı ıle demokrası tamamen farklı kavramlardır kı vatandası dusunen devlete bız sosyal devlet dıyoruzkı bu kavram 1850 lere kadar osmanlıya gırememiştir ıngılterede 1250 lerde magna carta ımzalandıgında sosyal devlet anlayısı basladı dıyebılırız anca osmanlının buna gecmesı yaklasık 600 sene yı buldu yanı padısah kendını o kadar sene kanundan ustun gordu onunda acılımı vatandaşın can guvenlıgı olmayışıdır kı buda bugun neden burda oldugumuzu gosterıyor adamalr bızden 600 yıl ılerdeler sosyal devlet anlayışında osmanlı ıse mılıtarıstık devlet yanı savaş,savaş,savaş......... başka olay yok alınan vergı savaşa alınan asker savaşa vatandaşın yaşama hakkı bıle yok halka yapılan yatırım sıfır onemlı olan halkın refahı ve mutlulugu degıl osmanlı hanedanının gucu ve devletın şanı şöhreti zaten bu kendımızı begenmişlik yuzunden diplomasıde her seferınde haklı oldugumuz halde haksız duruma düştük

Lise tarih kitapları ile osmanlı ogrenılmez oturup tarafsız bır yazardan okuyun kım oldugu onemlı dgeıl objektıf olsun yeter yoksa hala 700 yıl hukum surup avrupayı tıtrettık yaşasın en buyuk turkler mantıgıyla yaşamaya devam edersınız biraz kendi çapınızı bilin[signature][hline]Hiko Seijuro,öğrencisi Kenshine bılınmıyen bir tarihde demişki:

Sosyal ağlarda paylaş

said:
Viktor, 08 Aralık 2004 15:32 tarihinde demiş ki:
iyi o mantıkla bugun amerıka ılerı hadı anayasayı komple ıngılızce yapalım devlet daırelerı ıngılızce konuşsun sen mahkemeye gıttıgınde ıngılızce yargılasın senı hakım yada tapu alıcan sana ıngılızce bıssuru evrak ımzalatsınlar ve sen ne yazdıgını veya mahkemede ne konusuldugunu anlama
ıkısı tamamen aynı sey

sadece bununla alakalı bir iki şey sölicem. o dediğin durum latin alfabesine geçmemizle olmuştur. osmanlı halihazırda bir dili varken dilini değiştirmemiş, dile müdahale olmamıştır. dil kendi kendine diğer kültürlerle etkileşip yolunu bulmuştur. olması gerektiği gibi...[signature][hline] Ne sen, Ne ben, Ne de hüsnünde toplanan bu mesa,
Ne de alam-fikre bir mersa, Olan bu mai deniz
Melali anlamayan nesle aşina değiliz.
Sosyal ağlarda paylaş

Lise tarih kitapları ile osmanlı ogrenılmez oturup tarafsız bır yazardan okuyun kım oldugu onemlı dgeıl objektıf olsun yeter yoksa hala 700 yıl hukum surup avrupayı tıtrettık yaşasın en buyuk turkler mantıgıyla yaşamaya devam edersınız biraz kendi çapınızı bilin

Bende konuya cok farklı yaklastıgımı dusunmuyorum ben onyargılı ve tarıhımızı karalayan yaklasıma karsıyım tabıkı hatalar yanlıslar olmus,ayrıca mıllıyetcı ve subjektıf bır yaklasım sergıledıgımıde dusunmuyorum.neyse konu baslıgının dısına iyice cıktık herkese saygılar[signature][hline] *Dünya bir gündür,o gün bugündür.*
Sosyal ağlarda paylaş

said:
figaro_leon, 09 Aralık 2004 17:45 tarihinde demiş ki:
said:
Infeqted, 05 Aralık 2004 17:34 tarihinde demiş ki:
bencede kicinin uzerine oturamiyor olma ihtimali daha agir basiyor

Ulan atalarınız hakkında düzgün konuşun

şimdi ortamı germek neden ki ?
daha ılımlı yaklaşabilirsin olaya.

bir yudum üslüp lütfen,
insan kırmayalım.[signature][hline]Dignity consists not in possessing honors, but in the consciousness that we deserve them.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
horacegoesskiing, 09 Aralık 2004 18:04 tarihinde demiş ki:
bi de tdk olayı var. onu yazmamışım. dile müdahale öyle oluyo. osmanlıda böyle bişi hiç olmadı.

eheh TDK cok yararalı bır kurum ne yazıkkı ıdrak edememişiz biz
dılımız arapca bırsuru ıvır zıvırla doluydu bunalrı ozturkceye cevırdık zaten halkın konustugu dıldı bu devletın dılı abuk subuktu ozturkce dıye bısey kalmamıstı arap egemen osmanlıca yuzunden gencler bu kelımelerı teleffuz edene kadar *ıclarından nefes verıyorlardıkı degısım kacınılmazdı sımdı TDK kultur emperyalızmıyle savasmaya calısıyorsa bunda sucu ne komputer e bılgısayar ısmını vermesı cokmu mantıksız[signature][hline]Hiko Seijuro,öğrencisi Kenshine bılınmıyen bir tarihde demişki:

Sosyal ağlarda paylaş

tdk'ı zamanında Atatürk kurmuş olup
sonlarda, öztürkçe/öztükçe-değil kıstasına takılıp dengesiz hareketlerde bulunması üzere yine Atatürk tarafından kaptılmıştır.

Halkın benimsediği artık türkçeleştirdiği kelimeleri, türkçe dışı ilan edilerek konuşulan türkçe dışına çıkmaya başlamışlardı.

örnek: otobüs yabancı kökenli olsa dahi artık türkçe bir kelimedir, siz buna "oturaglı götürgeç" deseniz dahi, kimse benimsemez.

helikopter: dikine kalkan ... gibi[signature][hline]Dignity consists not in possessing honors, but in the consciousness that we deserve them.
Sosyal ağlarda paylaş

yanı harbıden oha bu kadar yıpratma olur Ataturk TDK yı kapatmıs yuhhhhhh tarıh bılıpde konusun burda aksıne ataturk malvarlıgının yuzde 50 den buyuk bır kısmını TDK ya bırakmıstır

TDK 80 ıhtılalınde kapatılmıstı sonra acıldı kı 80 ıhtılalıne ırtıca yı hortlatan ıhtılalde dıyebılırız ama neyse
TDK o zamandan berı ısrarla bu yalan haberlerle yıpratılmaya calısılıyor bu dedıkelrınız sadece maıl zıncırlerıyle veya gazte koselerınde cıkıyor gıdın bulun bakalım TDK komısyon ımzalı oturaklı goturgecı ben yemın bıllah baska ulkeye gocederım yuh yanı[signature][hline]Hiko Seijuro,öğrencisi Kenshine bılınmıyen bir tarihde demişki:

Sosyal ağlarda paylaş

Bizzat Atatürk'ün öncülük ettiği, Türk dilinin yabancı kökenli sözlerden temizlenmesi akımı 1935 güzüne kadar sürmüş; halkın diline girip yerleşmiş kelimelerin dilden atılması işleminden bu tarihte vazgeçilmiştir. Atatürk'ün ölümünden sonra öz Türkçe akımı Türk aydınları arasında sürekli tartışılan bir konu olmuş ve özellikle 1960'tan sonra Türk Dil Kurumu bu akımın öncülüğünü yapmaya devam etmiştir.

tdk nın kendi sitesi,
eğer kitabın adını hatırlayabilirsem
kaynak kitap vereceğim.[signature][hline]Dignity consists not in possessing honors, but in the consciousness that we deserve them.

[Bu mesaj Golge-i_Khan tarafından 09 Aralık 2004 22:22 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Golge-i_Khan, 09 Aralık 2004 20:05 tarihinde demiş ki:
örnek: otobüs yabancı kökenli olsa dahi artık türkçe bir kelimedir, siz buna "oturaglı götürgeç" deseniz dahi, kimse benimsemez.

helikopter: dikine kalkan ... gibi

TDK Başkanı böyle oturgaçlı götürgeç veya ulusal düttürü gibi çeviri yapmadıklarını açıkladı. Çoğu yazılarında, orda burada. O haberler asılsızdı yani.
Sosyal ağlarda paylaş

aslında kitabı hatırlayabilsem
orada 1935 yıllarında hangi kullanılan kelimelere
set çektikleri yazıyor oalcaktı da.

mesela "elma " diyeceğim
emin de değilim, biraz araştırayım 1-2 güne yzarım buraya.[signature][hline]Dignity consists not in possessing honors, but in the consciousness that we deserve them.
Sosyal ağlarda paylaş

Sanırım yardımcı olabileceğim bu konuda. Öztürkçeciliğin sadece dilde ırkçılık olarak yorumlandığı zamanlardan bahsediyorsun. Çünkü bir dönem gerçektende öyleydi ve hatalıydı, hatta dil anlam eksilmesine uğradı baya. Genede artık öyle şeyler yapılmamakta; yeni bakış açısıyla ırkçılık yapmadan hoş işler yapılmakta.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Golge-i_Khan, 09 Aralık 2004 22:22 tarihinde demiş ki:
Bizzat Atatürk'ün öncülük ettiği, Türk dilinin yabancı kökenli sözlerden temizlenmesi akımı 1935 güzüne kadar sürmüş; halkın diline girip yerleşmiş kelimelerin dilden atılması işleminden bu tarihte vazgeçilmiştir. Atatürk'ün ölümünden sonra öz Türkçe akımı Türk aydınları arasında sürekli tartışılan bir konu olmuş ve özellikle 1960'tan sonra Türk Dil Kurumu bu akımın öncülüğünü yapmaya devam etmiştir.

tdk nın kendi sitesi,
eğer kitabın adını hatırlayabilirsem
kaynak kitap vereceğim.

lol ııkı yazdıgına bak bı ataturk tarafından kapatılmısmı yazıyor verdıgın kaynakta
sadece 1935 de dıle yerlesmıs kelımelerden vazgecılmiştir denıyor ataturk tdk yı kapattı demıyor ıkı durumun arasında daglar kadar fark var
1935 de yavasladı evet bunda Ataturk un artık aktıf sıyasetten uzaklasması,muhafazakar kıtlenın gıderek artması ve 2. dunya savası oncesındekı cıddı ekonomık krızın baslaması ıle bu konunun onemını yıtırmesını sayabılırız
Anayasa o tarıhte nerdeyse tamamen turkceydı ezan turkceydı herşey anadılımızdeydı sonra gelen DP ıktıdarı Arapca olan bır cok kelımeyı gerı getırdı ezanı arapcaya cevırdı vs vs 1960 ıhtılalı ve onun getırdıgı askerı cundanın baslattıgı demokratıklesme harıketlerı ıle TDK da gerı dondu boylece 1940 lardan baslıyarak ataturkcu cızgıden cıkan ulke rayına gerı oturtulmaya calısıldı ama malum 80 ıhtılalı ırtıcayı ve muhafazakar kesımı hortlattıgı ıcın ulke gene bugune kadar gelen karmasanın ıcıne gırdı TDK bu sırada anarşi ve teror olaylarına karıştıgı gerekcesıyle kapatılıyor ve ozerk bır kurumken develte baglı skeılde tekrar acılıyor 1980 lerde o tarıhten sonrada pek bır ıslevı olmuyor[signature][hline]Hiko Seijuro,öğrencisi Kenshine bılınmıyen bir tarihde demişki:

Sosyal ağlarda paylaş

atatürk kurumu değil de
kelimeleri ayıklayan konseyi kapatmış olabilir
hafizam beni yanıltmış o konuda, ama
bu tartışmayı yaparken, hatta türkçeyi savurnurken "lol ehu ühü" kelimlerine nasıl gereksinim içersindesin şaşıyorum sana. Hatta neden gülüyorsun, insan gibi konuşalım lütfen, rencide etmeyelim, amaç paylaşmak gelişmek burada. Yaşımıza uygun davranalım.[signature][hline]Dignity consists not in possessing honors, but in the consciousness that we deserve them.
Sosyal ağlarda paylaş

Diller, fonetik gelişmelerine, morfolojik teşekküllerine; doğuşlarına, yayılışlarına, basit veya sentetik diller oluşlarına ve daha başka dil kanunlarına göre, türlü araştırmalara mevzû olmuştur.

Fakat dillerin, bir de milletlerin târihine, tarihî kaderine ve yaşadıkları mâcerâlara göre, bizzat târih eliyle yapılmış bir sınıflanışı vardır.

Buna göre, bâzı diller, kültür ve edebiyat dili olarak başka dillere boyun eğmiş, hattâ zamanla başka dil olmuş lisanlardır. Bunların bir kısmı da başka dillerden faydalanmaya bile güçleri yetmeyen, küçük millet, kavim ve kabîle dilleridir. Böyle diller, umûmiyetle bir vatanda, hattâ küçük bir vatanda işlenirler.

Bir kısım diller de vardır ki yalnız bir vatanda değil, bir çok vatanlarda devlet kurmuş, hâkimiyet kurmuş, büyük milletlerin dilidir.

Bu diller, pek tabîî olarak, medeniyet ve hâkimiyet götürdükleri ülkelerin dillerinden derlenmiş kelimelerle de zengin, büyük dillerdir.

Bir başka söyleyişle, bunlar, alelâde devlet dilleri değil, imparatorluk dilleridir.

İmparatorluk dilleri, milletlerin hâkim oldukları topraklardan vergi alır, baç alır, mahsul toplar gibi, kelime de alırlar. Hem bu alışın ölçüsü de yoktur. Kendilerine lâzım olduğu kadar veya canları istediği kadar alabilirler.

Bir taraftan kendi kültür, sansat ve iktidarlarını bu ülkelere yayar; dünyanın dört bucağında kendi hükümlerinin geçtiğini görüp kendi dillerinin konuşulduğunu duymanın; kendi bayraklarının dalgalandığını görmenin hazzını, gururunu tadarlar.

Öte yandan, aynı ülkelerden derledikleri lüzumlu kelimeleri kendi dillerinin gramerine, estetiğine ve fonetiğine göre millîleştirerek kendi kelimeleri yaparlar.

Biz, bunlara, öteden beri, fethedilmiş ülkeler gibi, fethedilmiş kelimeler diyoruz.

Ancak, yeryüzünde ve cihan târihinde imparatorluk dili olmamış, olamamış diller çok, fakat, imparatorluk dilleri azdır. Çünkü dünya tarihinde hem askerî ve idarî imparatorluk, hem de dil ve kültür imparatorluğu kurabilmiş milletler azdır.

Bu saydığımız vasıflara, şüphesiz bâzı mühim farklarla oygun imparatorluk dilleri, denilebilir ki Lâtince, Arapça, İngilizce ve Türkçe'dir.

Bu dillerin hiçbiri ö z d i l değildir.

Esâsen yeryüzünde hiçbir kültür ve medeniyet dili, hiçbir zaman ö z d i l olmak taassubuna ve basitliğine iltifat etmemiştir.

Meselâ yakın asırlara kadar, Lâtince'yi özdil sananlar vardı. Fakat dil, târih ve edebiyat târihi araştırmaları meydana koydu ki Lâtince özdil değildir. Bu lisânın kelimelerinin yüzde ellisi Yunanca'dan alınmıştır. Geri kalan kelimelerin de mühim bir kısmı, değişik ölçülerde, Lâtince'ye başka dillerden girmiştir.

Fakat her büyük dil gibi, Lâtince'nin de sesi ve mîmârîsi millîdir. Bu kadîm [eski] dilin o kadar sağlam ve yeni kelimelere kaynak olabilme kudretinde bir yapısı vardır ki bugün hâlâ Avrupa dilleri, istisnasız olarak, başta tıb, eczacılık, biyoloji, astroloji, fizik, kimya ilimleri olmak üzere, birçok ilimlerin ve birçok îcadların en yeni, modern terimlerini ve adlarını Lâtince köklerden yapmaktadırlar.

Bu, Türkiye'de bile böyledir.

Eczâhâneleri vitrin vitrin dolduran hazır ilâçların adlarına bakınız. Bunların Türkiye^de yapılanlarının bile adlarını Lâtince köklerden ve eklerden aldığını göreceksiniz. Bu ilâçların prospectus'lerini okumak mecburiyetinde kaldığınız zaman ise eğer, Fransızca-Lâtince tıb dilini bilmiyorsanız, hiçbir şey anlayamayacaksınız.

Lâtince, bir zamanlar, yeni Lâtin dilleri denilen, Fransızca'ya, İspanyolca'ya, İtalyanca'ya, Romence ve Portekizce'ye kaynak olmuş lisandır, fakat özdil değildir.

Lâtince'nin özdil olmadığı anlaşılınca bütün gözler Yunanca'ya çevrilmiş ve ilk anlarda öyle sanılmıştır ki dünyanın ilk büyük destan edebiyatını, şiirini, trajedisini, felsefesini ve mitolojisini meydana getiren Yunanca, özdildir. Fakat bu ihtimalde boşa çıkmıştır ve hemen anlaşılmıştır ki Yunanca'nın en az yarıdan fazla kelimesi başka dillerden alınmadır. Bunlar, Makedonya, Anadolu, Suriye ve muhtelif Mezopotamya dilleridir.

Yunanlıların Apollon gibi, Aphrodite gibi tanrı ve tanrıçalarının isimleri bile Anadolu ve Mezopotamya dillerinden alınmıştır.

kaynak:
Nihad Sâmi Banarlı/Türkçenin Sırları

kitabın devamında
ki şu an elimde yok ne yazık ki,
türkçe'nin bir impratorluk dili olşundan dolayı, tdk yaptığı uygulanın yanlışlığını savunuyordu.[signature][hline]Dignity consists not in possessing honors, but in the consciousness that we deserve them.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...