Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Beslenme sorulari

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Selam,

Konu tam olarak sporcunun beslenmesi ile alakali degil lakin cesitli diyetler uyguladiginizdan bana yardimci olabilirsiniz diye dusunuyorum.

Olay su; karaciger yaglanmasi zaten vardi. Son zamanlarda inanilmaz et tukettim, ayaklarim ve el parmaklarim kasinmaya basladi. Cok buyuk ihtimalle bu hayvaniligi surdurup karacigerime daha da yuklendigimen dolayi bu. Haliyle su asagidaki gibi bir sey buldum (spoiler'i okumadan direkt asagidaki alintiya gecebilirsiniz);

said:
GENEL İLKELER

Orta derecedeki karaciğer yetmezlikleıinde hafif bir diyet uygulanmalı ve aşağıda sayılan temel ilkeler gözetilmelidir:

*

Bağırsaklarda iyi sindirilmeyen maddelerin çok bulunduğu besinler kısıtlanmalı ya da yasaklanmalıdır. Bol miktarda bağdoku ve kolajen lif içeren ("sinirli") etler ile büyük bölümü lif ya da selülozdan oluşan sebzeler bu gruba girer.

*

Ekşi, acı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

*

Besinlere konan katkı maddeleri azaltılmalıdır.

*

Baharat, tat ve koku verici maddeler kullanılmamalıdır. Karaciğer yetmezliğinde herhangi bir nedenle sindirim güçlüğü çekenlerin uyguladığı diyet biraz daha sıkı olarak uygulanmalı, katkı maddesi eklenmiş yağlardan kaçınarak rafine olmayan çiğ zeytinyağı yeğlenmelidir.

*

Yağlı ve özellikle kızartılmış etlerden kaçınılmalıdır.

*

Salam, sosis, sucuk, pastırma gibi et ürünleri kesinlikle yenmemelidir.

*

Kuru baklagiller, salçalı yağlı soslar diyetten çıkanlmalıdır.

Günlük toplam kalori gereksinimi ideal vücut ağıriığına, yaşa, cinsiyete, çevre ve yaşam koşullanna göre belirlenir. Vücut ağırlığının her kg'si için günde 1 gr protein alınmalı, gerekli kalori-nin yüzde 25-30'u yağlardan sağlanmalıdır. Kalorinin yüzde 60-65i karbonhidratlardan karşılanmalı, bunların da hiç değilse büyük bir bölümü polisakaritlerden (ekmek, pirinç, patates, sebze) oluşmalıdır. Protein gereksinimi et, balık, yumurta, süt, süt ürünleri ve sebzelerden, yağ gereksinimi et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri ile yemeklik yağlardan sağlanmalıdır. Diyet yeteri miktarda vitamin ve mineral içermeli,bunun için sebze ve meyve yenmelidir. Alınan gıdanın liflerle (kepek, pektin) desteklenmesi de yararlıdır. Karaciğer yetmezliği ve alkolizm bağırsaldarda emilim bozulduklanna yol açtığından, vitamin ve mineral eksikliği yaratır. Bu yüzden günliik gereksinimi karşılamak üzere vitamin hapları da alınabilir.

Korma durumunda, komaya girme tehlikesi altında ya da ağır elektrolit bozukluğu olan hastalar için özel koşullara uyulmalıdır. Bu durumda günlük besinlere yaklaşık 6 gr tuz eklenmelidir. Kronik durumlarda dinlenme ve iyi ayarlanmış bir diyet genellikle iştahsızlığı gidermeye yeter ve iyileşme Sağlar. Özellikle alkole bağlı türlerinde olmak üzere bütün karaciğer hastalıklannda, alkollü içkiler kesinlikle yasaklanmalıdır.

said:
Günlük toplam kalori gereksinimi ideal vücut ağıriığına, yaşa, cinsiyete, çevre ve yaşam koşullanna göre belirlenir. Vücut ağırlığının her kg'si için günde 1 gr protein alınmalı, gerekli kalori-nin yüzde 25-30'u yağlardan sağlanmalıdır. Kalorinin yüzde 60-65i karbonhidratlardan karşılanmalı, bunların da hiç değilse büyük bir bölümü polisakaritlerden (ekmek, pirinç, patates, sebze) oluşmalıdır. Protein gereksinimi et, balık, yumurta, süt, süt ürünleri ve sebzelerden, yağ gereksinimi et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri ile yemeklik yağlardan sağlanmalıdır.

Hazir girismisken tastamam diyete giriseyim diye bir istegim arzum da var. Haliyle su bir ust paragrafa gore bahsedilen hesabi kitabi nasil yapayim, onerileriniz neler olur diye sormak istiyorum.

Bu arada spoiler icindeki kismi okumadiysaniz genel olarak islenmis kirmizi et urunleri, kizartilmis gidalar, aci, tatli, eksi ve baharat yasak. Tuz ve seker de minimum olmali.

edit : Esas onemli bilgileri gecmisim.

* Su anda 103 kiloyum. Karacigerde ve bel bolgesinde yaglanma var. Demir fazlam var, haliyle multi-vitamin kullanmamaya calisiyorum. Hafta ici her gun minimum 30 dk yuruyorum ve genelde sabahtan aksama kadar oturmuyorum. Derstir sudur budur az cok hareket ediyorum.
Mesaj tarihi:
Öncelikle herşey düzelir motivasyonu yüksek tutmak çok önemli.
Senin çözümün paleo diet + aerobik aktivite

Paleo diet:

Sebzeler, meyveler, et ürünleri ve kuruyemişler bunların dışında birşey yenmiyor.

Tahıl ürünleri yok. Israrla yiyeceğim diyorsan bulgur filan yemen gerek.

Protein olarak günlük avuç için kadar protein yiyebilirsin bunu istediğin gibi öğünlere böl acıkınca ye. Yediğin her öğünde mutlaka yoğun lifli birşey olmalı bu seni tok tutmak için çok önemli. Mesela karnabahar brokoli vs olabilir.

Atıştırmalık durumlarda çiğ kuruyemiş yemen gerek.
Meyveyi abartmadan tüketmek gerek gerçi zaten istesekte abartamayız.

Aerobik aktivite olarakda normal tempoda koşmadan yapılan yürüyüş. Hatta fırsatın varsa sabah kalk birşey yemeden yarım saat yürü yemeğini ye gel. Birde akşam yemeğini yedikten sonra çık yarım saat yine yürü.
Mesaj tarihi:
Ya diyetisyen, daha guzeli doktor ilk aklima gelen secenekti ama gavuristan da cogu sey beles olsa da bundan kol gibi gecireceklerdir. Kafadan bi 1000 lira bayilirim burda lakin ona 1000 lira verecek param yok maalesef.

Bu ilk mesajda sordugum hesap kitabi nasil yapiyorsunuz onu bir soylerseniz gerisini ben halletmeye calisayim.
Mesaj tarihi:
http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/453257.asp#storyContinues

bu şekilde bişey var ama tam istediginden değil malesef

ortalama olarak yazar ama hazır şeylerin üstünde
fındık fıstık vs için de internetten filan bakarsın teker teker ne kadar yağ protein filan var diye
ama yine uğraşlı olur
Mesaj tarihi:
di kesinlikle kalori hesabı yapmana gerek yok. Hatta yapmamalısın kalori hesabı seni ilk başta zayıflatsa bile uzun vade de bilincini diet psikolojisine sokacağı için sağlıklı olmayacaktır onun yerine şunu referans alman gerek:

If man made it dont eat it.

Şimdi diyetisyene gideceksin adam bazal metabolizma hızını hesaplıcak ki kendinde hesaplarsın onu ondan sonra onun sana günlük 100-200 eksiği bir diyet yapıcak sen bunu uygulayacaksın kilo vereceksin ama bu en fazla 6 ay sürebilir. Onun yerine yavaş yavaş yeme alışkanlıklarını değiştirmen çok daha iyi olacaktır. Bir de sağlıklı olma yolunda referans alınması gereken son şey kilo. Öncelikli olarak yağ ve kas oranını vücudunda mineral oranının dengesi çok daha önemli. Yoksa bilinçsiz bir şekilde vücudundaki minerali suyu yakarsın. Sonra uğraş dur.

Uzun süreli kalori azaltımı vücudu kıtlık psikolojisine sokar. Gıda bulamadığını düşünür vücudun ve ölmemen için metabolizma hızını düşürür. Yağ ise yüksek metabolizma hızında yakılır. Dolayısıyla yağ yakımı olmaz uzun vadede.

Peki yağı nasıl yakarsın?
Sağlıklı şeyler yiyerek ki bunları karnın açıktığı zaman yemelisin öğün arası önemli değil sadece yiyeceğin şeylere dikkat etmen gerek doğadaki şeyler dışında hiçbirşey yememen gerek şu vadede. Ha yersen ne olur o noktada bile doğru şeyleri yersen şu aşamada da kilo verirsin.

Birde yurtdışında yaşıyorsun sanırım oranın yemek kültürüde çok önemli. Batıda biryerdeyse organik takılan birsürü kişi vardır ama sana pahalıya patlayabilir :)
Mesaj tarihi:
Paleo kilo verme ve yağ yakma konusunda baya başarılı ama dışarıda yemek zorunda kaldığında seçeneğin çok az. Hadi şurdan ekmek arası bir şey yiyeyim diyemiyorsun.
Mesaj tarihi:
Soris, bilgilendirme yaparken bazi seyleri "bence" kapsaminda anlatmanda fayda var. Kalori saymak seni soyle yapar boyle diyet psikolojisine sokar diyorsun. hayatinda ne kadar kalori saydin? Ben aylardir hergun her ogunumu sayiyorum. Su an iste, sana son 5 ayin excel olarak dokumunu atarim. Oyle bir diyet psikolojisi bilmemnesi yok. Bunu nerden duydun bilmiyorum ama kalori ve gramaj saymayi aliskanlik haline getirdiginde herseyi dusunmuyorsun. gozlerin daha once defalarca tarttigin olculere alisiyor. Disarda farkli bisey bile yesen cok buyuk oranda icerigini tutturabiliyorsun. ve eger adam gibi bir yag yakma yada buyume donemi gecireceksen bunu yapmanin dag gibi faydasi var.

Verdiklerini tavsiye cevresinde tutmani oneririm.

Ayrica o kuyruk yagli falan paleo diyetten hayir gelecegine hala inanmiyorum. Kimseye de tavsiye etmem. yapmak isteyen varsa cok iyi arastirsin.
Mesaj tarihi:
Ömrün boyunca kalori sayamazsın. İstediğin kiloya indikten sonra da mevcut kilonu korumak için kalori sayamazsın. Kalori saymak sadece kriz yönetimidir. İşin enteresan tarafı doğadan çıkan herşey düşük kalorili ve düşük glisemik indeksli. Dolayısıyla 2 side önemli bir noktada. Birde öğünleri lifli birşeyle yenirse mesela karnabahar gibi o zaman çok daha az insülin salgılanıyor.
Kalori elbette önemli ama her kalori eşit de değil. Önemli olan yediğin birşeyin metabolizmanda sebep olduğu şeyler. Kalori de bunun küçük bir kısmı. Benim mesela bazal metabolizma hızım 2700 diyelim. Ben bu 2700 kaloriyi bütün gün mesela bulgurdan karşılayayım takır takır yağlanırım. Kilo vermek için evet bir kalori kısıtlaması sağlamak gerek fakat bunu kalori sayarak değil doğal bir şekilde vücudun sana ne yemeni söylüyorsa onu yiyip ona ek olarak aktivite ile yağ yakmak gerek. Yani normal 2700 ü gıdalarla doldurduk diyelim. Hergün 400-500 lük aktiviteyi tutturabilsek mükemmel bir şekilde kilo verilinir. Hem vücudu kıtlık psikolojisine de sokmamış oluruz. Yani direk hergün çikolata ve multivitamin ile kilo veren insanlarda var. Onun daha komiği fast food yiyerek kilo veren insanlarda var. Kilo vermek dediğin gibi direk kalori ile alakalı. Fakat o fast food yerken kilo veren kişi o diyette hiçbir şekilde patates yemedi direk. Glisemik indeks diyeti yaptı. Kan değerleride eskisine göre iyiydi kilo verdiği için. Adam hem gıdaların kalorisini hem karb değerini saydı. Burada esas sorulması gereken şu: Peki böyle bir diyet ömür boyu sürebilirmi?
Tabiki hayır ne karb sayarak ne kalori sayarak ne glisemik indeks sayarak ömür geçmez. O yüzden bu iş sağlıklı beslenme alışkanlıkları oturtmakla çok alakalı. Herşey sharp muscle yapmak değil. Kaldı ki erkek olarak bizlere erkeksi bir görüntü sağlayacak tek şey ağırlık antrenmanı da değil. Bence bir mücadele içinde bulunmak çok daha iyi. Bu iş anlamında olur spor anlamında olur. Zaten sizinde bildiğiniz gibi bu ağırlık olayındada başarılı olan adamlar bu işi mücadele olarak gören akıllı kişiler. Yani full testesteron :) Birde testesteron üretilebilmesi için yağa ihtiyacı var vücudun. İçyağ yemem ondan kötü bir seçim değil aslında.
Ben paleo beslenerek ki o tam paleo bile değildi 15 kilo verdim. Kaloride saymadım. Ama kalori saymazken karb da saymamak gerek. İşin basiti doğadan gelen ne varsa yemek gelmeyenleri yememek gerek.
Mesaj tarihi:
Abi sacmalama sende simdi, is yerinde mudur olcam diye hirs yapalim tum gun competition olsun testo artsin di mi? :) protein sentezi de isin ayri boyutu. Haftasonu hali saha maci yapalim o zaman quad lar dana gibi olsun. Orda da competition var.

Hayatin boyunca kalori sayacagini kim soyledi ki ayrica? Zaten porsiyonlari iyice ogrenince gerek kalmayacak oyle birseye. neye ihtiyacin oldugunu kendin bileceksin. Hali hazirda saglikli beslenen biri icin kalori veya gramaj saymak dert degil ki. Kendimi ornek veriyorum iste. Bunalmiyorum psikolojim falan gayet iyi, hayata pozitif bakiyorum, yatakta aygir gibiyim, hayatimdan keyif aliyorum; ki gunluk karb alimimi 80-100gr a kadar cektim. Millet gozunde buyutuyor bunu nedense. Ne yaptigini, vucudunun tepkilerini gozlemek icin saymaktan guzel yontem olabilir mi yahu?

Ben varim istersen eylul-haziran before after yapalim sen sirf paleo beslen ben bu sekilde sayicam ve her gramimi dokumante edicem. Farkli diyet uygulayacak varsa da buyursun. 1 yillik karsilastirma olur. Eger iyi sonuc alirsan bende gecerim paleo ya. Hem competition olur, testo artar :)
Mesaj tarihi:
Tamam olur da ben bodybuilding olarak çalışmıyorum yani görüntü ile işim yok. Takviyede kullanmıyorum. Sadece yağ yakım olarak karşılaştırma yapabiliriz. Onu da ölçtürmem gerek pazartesi ölçtüreyim resim koyayım.
Mesaj tarihi:
İşte yağ yakma ve kondüsyona yönelik bir program düşünüyorum. Haftada 3 istasyon çalışması. Onun dışında yürüyüş yoga vs vs. Şimdi önce bi yağları yakayımda baktım çok kötü duruyo vücut o zaman klasik bodybuilding e geçerim. Ama şu an paleo + istasyon gayet iyi.
Mesaj tarihi:
Iyi iyi boyle. tartistigimiza ya da paleo diyetin bana ters gelmesine bakma. burdaki bilgi paylasimi gayet seviyeli ve farkli kafada adamlarin olmasi cok guzel. Uzun vadede karsilastirma yapabilirsek cok iyi olacak bence.
  • 2 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:
Selam,

Karacigerim biraz daha iyi durumda. Ek olarak Dukan Diyeti denilen naneye baslamayi dusunuyorum. Baya baya ilginc geldi. Oyle koru korune dalmadim bu arada, aldim kitabini neyim okuyorum ama onceden deneyimlemis olan varsa deneyimlerini duymak isterim.
  • Yeni Oluştur...