Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İadede geri para almak mümnün müdür?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
bir mal iade ettiğinizde geri para alma hakkınız var mıdır yoksa çoğu işyerinin yaptığı gibi aynı miktarı tutturacak şekilde yerine başka bir şey almak tek yol mudur?[signature][hline]su geçer iz bırakır; turist geçer döviz bırakır.
Mesaj tarihi:
benim yasal olarak parayı geri alma şansım var mı peki?[signature][hline]su geçer iz bırakır; turist geçer döviz bırakır.
Mesaj tarihi:
uzaktan bakınca bana da komik geldi de gerçekten parayı geri vermiyolar iadede.[signature][hline]su geçer iz bırakır; turist geçer döviz bırakır.
Mesaj tarihi:
8 gün içinde iade yapılabilir yazıyo faturada sadece... bir de şey sorucam ben sadece iade etmek istediğim için iade edicem yana alette bi sorun yok, malda bi bozukluk hata olması falan gerkiyo mu iade edebilmek için?[signature][hline]su geçer iz bırakır; turist geçer döviz bırakır.
Mesaj tarihi:
ya gidiyorum birazdan şu parayı geri alabilme hakkının olup olmadığı açıklığa kavuşsa...[signature][hline]su geçer iz bırakır; turist geçer döviz bırakır.
Mesaj tarihi:
hukukçu değilim ama ticari hukuka göre şuna bakılır.
senin amacın bir ürün ya da hizmet almak. gidip parasını verip bu hizmeti alıyorsun

a. ürün / hizmet söylendiği gibi değil, senin açık bir şekilde belirttiğin kriterlere uymuyor ve senin işini görmeyecekse paranın tamamını geri alma hakkına sahipsin. fakat eğer satıcının seni dolandırma gibi emeli yoktuysa, yanlış anlaşılma olduysa, satıcı sana ilk başta istediğin hizmet ya da ürünü verebilir (paranı vermek yerine). sonuç olarak senin amacın ve aldığına bakılır. fakat burada senin de hatan olduğuna karar verilirse satıcının zararını tazmin etmek zorundasın (kullanılmış ürünü tekrar satamaz)

b. ürün / hizmet hatalı ise hatasızı ile değiştirilmesini talep edebilirsin.

özet olarak:
- bir kot aldınız ama defolu çıktı. paranızı geri isteyemezsiniz. yeni bir kot ile değiştirmeyi talep edebilirisiniz.
- bilgisayar aldınız ve 256 ram eksik çıktı. (bilgisayar modüler olduğundan ve ramleri ayrıca alabileceğinizden) ram takviyesi isteyebilirsiniz. (dolandırıcılık olduğunu düşünüyorsanız bu yönde dava açabilirsiniz)
- kamera aldınız fakat söylendiği pixelde kayıt yapamıyor. yapan bir ürünle değiştirebilirsiniz. eğer fazladan para vermeniz istenirse kameranın ekstra özelliği olup olmadığına bakılır. sadece pixellerinde fark varsa siz zaten o parayı talep ettiğiniz sayıda pixel'e ödediğiniz için fark ödemezsiniz. aksi durumlarda daha fazla para ödemeyi reddedip paranızı talep edebilirsiniz.[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?!
Mesaj tarihi:
"yok beğenmedim bunu" dediğinizde geri almak zorunda değil ürünü. alırsa sizden fark isteme hakkına sahip. ("alırım ama ikinci ele düştüğü için şu kadar para keserim" gibi)

hukuki olarak senin ürünü almadan önce yeterli araştırma yapman ve mümkünse deneme numunesini kullanman gerekirdi.[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?!
Mesaj tarihi:
said:
Silthanas, 13 Kasım 2004 13:06 tarihinde demiş ki:
her hangi bir mali herhangi bir neden ile iade etmek zorunda degilsin ki, sadece iade etmek istiyorum de ve parani iste.. bu senin yasal hakkin..
rica ederim, işkembeden cevaplar yazıp yanlış yönlendirmeyelim.

senin dediğin gibi olması lazım ama ttk'na göre öyle değil. satıcıyı mağdur duruma düşürmüş olursun ve bu mağduriyeti tazmin etmek zorunda kalırsın.

fakat bahsi geçen konu giysiyse ve giyilmemişse (giysi örnektir, amaç: iadesi halinde ikinci ele düşmeyen, değer kaybetmeyen ürün), ikinci ele düşmeyeceği ve tekrar aynı fiyattan satılabileceği için işler değişir, yine de sana paranı iade etmek zorunda değil. çünkü sen oraya giderken bir ürün almaya gidiyorsun. test etmeye değil. o da sana istediğin ürünü satıyor. sonra da "banane beğenmedim" diyemezsin.

(bunlar benim yorumum değil, ttk'nın yorumları. onunla tartışın:D)[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?!

[Bu mesaj Mum_Chamber tarafından 13 Kasım 2004 13:13 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
aile içi bir yanlış anlamadan dolayı alındı alet. kutusunu bile açmadım daha.[signature][hline]su geçer iz bırakır; turist geçer döviz bırakır.
Mesaj tarihi:
alet discman. ve annemler abimi yanlış anladıkları için özellikleri sayıyolar adam da veriyo. satcının bi hatası da yok yani. ama işte dediğim gibi daha dün alındı ve kutusu dahi açılmadı.[signature][hline]su geçer iz bırakır; turist geçer döviz bırakır.
Mesaj tarihi:
o sözleşmeyi detaylı okumanı tavsiye ederim. tüketicinin hakkı olduğu gibi satıcının da var. eğer satıcı "8 gün içinde şartsız para iadesi" garantisi vermediyse para iade etmek zorunda değil. (şartsız iade garantisi verdiyse, ürünü alıp karşılığında yenisini verebilir)

ve tekrar açıklamaya çalışayım. iade hakkınız bakidir. fakat karşılığında satıcıya bir zarar verdiyseniz, ürünü ikinci ele düşürdüyseniz tazminat ödemek durumudasınız.

yani o belediyelerin dağıttığı mavi nokta bilmemneleri yanlış yönlendirme yapıyor. siz oraya şikayet edince de satıcı zorunlu olmadığı halde "zabıtalarla uğraşılmaz" düşüncesiyle iade yapıyor. fakat bu da yasalara uygun değil.[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?!

[Bu mesaj Mum_Chamber tarafından 13 Kasım 2004 13:18 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
peki 8 gün içinde iade edebilir dediyse herhangi bir sebebten dolayı edebilir demek mi bu?[signature][hline]su geçer iz bırakır; turist geçer döviz bırakır.
Mesaj tarihi:
said:
Silthanas, 13 Kasım 2004 13:18 tarihinde demiş ki:
fi$ alindi mi?

fi$ ve malin iadesi ile parayi geri alabilirsin, bu seni,n hakkin, adam vermiyoruz derse bastiracaksin seni $ikayet ederim diye..

var fiş, fatura.[signature][hline]su geçer iz bırakır; turist geçer döviz bırakır.
Mesaj tarihi:
said:
birinci_ben, 13 Kasım 2004 13:15 tarihinde demiş ki:
alet discman. ve annemler abimi yanlış anladıkları için özellikleri sayıyolar adam da veriyo. satcının bi hatası da yok yani. ama işte dediğim gibi daha dün alındı ve kutusu dahi açılmadı.
sen discman istemiyor musun yani?

şimdi şöyle bir savla gidebilirsin:
"abi annemler bana hediye diye bunu almışlar ama ben paramı geri istiyorum" dersin adam da
"ben istedikleri ürünü verdim, istersen değiştiririm ama paranı geri vermem" der.

bu yüzden sağlıklı olanı
"abi ben mp3 çalar istiyordum, ipod falan var mı sizde, farkını ödeyip değiştirmek istiyorum" demen. bunu kabul etmek zorunda.

ürünün açılmamış olması senin lehine (avantajına)

said:
birinci_ben, 13 Kasım 2004 13:18 tarihinde demiş ki:
peki 8 gün içinde iade edebilir dediyse herhangi bir sebebten dolayı edebilir demek mi bu?
evet. yani "rengini beğenmedim", "canım sıkıldı" falan bile diyebilirsin. ama "para iadesi" demediyse paranı alamazsın. ürünü iade eder, yerine yenisini alırsın. yani sorun iade karşılığında ne alacağın.

tekrar açıklayayım, ürünü geri veme hakkın kesin. yani ürünü oraya götürdüğünde adam kesin ürünü senden almak zorunda. fakat karşılığında sana
para vermeyebilir,
aynı üründen başka bir tane verebilir,
aradaki farkı almak kaydıyla daha iyi bir ürün verebilir
aradaki farkı sana ödemek kaydıyla daha kötü bir ürün verebilir.
[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?!

[Bu mesaj Mum_Chamber tarafından 13 Kasım 2004 13:23 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
anladım, sağol.[signature][hline]su geçer iz bırakır; turist geçer döviz bırakır.

[Bu mesaj birinci_ben tarafından 13 Kasım 2004 13:23 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Werılen mal gerı alınmaz :([signature][hline]Ash nazg durbatuluk,ash nazg gimbatul,ash nazg trakatuluk agh burzum-ishi krimpatul...
Ennyn Durin Ultan Moria:Pedo mellon a minno.Im Narvi hain echant:Celebrimmo o Eregion teithnt i thiw hin...
Mesaj tarihi:
o mavinin müşteri memnuniyeti prensibidir.

tekstil sektörü çok çekişmeli olduğu için zaten büyük markalar pek mırın kırın etmezler. hatta değiştirmeye sizden daha isteklidirler.[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?!
Mesaj tarihi:
şaka maka aydınlandım be... artık daha bilinçli bir tüketiciyim.[signature][hline]su geçer iz bırakır; turist geçer döviz bırakır.
Mesaj tarihi:
Bende kucukken annem gıt okul pantolonu al demıstı bende gıdıp kot almıstım sorra ewe gelınce annem benı opmustu gerı yollamıstı adamlarda ıade etmedıler we aksama da babam opmustu
Heyy gıdı seneler hey
Ha bıde ıade ederken sınırlı gıt her zmn ıse yarar :D[signature][hline]Ash nazg durbatuluk,ash nazg gimbatul,ash nazg trakatuluk agh burzum-ishi krimpatul...
Ennyn Durin Ultan Moria:Pedo mellon a minno.Im Narvi hain echant:Celebrimmo o Eregion teithnt i thiw hin...
  • Yeni Oluştur...