Albert Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Merhaba, islemcim cok sicak diyen arkadaslar icin bir yazi hazirlamaya karar verdim cesitli yerlerden de bu bilgileri dogruladim. Umarim yararli olur. Islemcim cok sicak diyen arkadaslarin hepsi sizce AMD 'mi kullaniyor? Tartismalar genellikle hep AMD ile ilgili. AMD ile sinirlandirirsak bu konuyu yanlis olur. Kasamizin icindeki cogu parca isiniyor, cunku donanim cok hizli ilerleyen bir dal. Biz yazimizda AMD 'nin uzerinde duracagiz. Sahsen ben P4 kullaniyorum bendede isinma vardi, bununla ilgili olarak daha sonra bilgi verecegim. Bir kac soru sorup cevaplarini verelim. 1-) AMD islemciler cidden cok fazlami isiniyor? 2-) Intel islemci kullanip ta isinma sorunu yasayanlar yok mu? 3-) Anakart markasina gore AMD islemcilerin olculen sicakliklari degisiyor mu? 4-) AMD anakartlarda gosterilen islemci sicakliklarinin 10-20 derecek uzerinde oldugu dogru mu? C1) AMD islemcilerin fazla isindigi bir gercek. Yapisinda cok faz transistor mevcut. (30-35 milyon civari oluyor buda), cekirdekleride oldukca kucuk. Athlon islemciler ile devasa HSF (Heatsink + Fan)'lar tavsiye ediliyor ve bir cogumuz tarafindan kullaniliyor. Pentium 4 islemcilerde de fazlaca transistor var ama cekirdek kabugu buyuk oldugu icin bu islemcilerden fan vb. sistemleri kullanarak isiyi dagitmak cok daha kolay. Elektronik mantigi ile dusunursek (ufak noktadan gecen akim (elektron gecisi) ne kadar fazla olursa isinmada o kadar fazla gozlenir. Diger bir olay ise AthlonXP haricindeki AMD islemcilerde gercek sicakligi anakart'a gonderecek termal (sicaklik olcen) bir diyot bulunmamakta. anakartlarin cogundada bu ozellik mevcut degil. Yeni anakartlar ile nasil olcum sorunu olmayacak? diye sorarsak; ornegin MSI KT3 ultra termal diyottan gercek sicaklik okunabiliniyor. Simdi sizin anakartinizdan termal diyottan sicakligin olculemedigini baz alarak yaziyorum. Intel islemcilerinde cekirdeklerinde termal diyotlar var. Yani anakarttan veya yazilim yoluyla buldugumuz ve okudugumuz degerler gercek sicaklik degerlerimiz. Buradan yola cikarak AMD islemciler icin bize bildirilen degerlerin gercek olmadigini biliyoruz. Yani her anakartta gordugumuz sicaklik degerleri farkli. Ornegin, ayni islemciler ile yapilan ve farkli anakartlarda olculen sicaklik degerleri su sekilde: Asus A7V133 --> 65 derece Abit KT7A-R --> 60 derece MSI K7T Pro2A --> 55 derece Iwill KK266-R --> 50 derece Gordugumuz gibi aralarinda 15'er derece fark var. Peki hangisi dogru bunlardan? Bizlerde bilemiyoruz bunu. Sonuc olarak diyebiliriz ki, AMD islemcilerin sicakliklarini tam olarak bilemiyor ve olcemiyoruz. Peki AMD islemciler icin optimal ve sinir sicakligi ne olmali diye soracak olursaniz soyle bir cevap verilebilir: Yuksek hizda AthlonXP kullaniyorsaniz, 60-70 derece islemci sicakligi normal gozleniyor. Bana kalirsa anakart markaniza gore 70-75 dereceden sonra tedbirli olmakta fayda var. 1 GHZ'de calisan Duron 600 islemcisi isin bios'tan uyari sicakligini hesapladim, bu uyari sicakligida 75 derece idi. Anakart'inizin marka ve modeline gore bu rakam degisebilir tabiiki. Bazi anakart ureticileri ise, AMD islemcilerin sicakliklariniz biraz yuksek gostererek onlem almaya zorlamaya calistiklari icin. C2) Islemciler asiri sicakliga karsi duyarli aygitlar. Yani eger islemciden isiyi aninda uzaklastiramazsak veya sicaklik ust seviyelere cikmis ise hemen hatalar baslar, yani bize bi sekilde uyari verir. Nedir bu uyarilar; Bunlardan birincisi, koruma hatalari ( Windows bilmemne gibi hatadan kurtarildi, hede hodo), ikincisi kilitlenmeler, ucuncusude veri kayiplarimiz. Yani islemci ile ilgili yolunda gitmeyen birseyler var ise bunu bize kesinlikle hissettirir. AMD islemcilerde termal yonetim olmadigi icin bazi markalar orn, (Asus C.O.P'u gelistirdi) kendine has bazi sistemler gelistirerek islemci cok fazla isindiginda korumaya geciyor, tabiiki %100 guvenligi saglayamiyor. Is gene islemcide bitiyor bir noktadan sonra. Intel islemci kullanan arkadaslarimiz rahat, cok basarili bir termal sistem mevcut. Islemci sicakligi asiri derecede yukseldigi zaman islemci hiz dusurerek sicakligida dusuruyor. AMD islemcilerinin tek zayif noktasi termal sistemler diyebiliriz.Intel Islemciler Yanmaz mi? Hemde cok guzel yanar diyebiliriz ;) Bu yanma sicakliktan dolayi degil fakat. Cok fazla gerilim uygularsak vb. Yanmis bir islemci resmi atabiliriz linke. Bu yanan P4 1.6 bir intel islemci. Intel islemciler yanmaz, bozulmaz hehe gibi dusunceler yanlis tamamiyle. Bu olayi genellikle AMD 'i kotulemek isteyen firmalar yapiyor.Islemciyi ve Sistemi Sogutmak icin, Islemcimizin ve sistemimizin sicakligini korumak bizlerin elinde olan birsey. Islemci sicakligini korumak onun uzerindeki fan'a bagli olan birsey degildir arkadaslar, kasamizin icindeki hava sirkulasyonu en az uzerindeki fan kadar onemlidir. Neden dersek, fan islemci fanimiza sicak hava ufluyorsa uzerindeki metal de bu sekilde Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 güzel bir yazı olmuş, ellerine sağlık intel işlemcilerin ısınma konusu ile ilgili olarak birşeyler paylaşayım: aynı anda alınmış, birbirinin aynı iki masaüstü bilgisayarım var. ikisi de intel 2.8 ht serisinin ilk üretilenlerinden. fakat performanslarında gözle görülür bir fark var. hatta öyle ki, benim kullandığım bilgisayar tüm spyware ve türevlerinden arınmış olmasına rağmen, diğer bilgisayar bilmemkaçyüz spyware ve toolbar ile bile daha hızlı çalışıyor. örn: pes3 açılırken benim kullandığım bilgisayar 10 saniye daha fazla bekliyor. (bayağı fark var demiştim =D) sorunun sebebi anakarttan sıcaklık kontrolü yaptığımda ortaya çıktı, benim kullandığım bilgisayarın işlemcisi yaklaşık 10 derece daha sıcak çalışıyor. sorunun muhtemel kaynağı içi toz dolmuş bir işlemci fanı ve/veya çalışmayan bir kasa fanı. sorunu çözmek için henüz birşey yapmadım. fakat teorik olarak iyi bir fan ve ve güzel bir kasa içi sirkülasyon ile bu farkın ortadan kalkması gerekli.. Not: neden sorunu çözecek birşey yapmadığımı bilmiyorum.[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 defalarca tartışıldı. xp athlon işlemcilerin orjinal fan'ı sıcaklığı normal tutmaya yetiyor. ben antalya'da oturuyorum. kendi fan'ı ile yazın 35 derece havada 65 dereceyi geçmedi işlemcim. anakartım asus a7n8x-e deluxe. asus probe ile bios'ta aynı sıcaklık değerleri gözledim. ayrıca nvidia control center gibi bi programlada ynı değerler okunuyor.[signature][hline]i love this game! tractor pulling Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Albert Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 said: Mum_Chamber, 11 Aralık 2004 17:20 tarihinde demiş ki: güzel bir yazı olmuş, ellerine sağlık tesekkur ederim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Albert Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 said: Fistan, 11 Aralık 2004 17:29 tarihinde demiş ki: defalarca tartışıldı. xp athlon işlemcilerin orjinal fan'ı sıcaklığı normal tutmaya yetiyor. ben antalya'da oturuyorum. kendi fan'ı ile yazın 35 derece havada 65 dereceyi geçmedi işlemcim. anakartım asus a7n8x-e deluxe. asus probe ile bios'ta aynı sıcaklık değerleri gözledim. ayrıca nvidia control center gibi bi programlada ynı değerler okunuyor. Benim yazimdada sorun yasarsiniz demedim ki, sorun yasamamaniz icin 2 tane daha fan takmalisiniz dedim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 1 tane fan yetiyorsa iki tane daha fan takmanın anlamı ne?[signature][hline]i love this game! tractor pulling Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Albert Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 said: Math-, 11 Aralık 2004 16:24 tarihinde demiş ki: sorun yasamamak icin ( Bende bi ara alip takicam insallah ;) ) En az ps (power supply fanindan baska disari sicak havayi uflemesi acisindan 2 tane fan bulundurmanizi oneririm. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 tamam anladım yazını.burda bi anlam kargaşası yaşıyoruz. şimdi şöyle; bir fan ile işlemci antalyada 65 i geçmiyor. yani sorun yaşanmıyor.ok. iki fan ile 55 i geçmiyor yani yine sorun yaşanmıyor. burda 2. fan gereksiz bi duruma düşüyor. bende diyorum ki 1 fan zaten yeterli 2. hatta 3. fan'a ne gerek var. zaten 1 fanla sorun yaşanmıyor.amd athlon serisinde. ben golü atmak için topu kaleden bi kere geçirmek yeterli diyorum. sen 3 kere topu kaleye atarsan gol olur diyosun.[signature][hline]i love this game! tractor pulling Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 daha soğuk, daha iyi. sonuçta sürtünmez azalır, performans artar.[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 hızı ile ilgili bişey demedim. sorun yaşamamakla ilgili dedim. zaten 3.0ghz işlemci alıyoruz kaçta kaçını kullanıyoruz ki?[signature][hline]i love this game! tractor pulling Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Albert Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Yazimin amaci performansi, hizi arttirmak ve sorun yasamamakla ilgili. Mum yazmis islemcin ne kadar soguk olursa o kadar sorun yasamazsin. Benim eski kasam ufakti ve uzerinde ps fanindan baska fan yoktu, sorun yasadim simdiki kasamda 2 fan (ps fani disinda) var 2 tane daha takmayi dusunuyorum. Bu kisisel bir secimdir. Ben anlattim, uygulamak veya uygulamamak senin secimin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kendercik Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Peki kasayı açık bırakmak konusunda ne diyorsunuz? Tozlanma ve ses gibi (7/24 makinam açık olsa da, onunla aynı odada uyusam da önemli değil ses benim için çok fazla) dezavantajların karşısına daha cillop bir soğutma faktörünü çıkartsak hangisi galip gelir?[signature][hline]i'm a real sucker when i play soccer Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Albert Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Kasa acik birakma olayini bende yapmistim yukarida bahsettigim sorun yasadigim zamanlarda, gecici bir cozum olabilir ama saglikli olmaz tabiki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kendercik Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Benim ilkokul 4'te alınmış bir P100 makinam vardı. Ertesi yıl habire içiyle elleştiğim için kasasını açmıştım. O bilgisayarımda 4 yıl falan kapatmadım kasayı. Sonra yeni bilgisayar aldım, garanti süresinin dolduğu gün onun da kapağını açtım, içiyle oynaştım. (bi de hiç tozlanmamış böyle yemyeşildi içi, çok hoşuma gitmişti pırıl pırıl) Daha kötü bir deneyimim olmadı ama zaman zaman acaba olur mu diye merak ediyorum. Arada sırada tozunu alıyorum yalap şalap, o idare ediyor beni. Bu sayede çok fazla boğulmuyorum odada.[signature][hline]i'm a real sucker when i play soccer Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Maleboge Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 çok boş konuşuyorsunuz. Intelin resmi sitesinde www.intel.com CPU'un kaç derecede ve hangi voltajla çalıştırılması gerektiği karakteristik eğrilere anlatılmış... bu neyin kavgası ?? 2.... said: Intel islemcilerinde cekirdeklerinde termal diyotlar var. Yani anakarttan veya yazilim yoluyla buldugumuz ve okudugumuz degerler gercek sicaklik degerlerimiz. Buradan yola cikarak AMD islemciler icin bize bildirilen degerlerin gercek olmadigini biliyoruz. Yani her anakartta gordugumuz sicaklik degerleri farkli. 2a..... "Intel'de *termal diyotlar* var" demek tam bir terim katliyamı... Bak. Intel IA-32 Man.-> Performance Mon. 2b.... "Yani anakarttan veya yazilim yoluyla buldugumuz ve okudugumuz" 2'side yazılım minik kuşum. gene Bak Intel IA-32 Man.-> Performance Mon. ->Thermal Mon.->Model Spc. Registers (şimdi çok kısaltma yapmışım gibi görünüyor ama sen indir manualleri görürsün...) 2b.... Tam olarak elbet ölçebiliriz. Bak. AMD CPU Geliştirme Kiti + Isıl Karakterler... Ve Ve Ve bir kez olsun sadece 1 kez bir bir doc. yazmadan önce firmanın sitesine bakamazmısınız ???? [Bu mesaj Criminal2 tarafından 11 Aralık 2004 18:30 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Albert Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 paranoyak insanlar cok fazla. madem daha iyisini yapabiliyorsun, yaz o zaman. oradaki bilgiler beni ilgilendirmiyor kardesim ben gunluk hayatimdaki kullanip gozume carpanlari ve birikimlerimi aktarmaya calistim. yararlanacaksan buyur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver1 Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 math adam yazındaki yalnışları belirtmiş, madem bildiklerin doğru değil o zman sende onları düzelt Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
hired_gun Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 athlon 1700+ ım var (256mb ram 40+20 GB hdd DVD-Rom DVD-RW gforce Fx5600 ve epox 8rda+) eski küçük kasada 2 kasafanı+standart cpu fanı= (CPU) normal 65c max 77c (sys) 60c Aopen H600 kasamda 2 kasafanı+standart cpu fanı = (CPU)normal 55c max 65c (sys) 48c Aopen H600 kasamda 4 kasafanı+zalman cpu fanı = (CPU)normal 33c max 38c (sys) 35c Aopen H600 kasamda thermaltake susoğutma= (CPU)normal 42c max 50c (sys) 45c ve şu an Aopen H600 kasamda 1 kasafanı+ uyduruk cpu fanı = (CPU)normal 55c max 65c (sys) 44c [hline] son 2 senede başıma gelen veriler burada .. buna göre yorum yapılabilir ... not: susoğutmada HDDlere 1 fan vardi çalişan çok ısınıyo yoksa sistem[signature][hline]isimler değişsede , kahpeliktir baki kalan ...Animelist.xls [Bu mesaj hired_gun tarafından 11 Aralık 2004 19:39 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Albert Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 said: forgiver1, 11 Aralık 2004 19:06 tarihinde demiş ki: math adam yazındaki yalnışları belirtmiş, madem bildiklerin doğru değil o zman sende onları düzelt forgiver benim bilgilerim yanlis degil. orada yazanlarda yanlis degil. uygulama ve teorik her zaman birbirini tutmaz. Basina bir suru olmadik sey gelebilir. simdiye kadar gordugum bir cok sisteme dayanarak bunu sana soyleyebilirim.[signature][hline]Katrani kaynatmakla olmazki $eker, cinsini s..tigim cinsine ceker. Msn | Icq | E-mail | Math [Bu mesaj Math- tarafından 11 Aralık 2004 20:06 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arthur_HellsFire Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 elektronikte uygulama ile teorik bir bütündür saçmalamayalım bişi ya doğrudur yada yanlış[signature][hline]Fire in the Darkness... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NuKe Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Adamı yazdığına yazacağına pişman etmişiniz helal olsun be :)[signature][hline]I love you but, i love your butt. Suark, 09 Aralık 2004 20:21 tarihinde demiş ki: Nedendir bilinmez birden kafana osurma isteği geldi içimden. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Albert Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2004 Zaten bende bir daha yazmayi dusunmuyorum. Meyva veren agaci tasliyor bizim milletimiz, geleneksel ozelligi.[signature][hline]Katrani kaynatmakla olmazki $eker, cinsini s..tigim cinsine ceker. Msn | Icq | E-mail | Math Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Maleboge Mesaj tarihi: Aralık 12, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 12, 2004 said: Math-, 11 Aralık 2004 19:53 tarihinde demiş ki: said: forgiver1, 11 Aralık 2004 19:06 tarihinde demiş ki: math adam yazındaki yalnışları belirtmiş, madem bildiklerin doğru değil o zman sende onları düzelt forgiver benim bilgilerim yanlis degil. orada yazanlarda yanlis degil. uygulama ve teorik her zaman birbirini tutmaz. Basina bir suru olmadik sey gelebilir. simdiye kadar gordugum bir cok sisteme dayanarak bunu sana soyleyebilirim. orada verdiğin bilgiler yanlış fakat o kadar megolomansın ki bunu idrak edemiyorsun 2... meyve veren ağaç sen misin ?? sen olsa olsa yabani ot olursun milleti zehirleyen... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Aralık 12, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 12, 2004 verdiği bilgiler yanlış olabilir, tartıştığımız konu bu değil. yardımcı olmak amaçlı bir yazı yazmış ve saldırıya uğramış, hala da uğruyor...[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Maleboge Mesaj tarihi: Aralık 12, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 12, 2004 said: Mum_Chamber, 12 Aralık 2004 14:15 tarihinde demiş ki: yardımcı olmak amaçlı bir yazı yazmış ve saldırıya uğramış, hala da uğruyor... tamamen unutmuşum kusura bakma... günümüzde hatalı bilgileri göstermek en büyük saldırı...[signature][hline]www.asmworm.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar