Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Format Cahiliyim Yardım

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Selam Arkadaşlar
Fena yardıma ihtiyacım var.

öncelikle durumumu anlatayım.
bilgisayarda iki tane hd var , biri 120gb oburu 20gb. 120gblik olanı bilgisayar ne yazık ki şu an görmüyor. slave veya master ayarları yapılmış durumda ama esas problem bu değil.

esas problem windows 20gblik olanda mevcut. benim yapmak istediğimse windowsu 120lik olana kurmak ve 20liği artık çöp yapmak. yani yeni hd 120lik olacak. ama ben buna nasıl windows kurulacağını bilmiyorum.
yani içinde herhangi bir işletim sistemi kurulu olmadığı için dos'tan format atıp windowsu kurmam lazım.

1) zaten dos format komutlarını bilmiyorum
2) dostan kuracağım için cd-rom'u kullanabilir miyim? yani default olarak bilgisayar cdromu tanır mı??

ve biostan format atmam mümkün mü??

aynı zamanda şunu da sormak istiyorum , data kablosunda sonuncu soket mi yoksa ortada bulunan soket mi master hd'in soketi? jumperları ayarladıktan sonra sıkıntı olmasın.

şimdiden teşekkürler.
Mesaj tarihi:
1.) Master/Slave tanımlama
Master ya da slave tanımlama yapmak için disk üzerindeki jumperları kullanırsın. IDE kablosundaki portlardan nereye takarsan tak jumper üzerindeki ayarına göre master ya da slave olarak çalışacaktır. IDE kablosu farketmez, ama unutma ki ide kablosunda disk takılacak bölüm birbirine yakın olan iki sokettir. Uzun bölümün ucundakini anakarta takarsın.

Gelelim diski master ya da slave yapmaya.

Bu diskten diske farketmekte. Onu disk üzerindeki Master/Slave ayarlarına bakarak takman gerekli.

2.) Bios üzerinden diski anakarta tanıtma.
Anlattıklarından anladığım kadarıyla eski bir makine kullanmaktasın. Diski tanıması için autodedect özelliği kapatılmış olabilir. Bilgisayar ram'i görüntülediği esnada Delete ya da Del tuşuna bas ve bios'a gir. (Bazı anakartlarsa F2 tuşunu kullanmakta. Bios'un Award, Ami ya da Phoenix bios ise Delete işini görür.

Bios'a girdikten sonra Standart Cmos Setup bölümünde
Primary Master
Primary Slave
Secondary Master
Secondary Slave
seçeneklerini göreceksin

Tümünü "Auto" olarak ayarlaman gerekli.
Bu ayarı yaptıktan sonra Esc tuşu ile ana ekrana gel.
Oradan Advanced Cmos Setup bölümüne gir.
First Boot Device'ı CD-ROM
Secondary Boot Device'ı Harddisk yap.

Şimdi F10'a bas ve Y tuşuna bas (Enter da olabilir. Bios'a göre değişir.)

Bırak bilgisayar açılsın.

3.) Disk eğer partition tanıtılmış ve formatlanmış ya da içinde hala veri barındırıyorsa diskin içeriğini görebilmen lazım.

Eğer göremiyorsan hala diski;
XP ya da üstü kullanıyorsan çalıştır'a gir. diskmgmt.msc yaz ve çalıştır.

Şimdi ekranda makinene takılı diskler ve cd/dvd sürücüleri göreceksin. Şimdi Disk0 20 GB'lık disk,
Disk1 ise 120 GB'lık disk olması lazım.

İnternetten geri kalanını araştır.
Yani Disk Yöneticisinden Partition oluşturma, Formatlama vs.

İşlemini bitirdikten sonra 20GB'lık diskini çıkart. Master ya da slave mi olduğunu incele. 120 GB'lık diskini de ona göre ayarla ve 20 GB'lığı çıkardığın kabloya tak. XP cd'ni tak. Kuruluma başla. 120 GB'lık diskinde kuracağın bölümü seç, yükle.

Geri kalanı zaten normal format işlemi ve sürücü yüklemeleri. Kolay gelsin.
Mesaj tarihi:
Eğer Windows 9x versiyonlarından birini kuracaksan (95,98,Me vs...)

Yukarıdaki 1. ve 2. adımları tekrarla. Son işlemin en sonundaki 20 GB'lık disk ile 120 GB'lık diski değiştir yazdığım gibi.

3.) Windows 98 başlangıç disketini ya da Windows 98 bootable CD-ROM'unu yerleştir.

Makineyi CD-ROM Desteği Olmadan Başlat.

A:> FDISK (Enter)
Karşına çıkacak ekranda büyük disk desteğine [E] Enter.
Tekrar sorabilir. Tekrar E ve enter a bas

Şimdi 4 Enter
Karşına kaç tane bölüm çıktı?
a.) Hiç çıkmadı. Ok. Şimdi Esc ve 1 e bas. Enter.
Tekrar 1 ve enter.
Sayar %100e kadar. Tüm diski tek parça kullanacaksan E ve Enter

b.) 1 tane çıktı.
Disk tek parça olarak oluşturulmuş. Disk türü olarak NTFS mi? FAT32 mi gözüküyor?

b-1.) NTFS/Non-DOS ise: Şimdi esc, 3, enter. 4, enter. 1, enter. E, enter. Dos olmayan bölüm silindi demesi lazım. Esc.
Şimdi 1, enter, tekrar 1, enter, %100e kadar sayar, tek parça olarak ayarlayacaksan diski enter de geç, böleceksen diski google da arat nasıl yapacağını. (Keywords: Windows 98 fdisk disk bölme). Bölüm oluşturulana kadar ne diyorsa Enter. En son ESC isteyecektir. Bas. A:> konumuna düşecektir.

b-2.) Fat reset'e bas yeniden başlat bilgisayarı ve 4.) adıma geç.

c.) bir çok disk var ve hepsi FAT32. 4.) adıma geç

d.) Bir çok disk var ve hepsi NTFS/Non-DOS
Esc. 3, enter, 4, enter, 1, enter, E, enter.

Disklerin hepsi biteseye kadar yukarıdaki işlemi tekrarla.
Bittikten sonra b-1.) deki disk oluşturma işlemini gerçekleştir.

Bittikten sonra
A:> olarak duruyorsa makine reset tuşu ile makineni yeniden başlat. (Ctrl + Alt + Delete works great aswell)

4.) Bilgisayarı bu sefer CD-ROM desteği ile başlat.

Tek sürücü yaptıysan CD-ROM sürücünün harfi E
İki tane yaptıysan F
üç tane yaptıysan G
Abarttıysan H, I, J, ... Z'ye kadar yolu var.

Şimdi tek disk yapmış gibi yazacağım. iki tane yaptıysan sürücü harfini sen ona göre değiştir;
A:>
A:> E: (enter)
E:> cd win98 (enter)
E:Win98> format c: (Enter)
Taşınamaz Disk C üzerindeki
tüm veriler kaybedilecektir.
Devam edilsin mi? E enter
%100 tamamlasın. Uzun sürebilir. :P
Tekrar E:Win98> göreseye kadar enter a bas.

E:Win98>Setupcor /ie /im /is /nr (enter)
Windows 98 kurulumu başlayacaktır. Eğer başlamadıysa;
E:Win98>Kur /ie /im /is /nr (enter)
Yönergeleri izle. Kurulumu bitir. Bittiğinde disketi ya da CD-ROM'u çıkart. Bırak makine açılsın tekrar. Karşında o iğrenç hacı yeşili ekranını gördükten sonra ekran kartı, ses kartı, modem, network kartı falan sürücülerini yükle. Format bitti. Geçmiş olsun. Öfff amma yazdım ha. :D
  • Yeni Oluştur...