unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2003 said: fizban, 28 March 2003 00:49 tarihinde demiş ki: ya okuyorum mesajları da, genelde bu topic te yazanlar türkçe karakter kullanmayanlar, oldugu ve öldüğü ayırtedilemiyo, bi çare bulsanız buna. devlet büyükleri bi el atsa. çünkü ben yarın bi bakkala gitsem yarım ekmek arası kavurma istesem bakkal bana demez mi ki nerede senin türkçe karakterlerin diye ?[hline]fighting for peace is like screwing for virginity demez, direk bibucuk milyon der. parayi ver yeter der.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2003 said: Dralnu, 28 March 2003 00:55 tarihinde demiş ki: eh stalin geri çekilip mekanize-piyade karışımı ordusunu panzerlerin önüne atmasaydı da geri çekilmelerine izin verseydi o kadar rus ölmezdi[hline]Fist in the air, in the land of hypocrisy ruslar aslinda yillarin rus taktigini kullandilar. dusmani soguk rus kisinda kabak gibi birakmak. ama tabi 200 bini askin rus askerininin cort diye esir dusmesini de hesaba katmak lazim.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2003 kusura bakmayin dayadik mesajlari ama 2. dunya savasini pek bi karistirmistim ortaokul lisede duramadim.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
general83 Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2003 abi sen ne yaptın ya??? bir kere atom bombasını nasıl bir mantıkla savunabilirsin??? atom bombası atıldığında japonya zaten teslim olmak üzereydi, amerika sadece deneme yapmak ve rusyaya gözdağı vermek için attı o atom bombasını. sen bir daha karıştır o kitapları istersen??? faşizm kapitalizm içinden doğmuş bir sistemdir, köklerini kapitalizmden alır, kapitalizme bir başkaldırı gibi görünür ama işçi sınıfının kapitalizme olan nefretini başka bir yöne çevirdiği için esasında bıçağı tekrar onlara dayatmış olur. senin o temel hak cart curt palavralarına da aklı başında hiç kimse zaten inanmaz. bir de hitlere karşı müttefikleri savunmanın hiç bir mantıksal dayanağı yoktur, kimse insanlığın iyiliğini güzelliğini düşündüğünden savaşmamıştır, habeşistanı mussoliniye, çekoslovakyayı hitlere peşkeş çeken gene senin o sevgili müttefiklerindir. churchille felan girip konuyu dağıtmak istemiyorum, sonuçta ikinci dünya savaşı 1.'si gibi bir paylaşım savaşıdır, ne ingiltere ne de amerika hak namus uğruna savaşmamışlardır. sonuç olarak ikinci dünya savaşı hakkında çok araştırma yapmış olabilirsin ama olayın mantığını anlamak için ciddi bir tarih bilinci de gerekiyor sanırım. (mesela kapitalizm nedir, sanayi devrimi nedir, ateş nasıl kontrol altına alındı gibi...) şu güzel yazımı konuyla alakalı güzel bir özlü söz ile noktalamak istiyorum: "insanoğlu kendini yaratmak için yazıyı, kendini yok etmek için parayı icat etti." (not: paranın yerine kapitalizm de konulabilir tabii"[hline]"soyut gerçek olmaz, gerçek daima somuttur." V. İ. Lenin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 general +1 not:tarih hakkinda bu kadar "duygusal" yorum yapan birine gormedim unity.[hline]kingsofchaos Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 said: fedaykin, 04 May 2003 13:45 tarihinde demiş ki: said: Jadelith, 04 May 2003 11:18 tarihinde demiş ki: he peki sen niye karşısın o zaman derseniz, savaşta ölen 34.5 milyon insanın 16.5 i toplama kamplarında öldü derim. Şimdi buradaki rakam bana bir miktar şişirme gibi geldi derim. Tam rakamı bilmiyorum ama toplama kamplarında ölenlerin sayısı bu derece yüksek değil. Yanlız burada savaş sırasında ölen bütün siviller (her türlü sebepten) kastedilmişse o olabilir. Bu arada Hitler'in kötü bir insan olmasının bence tek bir sebbi vardır o da savaşı kaybetmesidir. Şayet Almanya savaşı kazansa şu an Rusların ve Amerikalıların yaptığı katliamlar anlatılıyor olacaktı. Örneğin Rusların elegeçirdiği bir hastanedeki bütün almanların kafalarını kestikleri ve onlardan gamalı haç çizdikleri (fotoğrafla belgeli) çok daha sık söylenirdi. Hatta bu olayın yaşandığı sırada Moskovadan hiç esir almayın diye emir geldiği çok daha fazla bilinirdi. Aynı şekilde Amerikalıların esir aldıkları onbinlerce alman ve japon askerini nasıl öldürdükleri yazılırdı, aynı şekilde Amerikadaki japonların nasıl toplama kamplarına atıldıkları ve bir çoğunun orada kötü yaşam koşullarından öldüğü yazılırdı. Buradan Hitleri savunduğum sonucunu çıkarmayın. Benim anlatmak istediğim bütün savaşlar içinde vahşeti barındırır ama kazananlarınki unutulurken kaybedenlerinki hep hatırlanır.[hline] I get knocked down But I get up again You're never going to keep me down YALNIZ BİREY GÜÇLÜ BİREYDİR - BİRLEŞİK SAP HAREKETİ ehem kaynaktan aldım şişirmedim rakamı :)):):):) (bkz. en büyük 100 asker, sayfa 6) *edit: sayfa sayısını yanlış yazmışım* [Bu mesaj Jadelith tarafından 05 May 2003 12:03 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dragonutopia Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Insanlık gelecekte ya barısı getırıp ınsan olgusu ıcınde bırlesecek ve bır butun olucaktır yada gercek anlamda fallout olucaktır.[hline]A little less conversation a little more action please Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 said: general83, 05 May 2003 02:26 tarihinde demiş ki: abi sen ne yaptın ya??? bir kere atom bombasını nasıl bir mantıkla savunabilirsin??? atom bombası atıldığında japonya zaten teslim olmak üzereydi, amerika sadece deneme yapmak ve rusyaya gözdağı vermek için attı o atom bombasını. sen bir daha karıştır o kitapları istersen??? faşizm kapitalizm içinden doğmuş bir sistemdir, köklerini kapitalizmden alır, kapitalizme bir başkaldırı gibi görünür ama işçi sınıfının kapitalizme olan nefretini başka bir yöne çevirdiği için esasında bıçağı tekrar onlara dayatmış olur. senin o temel hak cart curt palavralarına da aklı başında hiç kimse zaten inanmaz. bir de hitlere karşı müttefikleri savunmanın hiç bir mantıksal dayanağı yoktur, kimse insanlığın iyiliğini güzelliğini düşündüğünden savaşmamıştır, habeşistanı mussoliniye, çekoslovakyayı hitlere peşkeş çeken gene senin o sevgili müttefiklerindir. churchille felan girip konuyu dağıtmak istemiyorum, sonuçta ikinci dünya savaşı 1.'si gibi bir paylaşım savaşıdır, ne ingiltere ne de amerika hak namus uğruna savaşmamışlardır. sonuç olarak ikinci dünya savaşı hakkında çok araştırma yapmış olabilirsin ama olayın mantığını anlamak için ciddi bir tarih bilinci de gerekiyor sanırım. (mesela kapitalizm nedir, sanayi devrimi nedir, ateş nasıl kontrol altına alındı gibi...) şu güzel yazımı konuyla alakalı güzel bir özlü söz ile noktalamak istiyorum: "insanoğlu kendini yaratmak için yazıyı, kendini yok etmek için parayı icat etti." (not: paranın yerine kapitalizm de konulabilir tabii"[hline]"soyut gerçek olmaz, gerçek daima somuttur." V. İ. Lenin japonlarin teslim olmaya niyeti yoktu. bunun nedenini ve uygulamasini bushido anlayisina tabi japonlarin kadinlarinin dahi pasifikteki adalarda teslim olacaklarina kendilerini ucurumdan atmasinda gorebilirsin. bu laf degil, kameralarda kayitli. kadin bebegiyle atiyor kendini ucurumdan. bircok japon askeri teslim olacagina 1970 lere kadar ormanlarda yasadi pasifikte. ayrica japonlarin teslim olmayan en ufak niyetleri olmadigi donemle ilgili belgesellerden ve donemi yasamis japonlarin anlattiklarindan net bir sekilde bellidir. adamlar 6 yasinda cocuklara sungu talimi yaptiriyor amerikalilar cikartma yapacak diye sen teslim olacaklardi diyorsun. japonyayi o donemde aslinda imparator degil, askeri danisman Tojo yonetiyordu. olan sey aslinda tojo diktatorlugu idi. herifin de hicbir zaman teslim olmaya niyeti olmadi. neticede 2. bomba atildi ancak teslim oldular. fasizm kapitalist sistemin icinden dogmus bir sistemdir demissin, kokunu kapitalizm icinden alir demissin. kapitalizmde temel hak yoktur demissin. kapitalizmde en azindan calisan isci ucret alir. fasizmdeki gibi zorla yarim ogun yemekle fabrikalarda 10 saat calistirilip sonra gucu tukendiginde toplama kampina gonderilmez. muttefiklerin ne icin savastigina gelince, donemin propaganda filmlerine, donem icerisinde asker ve asker yakinlariyla yapilan konusmalarin kayitlarina, liderlerin konusmalarina bak. 1940 tan itibaren ingilizlerin gizli servisleri sayesinde muttefiklerin toplama kamplarindan haberi oldu, neticede butun muttefiklerin. ondan once de savas oncesi uluslararasi gerginligin nedeni nazi almanyasinin asiri yayilmasi ve iceride uyguladigi baski politikasi idi. muttefiklerin savunulacak hicbir tarafi yok demissin. aksi takdirde ne olurdu dusundun mu ? dedelerimiz sabun olacakti. yiyim ben oyle savunulamazligi. oldurmeye karsi olmasam o gunlerde dogsam muttefiklerin yaninda calisirdim. aksi durumda ne olurdu dusunmek bile istemiyorum. tarih bilinci meselesine gore, yukarida yazdiklarimdan cikarilabilecegi uzere yeterince tarih bilincim olduguna kaniyim. en azdindan, almanya kazansaydi ne olabilecegini cikarabilecek kadar mantik yurutebiliyorum.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 unity, uzun uzun tartismalara girmekten sikiliyorum artik, ama senden tek bir sey istiyorum. kendine su soruyu sor lutfen: "acaba abartiyor muyum? dusuncelerim biseylerin gudumunde olabilir mi?" lutfen.[hline]kingsofchaos Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 hayir, abartmiyorum, dusuncelerim de gudumlu degil. bana sorarsan asil sirf amerika isin icinde diye bir tarafin belli bir donemdeki hareketlerini mimlemek dogru degil. oyle postlar yapiliyor ki neredeyse nazileri temize cikaracak. ayrica abi, uzun uzun tartisma yapilmadan hicbir sonuca varilmaz. sıkılıyorsan katilmazsin zorla degil. ben de senin bu kestirip atmaci tavrini anlamiyorum. zaten one surduklerim icin gerekceleri de acik acik yazdim, herseyi tartismaya da acigim.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 normaldir, ben de senin durdugun yerden bi adim oteye gitmemeni anlayamiyorum. evet sabirsiz olabilirim dogrudur, ama unutma eger tartismalarimizda sabirsizlik gosterip beziyorsam ve devam etmiyorsam senin karsiyi bezdiriyor olma ihtimalin de vardir.[hline]kingsofchaos Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 elbette ki durdugum yerden bir adim oteye gitmemesi lazim insanin. insan eger bir konudaki fikrini soyluyorsa bu fikrini ince dusunup sık eleyip tam bir yargiya vardiktan sonra soylemesi, dogruluguna inanmasi lazim. eger sahis bir laf edip de iki post sonra baska sey soylerse o sahsin tutarliligindan sozedilemez. yani neticede tabii ki soylediklerimin arkasinda durup tekrar etmem gerektiginde ayni seyleri tekrar edecegim. aksi tutarsizlik olurdu. senin olayinda ise sabirsizligin nedeniyle - kendin soyledin - bikac post sonra kendi fikrininin gerekcesi olan delilerini ortaya koymayi birakip kestirip atiyorsun. hayat sabirla yasaniyor her sey zamanla oluyor ki tabii ki tartismalar da sabirla yapilacak.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 eger durdugun yerden bir atim oteye gitmiyorsan tartismanin anlami nedir?[hline]kingsofchaos Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 yani diyorsun ki , buradaki butun insanlarin dediklerinde mutlaka hata paylari var, senin gelistirdigin dusunceler mutlak dogru. o zaman senin icin tartismanin tek amaci insanlari senin dusuncene getirmek, birsey kazanmak icin tartismiyorsun. e iyi guzel, ama benim fikrim de su: insanlardan birseyler kazanmadigin surece insanlara birsey katamazsin.[hline]kingsofchaos Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 yahu tartisma dedigin insanlarin fikirlerini ve bunlarin gerekcelerini ortaya koymasiyla olur. bir insan eger kendi fikrine karsit olarak ortaya koyan savlarin ve delillerin yeterliligine kani olursa o konuya bakisina yeni bir boyut getirir. ben su ana kadar ortaya koydugum gerekceleri hukumsuz cikaracak bir delil, sav, yahut onerme gormedim ? yanlis mi mesela japon hukumetinin son japon olene kadar teslim olunmayacak diye emir yayinladigi tum dunyadaki japon uyruklularina ? japonyaya cikartma yapilmasi durumunda her iki tarafinda asagi yukari her taraftan olmak uzere toplam 1 milyon insanin daha olecegini hesapladigi yanlis mi ?[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 yapilan tartismalar her zaman insanlara birseyler katar, tartisma sonucunda insanlarin ayni fikre yahut ayni sava ayni sekilde bakmasi gerekmez. tartisma sirasinda deliller, fikirler, savlar paylasilacagindan herkesin fikri ne olursa olsun konu hakkinda icgorusu derinlesir.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 yani herkes "bak benim fikrim daha dogruymus" der oyle mi? ne anlami kaldi o zaman? gudumlu dusunuyorsun diyordum, bak mesela: Diyorsun ki japon hukumeti kimse teslim olmayacak diye karar cikarmis. Bunu ABD nin a-bomb kullanmasina yeter sebep goruyorsun. ne yapsaydi japon hukumeti? "kardes amerikali gorduunuzde hemen elini opceeniz" diye mi karar cikarsaydi? boyle bir karardan normal ne var? madem bu karari cikarmak savasi uzatmak oluyor, neden o iyi kalpli ABD liler savasi bitirmek icin teslim olmayiverdiler? gordugun gibi goruslerin ic tutarsizliklara yol aciyor. ayrica umarim artik senin dusunce tarzindan baska tarzlarinda dogruluk payi olabilecegi ihtimalini hazmedebiliyorsundur.[hline]W.A.N.D.E.R.E.R.: Wireless Artificial Neohuman Designed for Efficient Repair and Efficient Reasoning Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 ben japon hukumetinin son japon olene kadar teslim olunmayacak genelgesini bir arkadas japonlar teslim olmaya hazirlaniyordu dedigi icin soyledim. sonucta japonyaya cikartma demek japonlarin kadin cocuk herkesi savasa surmeleriyle sonuclanacakti. atom bombasi iyi birsey midir ? hayir. ama topyekun psikopata baglayip komple bir kulturu, bir irki savas alanina atilmasina engel oldu o olayda. atom bombasi olayina gelince, bir de su acidan bak, insanligin er ya da gec bu deneyimi yasamasi lazimdi ki daha buyugu yasanmasin. baska bir acidan bakarsan, atom bombasinin insanlik uzerinde ne kadar dehset verici bir etkisi oldugunu gormeden 50 lerin silahlanma yarisina girilse, belki de kuba krizinde iki taraftan biri nukleer silah kullanmayi sececekti, dunyadaki yuzmilyonlara yakin insan barindiran sehrin ve belkide bizim bildigimiz medeniyetimizin sonu 15 dakikada gelecekti. atom bombasinin dehsetini colde yapilan iki uc test gosteremezdi insanliga. bak ama simdi butun dunya kamuoyu nukleer silahlara karsi. peki bu pragmatik acidan bakildiginda boyleyse, bir kere atom bomasi atilmasi insanlara neyin ne oldugunu gostermek acisindan faydali olduysa dogru mu 2 sehirde yuzbinlerce insanin olmesi ? hayir. ama iste gorulebildigi gibi meselenin iki yonu var.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 ha japon hukumeti ne yapsaydi, ne yapacakti almanlarin yaptigini yapacakti. yenildikleri gun gibi acikken 60 yasinda adami tapinakta rahiplikten alip eline silah vermek kadar buyuk bir esseklige tesebbus etmeyecekti. ya da 6 yasinda cocuklara utanmadan uniforma giydirip kucuk silahlar verip ellerine talim yaptirip utanmadan bunu da filme cekmeyecekti. japon yonetimi japon emperyalizmine psikopata baglamisti abi otesi yoktu. adamlar kafayi bozmustu. ki birinci bomba kesmedi adamlari, ikinci bomba atildi anca teslim olmaya yanastilar. teslim olacakti yani. [hline]www.mizzah.com [Bu mesaj unity100 tarafından 05 May 2003 15:37 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 insanlik o deneyimini neden sivillere atarak yasadi acaba? cok "insan" oldugu icin heralde? tabii canim, o deneyim minimum zararla yasandi zaten, baksana, eger cole atsalardi ne kadar buyuk yikim olurdu? sacmaliyorsun iyice. (not : sanki atom bombasini atmanin sonuclari onceden kestirilemiyordu gibi konusuyorsun. ve bu tamamen de yanlis.) eger japonya ve almanya yenmis olsaydi acaba kim piskopat , kim senin dusundugun gibi "iyilik melegi, savior of our world, asmis adamlar, fakirleri bile anca unescoda calisir, vb." olacakti? ABD yeniliyor olsaydi sanki ABD cocuklari rahipleri surmeyecekti. Ne kadar yanli baktiginin farkinda bile olamayacak kadar kor bir sekilde inanmissin bazi seylere. Iste bunun icin soyluyorum surekli anlamsiz seninle konusmak diye. Uzatmayalim artik, tesekkur ediyorum tartisma icin. ps: sorabilirsin madem tartismak istemedigini soyleyip duruyorsun neden cevap yazip tutarsizlik yapiyorsun? Evet yeterli erdeme sahip dedigilim ne yazik ki, dayanamayip cevap yaziyorum. ne ugruna oldugunu bende tam anlamasam da yaziyorum iste. ama her ne kadar sen "dururum yerimde gardas" desende, sunu kesinlikle soyleyebilirim bana en azidan bir sey katicaksin, sahip olmadigim kendime hakim olma erdemini.[hline]W.A.N.D.E.R.E.R.: Wireless Artificial Neohuman Designed for Efficient Repair and Efficient Reasoning Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 said: unity100, 05 May 2003 15:34 tarihinde demiş ki: atom bombasi olayina gelince, bir de su acidan bak, insanligin er ya da gec bu deneyimi yasamasi lazimdi ki daha buyugu yasanmasin. birinci dünya savaşında da gaz bombaları kullanılmıştı kimyasal silah ehem peki, 2. dünya savaşında insanlar daha büyüğünü yaşamadı dimi. ders aldılar dimi ya da, kuzey kore bundan ders alıp nükleer bombayla saldırı tehditi yapmıyo dimi ya da nükleer bombayı kullanan tek ülke olan amerika, ilk yaptığı zaman yanlışını anlayıp bir daha nükleer bomba yapmadı dimi. yani elindeki 100 e yakın nükleer denizaltının herhangi birinin bütün kapasitesini kullanması sonucunda dünyanın dengesinin bozulması, ilk attıkları zamanki pişmanlıklarını gösteriyo dimi ya da sovyetler ya da küba krizi pöf ne diyeyim politika ders almaz. Eğer alsaydı Hitler birazcık kafasını çalıştırıp Napolyon'un 700k kişilik (o zamanlar için deli gibi fazladır; Eu2 oynayanlar bilir) grande arme sinin Rusya'da 100k ya düşmesini görürdü. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 said: wanderer1985, 05 May 2003 16:34 tarihinde demiş ki: insanlik o deneyimini neden sivillere atarak yasadi acaba? cok "insan" oldugu icin heralde? tabii canim, o deneyim minimum zararla yasandi zaten, baksana, eger cole atsalardi ne kadar buyuk yikim olurdu? sacmaliyorsun iyice. (not : sanki atom bombasini atmanin sonuclari onceden kestirilemiyordu gibi konusuyorsun. ve bu tamamen de yanlis.) eger japonya ve almanya yenmis olsaydi acaba kim piskopat , kim senin dusundugun gibi "iyilik melegi, savior of our world, asmis adamlar, fakirleri bile anca unescoda calisir, vb." olacakti? ABD yeniliyor olsaydi sanki ABD cocuklari rahipleri surmeyecekti. Ne kadar yanli baktiginin farkinda bile olamayacak kadar kor bir sekilde inanmissin bazi seylere. Iste bunun icin soyluyorum surekli anlamsiz seninle konusmak diye. Uzatmayalim artik, tesekkur ediyorum tartisma icin. ps: sorabilirsin madem tartismak istemedigini soyleyip duruyorsun neden cevap yazip tutarsizlik yapiyorsun? Evet yeterli erdeme sahip dedigilim ne yazik ki, dayanamayip cevap yaziyorum. ne ugruna oldugunu bende tam anlamasam da yaziyorum iste. ama her ne kadar sen "dururum yerimde gardas" desende, sunu kesinlikle soyleyebilirim bana en azidan bir sey katicaksin, sahip olmadigim kendime hakim olma erdemini.[hline]W.A.N.D.E.R.E.R.: Wireless Artificial Neohuman Designed for Efficient Repair and Efficient Reasoning abi, birincisi hakikaten de kestiremiyorlardi atom bombasini yapan bilim adami grubu etkisinin ne olacagini. cok buyuk olacagini tahmin ediyorlardi, ama kesin etkisinin ne olacagini bilmiyorlardi. bu adamlarin kendilerinin soyledigi soz. ilk bomba atildiktan sonra herkes olanlara sasirdi. coldeki denemelere herkes gittigi halde. abi sen insanligin genel davranis bicimini bilmiyor musun ? kendi baslarina gelmedikce yahut cok buyuk olcekte ornegini gormedikce insanlik bir seyi dikkate almaz. bak 1. dunya savasindan once butun avrupa ulkelerinde aydin kesimler savas cigirtkanligi yapiyor emperyalistlik tasliyor hede hodo diyordu diger ulkelere. bir yasadilar savasi, butun bir genc nesil oldu, cikan sesler degisti. niye yasandi peki dersen 2. dunya savasi, o bambaska bir savasti, dunyanin kaderinin tespit edildigi bir savas. haa atom bombasi da oyle. eger hirosima ve nagazakideki dehset verici deneyimler filmlerde gozonunde olmasaydi, orada bu dehsete maruz kalip sag kalan insanlar yillarca yasayip bunlari anlatmasaydi, anma torenleri, protestolar olmasaydi, insanlik yine buyuk olcude gozardi edecekti bunun potansiyel tehlikelerini. bi arkadas gaz attilar 1. dunya savasinda ogrenmediler, amerika bomba attiktan sonra niye o kadar nukleer bomba yapti diyor. abi, esas onemli olan, o bombalarin hic kullanilmamis olmasi. kuzey kore demis arkadas, kuzey kore bugun almanyanin 1938 deki halinin kucuk bir benzeri. kendi halki ac, bak abartma yok, gercekten aclar adamlar, yine de israrla parayi nukleer silaha yatiriyor hukumetleri. kuzey kore gibi yonetimi olan ulkeler ders almaz, insanlar ders alir. insanlarin etkili olabildigi ulkeler de nukleer konusunda hassas olur. kuzey kore insanlarin bastirildigi yonetim ne derse onun oldugu bir ulke. standartlarin disinda. kuba krizinde de hickimse nukleer silah kullanmadi. kruscev telefonla aradi ve geri cekti silahlarini.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dogan2249 Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 yazıların hepsini okudum katıldıgımda oldu katılmadığımda ama beni hayrete düşüren yazılar oldu inanılmaz bir şekilde soy kırıma iyi olmuş diyebilenler günümüz katliamları karşısında söyleyecek sözleri olamaz tarih boyunca yaşanan savaşların en korkuncu olan ikinci paylaşım savaşı insan oglunun çektiği acıların bitmediğini ve geleceğe taşındığının göstergesidir ne hitler gibi bir katilin adına nede ölenlerin dinsel kimlikleri adına sadece ölenlerin sakat kalanların kayıp olanların kısacası savaşın korkunç acılarını ceken isimlerini sayamayacagımız milyonlarca insan adına savaşı lanetliyorum insanlığın kendi kurtuluşlarını gerçekleştirmiyecegi bütün savaşları lanetliyorum acıları çekenler musevi rus alman v.b degil insanlardı ancak altını çizmek gerekir museviler ve tüm sovyet halkları özellikle ikinci paylaşım savaşından daha çok acı çekmişlerdir acılarını paylaşıyorum. Tarih bilinci olmayanın Sınıf bilinci olmaz.. Bir tek gidenler kaldı O Şafaktan geriye Birde Dönenler Unutma Tarihin en son yerinde En son sözü Herzaman DİRENENLER söyler[hline]dogan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
general83 Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 ben sana tarih bilgin yok demedim tarih bilincin yok dedim ikisi arasında fark var. tarih bilgin olduğunu gayet iyi görüyorum hatta muhtemelen özellikle japonya konusunda benden fazla var ama bu tarih bilincin olduğu anlamına gelmiyor tarih bilinci tarihsel olayları neden sonuç ilişkisi içinde değerlendirebilmektir, örneğin şakayla karışık değindiğim, ateş bulundu ne oldu, koca koca piramitleri neden yaptılar, türkler saldırdı çin seddi oldu, ot bitti göç oldu göç oldu roma çöktü, top bulundu mertlik bozuldu kale yıkıldı krallık oldu gibi. şimdi ciddi bir tarih bilinci olmadan ikinci ve birinci dünya savaşlarının anlaşılabilmesi mümkün değil. senin düşündüğün gibi bir deli çıktı iki kahraman da dünyayı kurtardı değil olay. ortada çok daha değişik kırılma noktaları var. kimse dünyayı babasının hayrına kurtarmadı. yanlış anlaşılmasın, ben hitler'i tasvip etmiyorum, ama kim hitlerin reichinin avrupanın göbeğinde olduğu bir dünyanın bugün amerikanın her yere yayıldığı bir dünyadan daha kötü olabileceğini söyleyebilir??? anlatmaya çalıştığım bu, al birini vur ötekine. bunlar emperyalist hesaplaşmalardır, ve insanlıkla uzaktan yakından hiç bir ilişkileri yoktur. atom bombasının hiç bir yararı olmamıştır, bu savaşı a ya da b tarafının kazanmasının hiç bir yararı olmamıştır çünkü bütün bunlar birbirimizi yememize hizmet etmiş, birbirimize düşman kılmış, kısacası insanlığa çok büyük zarar vermişlerdir. savaşın sonucu değil, varlığı önemlidir, çünkü o varlık başlı başına çok büyük bir tehdit ve zarardır. pragmatik bakış açısıyla dünya hiç bir yere varamadı, bundan sonra da varabileceğini zannetmiyorum. çünkü günü kurtarmak için gelecek feda ediliyor, ve nefretten yalnız nefret doğuyor. ha şunu da ekliyeyim, savaş bence insanlık çerçevesinde tartışılabilecek bir konu değildir.[hline]"soyut gerçek olmaz, gerçek daima somuttur." V. İ. Lenin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 5, 2003 ben de zaten tarih bilgisi degil, tarih bilinci dedim. postlarima bakarsan neden sonuc iliskisini gayet net bir sekilde degerlendirebildigimi gorebilirsin. eger hitler -> herkes sabun onermesinde bir hata varsa soyle. yahu oncelikle direk sunu soyleyeyim, ben hitler almanyasinin dunyaya yayildigi bir dunyanin bugunku dunyadan daha kotu olacak oldugunu soyleyebilirim. yahu adam nazi partisine mensup bir kisim almanin diger almanlardan, diger almanlarin da butun diger insanlardan ustun oldugunu, bunlarin yonetici oldugunu soyluyor, ve geri kalanlari ya kole yapiyor ya olduruyor. abi bu mecazi anlamda kolelik ya da emperyalizmin sonucu bir kolelik degil, bildigin antik kolelik anlayisi, resmi mal oluyorsun. adamlarin icraatlarina bak, birak icraatlari, kendi "ari" olan alman vatandasini dahi nasil gestapo tehdidiyle baski altinda yasattigina bak, bir de bugunku topluma bak. o gunlerde hukumet politikasina aykiri gorus bildiren en ari alman dahi 2 gun icerisinde ortadan kaybolurken, bugun meshur "pastaci" fransiz, bill gatesin, kendi ulkesinin ust duzey burokratlarinin ve daha bircok onemli kisinin suratina protesto icin pasta atiyor, ve daha fazla atabilmek uzere serbest kalabiliyor. al sana aradaki fark. savasi hicbir tarafin kazanmasinin yarari olmamistir demissin. tam tersine, almanlarin kazanmamasinin cok yarari olmus. en azindan almanlara yakalanip turk olmasina ragmen ukraynada toplama kampina gonderilmis, sabun yapilmaktan ucu ucuna kurtulmus benim universite arkadasimin buyuk dedesine olmus. eger kazansalardi bugun kimlerin o kadere ugruyor oldugunu dusunmek bile istemiyorum. pragmatik acidan baktigimizda ise insanlik son 5000 yildir cok ilerleme kaydetti, ve bu dogrultuda gidilirse daha da kaydedecek. cok degil, bundan 500 yil once dunyanin her yerinde istisnasiz her ulkede milletin ilk dusuncesi **tu kilictan nasil kurtaririz idi. simdi ise insanlar dunya capinda savas protestosu yapabiliyor. 500 yil once en basit hastaliktan olunurken simdi en ciddi hastaliklarin caresinin kac 10 yilda bulunacagindan bahsediliyor. nefretten yanliz nefret dogar o ayri. savas kotu mudur, kotudur haklisin. ben de karsiyim. fakat ne yapilsaydi savas olmasin diye musaade mi edilseydi hitlerin tum avrupayi sabun yapmasina ? senin evine bir hirsiz girsin bakalim ne yapacaksin adam evinden mallari calarken gorulunce sana bir bicak cekse olecek misin orada hicbirsey yapmayip ? demek ki insanligin tum mensuplari en azindan belli bir bilinc asamasina varmadikca savaslar olmaya devam edecektir. bkz guney kore.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar