Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Askeri gücü olmayan ülkeler

HalbadaR

Öne çıkan mesajlar

tanksavar silahı 1 lira evet ama onu kullanacak, tank gördüğü zaman araziye uymayacak adam lazım. tankın menzili bugün 2500 metre üstü, 4000 metreden bahsediliyor. en etkili tanksavarlar kısa mesafe roket sistemleri, bunların da etki menzili 200 metreden en sağlamında 500 metreye çıkar, günümüz tanklarını kolay kolay durduracak tanksavar tüfekleri de pek kalmadı.

neticede topyekün savaş dersek farklı şeyler, bunları ele alalım. gördüm ki biz farklı şeylerden bahsediyoruz çünkü. topyekün bir savaşta, özellikle arazide geçecekse tanka karşı en etkili silah yine bir tank veya tank avlayan zırhlı bir araçtır, piyade arazide tanksavarla ilerleyip vurucu menzile girene kadar güveç olur.

öte yandan "tankın devri kapandı" diyen amcalar, amerika'nın şu an yürüttüğü ve "şehir savaşı" doktrinine göre düşünen insanlar. o zaman tamamen haklısın, tankın devri kapandı, çünkü bugün en baba tank bile 10 metrelik çapta kördür ve dibini iyi göremez. şehir savaşı gibi 30 cm ötesinde bazen ne olduğunu göremediğin bir durumda, tank manevra yapıp silahını tam etkiyle kullanamayacağı için dar bir ormana girip ağaçlara sıkışmış bir filden farksız olur, 1 liralık tanksavarla dediğin gibi avlarsın. düşünmemiz gereken şey, çatışmaların farklı yer ve durumlarda geçtiği ve silahların da bunlara uygun olarak değişik etkinliklerde kullanılabildiği.

bunlar savaşın farklı yüzleri. ben de bundan sonra öyle 3. dünya savaşı gibi bir savaşın çıkacağını pek düşünmüyorum, ama bu kullanım alanı olarak tankın yokolduğu anlamına gelmez. modern savaş doktrinine göre, aksine daha çok işi yapabilecek daha az sayıda tank üretip maliyeti kısmak ve mürettebatın eğitim kalitesini yükseltmek anlamına gelir. bu da tankın evrimini tamamlamak bir yana, daha gideceği çok yol var demektir. aynı şey piyade için de geçerli, artık ülkeler iyi donanımlı, çok sıkı eğitim disiplinli ama sayıca da az sayıda profesyonel askere yönelmekte, buna bizim ülkemiz de dahil.

bizim zorunlu askerliğe bakarak yorumda bulunmayın, çünkü hepimiz biliyoruz ki asker gerektiği zaman onlar değil, eğitimli birlikler gidiyor, kalanı orduya "temel malzeme" sağlıyor, kısacası gerek duyulduğunda sıfır malzemeyi değil, silah tutup kullanmayı ve askerliğin temel safhasını bilen insanları bir üst kademeye eğitip savaşa sürmek oradaki düşünce. savaş çıkıp bu ülke tehdit altına girerse de yine askerden kaçacak arkadaşlar çıkıp gidebilirler, tabii bu benim fikrim (evet barış zamanı askere gidip ekonomik ve sosyal bir dolu sıkıntı çekmek de çok iyi değil ona da tamamen katılıyorum ama çarklar böyle dönüyor ne yapabiliriz)
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi senin anlattığın tanksavar roketleri falanda varda onlar olayın ufacık bir kısmı, böle tanksavar tüfeği falanda kullananlar ölle ikinci dünya savaşındaki gibi deil.. adamlar öle tanksavar mermileri yapıyorlar ki yan yana duran iki tankın zırhını delip geçiyor bu da böle şehir efsanesi deil.
nese tank olayı tabiki bitmemiştir fakat öle yane topyekün savaşta ise geniş araziler de hele tank varya keklik gibi havadan awlanır bir sürü tank avcısı füze var helekopter diye bişey var herşeyden öte wede amerikanın nekadardı hatırlamıyorum ama nerdesyse 1.savaştaki kadar yavaş uçan böle geniş kanatlı tank avcısı bir uçağı vardı hatırlarmısın (a-10 thunderbolt) böle keklik avlar gibi avlıyordu tanksavarı hatta uranyumlumu neydi mermileri vardı nese uzun uzun yazar anlatırım ama sıkılır okumazsın.
senin amca dediğin adam kendi ağzıyla da söledi biz ptalayan zırh yaptık hızını otomobil hızına getirdik topunun menzilini mermisini değiştirdik fakat biz her ne yaparsak çok daha küçük bir bütceye ekarte edecek silahlar yapılıyor.. nese nerden geldik bu konuya.türkiyenin askeri gücünden bahsediyorduk demi. bu senin sölediğin egitimli askerler nerde allah aşkına bana sölermisin komando eğitimi dışında asker eiğitimi kimlerre veriliyor dğru dürüst.ev arkadaşım askerliğini yapmış konuşuyoruz 5.5 ay ot temizlemiş ve herkez dedğim gibi.zorunlu askerliğe bakmada 900 bin asker varsa 800 bini belki fazlası zorunlu askerlik nedeniyle var savşta hımbıl subaylar mı savaşakacak.askeri eğitim almış akademi mezunu subay yıllık toplam bin tane varsa ii dir 30 sende emekli olmasa eğitimli 30 bin kişi etti bak yüzbinde etmedi geri saten sözlemeli mözleşmeli...
gönül isterki amerika ırağa saldırdımı diyelim kii hopp ne oluyor yunaistan 12 mil demeye ecsaret edemesin ırak zamanında saddam saddam ken su sorunları çıktığında aba altından sopa göstermesin azerileri kestiklerinde adamalrın tabancası yokken başına inelim ermenistanın ama böle mütavazi bir ordumuz var ki son ekonomik sıkıntılarla ii ce hımbıllaştı adamlar ne helekopter alabildi ne tank nede adam gibi bir füzemiz var( bi tane vardı herkül dü galiba şaka gibi) biiişte gönül yarası f-16 savaşan şahin :))) oda modası geçmek üzere bir uçak yeni nesil avcı uçakları projelerini takip edyordum da admlar neler yapıyor neler.......(

[ Mesaj 07 Mart 2006, Salı - 18:40 tarihinde, byzasz tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

silah konusunu kapayalım bak bilgi ishalim geliyor :)

senin arkadaşın ot temizlemiş, benim iki tanesi de afganistan'a intikal ettiler ve 6 aylarını orada doldurdular. onlar da sonuçta standart asker evet, ama onlara çok daha sıkı bir eğitim verildi. artı olarak onlarla beraber giden komandolar veya destek sınıfı uzun dönemler de öyle ot yolan tipler değillermiş. neticede bu gereklilik-maliyet meselesi. neden adam bizi çok sıkı yetiştirsin ki ön saflara sürmeyecekse, askerlik şubesinin otlarını yolmamız yeter. zaten bilinen şey şudur ki, 10.000 kişilik savaşan bir kadroyu desteklemek için bunun en az 3 katı kadar destek sınıfı eleman gerekir, bu durumda ot yolmamız normal.
Sosyal ağlarda paylaş

yok ebı bızım tum genclık alabay duzeyıdne bılgıye sahıp yıyolar cocukalrın hakalrını cephe egrısıne ne luzum varkı

bıde benım anlamadıgım

orduevıne yerlestırır yaaa sımarık subay cocukalrına uşaklık yapıyoruz dıye sıkayet ederler

gıt xx bırlıge derler patates soyuyoruz dıye sıkayet

ee yolalr askelrık subesıne ot yoluyoruz dıye sıkayet

ee ulan yettı der guneydoguya yolalr bu defada terorıst kenkelr var her gun catısma cıkıyor dıye sıkayet

ohooooooooo
ordu ne yapsın nereye yerlestırse begenılmıyor ılla dırek albay rutbesınden yerlestırıcek gaz genclıgı kı askerlık yapsınalrkı onada bır kulp takar bızım gaz genclık
Sosyal ağlarda paylaş

bak işte bende de var o ishal den aslında ama böle yazarak olmaz yane sabaha kadar bitmez,habire bişler bi silahlar çıkar ortaya (ayrıca ben savaş gemisi hastasıyım aslında bismarck fanıyım ) körfez savaşından beri hep ilgi alanım olmuştur savaş makineleri.at avrat silah yanee
işte senin bu sölediklerinin olamaması için prf askerliği getirecen sistem olarak.şimdi maliyet hesaplarını bilmiyorum ama eminim ki daha ucuza geliyordur...kısa bir aylık bir eğitim ver geri yolla hem iş gücünden de kar edersin ülkende çayır çimen yolmaak zorunda kalmaz boşuna kimse
bide bunla ilgili bir hikaye vardır bilirmisiniz..devrin birinde padişahın biri bir savaş öncesi yardım ister bir başka padişahtan 500 tane asker gödermesini ister diyeride kabul eder..savaş anı gelir çatar padişah 500 yerine 50 kişi göderir, diyeri delirir kızar yalancılıkla suçlar, askerlerden biri öne çıkar sen padişahımızsan 500 koyun istedino sana 50 aslan göderdi der savaş başlar ve malum kazanırlar ..kıssadan hisse

[ Mesaj 08 Mart 2006, Çarşamba - 18:15 tarihinde, byzasz tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

gerilla savaş stilinden sonra bence ateşli silahlarla yapılan savaş dönemi bitmiştir. senin bi ülkeyi işgal etmen için her delikten çıkabilecek binlerce-milyonlarca askerlerini, sokakta alış veriş yaparken üstüne koşup kendini patlatabilecek sivilleri, yer altı çete-teşkilat-kuruluşları öldürmen lazım. bunları yaptın diyelim bide bu ülke üzerinden kazancı olan diplomasili ülkelerlede savaşman gerekir.

bana göre artık tek kesin çözüm diplomasi. müttefiğe güvenilmez belki ama kağıt üzerinde dünyada sözü geçen ne kadar çok ülke senin yanında gözüküyorsa, başkalarının sana saldırmasına imkan yok.

bu anlattığımın en güzel örneği amerika-ırak savaşı. 2-3 yıl oldu savaş biteli hala günde 100 e yakın kişi ölüyor. alın size sıradan bi gerilla taktiği ve karşısında en büyük istihbarat servislerine sahip bi ülkenin bile çaresizliği.
Sosyal ağlarda paylaş

Yine de burada varsaydığımız gerilla savaşının üstün olacağı. Gerilla savaşı da malumunüz genelde üstün bir kuvvet kendinden zayıfın tepesine binip işgal edince oluyor ve dediğimiz gibi "konvansiyonel" diye adlandırılan tank top tüfek uçak gibi silahlar yetersiz kalıyor.

Ama dünya bugün salakça bir nedenle krize girip büyük çaplı bir çatışmaya girersek (aman diyeyim olmasın öyle bir şey) devreye girecekler yine konvansiyonel silahlar, o yüzden siz "tankın, uçağın, topun" devri bitti derseniz karşı çıkarım.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu ırakataki durum aslında ii bir örnek olmadı senin tezin için..Amerikanın da istediği buydu aslında sen in asla gerçek bir hükümete sahip olmanı istemez ki işgalci ülke herzaman böle durumlarda sen orda kalır kukla bir hükümet kurar, hatta gerilları el altından destekler ülkeyi herzaman bir kaırşıklık içinde bırakırsın...Ki sen onun bir wampir gibi kanını tamammen emene kadar herkez onun orda sistemi oturtmaya çalıştığını sansın( dünya kamoyu)
Gerilla savaşı wietnamda yaşandı bu da doğa şartlarının da yardımıyla başarıya ulaştı... Genel bir savaş kimse istemz herlde düzen kurulmuş dengler oturmuş gibi duruyor çin belki bu dengeleri değiştirir onnu dışında genel bir savaşta alman yıldırım savaşı doktirini işler dünyada hala.Amerikada bunu kullandı çekiç güçle her hafta kaldırdı uçaklarını vurdu hava savunma sistemini çökerti orda bir müttefiği için bir yaşam alanı oluşturdu sonra onları kullanmaya başladı falan filan.. walla damlara helal olsun yaa nasılda oyunu kurallarına göre basamak basamak sabırla oynadılar...Fransa almanya bile pastadan payını alınca nasılda sistemde yerini aldılar önce şiddetle karşı çıktıkları amerikan işgalinden sonra...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...