Penthesilea Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Peçe kıyafettir? Tamam g-string de kıyafettir. G-string le gezmeyi de savun o zaman, dışarı çıksa biri böyle içeri tıkarlar.[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on Ealos Tsaark, A Freedom Fighter from Eclipse. fedaykin, 29 Eylül 2004 12:41 tarihinde demiş ki: Cehennemde Hollandalılar, Brezilyalılar olacak zira onlar kafir... Cennette Araplar olacak zira onlar Müslüman... Benim yerim şimdiden belli, kombine bilet aldık :) [Bu mesaj Penthesilea tarafından 05 Ekim 2004 20:54 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 nedanko : Nasıl dinle ne alakası var yahu? Kadının inançları bu yönde , sen neye dayanarak buna karışıyosun ki?[signature][hline]horacegoesskiing, 21 Eylül 2004 16:41 tarihinde demiş ki: hayır adamlar bi de inatla türkleri seviyo yani. ehuh. anlaşılır şey değil. ben de sizi seviyom lan! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Penth : Peçeden kastım tüm kıyafet. Yani arkadaşın "Mage Robe" olarak tabir ettiği kıyafet. Mantıklı ol biraz, sadece peçeyle dolaşmayı neden savunayım yahu[signature][hline]horacegoesskiing, 21 Eylül 2004 16:41 tarihinde demiş ki: hayır adamlar bi de inatla türkleri seviyo yani. ehuh. anlaşılır şey değil. ben de sizi seviyom lan! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kingpin Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 orayı burayı örtmek bişeye inanmak değildir müslümanlığı bu tipler çarpıtıyor zaten .[signature][hline]KinGpiN the striked sazan RamsesII, 14 Ağustos 2004 14:58 tarihinde demiş ki: Öyle sübyan bulsam ben,var ya.... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Kara çarşafın altına giysi giyse bişi farketcek sanki. Ya konu bu değil de, hala cevap vermemişsin Atatürk ilke ve inkılaplarına karşı olması konusuna.[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on Ealos Tsaark, A Freedom Fighter from Eclipse. fedaykin, 29 Eylül 2004 12:41 tarihinde demiş ki: Cehennemde Hollandalılar, Brezilyalılar olacak zira onlar kafir... Cennette Araplar olacak zira onlar Müslüman... Benim yerim şimdiden belli, kombine bilet aldık :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Kingpin : Konu sapıyo, burda müslümanlığı tartışmıyoruz.[signature][hline]horacegoesskiing, 21 Eylül 2004 16:41 tarihinde demiş ki: hayır adamlar bi de inatla türkleri seviyo yani. ehuh. anlaşılır şey değil. ben de sizi seviyom lan! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MartinLGore Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Din tartışmasına dönmesin. Din nedir? İnsanların bir araya gelerek, sığındıkları olgu. Bilimsel olarak ispatlanabilir bir şeymi? Hayır! O zaman bende bir din çıkarayım. Bi sürüde kural koyayım. Elin makatta çırılçıplak gezecen. Kafanı 70 derece sağa yatırıp, salya sümük ağlayarak gezecen. Hadi buda olsun bakalım.. Tamamen saçmalık bu ninjanın yaptığı.. Daha önce de dediğim gibi.. said: nedanko, 05 Ekim 2004 20:37 tarihinde demiş ki: Yani sosyal yaşam alanları içinde uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallar dine göre, kişiye göre belirlenmez. [signature][hline]İlginç : Ya herşey kötü dünya kötü, hayat pis. Ana rahmine dönmek istiyorum dei$ik bey.. Dei$ik : Kas, belki girersin.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kingpin Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 said: Asteroth, 05 Ekim 2004 20:58 tarihinde demiş ki: Kingpin : Konu sapıyo, burda müslümanlığı tartışmıyoruz. ya tartışalım veya tartışmayalım ama başka dinlene inanan insanların bizi ayaklı ninja olarak görmesine katlanamıyorum sadece bunu dile getirdim.[signature][hline]KinGpiN the striked sazan RamsesII, 14 Ağustos 2004 14:58 tarihinde demiş ki: Öyle sübyan bulsam ben,var ya.... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 said: Penthesilea, 05 Ekim 2004 20:39 tarihinde demiş ki: said: Apache, 05 Ekim 2004 20:33 tarihinde demiş ki: kadın haklı bence,sonuçta böyle bir yasa çıkarılması aptalca birşey.İnsanların inandıkları şeylere böylesine karışılması ayıp asıl. İnsanlar sokakta çıplak gezebilir o zaman? Ama o da yasak, onun da cezası var. Ona da tepki göster o zaman? iyide ikisi aynı şey değilki.durduk yere çıplak gezmenin bir anlamı yok,ancak kadının inandıkları doğrultusunda ve dini o şekilde gördüğünden dolayı bir simge olarak onu giyebilmeli.Kadın herhangi bir devlet kuruluşunda çalışmıyorum demiş.Çıplak gezmenin ne dinle nede başka birşeyle bağdaştırılabilir bir yanını göremiyorum ben.[signature][hline]shinsetsu desu.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Penth : İtalya'da olan bi olayla ilgili "Atatürk ilke inkilapları" demişsin. Ne dememi bekliyosun ki?[signature][hline]horacegoesskiing, 21 Eylül 2004 16:41 tarihinde demiş ki: hayır adamlar bi de inatla türkleri seviyo yani. ehuh. anlaşılır şey değil. ben de sizi seviyom lan! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Evet Türkiye'de türban sorunu yok nasılsa di mi Demek istediğim, Türklerin Atatürk ilke ve inkılapları ışığında düşünmeleri. Onlar emir değil düşünce, yaşam tarzıdır, evrenseldir.[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on Ealos Tsaark, A Freedom Fighter from Eclipse. fedaykin, 29 Eylül 2004 12:41 tarihinde demiş ki: Cehennemde Hollandalılar, Brezilyalılar olacak zira onlar kafir... Cennette Araplar olacak zira onlar Müslüman... Benim yerim şimdiden belli, kombine bilet aldık :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 said: nedanko, 05 Ekim 2004 20:58 tarihinde demiş ki: O zaman bende bir din çıkarayım. Bi sürüde kural koyayım. Elin makatta çırılçıplak gezecen. Kafanı 70 derece sağa yatırıp, salya sümük ağlayarak gezecen. Hadi buda olsun bakalım.. Nedanko: insanlar inançları topluma herhangi bir şekilde zararı olmadığı sürece , dinlerini istedikleri şekilde yaşayabilmelidirler. Senin bahsettiğin şey tamamen etiğe aykırı ve diğer insanlara zararlı olabilecek bir şey. Bu kadının giyiniş tarzının etiğe karşı bir yanı var gibi gelmedi bana.[signature][hline]horacegoesskiing, 21 Eylül 2004 16:41 tarihinde demiş ki: hayır adamlar bi de inatla türkleri seviyo yani. ehuh. anlaşılır şey değil. ben de sizi seviyom lan! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 said: Apache, 05 Ekim 2004 21:00 tarihinde demiş ki: said: Penthesilea, 05 Ekim 2004 20:39 tarihinde demiş ki: said: Apache, 05 Ekim 2004 20:33 tarihinde demiş ki: kadın haklı bence,sonuçta böyle bir yasa çıkarılması aptalca birşey.İnsanların inandıkları şeylere böylesine karışılması ayıp asıl. İnsanlar sokakta çıplak gezebilir o zaman? Ama o da yasak, onun da cezası var. Ona da tepki göster o zaman? iyide ikisi aynı şey değilki.durduk yere çıplak gezmenin bir anlamı yok,ancak kadının inandıkları doğrultusunda ve dini o şekilde gördüğünden dolayı bir simge olarak onu giyebilmeli.Kadın herhangi bir devlet kuruluşunda çalışmıyorum demiş.Çıplak gezmenin ne dinle nede başka birşeyle bağdaştırılabilir bir yanını göremiyorum ben. Nedanko nun dediğini bir oku o zaman. Bir dinin illa kitabının mı olması lazım. Çıplaklar dini var bi tane de, bunlar da inançları doğrultusunda çıplak geziyorlar mesela?[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on Ealos Tsaark, A Freedom Fighter from Eclipse. fedaykin, 29 Eylül 2004 12:41 tarihinde demiş ki: Cehennemde Hollandalılar, Brezilyalılar olacak zira onlar kafir... Cennette Araplar olacak zira onlar Müslüman... Benim yerim şimdiden belli, kombine bilet aldık :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 said: Penthesilea, 05 Ekim 2004 20:40 tarihinde demiş ki: Ayrıca buna saçma diyen, Atatürk'ün kılık kıyafet devrimine de saçma demiş oluyor. Hoş, Türkiye'de de göz göre göre uymuyor bu devrimin kurallarına insanlar, ama herkes göz yumuyor. Ha evet bir söz bu kadar çarpıtılır.Atatürk ilke ve inkilaplarının böyle konularda tartışılmasındanda rahatsızlık duyduğumu belirteyim.Başörtüsü dahil diğer dinsel simgeler herhangi bir siyasal veya art niyet amacıyla takılmadığı müddetçe kim karışabilir bir insanın inancına.Bende hoşlanmıyorum sokaklarda kara çarşaflar içindeki insanları görmeyi,ancak bir insanın inancını bir yasayla sınırlamak kadar noksan bir yasa varsa ve ceza alıyorsa bazı şeylerde art niyet sezerim ben.[signature][hline]shinsetsu desu.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
HellHound Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 said: theKingpin, 05 Ekim 2004 20:59 tarihinde demiş ki: ayaklı ninja hmmm ayaksiz ninja mi var :P[signature][hline]"Es irrt der Mensch so lang er strebt." - Faust I: Prolog im Himmel / J.W. v. Goethe 42 "Do you ever just get down on your knees and thank God that you know me and have access to my dementia?" - George "Gammy" Costanza (a.k.a. Buck Naked) to pull a homer: to succeed despite idiocy Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Felsefeye girmeyin arkadaşlar, ne etiği bu? Birçok topluma göre kara çarşafla gezmek etiğe aykırıdır mesela. Benmerkezcilik olmuş bu.[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on Ealos Tsaark, A Freedom Fighter from Eclipse. fedaykin, 29 Eylül 2004 12:41 tarihinde demiş ki: Cehennemde Hollandalılar, Brezilyalılar olacak zira onlar kafir... Cennette Araplar olacak zira onlar Müslüman... Benim yerim şimdiden belli, kombine bilet aldık :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Penth : Anlaşamıyoruz. Ben başta da söylediğim gibi, kara çarşafı savunmuyorum. Aslına bakarsan benim de hoşuma gitmiyor. Fakat söylemek istediğim şu ki , sırf benim hoşuma gitmiyor diye ben bu kadına bunu giyme diyemem. Demeye hakkım yok. Türkiye'deki türban konusu apayrı bir konu.Onun için yeni topic açılması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü burda arkadaşın link verdiği haber üzerine tartışıyoruz.[signature][hline]horacegoesskiing, 21 Eylül 2004 16:41 tarihinde demiş ki: hayır adamlar bi de inatla türkleri seviyo yani. ehuh. anlaşılır şey değil. ben de sizi seviyom lan! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 said: nedanko, 05 Ekim 2004 20:58 tarihinde demiş ki: O zaman bende bir din çıkarayım. Bi sürüde kural koyayım. Elin makatta çırılçıplak gezecen. Kafanı 70 derece sağa yatırıp, salya sümük ağlayarak gezecen. Hadi buda olsun bakalım.. Tamamen saçmalık bu ninjanın yaptığı.. Daha önce de dediğim gibi.. Yapabiliyorsanız yapın,pek inananı olacağını sanmam.benim bahsettiğim ilkel ve yapay dinler değil semavi dinler.[signature][hline]shinsetsu desu.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MartinLGore Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Ki tehlikeleri de var dedim. Konu sapıtırsa bende sapıtırım doğal olarak. En başa dönersek gene. Eskiden 10 larcası yaşandı ülkemizde. Kara çarşaf giymiş kadın kılığında canlı bombalar.. Hiç olmadımı zannediyosun.[signature][hline]İlginç : Ya herşey kötü dünya kötü, hayat pis. Ana rahmine dönmek istiyorum dei$ik bey.. Dei$ik : Kas, belki girersin.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 said: Penthesilea, 05 Ekim 2004 21:06 tarihinde demiş ki: Felsefeye girmeyin arkadaşlar, ne etiği bu? Birçok topluma göre kara çarşafla gezmek etiğe aykırıdır mesela. Benmerkezcilik olmuş bu. Ne felsefesi ya? Çarşaflı birisiyle eli makatında çıplak gezen salya sümük ağlayan birisini aynı kefeye koyan sizlersiniz. Saçmalamayı bırakın önce., ondan sonra gelip bana ahkam kesin.[signature][hline]horacegoesskiing, 21 Eylül 2004 16:41 tarihinde demiş ki: hayır adamlar bi de inatla türkleri seviyo yani. ehuh. anlaşılır şey değil. ben de sizi seviyom lan! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 said: Penthesilea, 05 Ekim 2004 21:04 tarihinde demiş ki: said: Apache, 05 Ekim 2004 21:00 tarihinde demiş ki: said: Penthesilea, 05 Ekim 2004 20:39 tarihinde demiş ki: said: Apache, 05 Ekim 2004 20:33 tarihinde demiş ki: kadın haklı bence,sonuçta böyle bir yasa çıkarılması aptalca birşey.İnsanların inandıkları şeylere böylesine karışılması ayıp asıl. İnsanlar sokakta çıplak gezebilir o zaman? Ama o da yasak, onun da cezası var. Ona da tepki göster o zaman? iyide ikisi aynı şey değilki.durduk yere çıplak gezmenin bir anlamı yok,ancak kadının inandıkları doğrultusunda ve dini o şekilde gördüğünden dolayı bir simge olarak onu giyebilmeli.Kadın herhangi bir devlet kuruluşunda çalışmıyorum demiş.Çıplak gezmenin ne dinle nede başka birşeyle bağdaştırılabilir bir yanını göremiyorum ben. Nedanko nun dediğini bir oku o zaman. Bir dinin illa kitabının mı olması lazım. Çıplaklar dini var bi tane de, bunlar da inançları doğrultusunda çıplak geziyorlar mesela? Sözleri ya anlamak istemiyorsun,ya da bilerek anlamamazlıktan geliyorsun.Nedankonun belirttiği şey nedir,anlamsızca atılmış bir post biz burada gerçek,allah tarafından yollanmış bir din olan müslümanlıktan bahsediyoruz,nedanko tiye almış eli makatta olan abuk birşeyden bahsediyor.Konuyu baştan okuyun,ben dünyada müslümanlara uygulanan bu garip baskıdan rahatsız olduğumu belirtiyorum.İnsanların dinlerini,başkalarını rahatsız etmeden özgürce yaşamaları gerektiğini söylüyorum sen kalkmış nedankonun yazısını karşı söz olarak gösteriyorsun.[signature][hline]shinsetsu desu.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Aah ah, dinde gelişme mi olur, neyi ilkeli bu? Din dogmatiktir, tartışılamaz ki gelişsin. Neyse tövbeliyim ben din konusunda konuşmuycaktım yine dayanamadım. Bildiğini yapsın bu kadın, gezsin Sith Lord gibi, hem ölünce tartışırlar Darth Sidious bu mu acaba falan diye. Ne hali varsa görsün, hatta böyle böcük şeklinde giyinerek müslümanları ve çoğunluğun müslüman olduğu TR gibi ülkeleri yabancıların gözünde temsil etsin. Unutmayın asla iyi örneğe bakılmaz, kötü örneğe bakılır böyle konularda.[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on Ealos Tsaark, A Freedom Fighter from Eclipse. fedaykin, 29 Eylül 2004 12:41 tarihinde demiş ki: Cehennemde Hollandalılar, Brezilyalılar olacak zira onlar kafir... Cennette Araplar olacak zira onlar Müslüman... Benim yerim şimdiden belli, kombine bilet aldık :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MartinLGore Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Niye benim dinimde dünyaca kabul edilmesin. Sonuçta müslümanlıkta bir kişiden çıktı 600 yılda yayıldı. Keza hristiyanlıkta bir kişiden yayıldı.. Niye bana güvenmiomusun :) ahaha bırakalım çarşaf,marşaf felan. Bunlar boş işler.. Hatun var mı hatun bana ondan söz et. Girmeyelim tartışmaya. Gereksiz. Aman ne bo. yerse yesin. İSterse astronot gibi gezsin.. :)[signature][hline]İlginç : Ya herşey kötü dünya kötü, hayat pis. Ana rahmine dönmek istiyorum dei$ik bey.. Dei$ik : Kas, belki girersin.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 said: nedanko, 05 Ekim 2004 21:08 tarihinde demiş ki: Ki tehlikeleri de var dedim. Konu sapıtırsa bende sapıtırım doğal olarak. En başa dönersek gene. Eskiden 10 larcası yaşandı ülkemizde. Kara çarşaf giymiş kadın kılığında canlı bombalar.. Hiç olmadımı zannediyosun. Kötü amaçlar için kullanılmış olabilir iyi hoş da, sen sırf "ihtimallere" dayanarak bir inancı yasaklarsan bunun adı adalet mi olur sence?[signature][hline]horacegoesskiing, 21 Eylül 2004 16:41 tarihinde demiş ki: hayır adamlar bi de inatla türkleri seviyo yani. ehuh. anlaşılır şey değil. ben de sizi seviyom lan! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2004 said: nedanko, 05 Ekim 2004 21:11 tarihinde demiş ki: Niye benim dinimde dünyaca kabul edilmesin. Sonuçta müslümanlıkta bir kişiden çıktı 600 yılda yayıldı. Nedanko bu yazdığın tamamen düşüncesizce,boş,laf belki ağır olacak ancak aptalca yazılmış birşey.Ne demek bu yahu sen kendi uyduruk dininle,müslümanlığı nasıl bir tutabilirsin.Bu kadar rahat yazabiliyorsan bu tartışmaya hiç başlamayalım sende başka şeylerden şüphe edeceğim.Bir kişiden çıktı ne demek ben burada art niyet seziyorum.Tek başına yapılan veya insandan çıkan birşey değildir bahsettiğin din,iki hatta üç dört kere daha düşün bu yazını. said: Keza hristiyanlıkta bir kişiden yayıldı.. Niye bana güvenmiomusun :) Yukarıdada bahsettim,herkesin inancı bir değil ama insanların inandıklarıyla dalga geçmeye çalışırsan büyük bir kitleyi karşına alırsın.Bu bir kişi dediğin insanlar peygamberler ve seninde peygamber olabilecek nitelikte olduğunu düşünmüyorum.Kendini o insanlarla bir tutmanıda hoş karşılamıyorum. said: ahaha bırakalım çarşaf,marşaf felan. Bunlar boş işler.. Hatun var mı hatun bana ondan söz et. sana göre boş birşey,ama o kadına göre dininin gerektirdiklerini yapmak ve ondan mutlu oluyor.bunu tartışmamız bile gereksiz. said: Girmeyelim tartışmaya. Gereksiz. bencede girmeyelim,çünkü yazıların gittikçe dengesizleşmeye başladı.[signature][hline]shinsetsu desu.. [Bu mesaj Apache tarafından 05 Ekim 2004 21:17 tarihinde değiştirilmiştir] [Bu mesaj Apache tarafından 05 Ekim 2004 21:18 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar