Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

TR'de Doktora sonrası Özel Sektör

noddle

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar, peki ozmn doktora dan sonra özel sektör değil de, mesela kurumsal bir firmanın ar-ge sinde çalışırken veyahut üniversitenin teknokentinde çalışırken doktora yapılır mı? Yani çok mu kasar?
Çünkü hem çalışıp hem doktora zor geliyor. Akşam veya haftasonları işten çıkıp arkadaşlarınla beraber buz gibi biraları yudumlayıp hoş sohbet etmek varken, eve kapanıp makale vs kasıyorsun ozmn. bu güzel gençlik yıllarında hem özel sektörde çalışıp hem de doktora baya bir kasar gibi geliyor. Bi de okuduğum mesajlara bakılırsa, doktora yapmak ücrette de çok bişey farkettirmiyor. Ozmn ilerde insan şu şekilde hayıflanmaz mı: "ulan gençliğimi hem çalışıp hem doktora yapmak ile harcamışım, ama sonucunda hiç bir getirisi olmamış" Anladığım şu ki Türkiye'de birisinin 6 yıllık deneyimi var, diğerinin de mesela 3 yıllık deneyimi+ Master+Doktorası var. Fakat aldıkları ücret aynı, hatta 6 yıllık deneyim daha tercih edilir.
Sosyal ağlarda paylaş

tr'de doktora yapan adam ya akademik kariyer düşünüyor ya da okul sonrası hayata atılmaktan korkuyor master doktora falan derken biraz daha okulda vakit geçiririm, kendime dr. derim, askerliği erteletmiş olurum kafasıyla yapıyor. bu iki kafada değilsen doktoraya hiç bulaşma bence.
Sosyal ağlarda paylaş

noddle said:

Arkadaşlar, peki ozmn doktora dan sonra özel sektör değil de, mesela kurumsal bir firmanın ar-ge sinde çalışırken veyahut üniversitenin teknokentinde çalışırken doktora yapılır mı? Yani çok mu kasar?
konu alakalıysa yapılır. örnek: turkcell'de çalışıp wireless technologies üzerine doktora. ya da tübitak uekae de çalışıp security üzerine vs.
Sosyal ağlarda paylaş

sene 2012 master için zaman kaybı denmiş,.bunu söylerken hangi kriterleri göze alıyorsunuz onuda merak ediyorum.

masterda yapacağın iş için uzmanlaşıyorsun ama onun yerine işte daha çok öğrenirsin 2 yılda denmiş.şimdi bunun işten işe göre değişeceği kesin, 2 yıl boyunca aynı monoton işi yapıp hiç birşey öğrenmeyen de var.

ha makine müh. için geçerliyse bu argüman bilemiycem.

kurumsal şirketlerde terfi için çoğu alanda iş tecrübesinden daha önemli master yapmış olmak.

olayı sadece 2 yıl okuyacağıma işi öğrenirim mantığıyla yaklaşmak çok sağlıklı değil açıkçası.dediğiniz işe girme aşamasında doğru olabilir, ilk etapta trde direk maaşa yansımayacaktır belki ünvanınız ama uzun dönemde bir lisans mevzununa göre çok daha hızlı artacaktır gelir.

uzun vadede master yapmış olmak çok şeyi değiştiriyor yani.

doktora için bişey söyleyemicem.

/zep
Sosyal ağlarda paylaş

Master kalifiye işlerde işe yarar tabii ki iş ile ilgili olması koşuluyla, işe yarayan yerler maddi karşılığını da tazminat olarak verir zaten.

Ancak doktora farklı bir olay, zaten akademide kalmak, özel sektörde işe yaraması, askerlik erteleme vs vs gibi düşüncelerle doktora yapılması çok saçma geliyor bana. Doktora araçtan ziyade amaç olarak düşünülmeli. Gerçekten öğrenmek ve bilgilerinizi derinleştirmek amacıyla yapmıyorsanız zaten bitiremezsiniz.

Özellikle TR için doktorayı özel sektörde avantaj olarak düşünmeyin hiç - hatta ciddi dezavantajları vardır çoğu durumda. Çok nadir durumlarda getirdiği avantajlar da doktoraya harcadığınız zaman ve emek kadar maddi karşılık vermeyecektir. Manevi tatmin olarak yapmak isteyen de severek yapar ve bitirir.
Sosyal ağlarda paylaş

@forgivere

tamam işte bende onu diyorum

uzun vadede;

çalışacağın alanında master yapmak > master yapmayıp işe başlamak

işe alınma süreci için bile 2 yıl deneyim> master+sıfır iş tecrübesi diyemiyorum ben mesela.

şirketten şirkete yada pozisyona göre değişir yani bu da.
çalıştığı işte yükselme amacı gütmeyen biri için tartışılabilr tabi ki masterın getirdiklri götürdükleri.onun dışında masterlı olmak herzaman daha avantajlıdır bence.

ayrıca bir çok şirket kendi yolluyor zaten git master yap diye tecrübeden kaybediceksin diye bir şartta yok.
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:

En son bu hataya düşmüştüm de, cevap yazmadan önce sormam gerek, mazur gör:
Öğrenci misin?
Çalışıyor musun?
Master yaptın mı, yapıyor musun?
Çalışıyorsan kendi firman mı?
Kurumsal bir yer mi?

sorduğun soruların din topiklerindeki müslüman mısın? sorusundan farklı olmadığını düşünsem bile cevap vericem.çünkü gerçekten merak ediyorum hangi bilgilere ve hangi tecrübelere dayandıracağını.

yurtdışında işletme lisans öğrencisiyim bu yaz bachelor tezimi yazıp mevzun olucam.

dolayısıyla bir iş tecrübem yok, mevzun olduktan sonra da ilk etapta kurumsal bir şirkette çalışma gibi bir amacım yok, bir kaç girişimcilik denemem olacak mevzun olduktan sonraki 1 yıl içerinde, sonrasında özel sektörde çalışma gibi bir durumum olursa önce master yaptığımdan emin olurum ama.

bu soruları sorarken ki amacın bu yollardan geçmişmiyim diye tartmak ise, bu konuda fikir sahibi olmak için master+5 yıl iş vs gibi bir ön şart olduğunu düşünmüyorum.

nitekim, bu konuda yurtiçi yurtdışı olsun yeterince insanla fikir alışverişinde bulunduğumu düşünüyorum.ailemde bir çok kişi halihazırda kurumsal şirketlerde çalışıyor oyuzden orda işlerin nasıl yürüdüğüne dair oldukça bilgim var.
benim mevzun olacağım bölüm ve okulda yoğunlaştığım alan gereği küçük işletmelerde çalışma gibi imkanım zaten yok, oyuzden konunun daha çok kurumsal alanına müdahil oldum ister istemez...başından beri de kurumsal şirketler için konuşuyorum onu da ekstra belirtmeme gerek yok sanırım.

şimdiye kadar konuştuğum, fikir alışverişinde bulunduğum, birebir gözlemlediğim hiç bir kişi söylediklerim aksini iddaa edicek bir tavsiyede bulunnmadı, yada aksini gösteren somut bir örnekle karşılaşmadım, aksine bir çok somut örnekte sayabilirim istersen, söylediklerimi destekleyen.

senin aksini iddaa eden tecrübelerin varsa ciddi anlamda merak ediyorum nasıl bu kanıya vardığını.paylaşırsan sevinirim.
Sosyal ağlarda paylaş

Neden sordum... Hiç işe alım yapmamış birisinin, hatta işe girmemiş birisinin

said:

işe alınma süreci için bile 2 yıl deneyim> master+sıfır iş tecrübesi diyemiyorum ben mesela.

gibi bir çıkarım yapması, tecrübelerinden değil, duyduklarından konuşuyor olduğunu gösterir. Bu da anlatacaklarında eksiklik olma ihtimalini artırır. Yanlış yönlendirebilir yani beni.

Benim tecrübem böyle olmadığını gösteriyor. Yönetici pozisyonu için iş tecrübesi olmayan birisini kimse almaz zaten. Yönetici altı pozisyonlarda da seviyeler varsa, en fazla seni lisans seviyesinden bir çıta yukarıda başlatır. 2 sene tecrübeli insan da zaten bu seviyeye gelebilir. Daha önemlisi senin 2 sene master'da genel konularda öğrendiğin şeyleri, çalışan kişi 2 sene boyunca spesifik bir konuda öğrenmiştir. Bu da ona o konuda avantaj sağlar. Master her ne kadar daha özelleşmiş dense bile, takdir edersin ki bir firma kadar özelleşmiş değildir. Haliyle o firmanın sorunları, firma içinde işlerin nasıl ilerlediği vs. bu tür şeylerin hepsi 2 sene çalışan kişi için avantajdır. Email yazmasını bilir en azından.

Şöyle söyleyeyim, master'da x üzerine yoğunlaşmış birisini almaktansa 2 sene x projesi yapmış birisini tercih ederim. Bilişim sektöründe bu böyle. Bankacılık vs. konularında da böyle. Zira okul, hiçbir zaman sektörün talep ettiği kadar spesifik insan yetiştirmez. Yetiştirmemeli de zaten.

"Çalışacağın alanda master yapmak" kavramı biraz saçma geliyor. İnsanın çalışmadan hangi alana ısınacağını belirlemesi çok zor bir durum. Yani "Pazarlamacı olucam ben" demek kolaydır. Okulda derslerini alırsın almasına. Ama sektörden sektöre, firmadan firmaya değişen bir tanım var ortada ve bunu tecrübe etmeden "ben bu alanda çalışacağım" demek yersiz. Zira işe girip 2 sene sonra hem sektör hem meslek değiştirmek gerekebilir (Bu nedenle okul sana spesifik eğitim vermemeli). Eğer sen pazarlama üzerine master vs. de yapmışken pazarlama alanını sevmediğini farkedersen, biraz acı bir tecrübe kazanmış olursun.

Bu noktaya kadar ilk işe girme konusunda yazdım. Bir de işin sonraki boyutu var. Şimdi sen master yaptın diye kimse seni müdür yapmıyor arkadaşım. Kurumsal firmaların çoğunda senin yükselmen, içerde yukarı pozisyondaki insanlarla olan ilişkilerine bakıyor. Yine bir çoğunda işini doğru yapmış olman ve liderlik vasıfların önem arz ediyor ancak ondan sonra gelen tek şey iş sonrasında kiminle bira içtiğin. Çünkü bilmediği adamı yukarı taşımaktansa, anlaşabileceği adamı yukarı taşımak herkesin işine geliyor. Ayrıca hepimiz insanız, duygusal davranıyoruz. Arkadaşımızı yukarı çıkarmak daha çok işimize geliyor. Bazı insanlar böyle davranmazlar ama firmaların geneli böyle. Senin master yapmanın sana bu konuda sağlayacağı tek avantaj, yukarıdaki arkadaşın da master yapmışsa, ortak arkadaş falan varsa, aynı üniversitede okuduğundan dolayı muhabbet açıp yakınlaşabilmişsen ıvır zıvır yani. Bir de böyle yaptığı zaman, altındakiyle duygusal bağ olduğu için ricayla iş yaptırabiliyor insanlar. Yoksa zaten işler yürümüyor.

Kısacası o herkesin verdiği klasik örnek çok az rastlanır bir durum. 2 kişi aynı pozisyon için kapışırken master'ı olan öne çıkmıyor, müdürle samimi olan çıkıyor.

-----
Az rastlanacak bir durum... Firma "müdür" alacaktır. İçerden birini yükseltmek yerine dışarıdan girecektir, yeni vizyon katmak için. Kimsenin veya C*O'ların tanıdığı güvendiği uygun olan bir insan yoktur ortada (tanıdıklar çünkü ilk tercih oluyor görüşmelerde). 2 tane CV geldi, master'lı olan öne çıkar belki. Ama bu görüşmemek için neden değildir. Ne olursa olsun yine mülakat belirler durumu.

Bu durumların dışında uzun vade kavramı biraz farklı. 10 sene tecrübeli insanla 8 sene tecrübeli + master'lı adam karşılaştırması yapmak istemiyorum. Niye diyeceksin.. O kadar tecrübeli insan zaten kariyer.net üzerinden iş aramaz. Zaten tanıdığı vasıtasıyla iş değiştirir, işini biliyorsa. 5+ tecrübede olay daha çok çevreye dönüyor, master'mış falan yalan yani.

--------
Daha önce de söylendiği gibi master/doktora senin maaşına yansımaz. Eğer öğrenmek için gidersen, bir şeyler öğrenirsin tabii ki. Güzel de olur. Ama bunu daha fazla para kazanmak için değil, kendini tatmin için yapman gerek. Yoksa uğraşa deymez.

--------
Tüm bunların yanında hem çalışıp hem master yapan insanlar vardır. Tecrübeden fedakarlık etmezler, bir taraftan da bir şeyler öğrenirler. Başarabilen için güzeldir bence. Olumsuz bir şey söyleyemem, ben bunu yapıyorum çünkü. Ama tavsiye etmem kimseye çünkü dinlenme diye bir şey söz konusu olmuyor. Bu öğrenme işini abartmamak lazım. Üniversite olmadan da kendi alanında çok fazla şey öğrenebiliyor insan. Yani ben master yapmazken, kendi alanımı çok daha rahat takip edebiliyordum, gelişmeleri öngörebiliyordum. Master'da sektör spesifik takip zor olduğu için artık zorlaştı. Ama vizyonunu genişletmek gerekiyorsa o zaman iş+master belki mantıklı olur.
Sosyal ağlarda paylaş

Yurtdisinda calisicaksan master yap, tr ye donuceksen hic farketmez.

Yurtdisinda da isler tanidik kontakt uzerinden gidiyor, yukselme kisminda ancak ise giris kisminda master cok farkediyor.

Girdikten sonrasi onemsiz zaten.

edit ek: Avrupada calisaksan tarifle odeme yapan bir kuruma gireceksen aldigin maas masterli veya bachelorlu olmana gore degisiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:

Neden sordum... Hiç işe alım yapmamış birisinin, hatta işe girmemiş birisinin

said:

gibi bir çıkarım yapması, tecrübelerinden değil, duyduklarından konuşuyor olduğunu gösterir. Bu da anlatacaklarında eksiklik olma ihtimalini artırır. Yanlış yönlendirebilir yani beni.

Benim tecrübem böyle olmadığını gösteriyor. Yönetici pozisyonu için iş tecrübesi olmayan birisini kimse almaz zaten. Yönetici altı pozisyonlarda da seviyeler varsa, en fazla seni lisans seviyesinden bir çıta yukarıda başlatır. 2 sene tecrübeli insan da zaten bu seviyeye gelebilir. Daha önemlisi senin 2 sene master'da genel konularda öğrendiğin şeyleri, çalışan kişi 2 sene boyunca spesifik bir konuda öğrenmiştir. Bu da ona o konuda avantaj sağlar. Master her ne kadar daha özelleşmiş dense bile, takdir edersin ki bir firma kadar özelleşmiş değildir. Haliyle o firmanın sorunları, firma içinde işlerin nasıl ilerlediği vs. bu tür şeylerin hepsi 2 sene çalışan kişi için avantajdır. Email yazmasını bilir en azından.

Şöyle söyleyeyim, master'da x üzerine yoğunlaşmış birisini almaktansa 2 sene x projesi yapmış birisini tercih ederim. Bilişim sektöründe bu böyle. Bankacılık vs. konularında da böyle. Zira okul, hiçbir zaman sektörün talep ettiği kadar spesifik insan yetiştirmez. Yetiştirmemeli de zaten.

"Çalışacağın alanda master yapmak" kavramı biraz saçma geliyor. İnsanın çalışmadan hangi alana ısınacağını belirlemesi çok zor bir durum. Yani "Pazarlamacı olucam ben" demek kolaydır. Okulda derslerini alırsın almasına. Ama sektörden sektöre, firmadan firmaya değişen bir tanım var ortada ve bunu tecrübe etmeden "ben bu alanda çalışacağım" demek yersiz. Zira işe girip 2 sene sonra hem sektör hem meslek değiştirmek gerekebilir (Bu nedenle okul sana spesifik eğitim vermemeli). Eğer sen pazarlama üzerine master vs. de yapmışken pazarlama alanını sevmediğini farkedersen, biraz acı bir tecrübe kazanmış olursun.

Bu noktaya kadar ilk işe girme konusunda yazdım. Bir de işin sonraki boyutu var. Şimdi sen master yaptın diye kimse seni müdür yapmıyor arkadaşım. Kurumsal firmaların çoğunda senin yükselmen, içerde yukarı pozisyondaki insanlarla olan ilişkilerine bakıyor. Yine bir çoğunda işini doğru yapmış olman ve liderlik vasıfların önem arz ediyor ancak ondan sonra gelen tek şey iş sonrasında kiminle bira içtiğin. Çünkü bilmediği adamı yukarı taşımaktansa, anlaşabileceği adamı yukarı taşımak herkesin işine geliyor. Ayrıca hepimiz insanız, duygusal davranıyoruz. Arkadaşımızı yukarı çıkarmak daha çok işimize geliyor. Bazı insanlar böyle davranmazlar ama firmaların geneli böyle. Senin master yapmanın sana bu konuda sağlayacağı tek avantaj, yukarıdaki arkadaşın da master yapmışsa, ortak arkadaş falan varsa, aynı üniversitede okuduğundan dolayı muhabbet açıp yakınlaşabilmişsen ıvır zıvır yani. Bir de böyle yaptığı zaman, altındakiyle duygusal bağ olduğu için ricayla iş yaptırabiliyor insanlar. Yoksa zaten işler yürümüyor.

Kısacası o herkesin verdiği klasik örnek çok az rastlanır bir durum. 2 kişi aynı pozisyon için kapışırken master'ı olan öne çıkmıyor, müdürle samimi olan çıkıyor.

-----
Az rastlanacak bir durum... Firma "müdür" alacaktır. İçerden birini yükseltmek yerine dışarıdan girecektir, yeni vizyon katmak için. Kimsenin veya C*O'ların tanıdığı güvendiği uygun olan bir insan yoktur ortada (tanıdıklar çünkü ilk tercih oluyor görüşmelerde). 2 tane CV geldi, master'lı olan öne çıkar belki. Ama bu görüşmemek için neden değildir. Ne olursa olsun yine mülakat belirler durumu.

Bu durumların dışında uzun vade kavramı biraz farklı. 10 sene tecrübeli insanla 8 sene tecrübeli + master'lı adam karşılaştırması yapmak istemiyorum. Niye diyeceksin.. O kadar tecrübeli insan zaten kariyer.net üzerinden iş aramaz. Zaten tanıdığı vasıtasıyla iş değiştirir, işini biliyorsa. 5+ tecrübede olay daha çok çevreye dönüyor, master'mış falan yalan yani.

--------
Daha önce de söylendiği gibi master/doktora senin maaşına yansımaz. Eğer öğrenmek için gidersen, bir şeyler öğrenirsin tabii ki. Güzel de olur. Ama bunu daha fazla para kazanmak için değil, kendini tatmin için yapman gerek. Yoksa uğraşa deymez.

--------
Tüm bunların yanında hem çalışıp hem master yapan insanlar vardır. Tecrübeden fedakarlık etmezler, bir taraftan da bir şeyler öğrenirler. Başarabilen için güzeldir bence. Olumsuz bir şey söyleyemem, ben bunu yapıyorum çünkü. Ama tavsiye etmem kimseye çünkü dinlenme diye bir şey söz konusu olmuyor. Bu öğrenme işini abartmamak lazım. Üniversite olmadan da kendi alanında çok fazla şey öğrenebiliyor insan. Yani ben master yapmazken, kendi alanımı çok daha rahat takip edebiliyordum, gelişmeleri öngörebiliyordum. Master'da sektör spesifik takip zor olduğu için artık zorlaştı. Ama vizyonunu genişletmek gerekiyorsa o zaman iş+master belki mantıklı olur.

abi kusura bakma ama o kadar boşa anlatmışsın ben söylediklerim uzun vade için alıntıladığın kısımda da o kısmı almamışsın zaten.

ayrıca ben işe girme süreci üzerine çokta bir şey söylemedim zaten, onun için bile iş tecrübesi daha iyidir diyemezsin dedim işten işe sektörden sektöre değiştiği için.
iyi bir üniversiteden mevzun lisans ya da üst lisans mevzunu için işe girmenin çok zor olmayacağını var sayarak.

benim sorunum daha çok uzun vadede masterın getirdiği avantajların göz ardı edilmesiyle ilgiliydi.onlar hakkında da sadece şunları söylemişsin.

said:

onun dışında yönetici olan ilişkilerden falan bahsetmişsin sanki bu kriterler masterlı için geçerli değilmiş gibi.

son olarak iş alımı yapmaktan falan bahsetmişsin, o yüzden çalıştığın firmanın küçük bir işletme olduğunu varsayıyorum eğer insan kaynaklarında değilsen.kurumsal şirketler ile ilgiliydi benim yazdıklarımın hepsi oyuzden çokta relevant değil tecrübelerin bu konuda.20-25 yıl kurumsal şirketlerde çalışmış insanlardan duyduklarım benim için daha değerli, konuştuğumuz alanlar farklı çünkü.

GEd said:

edit ek: Avrupada calisaksan tarifle odeme yapan bir kuruma gireceksen aldigin maas masterli veya bachelorlu olmana gore degisiyor.

yurt dışı için karşılaştırma yapmaya gerek bile duymadım şöyle bir olay var çünkü.devlet dairelerinde bile bachelor akademik ünvan olarak kabul etmiyor.

bu konularda konuşurken sektörlere, şirketlere vs göre tavsiye vermek daha mantıklı oyuzden.
şurda okuduklarına baya değer veren insanlar olduğu belli.kimsenin eğitim planları çöpe atılmasın diye benim çabam:D

öğrenilemeyecek iş yok bana göre, ama vizyon önemli arkadaş, vizyon dediğin olayda öyle 3-5 yıllık iş tecrübesiyle gelmiyor.

o yuzden eğitim şart:)
Sosyal ağlarda paylaş

İşi seninle laf dalaşı gibi görmediğim ve başka insanların da faydalanabileceğini düşündüğüm için yazdım, yine yazarım :).

İşe alım konusuyla sadece İK ilgilenmez arkadaşım. Altına eleman alıyorsan, senin onayın alınır. Bu tarz tecrübeleri çalışıp edinirsin işte. İş hayatı dışarıdan gözüktüğü gibi değil :).

said:
onun dışında yönetici olan ilişkilerden falan bahsetmişsin sanki bu kriterler masterlı için geçerli değilmiş gibi.

Sen 2 sene okurken, ben 2 sene o yöneticiyle tanışıp kaynaşıp daha nice yönetici tanıyorum.

----
Lafı çok uzatmak yersiz. Söylediklerimi kabullenmeni beklemiyorum, çevrendeki birçok kişiden duyduklarını kendince harmanlamışsın zaten. Oturup iki mesajla kafanda oluşturduğun modeli bozabileceğimi düşünmüyorum. Ama bir abin olarak tavsiyem, bu konularda başka insanlara akıl vermeden önce biraz tecrübe edin.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...