Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Renk körlüğü bitmiş...bitmiş.

chrome

Öne çıkan mesajlar

Bilim insanları, dünyanın dört bir yanından binlerce insanda bulunan renk körlüğü rahatsızlığını ortadan kaldıracak bir gözlük geliştirdi.

ABD’de insan algıları, duyguları ve görme konularının çalışıldığı bir araştırma merkezinde geliştirilen teknolojik gözlük, renk körlüğü hastalığına çözüm olacak.

Genelde erkeklerde görülen bir hastalık olan renk körlüğü, kırmızı, yeşil veya mavi renklerden en az bir ya da birkaçını ayırt edememe durumu olarak biliniyor. ABD’nin Boise State Üniversitesi’ne 2AI Labortuvarları’nda çalışan bilim insanları, renkleri ayırt edememe durumunu ortadan kaldıracak bir gözlük geliştirmeyi başardı.

Haberin muhteviyatını içeren bağlantı noktasına direkt olarak ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:

Renk körlüğü kadınlarda daha çok görülüyor yamulmuyorsam. X kromozomuna bağlı meydana gelen bi hastalıktı çünkü. Haberde hata olması lazım o konuda.

Yanlış, erkeklerde daha çok görülüyor.

Kadınlarda görülen bir başka çeşidi var bunun. Erkeklerde gözdeki renk pigmentlerinden biri eksiklik gösterirken, kadınlarda gözde dört çeşit pigment oluşması durumu var. Renkleri diğer insanlardan çok daha iyi algılayabiliyorlar.

Renk körleri de kısık ışıkta (ay-yıldız ışığı olan ortamalr gibi) daha iyi görebiliyorlar. Kamuflajı daha çabuk farkedebiliyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Şöyleymiş şimdi baktım ben de.

X ile taşınıyor, ama kadınlarda xx olduğundan, bir x kromozomu bozuk olsa bile diğeri o açığı kapattığı için sadece taşıyıcı kalıyorlar.

Erkeklerde xy olduğundan, y kromozomu x kromozomunda bulunan hastalık genini karşılayamadığı için erkeklerde renk körlüğü oluşuyor.

Kadınlarda taşıyıcı olma ihtimali yüksek, o kaldı demek aklımda.
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:

Şöyleymiş şimdi baktım ben de.

X ile taşınıyor, ama kadınlarda xx olduğundan, bir x kromozomu bozuk olsa bile diğeri o açığı kapattığı için sadece taşıyıcı kalıyorlar.

Erkeklerde xy olduğundan, y kromozomu x kromozomunda bulunan hastalık genini karşılayamadığı için erkeklerde renk körlüğü oluşuyor.

Kadınlarda taşıyıcı olma ihtimali yüksek, o kaldı demek aklımda.

yamulmuyorsam genetik böyle işlemiyor
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...