freelancer03 Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 merhaba arkadaşlar. En küçük kareler yöntemi ile veri tablosu X | -1 0 2 ----------- Y | 3 2 0 bir doğru denklemi olarak belirlendiğinde bu denklem nedir? yardımcı olursanız çok sevinirim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pascalnouman Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 sayısal analiz alalı cok oldu kusura bakma ama bi gugılla once istersen Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pekaziz Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Excel'de o iki sütunu girip grafiğini çizip üzerine de 1. dereceden denklem göster dersen istediğin denklemi elde edersin. Elle oturup yapman gerekiyorsa matris kullanman lazım. Bunu da hatırlamıyorum şu anda, kitabı karıştırmam lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
freelancer03 Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 arkadaşlar ilginiz için sağolun. araştırmalarım sonucunda http://www.tutorvista.com/math/preparation-for-least-squares-line-exam ve http://www.emathzone.com/tutorials/basic-statistics/example-method-of-least-squares.html siteleri sorunumu çözmede yardımcı oldu. FAKAT çözümleri adım adım uygulamama rağmen doğru sonucu çıkaramadım. http://img715.imageshack.us/i/resimq.png/ resimde göreceğiniz üzere y=5x-1 denklemini buldum. Fakat şıklarda a) y=2-x b) y=2+x c) y=2-2x d) y=2+2x e) y=1-2x dogru cevap ise a Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 http://upload.wikimedia.org/math/c/a/6/ca672b750074acd665e34bfaae5cf4cd.png ardeth hep wikipediadan bakıp bakıp koyuyo B'yi bulduğun zaman bu X.B = Y denklemini sağlayacak (yukarda vektörlerin çarpımı var). Tabi burda dikkat etmen gereken şeyler var, sorunu ona göre adapte edeceksin. Öncelikle B vektörü B=(B1,B2) gibi bir şey. X matrisi ise 1 -1 1 0 1 2 ve sen X.B = Y denklemini istiyorsun. Aslında bu da B1 + B2X1 =Y1 B1 + B2X2 =Y2 B1 + B2X3 =Y3 ü çözmek oluyor. Yukardaki matrisleri dediğim gibi alman gerekiyor yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 diyebilirsin orda neden X'i transpozu ile çarpıyoruz. X her zaman kare bir matris olmayabilir ve tersi olmayabilir. ama X'i transpozu ile çarpıtğın zaman tersi alınabilir bir matris elde ediyorsun. X'i transpozu ile çarpmak aslında o sisteme uyan en güzel lineer sistemi bulmaya denk Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
barnacle Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 http://people.deu.edu.tr/hira.karagulle/coursem/m228.rar bunu indiriyosun. dm228 sunumunu açıyosun. ordan istediğin bilgiye ulaşıyosun. başlık olarak var direk zaten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Somon Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 Mesaj: 2 Kayıt Tarihi: 15/02/2011 13:56 Son Hareketlilik: 16/02/2011 01:55 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
barnacle Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 matrisi anlarsın zaten koyu yazılmış olan. x'lerin toplamı var, karelerinin toplamı vs var. onları yerine koyunca çöt diye buluyosun. ardetninkine bakma:D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 benim dediğim yolla çözdüm şıklardan biri çıkıyor sen de çöz çıksın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
freelancer03 Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 ardeth sen naptın hocam matris falan zaten zor anlıyorum şu nümerik analizi.:) Ya arkadaşlar soruda en küçük kareler yöntemi falan diyince bu konuyla alakalı bütün formullere baktım. dediğim gibi konuya tam hakim değilim ve sınava girecem 6 tane soru gelecek. birisi bundan olsa gerek. neyse.. bu şekilde çözdüm. bu konu linear regression line a giriyormuş. :( barnacle döküman için de teşekkürler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
barnacle Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 abi benim koyduğum bu işte. matris haliydi sadece. determinant filan alıp işlem yapıyosun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 iki tane matris çarpamıyorsun numerik analiz dersini niye aldin diye sorarım sana orda verdiğim matrisleri çarpsan çıkıyor zaten a şıkkı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
freelancer03 Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 16, 2011 Ardeth matris ve determinant hesaplamasını biliyorum. Ben bir önceki mesajda o sözü espri mahiyetinde demiştim. Yardımlarınız için teşekkürler.:)-D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar