Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Big Bang teorisi ile termodinamik kanunlari celismiyor mu?

Giovanni

Öne çıkan mesajlar

Giovanni said:

vuvuzela said:

kardaş sen bi entropi nedir diye arat google dan

sabit miktarda enerji varsa bugun enerji savasları neden oluyor,cunku her enerji icin bi kullanılabilirlik söz konusu,yani enerjinin de bi kalitesi var gibi gibi

yani hersey isiya donusuyor ama yogunlugunu yitirdigi icin sanirim kullanilabilirlikten cikiyor..
ama nihayetinde bu demek degil ki evrende enerji kaybi yasaniyor.

o degil de bi de sey sorunsali var.. evren genisliyor ama NEREYE genisliyor? yani genisleyen seyin bir siniri var demek ki, bu sinirin ardinda ne var? bunun hakkinda bir teori var mi di?

Var tabi o tip tartismalar ama bilimselden cok felsefik nitelikte. Zira bilimsel bir calisma yapamiyorsun o konuda.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:

vuvuzela said:

kardaş sen bi entropi nedir diye arat google dan

sabit miktarda enerji varsa bugun enerji savasları neden oluyor,cunku her enerji icin bi kullanılabilirlik söz konusu,yani enerjinin de bi kalitesi var gibi gibi

yani hersey isiya donusuyor ama yogunlugunu yitirdigi icin sanirim kullanilabilirlikten cikiyor..
ama nihayetinde bu demek degil ki evrende enerji kaybi yasaniyor.

o degil de bi de sey sorunsali var.. evren genisliyor ama NEREYE genisliyor? yani genisleyen seyin bir siniri var demek ki, bu sinirin ardinda ne var? bunun hakkinda bir teori var mi di?

abi tam olarak o degil,muhendislik icin bi termodinamik kitabı bulabılırsen netten bak farklı
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bunalima giriyorum izleyince. Soyle bir ortalama yasayacagim sureyi dusunuyorum, uzay ile ilgili gelecek teknolojik son noktayi ve benim gidebilecegim uzakligi falan. Goruyorum ki gunes sisteminden zar zor cikiyorum. O anda bitiyor iste tum yasama istegim, arzum.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

big bangten önce zaten evren ya da uzay yoktu. haliyle ortada çelişecek hiç bir kural da yoktu.

Abi hiclikten enerji ortaya cikamaz ki? Hic bir sey yoktu'dan bir sey var olamaz iste termodinamige gore. Yani hic bir seyin olmadigi hiclik diye bir sey hic olmadi. Hep sabit bir enerji vardi olmasi lazim enerjinin korunumu ilkesine gore?
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

big bangten önce zaten evren ya da uzay yoktu. haliyle ortada çelişecek hiç bir kural da yoktu.

artık bilimadamları bu teorinin arkasında pek durmuolar zaten.
evrenin artık 3+1 deil de 11 dimensionlı oldugu kabul edildiginden beri paralel evrenlerin oldugu varsayılıyor.

tabi ki henüz kanıtlanmıs birsey deil, ancak cern'de yapılan birtakım deneylerle bunun dogruluguna ısık tutabilecek bir takım cevaplar aranıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

daha 3 boyutlu evrendeki kuralları çözememişken 11 boyut bozar bizi şimdi. yani benim dediğimi yanlışlayan bir durum yok ortada bence. termodinamik dediğimiz kanunlar 3 boyutlu evrende gözlemleyebildiklerimiz, öncesindeki kuralların ne olduğunu kim bilebilir?
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

daha 3 boyutlu evrendeki kuralları çözememişken 11 boyut bozar bizi şimdi. yani benim dediğimi yanlışlayan bir durum yok ortada bence. termodinamik dediğimiz kanunlar 3 boyutlu evrende gözlemleyebildiklerimiz, öncesindeki kuralların ne olduğunu kim bilebilir?

matematik var onun için

insan beyni algılama sırasında evren'in taylor expansion'ını alıyor ilk terim de 4 boyut oldugu için onu algılıyor sadece

not: bunu ben salladım şu an bilimsel bir gerçek falan sanmayın sakın sdf
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

onlar aslında şöyle bulunuyor cernde bir deney yapılıyor ve deney sırasında mesela beklendiği gibi enerji korunumu ortaya çıkmazsa (4 boyutlu uzayda var olan bir yasa) bunun diğer boyutlara işaret ettiğini ve enerjinin bir şekilde bizim dikkate almadığımız diğer boyutlara kanallandığı gibi varsayımlarla bulunabiliyor. bu boyutları bu şekilde gözlemlemek için de çok yüksek hızlarda çarpışma gerekiyor. yani elde bir takım modeller var zaten deneysel verilerle bir şekilde bunları doğrulamaya çalışıyorlar. sonuçta atomların elektron orbitalleri cartları curtları da çıplak gözle görülmüş şeyler değil. bazı modelleri çeşitli etkileşim deneyleri ile doğruluyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

yani elde bir takım modeller var zaten deneysel verilerle bir şekilde bunları doğrulamaya çalışıyorlar.

Higgs bozonunu bulamasın arkadaşlar ondan sonra konuşalım :)

Bu arada 11+ dimension hala kanıtlanabilmiş birşey değil, string theory gibi "teori"lerden bahsi geçen şeyler sadece. 4+ boyut olaylarının hepsi fizikçilerin yerçekimi ile quantum mekaniğini (ve Standart Modeli, higgs bozonunu tahmin eden model) birleştirme isteğinden doğan ve bunu beceremelerinden çıkan bişey.

Bir gün olur da superstring theory ve M-theory çökertilirse o zaman "aa tüh 11 boyut değil 4 tane varmış" diyeceksiniz :)

Bu arada ardeth eğer 4 dimension içeridine enerji ve kütlenin korunumuna aykırı sonuç gösteren bir kaynak biliyorsan yollayabilir misin? Yüksek ihtimalle bir hatadır, çünkü öyle "abi 5inci boyuttadır o" diye basitçe açıklanabileceğini sanmıyorum, öyleyse de zaten kanıttır başka boyutların olduğuna ve de haliyle M-theory'e.
Sosyal ağlarda paylaş

bansheee said:

Giovanni said:

Peki patlamadan once niye patlamadi?

aha işte bu soru karışık.Şimdi evrendeki zaman boyutu big bangle oluştu dolayısıyla "ondan önce"diye bir tanım hiç olmadı.Olmadı da zamanın olmadığı hatta hiçbirşeyin olmadığı hiçliği insan aklında şekillendiremiyo

Patlayip patlamadigini bilmiyorsun ki. Insanoglu hic o kadar uzun sure hayatta kalip arastirmasini yapamamis. Sadece boyle oldugunu varsayiyorlar ve o teori de artik yerini paralel evrenler ile aciklanmaya calisan teoriye birakacak iste yavas yavas.

Adamlarin her iki sekilde de dedigi bu big bang hedesi boyle trilyon yilda bir olup duracak.
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/dimensions.html

said:
The mathematics used in superstring theory requires at least 10 dimensions. That is, for the equations that describe superstring theory to begin to work out—for the equations to connect general relativity to quantum mechanics, to explain the nature of particles, to unify forces, and so on—they need to make use of additional dimensions. These dimensions, string theorists believe, are wrapped up in the curled-up space first described by Kaluza and Klein
Sosyal ağlarda paylaş

adamlar hesaplamış 11 çıkmış işte cüce, nasıl soru soruyorsun anlamadım!

geçin allah aşkına şu matematikçileri. gene meşhur bi matematikçinin sözüydü herhalde "matematik, bir cevap bulmak için 10 yeni soru ortaya atmak zorunda kalmadığında gerçek bir bilim olacaktır." gibisinden bişeler demişti.

evrenin kendi içine çöküp yeniden big bange sebep olacağı tezi de sanırım en tartışmalı olanı. galaksilerin birbirinden uzaklaşması yavaşlamadığı gibi hızlanıyor ve sabit de değil bu hızlanma. mesela samanyolu'nun nebula ile çarpışacağına kesin gözüyle bakıyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Venator said:

Bu arada ardeth eğer 4 dimension içeridine enerji ve kütlenin korunumuna aykırı sonuç gösteren bir kaynak biliyorsan yollayabilir misin? Yüksek ihtimalle bir hatadır, çünkü öyle "abi 5inci boyuttadır o" diye basitçe açıklanabileceğini sanmıyorum, öyleyse de zaten kanıttır başka boyutların olduğuna ve de haliyle M-theory'e.

Hayır o durum 4 boyuttan fazlasının algılanması için bir senaryo. Yani fizik kurallarında beklenmedik bir çeşit anomaliler. CERN'ün sitesinde yazıyordu bu bakayım bulunca PM atarım sana.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

geçin allah aşkına şu matematikçileri. gene meşhur bi matematikçinin sözüydü herhalde "matematik, bir cevap bulmak için 10 yeni soru ortaya atmak zorunda kalmadığında gerçek bir bilim olacaktır." gibisinden bişeler demişti.

kim demiş lan bunu? matematik öyle ilerler abi. büyük bir soru vardır o soruyu cevaplamak için yolda minik 10 tane soru cevaplaman gerekir çünkü o soruyu cevaplamak için gerekli matematik henüz keşfedilmemiştir (evet keşfedilmemiştir çünkü matematik bir yapı olarak oluşturulabilecek tüm yanlışları doğruları ve teoremleri ile var biz keşfediyoruz onu).
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...