Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Win Server + Mssql + SSD

Ragnar

Öne çıkan mesajlar

Mevcutta win2003+mssql 2000 olan bir sunucumuz var.
Velakin sağolsun sunucuyu oluşturan arkadaş zamanında kendince akıllılık edip 32bit os ve raid 1 disk yapmış.

Hali ihtiyari şimdi db büyüyünce (6gb shirinkli hali :)) mssql yarılmaya başladı. Misal en sık kullandığım tablomda şuan 4.3m kayıt var. Bu tabloyu diğer bir tablo ile join leyip select ettiğimde bir kahve molası vakit oluşur hale geldik. Bunun üstüne
db opt ve mantıklı indexleme vs biyere kadar.

Şimdi niyetim mssql için ayrı bir sunucu alarak performansı arttırmak.
Bu noktada'da ssd ler oldukça ilgimi çekti.
Fakat burdada şöyle bir sorunum var.

win 2003 + mssql 2000 ile ssd kullanımında problem yaşarmıyım ?
Sosyal ağlarda paylaş

veritabanı işi için SSD çok maliyetli şu an. ayrıca tam olarak güvenilir de değil henüz. hız+güvenlik diyosan raid 10 yap bence. ha eğer para sçıyoruz aaabeeey diyosan, PCIe SSD kartlar var, çok acaipler :D

edit: ha pardon ya 6 GB okuyup 6 TB olarak düşünüyorum. iş güç arasında sfsgfsdf

ha bi de diskleri formatlarken DB'nin bulunacağı partitionın cluster size'ını büyük tutarsan daha hızlı çalışabilirsin. Ayrıca...
Sosyal ağlarda paylaş

Sunucu donanimlari nispeten ucuz aslinda. Hatta artik bu tip seyler icin binlerce dolarlik euroluk sunucu almaya bile gerek yok. Bir cok DC'nin yaptigi gibi duzgun donanima sahip ATX kasalar toplanip kullanilabilir. SSD kismi haricinde nispeten ucuza gelecektir. Haliyle 32GB'a kadar ram'i cotank diye gomebilirsiniz. Bir de bu tip bir sistem toplayacaksaniz xeon'lar yerine i7'lere bir sans verin bence. Baya iyiler namussuzlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Cevaplar için teşekkürler.
mssql 2008 noktasında lisans maliyeti canımı sıkıyor :) (ama kiralama modelinide bi incelemek lazım)
o nedenle hala 2000 deyiz :)

Yeni makinayı ATX olarak düşünüyorum.
içerik olarakta
asus P8Z68-V LX
intel Core i7 2600K
KINGSTON 6GB (3x2GB) KIT Hyperx T1 DDR3 1600MHz total 12gb
OCZ 120GB Vertex 3 Max IOPS Serisi Sata 3.0 SSD(550MB Okuma/ 500MB Yazma)
COOLER MASTER HAF 912 PLUS GX 80PLUS 750W MidT ATX
SEAGATE 3.5" 2TB Barracuda® XT Sata 3.0 64MB Cache 7200Rpm Harddisk

Fiyat olarak yaklaşık 3500 tl gibi bir fiyat çıkıyor.

Ama ilk düşündüğümüz mssql server hp dl 160 g6 (e5620 12G,3x146 10k)
bunda fiyatı yaklaşık 3-4K dolar arasında
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:

Hazır server vs. değişiyorken Oracle'a alalım sizi?

Hazırda çalışan sistemi max 1 gün off edebilirim, oda pazar gün
Oracle kalın kaçar gerek lisans gerekse web servicelerin modifiye edilmesi vs ,noktasında okadar zaman ve maddi kaynak malesef yok.

En hızlı olan çözüm mssql ile devam etmekten geçiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

hoca 4 adet 128 GB yeni nesil (~500 MB/sn okuma/yazma hızı olanlar) SSD al dicem, ama pahalı be :D 400-500 TL arası bi tanesi. bi de yeni nesil i7 falan dersen kopar gider fiyat.

raid 10 da olsa kesinlikle sık uygulanan bi yedekleme çözümün olmasını tavsiye ederim bu arada. o da ayrı maliyet tabi.
Sosyal ağlarda paylaş

Mr_Hand said:

bu ne demek pek anlamadım ben.

anlatamamışım zaten sabahın bi köründe

SSD drive lar daha önce senin de bahsettiğin gibi henüz güvenilir değil, bildiğim kadarıyla 3-6 ay süre geçtikten sonra garantiyle uğraşmaya başlıyorsun ( tabii son modelleri bilmiyorum incelemedim ne kadar üst modellerde ömürleri arttırılmış olsa bile hala güvenilir ve efektif olmaktan uzak duruyorlar ) hele server da kullanılacaksa data kaybıyla karşılaşabilirsiniz.

SSD yerine - hybrid SSD ( SSD + HDD ) olan HHD Hybrid Hard Drive diskler tercih edilebilir diye düşünüyorum ( hem de fiyatları alınabilir derecede makül), ama sağda solda forumlardan okuduklarımdan yorumluyorum tabii ki , herikisini de malesef kullanma imkanı bulamadım
Sosyal ağlarda paylaş

o dediğin sorunlar buglı bikaç modelde oldu (genelde intel SSD kontrol çiplerinde) ofiste iki bilgisayarda 3 adet SSD kullanıyorum sorun falan yok. Hibrit disklere gelince, SSD'yi buffer olarak kullanıyo falan tamam ama çok abuk geliyo şimdilik bana bunlar. SSD'nin kendisi oturmuş teknoloji değil bi de böyle "deneysel" cihazlara kalkışıyorlar. SSD'yi sunucuda temkinli tavsiye ediyosam hibriti hiç tavsiye etmem.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...