Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ADSL ile İnternet Erişiminde Proxy Faciası


-ryan-

Öne çıkan mesajlar

Bilindiği üzere son 1 aydır keyfe keder devreye alınan ve devre dışı bırakılan sözde internet erişiminde kullanıcılara fayda sağlayacak olan Proxy sunucuları TTnet çıkışlarında kulanılmaya başlandı.
Malasef klasik anlayış ile devreye alınan sunucular yapılan yatırımlara rağmen yönetim eksikliği sebebiyle Ttnet ADSL kullanıcılarının internet keyfini işkence haline getirmiş durumda. Bir bakıyorsunuz biraz önce girdiğiniz siteye erişemez duruma gelmişsiniz. Bildiğiniz tüm yöntemlerle kontrollerinizi yapıyorsunuz ve dünyanın en çok hit alan sitelerine aslında erişilebildiğini fakat Proxy sunucularda ki problem sebebiyle sayfaları görüntüleyemediğinizi farkediyorsunuz. Hatta erişemediğiniz bu siteler arasında Türkiyede bulunan bankalara ait sayfaların da bulunuyor olması sizi iyice çileden çıkarıyor internet üzerinden bankacılık işlemlerinizi yapamıyorsunuz.

Son olarak rahat erişiminiz için verdiğiniz milyonlara acıyarak görüntü de bağlantınız da olmasına rağmen sayfalarda sörf edemeyerek internet eziyetinin !!! keyfini çıkarmaya çalışıyorsunuz. Yada dial-up bağlantınız ile acil işlerinizi halletmeye çalışıyorsunuz.

Bunun sebebi ise daha hızlı erişim için kurulmuş olan Proxy sunucular ile ilgili olarak izleme ve hata giderme sistemlerinin hazırlanmamış olması ve kullanıcılara sunulacak servisin gerçekten faydalı olabilmesi için mühendislik çalışmasının yapılmamış olması.

Proxy servisleri özellikle Ttnet ölçeğindeki ağlarda bir yada birkaç makina üzerinde çalışan standart caching yazılımları ile değil bu iş için üretilmiş , bu işe uygun donanıma sahip sistemler ile verilmesi gereken , kurulumundan önce denemeleri yapılmış ve sürekli gözlem altında tutulan sistemler ile sağlanmalıdır.

Hizmet vermekte olunan kullanıcılara etkisi düşünülmeden bu tip servislerin devreye alınıyor olması ; üstelik bu servis fiziki bağlantıların tümü aktif olmasına rağmen kullanıcıların sayfalarını görüntüleyememesine sebep olacak kadar kritik konu ile ilgili ise ; yapmış olduğunuz milyon dolarlık yatırımları bir anda anlamsız hale getiriyor.

Zaten yeterli erişilebilirlik oranlarını sağlayamayan bağlantılar bu şekilde efektif tasarlanmamış sistemler sayasinde iyice düşüyor. Umarız hızlı bir şekilde bu Proxy eziyetine bir son verilir ve zaten hak ettikleri servisi alamayan kullanıcılar ödedikleri ücretlerin karşılıklarını alırlar.


TT, Proxy Yerine YAHOO’yu GOOGLE’ı Suçluyor!

ADSL kullanıcıları, bir müddetten beri, Türk Telekom’un uygulamaya çalıştığı “Transparent Proxy” yüzünden sorunlar yaşıyor. Web sitelerine ulaşmakta zorluk çıkaran bu uygulamanın mağdurları ilk günlerde daha sınırlı sayıda iken, artık tüm ADSL kullanıcıları web sitelerine ulaşmakta zorluk çekiyor.
Türk Telekom'un ADSL erişimde proxy uygulaması yapmaya başladığı ve teknik yönetim sorunları nedeniyle yaşanan sıkıntıları daha önce Yusuf Alakavuk'un yazılarında hep birlikte okuduk. (Bkz : ADSL ile İnternet Erişiminde Proxy Faciası ve ADSL Yurtdışı Çıkışları Proxy Üzerinden)

Ben size bugün olayın traji-komik yönünden bir kesit anlatacağım. Çünkü, abone kavramından müşteri kavramına geçmeyi başaramayan Türk Telekom hala ADSL hat satışında tekel olmakta ısrar ediyor. Oysa bugünlerde çeşitli forum ve mail listelerinde, ADSL kullanıcıları tarafından hep aynı sorun konuşuluyor. İnsanlar açmak istedikleri sitelere ulaşamıyorlar. Öyle ki, Türk Telekom’un ADSL ihalelerinde satın aldığı portları alt alta toplayınca bulduğumuz yaklaşık 270.000 rakamının, muhtemelen aynı zamanda dertli müşteri sayısını da gösteriyor olabilir diye düşünmeye başladım.

Alakavuk proxy olayının teknik yönünü, yukarıdaki 2 yazıda gayet güzel anlattı. Benim işaret etmek istediğim konu ise, işin müşteri hizmetleri yönüyle ilgili. Çünkü, yardım almak için 444 0 375 nolu ADSL Destek Hattını pardon ADSL Dert Dökme Hattını aradığınız zaman ise sadece üçüncü dünya ülkelerine özgü kara mizah senaryoları ile karşılaşıyorsunuz.

Aslında yaşadığım sorunları çözmek için ADSL Müşteri Hizmetlerini aradığımda karşılaştıklarımı kendim için saklamaya karar vermiştim. Benim gibi, sorun oldu mu çözmek isteyen kullanıcılar bilir, görevliler bazen Türk Telekom içinde olan ve şirkete özel kalması gereken hikayeleri de biz değerli müşterileri ile paylaşmaktan çekinmiyorlar, yüzünü hiç görmedikleri kişileri bir nevi dert ortağı kabul ediveriyorlar. İşte bu da beni bir anlamda etkiliyor. Bu nedenle kendime saklayacaktım ama aldığım cevaplara bakın..

Onbinlerce insanın yaşadığı “Transparent Proxy” problemi için müşteri hizmetlerini aradığımda şöyle bir konuşma geçti.


MT : İyi günler, ADSL müşterinizim. Erişimde problem yaşıyorum.
Türk Telekom : Buyurun, nasıl yardımcı olabiliriz?
MT : Türk Telekom’un uygulamış olduğı Proxy yüzünden bazı web sitelerine giremiyorum.
Türk Telekom :Şifrenizi kontrol ettiniz mi? Modeminizde hata olabilir?
MT : Nasıl yani? Şifre ve modemimde herhangi bir sorun yok. Problemin sadece bazı web s
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi siz telekomun adsl kısmında hizmet veren adamları gördünüzmü ? ben gördüm o yüzden bu tip olaylar karşısında şok olmuyorum :) sizde fırsat bulursanız bi tanışında bölgenizdeki yetkililerle fazla bir şey beklenmemesi gerektiğini anlarsınız :P[signature][hline]ASLI GİBİDİR
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Olayı tam bilemiyorum gerçi ama, yetkin olmayan bir kişiye squid türevi bir şey kurdurdular herhalde, hükümet laf eder diye, bazı sitelere erişimi falan kısıtlayacaklardı herhalde bu şekilde, gel gelelim beceremediler, becerebildiler se de hakkı ile yapamadılar.

E bre telekom, madem bu işi tam anlamı ile kendin yapamıyorsun, gidip elin adamına yaptırmaya çalışıyorsun, niye proxy leri transparent yaptın ? Ha benim güzel internet sağlayıcım. İnsan önce bir test, stress test yapmaz mı ? Hı ?

Hiçbirşey bilmeden bile UO sunucusu açan çocuklar bile Test yapıyoruz diyorlarda, sen nasıl diyemiyorsun hı ?[signature][hline]Q: How many IBM cpu's does it take to do a logical right shift?
A: 33. 1 to hold the bits and 32 to push the register.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
sharky, 06 Ekim 2004 14:15 tarihinde demiş ki:
Olayı tam bilemiyorum gerçi ama, yetkin olmayan bir kişiye squid türevi bir şey kurdurdular herhalde, hükümet laf eder diye, bazı sitelere erişimi falan kısıtlayacaklardı herhalde bu şekilde, gel gelelim beceremediler, becerebildiler se de hakkı ile yapamadılar.



walla ben univlerden birinden baglaniyorum..o tip bir kisitlamayi yapabilmeyi akil etseler once resmi dairelere universitelere filan yaparlardi sanirim..

sayki sevki ve burdada hat ya tam war yada gittimi tam gidiyor ole telefon filan da acamiyosunuz neden gitti diye
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

patiye girerken bile sorun yaratıo bende bi süredir
abi rezil bi durum her yere kendim proxy kullanarak bağlanıyorum
tt suck
abi hiçmi akıllanmıcaklar bunlar[signature][hline]I am lost in the black chamber.There's no way to turn back. I'm possessed by the old creature who has planned all to take my soul. Too late for me, in my hands, in my head. He is in me, my soul is lost in his black chamber... NOW I'm gone...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...