Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 bişey daha soracağım o kuralın adı hem l'hopital hemde l'hospital diye geçiyo ikisde aynı kural mı?[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.'' Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nartanesi Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Bu arada bir serinin ya da dizinin limitinin sonsuz olması o serinin ya da dizinin limitinin olmaması anlamına gelmez. Dizilerde yakınsaklık ıraksaklıkla karıştırıyorsunuz: "Dizinin limiti sonsuz ise dizi ıraksaktır"[signature][hline]Cennette huriler varmış, kara gözlü İçkinin de oradaymış en güzeli Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz; Bak bir yanda şarap bir yanda sevgili Ö.Hayyam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Ordaki sinx ile ilgili açıklamamdan bahsediyorsun sanırım ama ben burda hiç bir zaman limit sonsuz demedim, sadece sinxde x sonsuza giderken (sinx grafiğinde y değeleri 1 ile -1 arasında gidiyor) ynin 0a artıdan mı eksinde mi yaklaşacağını bilemeyiz. Bu durumdada sorunun cevabu nerden yaklaştığına göre değişir o yüzden limiti olmaz dedim. Ayrıca orda kullandığım kuralın kanıtınıda yapayım hemen Lim sinx/x = 0 x->+ veya -sonsuz şimdi şöyle bir denklem yazalım -1/x üç tarafında x + veya - sonsuza giderken limitini alalım lim -1/x 0 < lim sinx < 0 oluyor ve burda sandiviç (gülmeyin var böyle bir teorem) teoreminin kullanarak Lim sinx/x = 0 buluyoruz. Gelelim asıl soruya 3x/lim sinx = 3/(lim sinx/x) az önce kanıtladığım gibi alt taraftaki ifade 0 oluyor. bu yüzden en son adımda 3/0 çıkıyor fakat sinx grafiğinin şekli itibari ile sıfıra artı taraftan yaklaşırken farklı - taraftan yaklaşırken farklı sonuçlar çıktığı için Limit yok diyoruz. Nartanesi ben senin yazdıklarını gerçekten bilmiyorum o yüzden birşey diyemiyorum ama benim yapış yolumdada bir hata göremiyorum benim anlatmak istediğim bu, benim derdim bu... Eğer cevap 0 ise benim yapış yolumdaki hata nerede??[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.'' [Bu mesaj Ardeth tarafından 24 Kasım 2004 15:10 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nartanesi Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 evet evet senin yolun doğru. Bu durumda da limit 3/0 dan sonsuz oluyor. Güzel çözüm ;)[signature][hline]Cennette huriler varmış, kara gözlü İçkinin de oradaymış en güzeli Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz; Bak bir yanda şarap bir yanda sevgili Ö.Hayyam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nartanesi Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 ama bi dakka bu kadar güzel çözdün falan dedik çözümün sonunda batırma!!! lim x->sonsuz sinx/x =0 olduğunu buldun e bunu kullanacaksın!!! lim x->sonsuz 3/sinx/x=lim x->sonsuz 3 / lim x->sonsuz sinx/x =3/0 = sonsuz.[signature][hline]Cennette huriler varmış, kara gözlü İçkinin de oradaymış en güzeli Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz; Bak bir yanda şarap bir yanda sevgili Ö.Hayyam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 da şöyle bir sorun var 0'a iki taraftanda yaklaşıyor çünkü 0ı limit olarak aldık hem eksiden hem artı taraftan yaklaşıyor (bakınız sin grafiği) ozaman 3/0+= artı sonsuz 3/0- = eksi sonsuz oluyor gibi bir çelişkim var buraya asıl geliş nedenim buydu işte şimdi konuya geldiğimize göre bu konuda beni aydınlatırsan sevinirim :)[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.'' Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 edit=1/(sinx/x) = x/sinx oluo ki bu yine tanımsızlık çıkarıyo ortaya. [Bu mesaj Sly-One tarafından 24 Kasım 2004 15:21 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 sonsuz olmuo bu arada o limiti alınmış hali 3/0 oluyo. ortada limit kalmadığı için 3/0 sonsuz değil tanımsız oluo. tanımsızlık ortaya çıkardığı için de l'hospital kullanmak zorunda kalıyoruz.[signature][hline]abeo nihilum demonstrere quod abolesco dum te defendo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 abi tanımsız değil limit tanımına bakınız bir noktada limit olabilmesi için x o noktaya sağdanda soldanda yaklaşırken aynı limit çıkması lazım. 3/0da 0a sağdan yaklaşırken eksi sonsuz soldan yaklaşırken artı sonsuz çıkıyor diye biliyorum.[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.'' Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nartanesi Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Şimdi lim x->sonsuz sinx/x =0 konusunda hemfikiriz artık. Şimdi bunu bir sayı olarak kullanacağız. Artık lim x->sonsuz sinx/x gördüğüm yere direkt 0 koyabiliriz çünkü güzel güzel ispatını yaptın. Şimdi 0a yaklaşma gibi bi durum yok bu soruda, x->0 durumunda 0a yaklaşılır. Biz paşa paşa sonsuza gidiyoruz. Kural: (a herhangi bir sayı veya sonsuz olmak üzere) lim x->a f(x)=L ise lim x->a 1/f(x)= 1/L dir Simdi bu kuralı uygulayalım: lim x->sonsuz sinx/x =0 ise lim x->sonsuz x/sinx = sonsuz Kural: (a herhangi bir sayı veya sonsuz olmak ve b bir sabit sayı olmak üzere) lim x->a b*f(x)=L ise b*lim x->a f(x)= b*L dir Şimdi bu kuralı da uygulayalım: lim x->sonsuz 3x/sinx = 3*lim x->sonsuz x/sinx =3*sonsuz=sonsuz anlaşılmayan bir yer var mı?[signature][hline]Cennette huriler varmış, kara gözlü İçkinin de oradaymış en güzeli Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz; Bak bir yanda şarap bir yanda sevgili Ö.Hayyam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 diyortum ki sonsuz değil o cewap işte - + deil mesele limitx=xsonsuz (c1/x) deil ki o direk limhedehödö=3/0 x e bağlı bile değil. tanımsız yani[signature][hline]abeo nihilum demonstrere quod abolesco dum te defendo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 hm 0 buldum o yeri ben bi üstteki editlediim cewabımda. x/sinx tanımsız dedim ben sen sonsuz demişsin hm. orda bi ayrılık war bi kere : ) bi de "lim x->a b*f(x)=L ise b*lim x->a f(x)= b*L dir" bunu anlamadım ben. b*limx>a f(x)=L deil mi zaten ? b sabit yani sonucu etkilemeden dışarı çıkar. zaten öyle bulunur ki o soruda limit? b yi dışarı çıkarıp x e bağlı kısma bakarız.[signature][hline]abeo nihilum demonstrere quod abolesco dum te defendo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NuKe Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Ya benim soruma da şöyle çembersiz l'hospitalsız bi çözümünüz varsa memnun olucam. Squeeze teoremiyle çözülcekmiş. Sorumu tekrar yazayım: lim sinx/x=1 (x-->0) bu eşitlii kanıtla.[signature][hline]I love you but, i love your butt. Warning! A nuke has been launched! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Hmm ya sanırım dediğin gibi sonsuz ama ben hala sıfıra nerden yaklaşıldığı olayına takıldım çünkü seninde orda gösterdiğin x/sinx sonsuza yaklaşır şeysi orda 1/0 olduğu için dediğin gibi ama grafikte 0a artı taraftan yaklaşırsak artı sonsuz, eksi taraftan yaklaşırsakda eksi sonsuz olmaz mı? yani farklı sonuçlar çıkmazmı?[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.'' Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 CALCULUUUUSSS CALCULUSS[signature][hline]i love this game! tractor pulling Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 said: NuKe, 24 Kasım 2004 15:36 tarihinde demiş ki: Ya benim soruma da şöyle çembersiz l'hospitalsız bi çözümünüz varsa memnun olucam. Squeeze teoremiyle çözülcekmiş. Sorumu tekrar yazayım: lim sinx/x=1 (x-->0) bu eşitlii kanıtla. Nuke bunun benim bilidiğim tek kanıdı çemberdir. Squeeze yada asıl adının sandiviç olduğunu tahmin ettiğim teoremle çözülen lim sinx/x=1 (x-->sonsuz) Soruyu doğru aldığına emin misin?[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.'' [Bu mesaj Ardeth tarafından 24 Kasım 2004 15:45 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nartanesi Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Sly-One; 3/0 limit alırken tanımsız değil sonsuzdur.[signature][hline]Cennette huriler varmış, kara gözlü İçkinin de oradaymış en güzeli Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz; Bak bir yanda şarap bir yanda sevgili Ö.Hayyam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Nuke: birim çember çizilir. r=1. x dediini a açısı olarak alıyorum ben. x ve y yaz a açısının koordinatlarına. sora tanjant üçgenine uzat o doğruyu. cosa=x/1 sina=y/1 cosa=sina/BC (burda BC o uzattığın r nin birim çembere teğet olan doğrusunun uzaklığı) burdan BC=tga. A noktası origin olsun. C teğet ve uzatılan r nin kesiştii nokta. E noktası da r nin a açısıyla birim çembere değtdiği nokta. s(AED) cosa.sina/2<(AEB) '' '' < tga*/2 2piaeb nin alanı a.pi.r^2/2pi=a/2 cosa.sina/2 sin a ya bölünür. cosa* burdan f(a)=sina/a olur ve çift fonksiyondur. sin^2a |sina|<|a| -|a|<|sina|<|a| olur. burdan lim a>0 iken sina=0 sin^2a+cos^2a=1 cosa=kök1-sin^2a lima>0 iken cosa=1 dir. *burdan lim a>0+ iken cosa=lim a>0+ 1/cosa=1 dir. sand. teo göre lim a>0 iken sina/a=1 yapar.[signature][hline]abeo nihilum demonstrere quod abolesco dum te defendo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NuKe Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 eminim ardeth soru aynen boyle. sonsuza yaklaşırsa zaten internette bi dolu kanıtı var. Ama sıfıra yaklaşırkenki kanıtını bulamadım. :( [Bu mesaj NuKe tarafından 24 Kasım 2004 15:52 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Benim işte eksik noktam orası anlayamadığım kısım Limit dediğimiz şeyde x'in gittiği yere sağdan yaklaşsak soldanda yaklaşsak aynı değer çıkması gerekmiyor mu? 3/x de x -> 0 a giderken 0'a sağdan yaklaşırsak çok küçük artı değerler alır cevap artı sonsuz çıkar, eğer x->0a giderken eksi sol taraftan yaklaşırsak çok küçük eksi değerler alır bu yüzden cevap eksi sonsuz çıkar. Yani sağdan ve soldan yaklaştığımızda farklı değerler çıktığı için bununda limit yoktur. Birde karıştıranlar olmuş önceden limit yoktur demek tanımsızdır demek değildir benim bildiğim.[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.'' Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 yani limx>sonsuz 3 ---------------- = sonsuz mu ? limx>sonsuz (sinx/x) o zaman limx>sonsuz x/sinx sonsuz mu çıkar yani? bence tanımsız çıkar.[signature][hline]abeo nihilum demonstrere quod abolesco dum te defendo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nartanesi Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 said: NuKe, 24 Kasım 2004 15:36 tarihinde demiş ki: Ya benim soruma da şöyle çembersiz l'hospitalsız bi çözümünüz varsa memnun olucam. Squeeze teoremiyle çözülcekmiş. Sorumu tekrar yazayım: lim sinx/x=1 (x-->0) bu eşitlii kanıtla. lim x->0 sinx/x sinüsün Taylor açılımını yazalım: sinx=x-x^3/3!+x^5/5!-x^7/7!+... bu durumda: lim x->0 sinx/x=lim x->0 (x-x^3/3!+x^5/5!-x^7/7!+...)/x payı ve paydayı xle sadeleştir lim x->0 sinx/x=lim x->0 (1-x^2/3!+x^4/5!-x^6/7!+...)/1 şimdi x yerine x->0 olduğu için 0 koyarsak: lim x->0 sinx/x =lim x->0 (1-x^2/3!+x^4/5!-x^6/7!+...)/1 = (1-0+0-0+...)/1 = 1/1 =1[signature][hline]Cennette huriler varmış, kara gözlü İçkinin de oradaymış en güzeli Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz; Bak bir yanda şarap bir yanda sevgili Ö.Hayyam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nartanesi Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 said: Sly-One, 24 Kasım 2004 15:50 tarihinde demiş ki: yani limx>sonsuz 3 ---------------- = sonsuz mu ? limx>sonsuz (sinx/x) o zaman limx>sonsuz x/sinx sonsuz mu çıkar yani? bence tanımsız çıkar. evet aynen sonsuz çıkar!!![signature][hline]Cennette huriler varmış, kara gözlü İçkinin de oradaymış en güzeli Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz; Bak bir yanda şarap bir yanda sevgili Ö.Hayyam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nartanesi Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 said: NuKe, 24 Kasım 2004 15:36 tarihinde demiş ki: Ya benim soruma da şöyle çembersiz l'hospitalsız bi çözümünüz varsa memnun olucam. Squeeze teoremiyle çözülcekmiş. Sorumu tekrar yazayım: lim sinx/x=1 (x-->0) bu eşitlii kanıtla. squeeze teoremini kullanmak zorundaysan çemberle çözeceksin...[signature][hline]Cennette huriler varmış, kara gözlü İçkinin de oradaymış en güzeli Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz; Bak bir yanda şarap bir yanda sevgili Ö.Hayyam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2004 önceki sayfada çemberden çözümü var.[signature][hline]abeo nihilum demonstrere quod abolesco dum te defendo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar