Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Platon'un Epik ve Politikayla ilgili görüşleri...

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
hmm ben :)

Platona göre devlet filozoflar tarafından yönetilmeli. Onun geliştirdiği şöyle bir sistemi var. Devleti insana benzetiyor. İnsanıda üç bölüme ayırıyor

baş: Bu akıl- yönetici anlamına geliyor. Buraya filozoflar getirilmeli diyor.

göğüs: İstek(cesaret) burası devletin koruyucularını meydana getiriyor, yani askerleri.

karın: Haz, arzu (ölçülü olma) burayı devletin tüccar kesmi oluşturuyor.

Ayrı Platonun devleti felsefesi rasyonalizmden etkilenerek yaratılmıştır, bir devleti yönetmenin doğru yolu ''mantık''tan geçer (duyulardan değil). Bu sistem kast sistemine benzer, toplumdaki herkes belirli bir sınıfa yerleştirilir. Ayrıca herşeyin eğitimden geçtiğini kadın erkek farketmeden eğitim aldığı sürece herkesin yönetici olabileceğini söylüyordu. Bu yüzden tamamen devlet kontrolünde tam gün okullardan ve ana okullarından bahsediyordu aynı zamanda. Hatta aile hayatınında bir eğitim süreci olduğu için askerler ve devleytin başındaki insanlar tarafından kontrol edilmesi erektiğini savunuyordu.[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''

[Bu mesaj Ardeth tarafından 19 Ekim 2004 20:53 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Ayrıca kadınlar ve erkekleri eşit görüyordu. kadınlarının eğitmeyen bir devleti sadece sağ kolunun çalıştıran bir insana benzetiyordu. Kısacası çalışmalarında tıptan baya bir esinlendiği söylenebilir.

Ayrıca yukarda bahsettiğim politikası kimse tarafından tutulmayınca ''Yasalar'' adlı yazısını yazdıki burda aile hayatı gibi şeyleri ve özel mülkiyeti bireye bıraktı. Bu sistemde kadınlara vermek istediği özgürlüğü ve eğitimi veremeyeceğini söylüyordu.[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Mesaj tarihi:
hmm gerçekten bilmiyorum bunları hatırladığım kadarıyla yazdım ama bukadar olsa gerek.[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Mesaj tarihi:
Anladım şu an elimde Aristoteles'in 80 sayfalık etik ve politikayla ilgil yazısı var onun gibi bişey olacak sanırım Platonunkide. Devlet'i okuyum bari bi haftada çok uzun değildir inşallah.
Mesaj tarihi:
Devlet hit yapamayınca :p birde Yasalar diye birşey yayınladı onuda bulabilirsin ama ilk oluşturduğu şekli ile Devlet[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
  • Yeni Oluştur...