Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Psikoloji ve Bilgisayar Bilimi Arasındaki İlişki


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Konuda da belirttiğim gibi kafamda bi taslak oluşması açısından bu konu hakkındaki bilgilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum. Bu iki konunun ne gibi bi ilişkisi olabilir bu konuyu araştırıyorum.
Mesaj tarihi:
vaz geçtim bu yazdıklarımı bi yarışmada kullanıcam kurallara aykırı

[Bu mesaj kiddo tarafından 08 Ekim 2004 20:38 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Zor bi konu :D .


Ama dicek tabikide bi kaç sey var ; Soyle soyliyim bi sureden sonra artık kendini kaybedip olur olmaz şekilde yerli ve yeriz gulmeler , sinir krizleri , garip düşünceler , ekranla konusmak gibi bikaç ornek verebilirim . Tabi bu saydıklarım yakınımdaki insanları gozlemem sonucunda ortaya cıkmış bilgiler benle bi alakası yok :D[signature][hline]Dut ağacında üzüm YETİŞMEZ !!

Evrende bir toz bile sayılamayacak ufakıkta bir yer kürenin üstünde küçüklüğü belki hesaba bile katılamayacak bir varlığımız var;ne var ki aklımızla büyüğüz. Aklımıza güvenelim


[Bu mesaj Black_Lupin tarafından 08 Ekim 2004 20:41 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Yok yani bu iki bilimin aralarındaki etkileşim gibi şeyler lazım.
Örnek vereyim
Antolojiyle ilgili etkileşimi şuna benziyo:
insanların ırklarının birbirleri arasındaki sorunları inceliyo her ırkta , her insanda aynı olaylar aynı tepkilerle sonuçlanıyormu ona bakıyor. bunun gibi bilgisayar bilimiyle ilgili bi etkileşimi olması lazım. Computer Science and Psychology diye geçiyo yani fazla bilgisayar deli eder falan gibi şeyler değil istediğim psikoloji okuyan birileri varsa veya ilgilenen onlardan yardım bekliyorum. Msjlarınız için teşekkürler.
Mesaj tarihi:
baya dusundum bu konu hakkinda
sey diyodum computer science okuyup AI ustuen giderken biraz psikoloji alirim
cunku yapay zekayi yaratmak sitiyrsan, bir insani taklit etmek istiyorsan once insanlarin dusunce sistemlerini kavraman gerekiyor
Psikoloji de egitimde bunun en iyi yolu

Mantikli olabilir belki
ozellikle human computer interaction da gercekligi saglamak icin computer kisminin yapay zekasi kadar insani anlamasi da iyi olmali[signature][hline]Silence in the studio!
Mesaj tarihi:
Bilgisayarın veri aktarım ve bilgi saklama sistemini insandakine benzer bir şekilde uygulaması aklıma geldi benimde ilk olarak.Çünkü computer scienceın tanımı "Scientific study of information processing and manipulations of data" diye de geçiyor.
Mesaj tarihi:
Psikolojinin ölçüm bölümünde hesaplamalar, grafikler vs... için bilgisayardan yararlanırsın ama bu bilgisayar bilimi sayılmaz sanırsam.

Edit: Volfied'in dediği gibi sağlıklı bir yapay zeka üretmek için psikolojiden faydalanmalısınız.

Bence en mantıklı ve en gerekli ilişki bu.
[signature][hline]AFS'den nefret ediyorum. Sevdiğim geri dönene kadar da nefret etmeye devam edeceğim.

[Bu mesaj Kendercik tarafından 10 Ekim 2004 22:10 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Eğer yazılım açısından bakarsak kullanıcı davranış ve alışkanlıkları ön planda. Misal bir menünün açılma yönü bile önemli. Dahası renklerin ve haraketli görüntülerin psikolojik etkilerini de buna ekliyebiliriz. Hiçbir kullanıcı çok parlak ve sürekli haraket eden bir arabirim ile uzun süreli çalışmak istemez. Ama aynı arabirim ile eğlenmek isteyebilir.

Donanım konusunda gelirsek aslında temelde ek bileşenlerin psikolojik açıdan doğrudan bir etkisi yoktu. Ama pazarlama stratejileri yüzünden onlarda insan psikolojisinin yan etkilerinden etkilenmeye başladılar. Bu yüzden duruma göre dış kapları renkli, albenili, sevimli ya da ne bileyim haşin oldu. Misal Casper reklamındaki o fareyi sevimli bulan pekçok insan olmuştur, ya da Vestel'in çocukların ilgisini çeken o monitöründe top resimleri olan modelleri gibi. Ya da ne bileyim MAC'in kuyumcu güzeli havası gibi. (RISC işlemcileri seviyorum ama MAC'den nefret ediyorum) :) Ama dediğim gibi sırf pazarlama stratejisi, bilgisayar bilimi ile pek alakası yok.

Ek bileşenleri bir yana bırakıp anakart ana bileşen parçaları düşünürsek üzerindeki bileşen yuvalarının konumlarındaki düzen ya da renklerle ayrımı pekçok kullanıcının rahat müdahale etmesine sebep oldu. Misal bir jumperin kodunu anakart üzerinde aramaktansa pinlerin renk farkından yakalamak insana daha kolay geldi.

Volfied'in de dediği gibi robotics, AI, neural networks gibi alanların alt bölümlerinde, misal fuzzy logic, insan psikolojisi ve davranış şekilleri temel alınıyor. Ne de olsa taklit edilmek istenen obje insan. Hele neural network'de insan beyni ve işleme şeklini binary düzenle gerçeklemek gibi bir olay var ki insana tanrının nefesi binary sistemdir dedirtiyor.

Ama psikolojinin çözümü bu alanlarda oldukça zor. Yani somut temellere dayandırabildiğin tepkileri gerçekliyebiliyorsun. Yani bir insanın ağzının ve gözlerinin durumuna göre gülüp somurttuğunu belirliyebilirsin. Ama gel de gülmek ne demek onu anlat. Ya da niye gülündüğünü.

Bilgisayar ile psikoloji arasında sanılanın aksine çok alaka var hatta öyle ki bu konu için özel branş bile çıkabilir ilerleyen yıllarda. Isaac Asimov'un I,Robot kitabı bu konuya değişik bir bakış açısı getirmişti.[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Mesaj tarihi:
said:
GE-TA, 11 Ekim 2004 02:23 tarihinde demiş ki:
tanrının nefesi binary sistemdir


bu lafin beni benden aldi GE-TA

neural network un gaming de kullanildigi yere en guzel ornek olarak Black & White oyunlarini verebiliriz

Hele 2.si geliyo simdi amman sabahlar olmicak :P[signature][hline]Silence in the studio!
Mesaj tarihi:
Bilgisayar la uğraşan (sanal ortam insanları)kişilerin real (gerçek) dünyaya cıktıkların bir afallama görüyoruz örneğin : bir oyun oynuyorsanız ve bu oyunu hayatınızdan cok vakit veriyorsanız dışarı cıktıgınızda bir bakımdan insanları oyundaki karakter olarak görebilirsiniz veya chatte konusurken küfür , agrasif davranışlarınızı ailenize de yansıtabilirsiniz bunun sebebleri : chat ortamındakli insanları görmediğiniz veya tanımadığınızdan dolayı küfür veya herhangi bir pislik yapabilirsiniz fakat alışkanlık haline getirip gerçek dünyayı da chat ortamına döndürüyorsanız hemen pskolog'a başvurmanızı öneririm bu durumu bende 3 sene evel yaşadım 1 ay pskolog'a gittim ve hic bir sorun kalmadı pskolog ne yapıyor ? pskolog da bir insan karsınıza gecip konusuyor fakat pskologun verdigi bir takım ilaclar var bu ilaclari duzenli kullanırsanız düzelirsiniz tamamen psikolojik denillebilir aslında.[signature][hline][b]Herzaman Sizlerle Daha İleriye Arcadium U.O
Msn:[email protected][b]
Mesaj tarihi:
o zaman yazilan yorumlarin hepsini birdaha oku
dikkat et ne demek istemis adam ve geyik yapanlar disinda gercekte ne denmis (ne hosturki artik pati de ilk mesaj atanlar hep geyik yapmak isteyen bos mesaj atan ve yeni topic acilmasini bkleyen mesaj kasicilar, lay lay lom)

bilgisayar oynamanin insan ustundeki psikolojik etkisi degil
bilgisayar bilimi ilie psikoloji biliminin beraber kullanilabilmesi, psikolojinin bilgisayar bilimini gelistirmedeki etkileri tartisiliyor cunku[signature][hline]Silence in the studio!
Mesaj tarihi:
scientific study of processing information and manipulations of data(computer science)
scientific study of behaviour and mental process(psychology)

Belki biraz daha yardımcı olur.
×
×
  • Yeni Oluştur...