Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Prolog dili hakkında...

kavel

Öne çıkan mesajlar

.. ki düşüncelerinizi ve yorumlarınızı yazarsanız sevinirim. Elbetteki böyle konularda yorumlara bağlı olarak hareket etmek biraz yanlış fakat aciliyeti olmayan bir şey. Bir kaç kişiden anlatılan mantığın güzel fakat dilin gereksiz olduğu yönünde eleştiriler duydum. Bir de sizin fikirlerinizi alayım dedim ...[signature][hline]ICQ#85889898
If you need a host, contact me.
ıcın değil için, ıyı değil iyi, ınsan değil insan, mılyon değil milyon...

Klavyeniz TR olmaz yazamazsınız, ı yerine i yazarsınız ama i yerine ı yazmak ne dingilliktir çözmüş değilim! Her gördüğümde monitöre kafa atasım geliyor! Hiç mi rahatsız olmuyorsunuz yazarken be!
Sosyal ağlarda paylaş

said:
CEDAY, 22 Ekim 2004 19:33 tarihinde demiş ki:
ewt gereksiz :)
inanılmaz derecede yardımcı olan cevabın için teşekkür ederim.

daha açıklayıcı mümkünse cevaplar vermeni rica ediyorum. zira diğer türlü şimdiye kadar bana verdiğin cevapların hiç biri işime yaramadı. teşekkür ederim.[signature][hline]ICQ#85889898

Klavyeniz TR olmaz yazamazsınız, ı yerine i yazarsınız ama i yerine ı yazmak ne dingilliktir çözmüş değilim! Her gördüğümde monitöre kafa atasım geliyor! Hiç mi rahatsız olmuyorsunuz yazarken be!
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Rahan, 22 Ekim 2004 21:14 tarihinde demiş ki:
daha çok yapay zeka uygulamalarında kullanıldığını duymuştum, ama yamuluyor da olabilirim. kodunu falan da hiç görmedim :)
yamulmuyorsun rahancım ewt yapay zeka uygulamalarında kullanılıyor. garip bir etik dili var :) erkekler pantolon giyer o halde erkekler pantolon sever şeklinde :P eheh

sadece kullananların dil hakkındaki düşüncelerini merak ettim.
-evet güzelmiş
-yok ya aynısını c de de yaparım ben
-anlamadım ben bu dilden

gibisinden şeyler ...[signature][hline]ICQ#85889898

Sosyal ağlarda paylaş

prolog bir logic programming dilidir(zaten pro - log = programming logic).70 lerin başlarında iki fransız ve bi ingiliz AI üzerine uzmanlaşmış bilim adamı tarafından University of Aix-Marseille ve University of Edinburgh ortak çalışması olarak gerçekleştirilmiş.ilk yorumlayıcısı marsilyada 1972'de yapılmış.75'de dil haline gelmiş.Database managment systemların(relational model'da, tuple relational calculus'ü en güzel uygulayabileceğiniz dildir kendileri) göreceli olarak kullanışlı ve AI'ın ise vazgeçilmez dilidir.

notasyon olarak predicate calculus kullanır.bütün logic programmin dillerde olduğu gibi non-procedurel'dır.Bu tip dillerde sonuçun ne olduğunu kesin olarak state edmesiniz. sadece sonuç'un formunu tanımlayabilirsiniz.prolog bikaç tane steatement collection'ı içerir.ama bu bikaç statement'ın nasıl karıştığını görseniz dudağınız uçuklar. Bildiğim en genel kullanımı intelligent database.şimdi şöyleki bu database'in içinde gerçekler ve kurallar var.prolog'da sizin verdiğiniz sorgunun bu kurallara ve gerçeklere fit edip etmediğini kontrol eder.genellikle sonuç true yada false'dur.bunun içinde resolution diye bi process uyguluyo.predicate calculus'le resolution'ıda açıklardım ama acayip uzun sürer.

sonucuna gelirsek sebesta amcamızdan öğrendiğimize göre bu konuda camia :) ikiye bölünmüş durumda; Bi taraf imperative dillerden kurtulmanın ve imperative dillerin getirdiği güvenilir yazılım oluşturma gibi büyük bi sorunu aşmanın en iyi yolunun prolog olduğunu savunuyo.Diğer tarafta buna karşılık olarak prolog'un geleceğinin olmamasını iki sebeble açıklıyo. Birincisi, Prolog hazretleri öküz gibi zor olduğu için bu dilde program yazmakta, aynı öküzlükde inefficient'dır.Deliler gibi zaman harcarsınız ama bi bok yapamazsınız. İkicisindede diyorlarki bu kadar senedir kullanıyoruz iki tane effective olduğu alan gördük.oda göreceli.biri DBMS, diğeri AI.

sonuç olarak burda genel bi tartışma var.ha benim düşüncemi sorarsanız.iki tarafında haklı yönleri var.Prolog şimdilik sonucun kesin olmadığı hatta girilecek inputtan bile emin olunamıyan hallerde iş görüyo.ha ne zamanki bu yönde(mesela AI olayında) buna karşı büyük bi ihtiyaç doğar o zaman işler değişir.aynen C'nin(burda C, C++ ve java'yı kastediyorum) FORTRAN'dan, ALGOL'den, CPL'den, BCPL'den gelerek geçirdiği evrim gibi PROLOG'da aynı süreçten geçer.[signature][hline]I don't think people meant to be by themselves.
That's why actually you find someone you care about, hold them tight.
Because nothing sucks more than feeling all alone,no matter how many people are around. Scrubs
Sosyal ağlarda paylaş

ummm başka ?[signature][hline]ICQ#85889898

Sosyal ağlarda paylaş

ben zaten AI dersinde görmüştüm prologu ancak öle ciddi hiçbir uygulama görmedim prologla yapılan.
Belli bir takım kurallar tanımladıktan sonra soru sordugunuzda sorunuza cevap veriyor AI.

Yani prolog bilmek size fazla birşey kazandırmaz. tabi bu benim görüşüm..
Sosyal ağlarda paylaş

başka, iyilik sağlık abi noolsun :))[signature][hline]I don't think people meant to be by themselves.
Because nothing sucks more than feeling all alone,no matter how many people are around. Scrubs
Sosyal ağlarda paylaş

eheh demem o ki prolog yerine c,java fln kassak yine aynı meretler yazılır mı yoksa prolog daha mı kolay gelir :)[signature][hline]ICQ#85889898

Sosyal ağlarda paylaş

prolog kolay mı gelir?
abi söyliyim prolog ağlatır.kendim denemedimde duydukarımı söylüyorum.

bide yapmak istediğin şeyi tam söylersen hani daha bi kolay yardımcı oluruz.

yani acayip spesifik DB işlemleri yapmıyosan yada AI üzerine ciddi uğraşmıyosan prolog öğrenmene gerek yok bence.[signature][hline]I don't think people meant to be by themselves.
Sosyal ağlarda paylaş

tam olarak şunu şunu diyemem. uzun zamandır karpuz büyütmekten bıkıp ta kaseyi de saksıyıda çalıştırayım deyince yine bir şeyler geldi aklıma :) sonuçta yapılacak olan şey kullanıcı seçimlerine göre analiz fakat bunu istatistiksel yöntemlere göre ya da randomize kodlarla yapmak istemem. daha gelişmiş birşeyler arıyorum. evdeki prolog kitabını aldım okumaya başladım aynı zamanda da buraya yazdım olayı.

soruyu biraz değiştireyim o zaman :
bu dil bana istatistiksel sonuçlardan daha fazlasını verebilir mi ?

konu biraz değişti ama artık olay bu yani :)[signature][hline]ICQ#85889898

Sosyal ağlarda paylaş

Ya canim c java benzeri hic bir dille alakasi olmiyan bir dil prolog. Hatta onlara baslayip prologa gecmek sana zaman kaybettiriyor cunku onlardan gelen aliskanliklarin tam tersi yonunde bir dil prolog. Azicik visual basic e benziyor yazim olarak o kadar. Iste tam bir fransiz yazimi dil belli oluyor.
Sosyal ağlarda paylaş

aynı şeyleri c,java ile yapabileceksem prolog yerine c,java bilmek daha çok işime gelir...[signature][hline]ICQ#85889898

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...