kozalak Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 dslr ile çektiğim jpeg fotolara baktığımda keskinlik nerdeys yok gibi fotolarda. compact makineyle çekilen jpeg fotolara dslr nin çektiklerinden daha keskin gibi geldi bana. bunun nedeni nedir? yokda ben mi yanlış görüyorum/algılıyorum. ayrıca raw fotoları hep raw olarak mı saklayacağız? üzerinde oynama/işleme/düzeltme yaptıktan sonra raw olarak mı saklamak gerekiyor yoksa jpeg ya da daha iyi bir formata mı çevirmemiz lazım? bu konuda kafam karıştı az. :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sparkcaster Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 raw hallerini ilerde lazım olur diye sakla, onun dışında istediğin bi formata çevirip kullan işte Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kozalak Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 peki diyelim ki jpeg formata çevirdim. çevirdiğim jpeg formatla makinenin kendi çektiği jpeg dosya arasında fark olacak mı? (raw foto üzerinde hiç oynama yapmadığımızı varsayarsak) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 şimdi. Keskinlik bir çok şeye bağlı, uzun enstantane kullanmışsındır tripodsuz çekimde olur. Diyafram açıklığı optimum değerlerde değildir, olur. Yanlış odaklanmışsındır, olur. ISO abartılıdır, olur. Filtren - lensin kirlidir, olur. Lensin keskin bi lens değildir, olur. VR falan gibi bişeyler kullanıyosundur, yerine göre olabilir... RAW olayına gelirsek, orda burada okuyacağın yazılarda aynen şöyle der: Raw eski mantıktaki negatif filmdir. Aynen de böyle zaten. JPEG dosyayı son çıkan resim gibi düşünebilirsin, ama negatifte kullandığın solüsyon ot mok işleme göre farklı sonuçları elde edebilirsin istediğin gibi. (İşin aslında ekranda gösterebileceğinden daha fazla görüntü bilgisi saklamış oluyosun RAW dosyayla işte) Geçenki "lightroom mu kullansam?" konusuna yazarken bu yukarıda anlattığımı bildiğini sanmıştım. Bundan sonra RAW çek yavrucum :P nimet bu bildiğin. Lightrooma da bi alış (Dün ilk kez kurcaladım, PS'in altyapısını kullanıyo diye bakmıyodum ama gayet iyiymiş. Hızlı falan.) hep RAW ile uğraş. Nerede nasıl hata yaptığını daha kolay anlıyosun RAW sayesinde. Hangi filtreye nerede ihtiyacın oluyomuş görüyosun falan... Hadi bakiim. Hadi koçum :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sunthewhich Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Ben Raw+Jpeg çekiyorum. Jpeg'lere bakıp incelemesi kolay oluyor. Raw kadar kastırmıyor bilgisayarı. Hızlı hızlı bakabiliyorum ne çekmişim diye. Değerlendirilecekleri belirliyorum. Sonrasında üzerinde oynama yapacaklarımı Raw olarak açıyorum. TAbi Lightroom kullanıyorsan buna pek gerek kalmayabilir.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DRaGoN_SLaYeR Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=EURb_ZbxzRY şöyle videoları hatim indiresim geliyor, öğrenmek istiyorum delice. ama otelin interneti o kadar kötü ki şu video yarım saattir dolmadı yani. ffffu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kozalak Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 ya raw ve jpeg arasında o farkı biliyorum. raw+jpeg çekiyorum ben de. (şu an lightroom da iniyor). ama sormak istediğimi anlatamadım. (lightroom ile raw fotolara bakmadan doğru bişe söyleyemem tabii ki) raw dosyayı pc de jpeg haline getirmekle bunu dslr makinenin yapması arasında ne fark var kalite olarak? diğer şeylere katılıyorum ve farkındayım onun(diyafram değeri, iso değeri, enstantane değeri). burda en çok sıkıntı yaşadığım şey diyafram. yani hangi diyafram ayarında hangi mesafede nasıl net foto çekerim kısmında takılıyorum. bu konuyu açıklayabilecek biri var mı? örnek olarak sorayım mesela; 50mm f1.8 lens ile portre çekeceğim. diyaframı hangi aralıkta tutmam gerekir? bu aralık neye bağlıdır? tamron 17-50mm f2.8 var, hangi diyaframdan itibaren net fotoğraf çekerim ya da hangi diyaframda ne kadar netlik elde ederim? bu tarz sorular kafamı karıştırıyor şimdilik. muhtemelen pratik yaptıkça öğrenicem daha iyi ama temel bi bilgi lazım en azından. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sunthewhich Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Bu bahsettiğin şeye "deep of field" deniyor. Türkçe "Net Alan Derinliği". Bu şekilde google'da aratırsan bulabilirsin. Hatta en iyi anlatanlardan biri direk ilk çıkan sayfa ; http://www.dofmaster.com/dofjs.html Raw > Jpeg konusunda ise bazı stock fotoğrafçılar var direk olarak makinadan çıkan jpeg'i kullanan. Ama çekerken herşeyin mükemmel olduğundan emin olarak çekiyorlar. Sen illaki hata yapacağından raw çekip, istediğin gibi ayarladıktan sonra jpeg'e çevirmekte fayda var. Yani fotoğrafı çekerken herşeyin tam olduğundan eminsen, fotoğraf üzerinde sonradan bir işlem yapmayacaksan Jpeg'de çekebilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 jpeg kaydedip, "acaba kaliteli oldu mu?" diye kasma hiç. Jpeg doğası gereği her kaydettiğinde detay kaybettirir. Tiff olarak export et mesela RAWları işleyip, onlar bozulmaz. Makina ya da PS ile yapman pek bişeyi değiştirmez yani. Ha, belki burst çekerken makina bufferı daha çabuk dolabilir jpeg işlemeya çalıştığı için, sadece RAW çeksen daha hızlı kayıt yapabilir. Gerçi ben de düşük kalite JPG + RAW çekiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kozalak Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 çektiğim raw lara baktım lightroom dan. onlar da aynı. yanlış çekmişim demek ki. öğrenecez artık. :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mutos Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Sadece RAW cekenlerdeyim,JPEG'in gereksiz oldugunu dusunuyorum cekimlerde :) Artı tum fotograflarımı TIFF olarak saklarım bu yuzden islenmis boyutları 500mb olabiliyor bazen :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sunthewhich Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Raw'ı işlemesi ve saklaması dert. Yani arkadaş, aile vs. fotoları için raw çekmek gereksiz. Sonuçta 10x15 veya 15x21 baskı alacağın birşeyi raw çekmek fazla abartmak oluyor. Jpeg çek, gerekirse oynama da yap, gözle görünür bir fark olmaz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sparkcaster Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 çok profesyonel çalışmıyosan photoshopun içindeki raw işleme programını tavsiye ederim, o da baya canavar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sunthewhich Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2012 Canon'u bilmiyorum ama Nikon kullanıyorsanız CaptureNx cidden çok çok iyi. Basit, kaliteli, hızlı. Ve birçok yerde okudum, NEF dosyalarını açmak için Nikon software kullanmakta fayda var. En iyi sonucu Nikon programlar veriyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kozalak Mesaj tarihi: Mart 13, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2012 makinem canon.cd si var ama laptopta cdrom yok :D lightroom 4 kurdum bakalım.ama tutorial lazım bir de, nası kullanacagımı bimiyorum sdfg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sunthewhich Mesaj tarihi: Mart 13, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2012 Abi lightroom en kolayı. Deneme yanılma yöntemiyle gözüne en güzel görünecek şekilde ayarlayacaksın. Cidden böyle. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar