Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kural Testi

Ishinotsuyoihito

Öne çıkan mesajlar

Merhaba,

Magic hakknda konuşuyoruz ama kurallar konusunda nerdeyiz. Size bir kaç tane soru hazırladım, buraya aklıma estikçe ekleyeceğim. BU sorular DCI'ın hakem sınavlarında sorduklarına benziyor; ama tabii ki oradakiler değil (o soruların açıklanması yasak). Neyse, biraz kafa karıştıracağına inanarak başlıyorum.

Soru 1:

Oyunda (rakipte) Aether Flash ve (sizde) Crusade açık. White Knight (sizde) oyuna geliyor. Ne olur? Neden? (çok genel ve kolay bir soru. Kamuya malolmuş bile diyebiliriz hatta :) ).

[signature][hline]Berkin Bozdoğan

Nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir,
Tekdir ile uslanmayanın hakkı rokettir.
-Ziyâ Paşa, Q3 Sunucu Kayıtları

Sosyal ağlarda paylaş

Soru 2:

Biraz daha güncel bir soruya gelelim. Hatta doğrudan Champions of Kamigawa ile ilgili olsun. Benim de aklımı kurcalamıştı.

Oyunda Sensei's Divining Top adlı artifact var. Bunun sahibi olan arkadaşımızın önünde yeteri kadar mana kaynağı var diye kabul edelim. Yapmak istediği ise şu: Şu anda sensei's Divining Top'u kullanarak bir kart çekecek; ama bir şekilde bir sonra çekeceği kart Sensei's Divinin top olmayacak. Sizce bu arkadaşımız bunu başarabilir mi? Yaparsa nasıl?

[Bu mesaj Ishinotsuyoihito tarafından 25 Eylül 2004 05:11 tarihinde değiştirilmiştir]

Sosyal ağlarda paylaş

Soru 3:

Sorulunca beni de dumura uğratan bir olay bu: Rakibiniz size eski dostumuz Llanowar Elf ile saldırıyor. Sizin de önünüzde üzerinde 5 adet -0/-1 Counter olan Shield Sphere var. Gönlünüzden bloklamak geçiyor; fakat blokladığınız anda mı ölür yoksa hasar alır da mı ölür; daha da kötüsü bloklamaya çalıştığınız an ölmesi sonucunda Elf size mi vurur bilemiyorsunuz. Biliyor musunuz?

Sosyal ağlarda paylaş

Soru 4:

Yahu benim anlamadığım bişey var: şu Zubera'lar. Zamanında Zuberi, Golden Feather diye bir Griffin Lord vardı. Sanırım Mirage setindeydi. Laf aramızda çok severdim hikâyesini ve özellikle de kart altlarında yazılan "Love song of Night and Day" alıntılı çeşni metinleri (flavor text). Neyse şu Zubera olayına gelelim. Önünüzde 2 tane Ember-Fist Zubera var. Siz ellerinizi oğuşturuyorsunuz nasıl da beatdown yapacğaım diye; birden zirzop rakibiniz basıyor Wrath of God'ı. Hâliyle ölüyor Zubera'lar. Yazık günah tabii, ama madem öldüler biraz hasar verelim rakibe... İyi de kaç hasar verelim?

Sosyal ağlarda paylaş

Soru 5:

Magic ile son bir-iki sende tanışanlar bunun kıymetini bilsin. Biz zamanında nelerle uğraşırdık. River Boa üzerine Rancor takarlardı. 4/1 İslandwalk, regeneration, trample... Rezillik valla. Neyse, o zamanlardan size bir sorun var. O sıralarda Mirage ve tempest setleri beraber oynanırdı. İsmi, Magic baş tasarımcısı olan Mark Rosewater'un isim ve soyadının ilk iki harfinden oluşan Maro, o zamanlar armageddon ile çok güzel kullanılıyordu. sadece 4 manaya elinizdeki kartlar kadar şişebilen Maro ve bilimum el şişiren kartlarla bir-iki turda oyunu kazanabiliyordunuz. Bir de Tempest setinde Shocker vardı. Şimdi diyelim ki önünüzde Maro ve elinizde 5 kart var. Rakibinizin Shocker'ı (hani olmaz ya) size vurdu. Maro'ya elveda der misiniz?

Aslında bu her yerde on bin kere sorulmuş bir soru olduğu için cevabı çok bilinesi. Bu arada, kart grafiklerini sağlayan WotC'ye teşekkür ederim. Gatherer sistemi işe yarıyor cidden de.

[Bu mesaj Ishinotsuyoihito tarafından 25 Eylül 2004 05:44 tarihinde değiştirilmiştir]

Sosyal ağlarda paylaş

Soru 6:

Magic çok fazla kural bilgisi gerektiren bir oyun şüphesiz... Upkeep adımı ise başlı başına bir dert zaten. Mesela rakibinizin elinde Squee Goblin Nabob, önünde Masticore var. Upkeep'den Squee, Goblin Nabob masticore'a discard edildiğinde tekrar ele gelebilir mi? Nasıl?

[Bu mesaj Ishinotsuyoihito tarafından 25 Eylül 2004 05:57 tarihinde değiştirilmiştir]

Sosyal ağlarda paylaş

Soru 7:

Aslında bu bir turnuvada yapılmış bir hareket ve belki de yılın hareketi olabilir. Ben size bir küçük ve değişik bir örneğini soracağım. Rakibinizin önünde wall of woods ve worship var ve bu zat 1 life'a sahip. siz de iki tane death speakers ile saldırıyorsunuz ve elinizde o anda yeterli mananız olduğu için atabilecğeiniz inferno var.Sorun şu, rakibinizde bir de Circle of Protection: Red mevcut. Saldırıyorsunuz. Yandan size kazanırsınız, aslansınız, kaplansınız diyorlar. Nasıl kazanırsınız? E, hadi kazanın bari.

[Bu mesaj Ishinotsuyoihito tarafından 25 Eylül 2004 06:14 tarihinde değiştirilmiştir]

Sosyal ağlarda paylaş

Soru 8:

Şimdi rakibiniz terbiyesizlik yapıyor ve size karşı Grindstone çalıştırıyor. Destenizde 20 tane kart var ve hepsi de yeşil. Grindstone çalışmaya başladığında bütün desteniz gidecek yani. Peki Grindstone'dan atılan kartlar arasında 7. sırada bir Gaea's Blessing varsa ne olacak? Sürekli dönecek mi bu böyle? Ne zaman biter? Ne zaman karıştırılır atılan kartlar desteye? Biri bunu durdursun!

[Bu mesaj Ishinotsuyoihito tarafından 25 Eylül 2004 07:22 tarihinde değiştirilmiştir]

Sosyal ağlarda paylaş

Soru 9:

Alın işte güncel bir soru daha... Hem de tam Prerelease öncesi cevabı önemli bir soru. Samurai'ın kafasına çekiç attık, ne olur? Mezarda huzur mu bulur yoksa "remove from game" mi edilir? Neden?

Sosyal ağlarda paylaş

Soru 10:

Oyunda Engineered Plague açık ve yaratık türü olarak da "rat" denmiş. Siz de elinizden Ravenous rats açıyorsunuz. Ölü mü doğar bu fareler? Rakibe, elinden kart attıracak akdar yaşarlar mı? Ne dersiniz?

Sosyal ağlarda paylaş

Soru 11:

Zamanında çok kafa karıştırmış bir soru. Önümde Serra Angel var. Rakibimin önünde de Dread of Night açık. Bu rakibim Serra Angel'ıma Humble atıyor. Serra Angel ölür mü?

Sosyal ağlarda paylaş

soru 1 :ölmez.Girdiği anda +1/+1 alır çünkü.
soru 2:Başka bir library top değiştiricisi varsa yapabilir.
soru 3:Soru kazıkmış blokluyorum dediğin
anda(assign blockers )fazında direk -0/-1 alır.Ölür heralde
ama bloklamış olur galiba.
soru 4 :2 zubera bu tur grevyarda koyulduğu için 2 damage
verirsin.(başka zubera koyulmadı versayıyorum)
soru 5 :response edecek bişey yoksa deriz(gianth growth mesela)
soru 6 :Evet çünkü faz geçmeden goblinin özelliği aktive olabilir.,
soru 7:önce inferno.wall ölür.sonra 2 yaratıkla saldırı ve kazanırım(worship çalışmaz)
soru 8:elinde response bi kart yoksa sonsuza kadar gider.her gaea geldiğinde
graveyard düzelir.Oyunu kart çekmek zorunda olmadığınız için kaybetmezsiniz.
soru 9:Rest in peace(çünkü grevyard a girdiğinde çalışması gerekir ama çalışmaz)
soru 10:yaşarlar ve discard ettirirler.(mtgo trialden biliyorum.Angel of mercy
direk öldürülse bile ability si trigger olur)
soru 11:Ölür sanırım.Büyü 0/1 e ayarlar.Ench da -1/-1 verir .[signature][hline]"Kaybetmek ölmektir.Binlerce savaştan galip çıkabilirsin ama sadece bir savaşta malup olursun"
Zaknafein Do'Urden
Sosyal ağlarda paylaş

Soru 1: White Knight oyna geldigi anda Crusade den dolayı +1 almıs olucaktır yani 3/3, tabi bu arada Aether Flashte White Knightin oyna geldigini görup
trriger olucak ben buna 2 koymadan rahat edemem diycektir :), nitekim tur sonuna kadar üstünde 2 damage bulunan 3/3 bir Knight ımız olucaktır masada.

Soru 2: Başarır soyle olucak oncelikle Senseinin 3 karta bakma abilitysini active eder diyelim bi kart gorur cekmek icin ona göre dizer o 3 akrtı sonra
tekrar 1 ödeyip 3 karta bakma abilitysini yine active ederki bu ability cözulmeden ona response tap edip en üst kartı cekme abilitysini kullanır, akabinde
sensei ile kartı cekip senseiyi en uste koyar sonra, kendisne response yapılan ability olan top3 karta bakmayı cözeriz yani ilk 3 karta bakarız senseiyi cekmek
istemiyosak 2. veya 3. olarak dizeriz.

Soru 3: Blocker declare edildigi anda counter alma abiltiysi trigger olur yani o anda alıp -1 counterı zaten -5/1 olan Wallumuz o anda oracıkta can verir
ama Elf imizde blocker declare edildigi icin damage vuramaz.

Soru 4: 4

Soru 5: Ben 1 senelik oyuncu oldugumdan sanslı olanlardanım galiba :), tüm el discard edildigi anda bence Maro ölür cunku o an 0/0 olucak.

Soru 6: Yok gelmez cunku orda "at the begining of your upkeep" diyo yani atı alan uskudarı gecti ancak bir sonraki upkeepte geri alabilir.

Soru 7: Şöyle olucak gibi saldırıyoruz bu 2 arkadaşla haliyle 1 ini blockliyabiliyor walla, sonra damage to stack mi diyorum, basına gelicekten bihaber talihsiz
rakibimse tabi ne yapabilrsinki" edasıyla olur diyo ki ben damageler stackte duruyoken al bakalım sana Inferno diyorum inferno wallu olduıruyo bizim ufaklıklarda
öluyo ama ne fayda zaten 1 kalan arkadasımız yerde baska yaratıgı olmadıgı icin damage stack cozuldugu anda blocklanmamaıs creaturedan 1 yedigi icin ölüyor.

Soru 8: Sonsuza kadar döner gibi geliyo yani bu kart son kart bile olsa mezara vurduug anda greavyardı shuffle ettiriyo librarye ondan bitmiycek bu işkence :).

SOru 9: Oyundan remove edilir, kartın ustunde yazdıgı geregi bizim yada rakibin kontrol ettigi herhangi bir kartın mezara gidicek bir durumu olursa, bunun yerine
oyundan silinicek.

Soru 10: zorlandım :), oyna vurudug anda -1-1 aldıgına eminim ve öldügünede dolyısıyla ama aklımı karıstırıyo neyse bi dusunelim, bu kartın oyna geldigine eminim
0/0 bile olsa ve kartın abilitysi oyna geldigi anda rakip discard eder, simdi burda masada kac saniye durdugu degil heradle önemli olan masaya gelmesi, dolayısıyla
bence masaya geldigi anda discard ebiliysi trigger olur ve rakip bi kart atar derim ben.

Soru 11: Yok ölmez, zaten Serra Angel 3/3 -1-1 den dolayı sonra ustune o kart atılıp 0/1 yapılıyo butun olay bu kadar ustune baska bir -1-1 veren effect atılmadıgı
sürece ölmez.

Kacı dogru kacı yanlıs, sınıfı gectim mi hocam :). Şaka bi yana hep sor Berkin böyle soruları kafamız calıssın.[signature][hline]Eclipse - ' Belki Bir Gun Yeniden '
Memleket : Naboo-Theed
----------------------
/addbuddy Enaxa
----------------------
Sosyal ağlarda paylaş

11. Soru'ya cevap vereyim. Diğerlerini okumadım :p

Serra Angel ölmez. Çünkü oyuna geldiğinde 3/3 olarak gelmiş oluyor. Daha sonra Humble atarsanda 0/1 olacağından ölmez; fakat Serra Angel oyunda ise ve siz o turn Humble atıp, aynı turn içinde de Dread of Night açarsanız o zaman ölür...[signature][hline]Albert Einstein 1912 yılında demiş ki:
"İki şey sonsuzdur, insanoğlunun aptallığı ve evren. Fakat ikincisinden o kadar emin değilim..."

Albert Einstein (1879-1955)

[Bu mesaj Elderon tarafından 25 Eylül 2004 14:20 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Cevap Anahtarı:

Soru 1: Basit bir soru. tabii ki 3/3 olarak gelir ve ölmez.

Açıklama: Yaratık oyuna geldiğinde Aether Flash'ın etkisi sıraya (stack) girer. Bu sırada ise zaten sürekli etkiden (continuous effect) dolayı +1/+1 alıyordur.

Soru 2: Böyle bir maymunluk yapılabilir. Hatta tepedeki üç karttan en iyisini bile seçebilirsiniz.

Açıklama: Öncelikle kartın ilk üç karta bakma ve bunları dizme etkisi sıraya konulur. ardından ise bu kart ile kart çekme ve bunu üste koyma özelliği sıraya girer. Çözmeye başladığınızda önce bir kart çekersiniz ve bunu yukarıya koyarsınız. Ardından da ilk üç karta bakıp dizersiniz. Seçeneğe bağlı olarak da kart çekme etkisinden sonra da bir dizme etkisi sıraya yerleştirirseniz, çekeceğiniz kartın da üstteki üç karttan en iyisi olmasını sağlayabilirsiniz.

Soru 3: Elf size vuramaz, vurur diyen olursa siz de bi’tane vurun [ : )

Açıklama: Elf size vuramaz; çünkü siz bir kere “blokluyorum” dediğinizde o yaratık artık “bloklayan yaratık” ve saldıran yaratık da “bloklanmış yaratık” durumuna geliyor. Ondan sonra kim öle kim kala, bunun pek bir önemi yok. Tabii, bloklayanları seçme adımının sonunda Shield Sphere’ı defnediyoruz; o da ayrı bir konu.

Soru 4: Toplam 4 vururlar; ama neden?

Açıklama: Şimdi ikisi de aynı anda ölüyor ve düz mantığa göre ikisi de diğerini görmediği için kelle başı birer vuracaklar. Böyle değil. Tezimizi biraz geliştirelim: Biri önce gidip bir vuruyor, diğeri de “bu da Osman için!” deyip iki vuruyor. Yok aslında bu da değil. Doğrusu şu: İki yaratık aynı anda mezara gidecek ve ikisinin de bir özelliği var ki “bak bakalım kaç tane x daha ölmüş?” diyor. Şimdi bunlar ölüyor ya, çok depresif takılıyorlar ve her biri, diğeri için “ölmüşsün olm sen, bitmişsin” diyor. Sonra da galeyana gelip; mesela bu Zubera’lardan adı Cengiz olan “bu benim için, bu da Osman için…” diye iki tane çakıyor rakibe. Osman da (Cengiz’in öldüğünü gördü ya) galeyana gelip “bu benim için, bu da Cengiz için” diye vuruyor. Toplamda dört hasar veriliyor.

Soru 5: Maro ölmez vatan bölünmez.

Açıklama: Yaratıkların 0 dayanıklılığa sahip olduklarında ölmeleri, hedefleri artık geçerli olmayan yaratık enchantment’larının gömülmeleri, 0 yaşam puanına sahip olan oyuncunun oyunu kaybetmesi, 10 zehir puanına sahip oyuncunun oyunu kaybetmesi vs… bunların hepsine Magic’de “durum tabanlı etki” (state based effect) diyoruz. Durum tabanlı etkilerin de oyun tarafından denetlenmesi için o sırada herhangi bir oyuncunun bir tepki verebiliyor olması gibi gerekli bir şart var. Yani o sırada başka bir olay gerçekleşmemeli. Dolayısıyla, bir etki (effect, burada Shocker’ın etkisi) çözülürken, durum tabanlı etkilerin oyunu denetlemesi mümkün değil Dolayısıyla, Maro ölmüyor ve tekrar rakibe “ben bunu sana ödetirim” diye saldırabiliyor.

Soru 6: Zamanında birisi bunun olabileceğini o ulusal turnuvadaki 3. seviye Michael Kastberg’e sorup tamam abi olur!” onayını aldığını iddia etse de yok öyle bi’şey (ben de Michael’a gidip “abi böyle böyle demişsin, dalga mı geçiyorsun?” demedim. Diğer eleman bariz yazıyordu).

Açıklama: Upkeep adımında, denetlediğiniz tüm tetiklenmiş etkileri (triggered effect) sıraya koyarsınız. Sonra da hepsini teker teker gerçekleştirir, ödemesini yapar çözüme kavuşturursunuz. “Upkeep adımının başında şunu yap yapmazsan bunu yap” tarzındaki her etki, bir tetiklenmiş etkidir. En başında siz bu sıralamayı yaparken Squee, Goblin Nabob bu tür bir sıraya girmiyor, çünkü mezarda değil.

Soru 7: Hadi kazanalım (cevaplara şöyle bir baktım, Levon kazanmış).

Açıklama: iki Death Speakers ile saldırıyorsunuz, bir tanesini blokluyor veya bloklamıyor. Savaş hasarını (combat damage) sıraya koyup üzerine bir tane Inferno oynuyorsunuz. Rakibiniz kendisine gelen kırmızı kaynaklı hasarı istediği kadar engellesin (ki buna aslında gerek yok, Worship bu hasarı engelliyor, çünkü o sırada bir yaratığı var, Zubera olayını hatırlayın), ortam temizlenip de sırada sadece sizin yaratıklarınızın hasarı ve çalışmayan bir Worship kalınca oyunu kaybediyor. Bunu bir turnuvada bir oyuncu Rout ile yapmıştı.

Soru 8: Destenin tamamı mezara gidince olay duruyor. Sonrasında ise mezarı desteye karıştırıyorsunuz.

Açıklama: Bir büyü çözülürken gerçekleyen tetiklenmiş etkiler, o olayın bitmesini beklerler. Yani Grindstone, Gaea’sBlessing’i düşürünce, Blessing’in etkisi sıraya koyuluyor ve şu anda çözülmekte olan etkiyi bekliyor. Bütün desteniz yeşildi, destede kart kalmayınca etki bitiyor. Sonra etkileri ve büyüleri “sıradan” almaya ve çözmeye başlıyoruz. Desteniz geri geliyor. Sonsuz sıçrama yok. Çünkü Grindstone kendisini arka araya sıralayan bir etkiye sahip değil, sadece tek bir etki ve n
Sosyal ağlarda paylaş

oööy..
bakalım

1- aktif player ben olduğuma göre iki eşzamanlı efektin sıralamasını ben belirlerim. denyo diilsem önce crusade'in etkisini devreye sokarım. 3/3 lük WK me 2 damage verilir. ööle 3 damagelı durur o.

2- ehu. ilki basit aslında. kartın controllerı odur ama owner ı o diildir :P ikinci çözüm olarak abilitysini kullandığı anda tapler bi de instant (veya interrupt :P) olarak en üste yerleştirir. o resolve olduktan sonra resolve olmayı bekleyen ilk efekt e sıra gelir ve keyfine göre dizer.

3- ehuh. declare olur olmaz sphere ölür. ama bana bişi olmaz. iyiyim ben sağol. yok çay istemez.

4- sırayla girmedikleri için aynı anda kendilerini graveyardda bulurlar. 4 damage verilir.

5-ben derim valla.

6-upkeepin başında graveyardda olmadıı için yapamaz öle bişi.

7-damage resolving sırasında wall bir rakibim bir damage alıyor. rakibim ölmicek gibi duruyo ama ben çakıyorum kafasına infernoyu oyunda yaratık kalmıyor, o infernoyu CoPluyor lakin biraz önce kendisine sokmuş olduğum bir damage ona sırıtıyor. ölüveriyor garibim.

8-durduramadım ben.

9-remove from the game edilir.

10-fareler oyuna girer discard ettirir ve ölür

11-ölmez. dread of night zaten aktif durumda. 0/1 olur kalır.

aha bitmiş :)

bi tane de ben soriim. aslında basit gibi duruyo ama ban veya kural değişimi gerekicek eer öleyse.[signature][hline]sistre+cila=900 milyon... ona göre
Sosyal ağlarda paylaş

Legend'in yanında iki tane de başka fare varsa öyle görünüyor; hatta her gelen yaratık bir tane ayrı "untap" etkisini sıraya ekleyeceği için her sacrifice işlemi için değil her gelen yaratık için bu işlem yapılabilir. Buna kısaca zincir tepkime diyebiliriz. :)[signature][hline]Berkin Bozdoğan

DCI - CrystalKeep
Comrehensive Rules
Sosyal ağlarda paylaş

2.soru: ilk kez kart cekisinde baska bir Sensei's Divining Top ceker sonra onu oynayıp tekrar destenin yi duzenleyıp Sensei's Divining Top, cekmez.

3.soru: Creature dedigimiz mahlukatlar, combat sonunda olür. bu yuzden blocklıyabılır. 0 defansala bloklamak burdaki asıl onemli olay.
Spikeları 0 la bloklarken kullanabılıyorduk (blokdan sora ölmek uzere olan spikeın counterlarını baska bır creaturea yatırmak) ama mesela -2/-2 yemis yaratık defansı sıfırsa combat sırasında block assing edılemıyordu.

Ama soyle bır nokta varkı bizim shield zaten assıng edılmıs.

yaratıgımız geberır biz dmg almayız.

4.soru: daha onceden yoksa graveyardda o aptal yaratıkdan yoksa 2serden 4 vuruyoruz. Fantic varken bunlar fazla komik kartlar be, neyse.

5.soru: demyiz creature dedıgın znk die olmaz comabt sonuna kadar can cekisir.

6.soru: gelmez, apkipe girdigin sırada grave de olmal goblincik.

7.soru:ucukmus bu dusunmek lazım.

8.soru: herhalde deckde artifact vardır eger gravedede varsa karısan arti ler zaten ise kurtarır.

Ama su varki bir effeckt islenırken digerlerı bekler yanı stone butun decki erittikten sorna biz graveı karıstırırız deck yaparız kendimize draw phaseimizdede cekeriz mis gibi ve bu boyle devam eder.

9.soru:Grave yarda gider, etikisini oyundan kalkarken gostermez. (biraz uyduruk odu bu cevap)

10.soru: oyuna girmeden olemeyecekleri icin oyuna girerler kart attırırlar sonrada ölürler.

11.soru: yazık olur sera ya ölmesin o, olmez

12.soru:

edit: ceavp ekledim bide 12. soru yokmus.

[signature][hline]Cuce iste bildigin cuce

[Bu mesaj Cuce tarafından 25 Eylül 2004 23:14 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...