Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Notebook bilgisayar alım rehberi


sostizm

Öne çıkan mesajlar

Burada notebook seçimi ile ilgili çok sayıda başlık açılıyor. Kişisel yargılarımı derli toplu bir araya getirip yazayım dedim. Umarım birilerinin işine yarar, patiler de belki kendi görüşlerini yazar ve geniş bir rehber oluşur.

1- Notebook ayakkabı gibidir: denenmeden alınmamalıdır. klavyedeki tuş kombinasyonu da usb portların yeri ve duruşu da işlemci v.b. gibi çok öenmlidir.
1-a. El alışkanlığı ile bakmadan yaptığımız işlemler farklı kalvyelerde çok büyük problemler yaratabiliyor. Mesela crtl tuşu en sol-alt köşede değilse ctrl-Z , crtl-C yapamıyor ve sinir oluyorsunuz
1-b. Usb port sayısı ve yeri kullanıcıya göre değişir. Mesela birbirine çok yakın portlar yan yana 2 aygıtın kullanılmasına engel olur. Heleki tombul memory stick'ler. Bazı markalar bunları uzak uzak ve farklı yerlere koyarlar. Bu konuda zirve Asus markasıdır. 5 tane koymuştur; 2tane arkada üst üste, 2 tane sağ yanda yanyana ve ters (baş aşağı takılıyor) 1 tane de yan duran sağ tarafta ekranın yanında tek usb (toplam 5) ile bağlayamayacağınız cihaz yoktur.
1-c. yönlendirici tuşlar, pg up, home end v.b. ve bunların klavyedeki yerleri çok önemlidir. Word'de yazı yazarken eğer satır sonuna gitmek için klavyenin abuk biyerinde ise end tuşu, veya end basmak için Fn +bilmemne +pg dwn'a basman lazımsa işlemci hızından çok daha fazla yavaşlatır seni. Önemlidir.
1-d. Pek çok marka kendine özgü buton ve ayar çubukları verir. kimi notebooklarda ses ayar reostası yoktur açıp kyb tuşları ile kısarsınız. Bu da kalabalık bir toplantıda notebook açarken usul usul açma şansınızı yok eder. Konuşmacının lafı dirilüdürülü Windows açılış sesi ile bölünür. Bazılarında tek tuş ile pil koruma moduna geçilir/ denetim masası veya özel programlara girip çıkmaya gerek kalmaz. Bence çok önemlidir.

2- İhtiyaçlar ve kullanıcı beklentisi: Patide çok gördüm centrino şart, şu iyi gibi yargılar yazılıp durur. Oysa ihtiyacınıza bağlıdır. Eğer sürekli fişe takılı kullanıyorsanız Samart book tam size göredir. Taşınabilir bir masaüstü sistemidir çünkü. Ağırdır illa pil isterseniz 1lt kola şişesi kadar bir parça taşımanız gerekir ama evden işe işten eve kullanıyorsanız bu sistem tam size göredir. Ucuzdur ve hiçbir notebookun erişemeyeceği performansı verir. Diğer tarafta uçakta, cafede kent ve ülke dışı yolculuklarda kullanıyorsanız o zaman hafif ve batarya ömrü yüksek bir notebooka hatta belki de 11" ekranlı bir mini makineye ihtiyacınız var demektir. Oyun oynamayı düşünüyor musunuz? Grafik işleycek misiniz? Tüm bu faktörler ihtiyacınızı belirler.

3- Ekran deyip geçmemek lazım: Notebook ekran teknolojisi çok gelişti, artık çözünürlük rakamlarına bakarak ekran hakkında fazla fikir sahibi olamıyoruz. Örneğin Sony patentli onyx black ekranlar ayni çözünürlükte inanılmaz kaliteli bir görüntü verir. Bu farkı görmeden anlayamayız. Bir diğer faktör ise ekranın görünme açısıdır, bunun eminim bir taknik ismi vardır, fujitsu siemens bir notebookda TAM KARŞIDAN bakmayınca görememe sorunu var çalıştığım yerde. Bence ekran kalitesi, işlemci v.b. faktörlerden daha önemlidir. sürekli ona bakacaksınız aldığınız keyif de göz sağlığınız da ona bağlı.

hmmm acil çıkmam gerekti. İlave yazacağım, okumadan post ediyorum imla hatalarım için şimdiden özür dilerim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...