Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tek bir ip'yi nasil farkli datacenterlara distribute ediyorlar?


xetraynex

Öne çıkan mesajlar

Soru bir load balancer kurup arkadaki serverlara baglantiyi pass etmek degil

En basitinden ornekle sorayim,

www.facebook.com'un bir ip'si var ve amerikada gozukuyor. Ama benim bildigim biz Amerika'ya cikmiyoruz, zaten oyle olsa asiri yavas olurdu. Nasil dagitiyorlar ki bu tek ip'ye olan baglantilari?

Benim aklima buyuk ISP'ler ile anlasma yapilmasi geliyor, kitalar arasi baglantilari saglayan. Gelen giden paketleri ip'nin asil merkezi yerine farkli data centerlar yonlendirmek gibi anlasmalar.

Veya su da geliyor aklima, dns requestlerinde farkli ip'ler mi gonderiyor? E oyle olsa dns sunuculari cache ile calisir ve bir cok millet opendns ve google dns kullaniyor. O zaman bu tutarli bir cozum olmazdi.

Veya yine ayni mantikta sunu sorabilirim, benim bir domainim var x.y.com diyelim ve ben Turkiye'den girenlerin Turkiye'deki datacenter'a, Avrupadan girenlerin Avrupadakine, Amerikadan girenlerin de Amerika'daki datacenterdaki bilgisayarlara erismesini istiyorum ayni domaini kullanarak. Boyle birsey mumkun mu? Mumkun degilse Facebook Google gibi dev hit alanlar ne yapiyor?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Her ülkenin kendine ait olan ip blokları mevcut. Bu bloklardan gelen bağlantılara göre redirect yapılıyor olabilir en basitinden.

En basitinden ip bloğuna göre yönlendirildiğin sayfa değiştiğinden adamlar o sayfanın başvuracağı database serverı değiştirmesi de o kadar kolay oluyor.

Ya da kullandığın os üzerindeki bölge ayarların bildiğim kadarıyla sunucular tarafından sorgulanabilmekte. Alınan sonuca göre de yönlendiriliyor olabilirsin.

Aklıma ilk gelenler bunlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Data sunucusu bazinda konusayim, sayfa gosterimi icin istek alindiktan sonra, istegi yapan istemcinin , yazilim mimarisi tarafindan belirlenmis kriterler bazinda (Dahil oldugu IP blogu gibi, musteri numarasi gibi, load balance edecek kritik deger(ler) her ne ise ..), bu degerler ile eslestirilen ilgili data center , ilgili database, ilgili table'a yonlendirilir.

Kabaca,teknik olarak database'leri yatay ve dikay olarak boleriz. Kolay ornek vereyim, diyebiliriz ki musteri numarasi 5000 den kucuk ise Atlantadaki datacenter'da, 5 bin ile 10 bin ise Ankaradaki data center da, "Customers" table inda store et.

Boyle bir mimari kullanmak istersen en kolay yaklasim bir database connection pool manage etmek, ve Factory Pattern kullanarak, istedigin kriterlere uyan Connection objelerini cekerek, Data Access Layer'ina iletmek olabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

baska bir yontem olarak da centerin bulundugu otonom sistemden bizzat bgp anonslari yaptirma sansi varsa ve elinde geniscene bir ip blogu bulunuyorsa farkli yerlerde bulunan noktalara ayni ip adreslerini(/bloklarini/uygulaman nasilsa artik) veriyorsun

boylece yerleske olarak farkli yerlerdeki as'ler ayni ip bloklarini anons ediyor, sana baglanmaya calisanlar da otomatik olarak kendilerine en uygun yonlendirmelerden geciyor (genelde).
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bazen L3toL3 load balancing yapiliyor. Bu tür durumlarda LB lerin ayni L2 networkte olup bir floating IP almasi yeterli.

Ama genellikle MPLS backbone unun oldugu networklerde, direk VPLS ile bu isi hallediyoruz. En azindan LB ler icin sadece, geri kalani yine L3. VPLS te malum, tarafigin takibi ve troubleshooting i sikintili.

Ozellikle hot-swap bir Geo.Red. isteniyorsa.

Eksik cevap vermişim.

said:

Veya yine ayni mantikta sunu sorabilirim, benim bir domainim var x.y.com diyelim ve ben Turkiye'den girenlerin Turkiye'deki datacenter'a, Avrupadan girenlerin Avrupadakine, Amerikadan girenlerin de Amerika'daki datacenterdaki bilgisayarlara erismesini istiyorum ayni domaini kullanarak. Boyle birsey mumkun mu?


Mümkün elbette. Geo-based cevaplar döndürebiliyorsunuz rahatlıkla DNS sunucusu üzerinden.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...