screamer Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Sorum şu şimdi siz elektronik sektörünü ihracatını arttırmaya çalışmalısınız bu durumda ne yaparsınız ? Sektörün durumu kısaca Süper yazılım gücümüz olmasına rağmen donanım yapacak adam konusunda sıfıra sıfırız ama çok iyi mekanik eşya yapıyoruzher sene bu sektörde kendimizi 1.5 a falan katlıyoruz ama ne kadar kendimizi katlasakta Dünya bazında halen çok iyi durumda değiliz hatta Singapur , Tayvan gibi ülkeler bizi en az 10 a katlıyor[signature][hline] Calculus diye bir şey buldum, finalde sorumlusunuz!.. Sir Isaac Newton (Cambridge Üniversitesi'nde hocayken) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
screamer Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Yok zaten ekonomistleri ekonomik bir kaç terim söylesinler duruma renk katsınlar diye söyledimyoksa bende değilim ama böyle bir konu hakkında bir şeyler zırvalamk zorundayım[signature][hline] Calculus diye bir şey buldum, finalde sorumlusunuz!.. Sir Isaac Newton (Cambridge Üniversitesi'nde hocayken) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ExhaulteD Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 donanimla ilgili bolumlerin puanini dusurur ve bu bolumlere girisleri kolaylastiririm teknik meslek okullarina yatirim yaparim yurtdisindan egitim vermesi icin bu sektorun ustalarini getirtirim ayni sekilde benimde ekonomiyle alakam yok[signature][hline]Gurbetci Pati]Gurbetci Pati Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
screamer Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Yok şöyle bir durum insanların yazılımcı olması engellenemiyor hatta elektronikçiler bile yazılımcı olarak çıkabiliyor işin sonunda Sonuç olarak donanım parçalarında uğraşacak adam olmuyor olsa da Türkiye de yapacak işi yok[signature][hline] Calculus diye bir şey buldum, finalde sorumlusunuz!.. Sir Isaac Newton (Cambridge Üniversitesi'nde hocayken) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cafein Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Pekala. Ekonomistim (Son sınıfım en azından) Şimdi uluslararası konuda düşünürsek, o zaman yazılım sektörüne yatırım yaparım. Sektörü desteklerim, uluslararası piyasada rekabet gücünü arttırırım ve buradan kendi ayakları üzerinde durabilmesini sağlarım. İhracat yapmalarını teşvik ederim ki parayı basalım. Sektörü geliştiririm böylece. Gelişmiş sektörün donanım konusunda AR-GE kaynağı ayırmasını sağlamaya çalışırım. Gerekirse vergi koyar, donanıma dönenlere vergi kolaylığı getiririm. Donanımda gelişme yapanlara devlet eliyle sübvansiyon yaparım, gerekirse sivil toplum örgütler, yerli malı yurdum malı millet onu kullanmalı diye "indirekt koruma" uygularım donanım mallarına karşı. Vergiden sakınmak için, şirketler donanıma yatırım yapmaya başlar. Yatırım sonunda donanım piyasası gelişir. Diğer bir seçenek: Yurtdışından adam getirtir, teknoloji ithal ettirip, devlet eliyle de piyasaya girilebilir. Devlet kamu sektörünü buraya yönlendirir, özel sektöre örnek olur, sonra özelleştirir satar. Ama bu hikaye genelde düzgün işlemez. O bakımdan dediğimi yapmak daha mantıklı. O ücretler konusuna gelirsek arkadaşların, donanım sektörüne sübvansiyon(Teşvik yani, teşvik kredisi) yapılır ve cazip hale getirilirse, buraya olan ilgi artar. Şirketler bu konuda yatırım yapınca, donanımla ilgili bir iş gücü talebi doğar. Başta dışarıdan adam gelse de, hep en karlı ve ucuz iş gücü aranacağından bu adamların yerlisi yetiştirilir ve sunulur, sektör büyüyerek daha çok iş gücü yetiştirir. Bu sırada da, talep azaldığından nispi olarak yazılımdakilerin ücretleri, donanıma göre düşük olur. Ama, iki sektör de kuvvetli olursa, arkadaşların dediğine avantaj, ücretlerin genel olarak daha yüksek olacağıdır. (birinde sektör büyütüp, iş gücü talebi arttırıp, ücretleri yükseltip, sonra yeni sektör yaratıyoruz, arkadaşlarda olansa sektörün ücretlerini kısıp, donanıma geçmeye zorluyoruz) Kolay gele.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin. [Bu mesaj Deli_Haci tarafından 15 Aralık 2004 23:30 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
screamer Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Eyw istediğim buydu direk copy / paste /modify yapıyorum :D[signature][hline] Calculus diye bir şey buldum, finalde sorumlusunuz!.. Sir Isaac Newton (Cambridge Üniversitesi'nde hocayken) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
screamer Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Peki sorunun bir de diğer yüzü var kendimiz nasıl Kore , Singapur , Çin düzeyine çıkartırız ?[signature][hline] Calculus diye bir şey buldum, finalde sorumlusunuz!.. Sir Isaac Newton (Cambridge Üniversitesi'nde hocayken) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cafein Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Ben zaten geçen Selocana da ödev yaptırdım, yakında patinin ödev yardım hizmet kuruluşunu kuracağım :) ÖDEV DESTEK SERVİSİ: ÖDESER Nasıl? :)[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
screamer Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Süfer[signature][hline] Calculus diye bir şey buldum, finalde sorumlusunuz!.. Sir Isaac Newton (Cambridge Üniversitesi'nde hocayken) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cafein Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Sorunun diğer kısmı dediğin. Elektronikte nasıl onların düzeyine çıkarız sorusu mu? Valla şöyle olabilir. Bir kere, adamların maliyetleri çok düşük ve işgüçleri fazla. Artı, asıl yetişmesi zor olan sorun, adamların bilgi sermayesi çok fazla sana göre. Tahta masa yapıyor olsaydık, çabuk yetişirdik ama elektronik gibi girdileri teknolojik yoğun olan ve ciddi seviyelerde bilgi sermayesi gerektiren sektörlerdeki liderler genelde daha monopolisttir, sektöre girip rekabet zordur. Adamlarla maliyet konusunda kapışamazsın. Bu durumda, iş devlete düşer. Bizim ekonomi büyüme ekonomisi, demek ki bütçe açığı ve borçlanmayla ekonomik büyüme sağlamak zorundayız. Eğer donanım gelişecekse, o zaman donanım lokomotif sektör seçilir, yani buradan gelecek büyüme, gelişme ve para ile ekonominin diğer yanları güçlendirilir. Devlet, o zaman borç harç artık nereden kaynak bulursa bilgi sermayesini biriktirmek ve bu konuda yatırım için kullanır. Teknik üniversitelerdeki donanımla ve elektronikle ilgili bölümler arttırılır, bunlara çeşitli şartlar konur, böylece yetişen adam sayısı ve elektronik sektörü için iş gücü arzı arttırılır. Uzun vadede bu bilgi birikimi yüksek adamlar ve büyük iş gücü, aynı zamanda daha düşük ücret seviyesi ile düşmüş maliyet demektir. Bu bir. İkinciyi birazdan yazıyorum.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin. ÖDESER: Ödev Destek Servisi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xanthe Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 ohoh amma ekonomistimiz warmış be:) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
December_Flower Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 ekonometriciyim ama bi şi anlamadım,kendimden utanıyorum[signature][hline]You´ll never be alone again You´ll never die again You´ll never be born again You´ll forever be, stuck here in eternity... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cafein Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 İkincisi, deminki yazıda olduğu gibi, devlet özel sektörü teşvik eder, yatırımlar buraya yönlenir. Bu sorunun, hardware kısmını çözmektir, yani elimizde ARGE ve fabrika olsun bu yatırımlar yapılsın ki, elektronik sektörünü büyütebilelim. Dediğim gibi, gerekenler sağlanır, devlet gerekirse liderlik yapar, gerekirse özel sektörden bir kaç firma seçip örgütler, onlara destek olur. Burada yine iki seçeneği var, monopolist sektör yapısı ile rekabetçi sektör. Rekabetçiye dönemez, çünkü o zaman maliyet avantajı sağlanmaz ve rekabetçi piyasayı zaten zart diye zayıf olduğu bir sektörde kuramaz. O zaman iletişimde olduğu gibi, bir kaç güçlü firmayı alıp örgütler, aksak rekabet piyasası oluşturur. Bunların amacı yurt içi kapışma değil, yurt dışına açılma ve ihracattır, bu durumda ilk safhada birbirlerine destek olur ve gerekirse devlet eliyle bir kartel kurarlar. Uzun vadede bu da sorunlara yol açar ama kısa yoldan rekabetçi hale gelmenin çözümü şahsımca budur. Sonra bilgi sermayesi de sağlanır, yaratılan istihdam kapasitesinde kullanılır ve ihracatta başarı sağlanırsa, uluslararası rekabette ülke "ben de buradayım huleeyyyn" diyebilir. Zamanla eli daha da güçlenir. Bir de gayrı resmi olarak kullanılabilecek bir nokta, Çinin yaptığı "Reverse Engineering". Tersine mühendislikle rakiplerin malları alınır, içi dışı öğrenilir ve kopyalanır veya benzeri yapılır. Bir kaç ülkenin tekelinde olan bir piyasa için biraz saldırgan olmak lazım, Çinin yaptığı da bu, ucuz ve benzer(ikame) malla iflahını kesiyorlar milletin.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin. ÖDESER: Ödev Destek Servisi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jhengie Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 ÖDESER'i protesto ediyorum.. destek konusunda seçmeci olduğu için ;)[signature][hline]I get the feeling when lesbians are looking at me, they're thinking: "That's why I'm not heterosexual". George Costanza aka GLC(860,000) aka Art Vandelay Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ra_d Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 said: screamer, 15 Aralık 2004 23:10 tarihinde demiş ki: Süper yazılım gücümüz olmasına rağmen donanım yapacak adam konusunda sıfıra sıfırız çok iyi mekanik eşya yapıyoruz her sene bu sektörde kendimizi 1.5 a falan katlıyoruz ne kadar kendimizi katlasakta Dünya bazında halen çok iyi durumda değiliz hatta Singapur , Tayvan gibi ülkeler bizi en az 10 a katlıyor mühendisim.zorunlu olarak bi ekonomi ,işletme, işletme yönetimi gibi dersler aldım.yinede bi boka yaramadığını göstermek için yazıyorum.valla kimseninkinide okumadım :) burda ihracatı, ihracattan edilen gelir bazında düşünüyorum. elimizde donanım yapacak adamımız yok dimi.öncelikle uzun vadede böyle alt yapıya sahip adamları yurt dışına üstüne para vererek tecrube kazanmaları için gönderirim.kısa vadede işimi görecek ufak çaplı donanım işlerini halledecek ucuz ama yetenekli sayılabilecek adamları toplarım.hatta belki bi süre için bu parçaları dışardan ucuza kapatmaya çalışırım. ardından iyi olan yönlerim kötü olanla birleştirip, ucuz adamlara ürettirdiğim(veya aldığım) donanımlarla, çok iyi yazılımlı, yüksek mekanik kabiliyetli, elektromekanik toollar yaparım.ama bunların piyasaya göre nispeten ucuz olan versiyonlarını yaparımki piyasada kendime bi yer edinebileyim.cnc tezgahları falan gibi ama tabi daha az yeteneklileri.gerçi cnc tezgahı hakkındada bi bilgim yok,yani freze torna falan anlamamda, hedef kitlemin 1-2 milyon dolar veremiyecek ama onların işini görebilecek nispeten ucuz aletlere ihtiyacı olan kesim olduğunu belirteyim. yani kaliteli yazılımdan ve yetenekli mekanikden ettiğim karı yeterli donanım altyapısı oluşuncaya kadar üçü arasında dağıtırım.çünkü mekanikte böyle olmasada, yazılım ciddi bir başlangıç sermayesi gerektirmeyen ve ciddi işletme giderleri olmayan bi iş.böylece bunun gelişmesi için yeterli kaynağı bulmuş olurum.bu süreç içinde vergimi düşürcem özel sektör'e yadımmı yapacam ne yapacaksam yaparım.ondan sonra gerekli yeterlilik oluştuktan sonra elimdeki tesisleri özelleştirim.zaten herşey yolunda giderse elimizde yetişmiş iş gücü ve büyüyen donanım piyasasına girmeye istekli sermaye olacak.kapış kapış gider valla.:-) aha bak aklıma bişi daha geldi.işler yoluda gitmezsede herkesin yaptığı gibi halka açılırım :D kusuruma bakmayın yeterli olmadığım konularda konuşmayı sevemde böyle içimden geldi.valla komik şeyler yazmışda olabilirim ama bakayım bi ortaya ne çıkıyo dedim.[signature][hline]Mazhar Alanson - Cem Yılmaz: Bir Zamanlar Fırtınalar Estirirdim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cafein Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2004 İşte dediğim demin Dorsianın dediği. Onların güçlü ve monopolist olduğu sektörden saldıramayız, bizi maliyet silahlarıyla batırırlar. O bakımdan kasar elektronik, yürek ve bilek ister. Borçla yürüyen bir ekonominin daha akılcı yatırım yapması gerekir. Ki Dorsia söylemiş. Dorsia, "Essaah bu tütün, tütün meselesi nolcek? Hökümet bu sene tütün fiyatllarını yüskek mi tutaaar, alçah mı?"[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin. ÖDESER: Ödev Destek Servisi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cafein Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Screamer, Daha yardım lazım mı? Lazımsa yardım edelim. Boşuna ÖDESER diye reklam yapmayayım. Dorsia, ciddiye mi aldın evladım, geyik yapıyordum :)[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin. ÖDESER: Ödev Destek Servisi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar