Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Zaman / Uzay sorusu!!

GladricSpirit

Öne çıkan mesajlar

Merhaba arkadaşlar konuyla ilgili bir bilgim yok. İlgimi çektiği için okuyordum ve merak ettiğim birşey oldu google dan sonuç alamadım bilgili patiler cevap verebilirse sevinirim :)

okuduğum yazının bir bolumu.. burda takıldığım noktayı bold yaptım zaten sorum gayet duz mantık sorusu kütle ne kadar büyükse zamanda o kadar yavaşmı geçer? veya bunların hepsi palavra leyn bu kaynağa güvenme olayın aslı söyle diyende varmı?

Geçen, kullanılan, harcanan bir değerdir...sayıdır... Kendi dışındaki objelere ve olgulara anlam veren bir kavramdır.... Tek başına mevcut değildir... Bir referansa gereksinim gösterir. Bir başlangıcı vardır... Bu referans bir hareket de olabilir, bölünme, parçalanma, büyüme, genişleme, ortaya çıkma, yaratılma gibi fiziksel bir olgu da... Zaman, çeşitli süreçleri anlamamıza yardım eden, onlarla ilgili niteliklerden bazılarının ölçülmesinde kullanılan bir değerdir....
Tek başına zamandan bahsedilemez. Çünkü zaman tek başına bir değer değildir. Tek başına bir anlam taşımaz. Tek başına ölçülemez. Maddenin yaratıldığı an, zamanın başladıgı andır. Zaman ve madde birlikte, aynı anda, yaratılmıştır. Maddenin yaratıldığı mekan da dikkate alınınca, “uzay, madde ve zamanın” neden birbirleri ile ilgili olması gerektiği anlaşılır.
Enerjinin maddeye dönüştügü Big Bang, zamanın başladıgı anı simgeler. Zaman Big Bang’le birlikte başlamıstır. Madde de aynı anda yaratılmıştır. Big Bang zamanın doğduğu sıfır noktadır. O andaki uzay yöresi sıfır genişliktedir ve maddenin varlıgı sıfırdır. Zaman, uzay ve madde sıfırdır. Hiçbirşeyliğin hüküm sürdüğü bir dönemdir, zamandan önceki dönem... Zaman ve madde öncesi dönem... Hatta uzay öncesi dönem...

Einstein’a göre zaman rölatiftir. Büyük cisimlerin yakınında zaman yavaşlar, hatta kara deliklerde durur. Einstein kara delikleri bilmiyordu, dolayısıyla, zamanın durabileceğini düşünemezdi ama, onun rölatif olduğunu ileri suren ilk bilim adamıydı. Işık hızının sınırı vardır. Işık saniyede 300 bin km’den daha hızlı hareket edemez. Zaman iki referans noktası arasındaki hareketi gösterdiğinden, ışık hızından hızlı olamaz. Yani zamanın maksimum hızı ışıgın hızına eşittir. Zaman ışık hızından daha hızlı geçemez ama, daha az geçebilir.
Peki, aynı şeyleri ışık hızı için de söyleyebilir miyiz? Evet, söyleyebiliriz... Işıgın en fazla gidebileceği hız saniyede 300 bin km’dir. Ama daha da az hareket edebilir!
Işık hızı geçilemez.... Ama neden? Çünkü ışığın fiziksel nitelikleri ile ilgili bir durum bu sınırdan sorumludur. Işık fotonlarının hız sınırı budur. En uygun koşullarda, ısık saniyede 300 bin km’yi geçemez.
Işık hızına bu sınırı koyan, daha doğrusu, bu sınır üzerinde etkili olan diğer etkenler var mıdır? Saniyede 300 bin km’den daha hızlı gidemeyecek ışıgı yavaşlatan nedenler var mıdır? Bunlar aynı zamanda zamanı yavaşlatan etkenler olabilir mi? Zamanı yavaşlatan etkenler var mıdır?
Vardır! Büyük kütlelerin yakınında zaman daha yavaş geçmektedir. Bir cisim büyük bir kütlenin ne kadar yakınında ise, o kadar uzun zamana tabi olmaktadır. O cisim için zaman o kadar yavaş olarak geçmektedir. Kütleçekim zamanı uzatmaktadır. Bu durum deneysel olarak kanıtlanmıstır. Atomik saat kullanarak, yeryüzündeki zamanın, 20 km yukardakinden daha yavaş geçtiği saptanmıştır... Einstein’in rölativite kuramı, bir kere daha kanıtlanmıştır...
Sosyal ağlarda paylaş

kalın ile yazdığın şey zaten kanıtlanmış bi olay. uyduları geç, yolcu uçaklarında atom saatiyle yapılan ölçümlerde bile zaman dünyadakinden daha hızlı geçiyor. teorik olarak alt kattaki komşundan bile daha az yaşlanıyosun. bunlar ölçülebilir şeyler değil tabi, belki ömrün boyunca toplamda bir saniyeyi bile bulmaz bu fark. ama ispatlanmış bi şey sonuçta.

ben de kütle ile ilgili bi şey sormak istiyorum hazır konuyu bulmuşken. bilgisi olan alıntılayıp cevaplayabilir. kütle çekimi diye bi şey var. her şeyde bi kütle çekimi var mıdır teorik olarak? inanılmaz küçüklükte olsa bile uzayda dolaşan bi metrelik bi kaya parçasının kütle çekim gücü var mıdır mesela?
Sosyal ağlarda paylaş

seraphiel said:

kalın ile yazdığın şey zaten kanıtlanmış bi olay. uyduları geç, yolcu uçaklarında atom saatiyle yapılan ölçümlerde bile zaman dünyadakinden daha hızlı geçiyor. teorik olarak alt kattaki komşundan bile daha az yaşlanıyosun. bunlar ölçülebilir şeyler değil tabi, belki ömrün boyunca toplamda bir saniyeyi bile bulmaz bu fark. ama ispatlanmış bi şey sonuçta.

ben de kütle ile ilgili bi şey sormak istiyorum hazır konuyu bulmuşken. bilgisi olan alıntılayıp cevaplayabilir. kütle çekimi diye bi şey var. her şeyde bi kütle çekimi var mıdır teorik olarak? inanılmaz küçüklükte olsa bile uzayda dolaşan bi metrelik bi kaya parçasının kütle çekim gücü var mıdır mesela?

her atom parçacığının bir kütle çekim kuvveti var. elinde tuttuğun kalemden tut bindiğin otomobile kadar bütün cisimlerin bir çekim gücü var. tabi güneş sisteminde bir yörünge oluşturabilmek için çok fazla atoma sahip olmak aka büyük bir kütle sahibi olmak lazım. bu sayede yörüngede diğer cisimler tutulabilir. mesela jüpiter. mesela güneş. bunlar kadar kütleye sahip olmadığımız için yörüngemizde diğer cisimleri tutamıyoruz : )
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...