Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Davul tonlama (Bülent Akbay)


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Yeni bir davul aldınız, çalmayı öğreniyorsunuz. Albümler dinliyor güzel davul sesleri duyuyorsunuz ama sizin davulunuzdan bir türlü istediğiniz ses çıkmıyor. Bu durumda davul akortlamanın temel prensiplerini öğrenmeli, uygulamalı ve denemelerde bulunmalısınız.

İşte size davul tonlamanın bir kaç püf noktası:

Davulunuzda varsa eski derileri çıkarın, ya da davulu yeni aldıysanız derileri sökün. Temiz bir bez ile davulun deriye temas eden kenarlarını ve kasnağın deriye değen kısmını silin. Bu temizlik ufak parçacıkları yok edip derinin tam oturmasını sağlayacaktır.

Çıkardığınız deriyi ya da yeni deriyi davula yerleştirin ve davul üzerinde parmak hareketiyle döndürün. Bu derinin davula tam temasını sağlar.

Şimdi kasnağı yerleştirin ve vidaları elinizle kasnağa değene kadar çevirin.

Aşağıdaki şemaya bakarak vidaları 1 tam dönüş çevirin. Aynı işlemi bir daha yapın. Yarım tur çevirerek bir daha yapın.

Davul anahtarınızla derinin vidalar önündeki kısımlarına hafifçe vurun ve tonu dinleyin. Düşük tonda olanları yüksek olanlara eşitlemeye çalışın. Bu zor bir iştir. Ve bir vida sıkıldığında bile çok etkili olur. Bir kaç denemeden sonra daha kolay olacaktır. Fakat her davulda tam eşitlik sağlanamaz. Bu davulun kalitesi ve kenarlarının düzgünlüğü ile ilgilidir.

Davulu yere yada bir masa üzerine koyun. Avucunuzu derinin ortasına koyun , diğer elinizide üzerine koyup bastırın. Bu derinin tam oturmasını sağlayacaktır. Eğer çıtırtı gelirse paniklemeyin. Bu çıtırtı derinin kendi alüminyum çemberi içinde oturduğunu gösterir.

Şimdi vidaları yine şemaya göre gevşetin. Tekrar elinizle kasnağa değene kadar çevirin.

Saat yönünde hareket ederek vidaları çeyrek tur çevirin. Deri resonans yapmaya başlayacaktır. Yapmazsa aynı işlemi bir daha saat yönünde tekrarlayın. Şimdi her vidanın önündeki tonu dinleyin ve eşitlemeye çalışın. Şu anda aldığınız ton davulun çıkarabildiği en bas tondur.

Davulu ters çevirip aynı işlemi alt deri içinde uygulayın. Alt deriyi üst deri ile aynı tonda tonlarsanız davul çıkarabildiği en homojen ve rezonanslı sesi çıkarır.

Bundan sonra öğrendiğiniz kurallar dahilinde davulunuzu istediğiniz tonlayın.

Davul tonlamak her ne kadar deneyerek bulunmuş kurallar içersede tümüyle kişiye özeldir. Yukarıda anlatılan yöntem size sadece deriyi davula en sağlıklı şekilde takmayı öğretir. Ton, rezonans sizin zamanla deneyerek kendi zevkinize ve çaldığınız müziğe göre ayarlayacağınız kavramlardır.



Deriyi takmayı öğrendik fakat piyasada bir sürü deri çeşidi var. Bunların farkları nelerdir? Hangisini almalısınız? Birazda bu konuya değinelim.

Deriler yapıları ve kalınlıklarına göre sınıflandırılır.

Yapılarına göre; tek katlı, çift katlı, kumlu, kumsuz, susturuculu ve yağlı (bu deri çok az marka tarafında üretilir, örneğin Evans firmasının Hydreulic adlı bir yağlı derisi vardır. Piyasada yağlı diye bilinen bir çok deri aslında yağlı değil sadece çift katlı derilerdir.)

Kalınlıklarına göre; ince, orta ve kalın deriler.

Bu derilerin farkları nelerdir şimdi tek tek onlara bakalım.

Tek katlı deriler: tiz tonlu, çabuk tepki veren, rezonansı yüksek derilerdir.

Çift katlı deriler: bas tonlu, tepkimesi yavaş, rezonansı yüksek, dayanıklı, sert çalmaya uygun derileridir.

Kumlu deriler: asıl amacı fırça çalmaya uygun yüzey oluşturmak olan kum, biraz susturucu etkiside yapar, derinin tonunu hafif baslaştırır ve dayanıklılığını arttırır.

Susturuculu deriler: bazı derilerin iç taraflarında 2-3 cm genişliğinde dahili bir deri çember vardır. Bu ek, derini fazla rezonansını keser, derideki ötmeleri engeller.

Yağlı deri: Çift kat deri arasına susturucu olarak yağ sürülmüştür. Oldukça ağır, çok dayanıklı, bas ve yavaş tepki veren , rezonansı oldukça düşük derilerdir.

İstediğimiz tona ve tarza göre bu deri türlerinden özelliklerine göre tercih edip kullanırız.

Tabii benim bu yazımda deriler hakkında her türlü bilgiyi ayrıntısı ile verebilmem maalesef mümkün değil. Bu nedenle deri üreticilerini web sayfalarını, davul dergilerini takip ederek akort ve deriler ile ilgili daha geniş bilgi alabilirsiniz.

Bunun dışında Drum Tuning adlı bir video ve yine davul tonlama ile ilgili bir iki kitap şu anda internet üzerinden satılıyor. Araştırarak daha geniş bilgi toplayabilirsiniz.[signature][hline]GrandMaster İnsan Abarii
×
×
  • Yeni Oluştur...