Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Big Bang teorisi ile termodinamik kanunlari celismiyor mu?

Giovanni

Öne çıkan mesajlar

Simdi enerji yok olmadigina ya da yenisi uremedigine gore dunyada sabit miktarda enerji var degil mi?

Bu sabit miktardaki enerji "hep vardi" degil mi?

Evrende hep sabit x bir miktar enerji vardiysa, bu durumda bir sifir noktasi nasil olabiliyor?

Avukatim ama kafami kurcaladi aksam aksam :) biliminsani arkadaslardan aciklama bekliyorum.

Tesekkurler simdiden :)
Sosyal ağlarda paylaş

Big Bang'in surekli kendini tekrarladigi sekilde one surulen teoride bir sifir noktasi yok esasen. Yani olayin surekli tekrarlandigi bir V >> m ve m >> V durumundan bahsediliyor.

Su siralar ortaya atilan ve curutulmesi epeyce zor gorunen baska bir teori ise big bang sanilan olayin aslinda paralel evrenlerin belli periyodlarda ( 1 trilyon yil gibi mesela ) carpismasindan ibaret oldugu. Bu sekilde big bang ile birden ortaya cikan madde olayini elimine edip daha mantikli aciklamalar sunabileceklerini dusunuyorlar ki epeyce de saglam esasen teorileri.

>> cok cok buyuk demek. Bu yuzden V >> m ifadesini sonsuz buyuk hacimde sonsuz kucuk kutle olarak anliyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:

di said:

Su siralar ortaya atilan ve curutulmesi epeyce zor gorunen baska bir teori ise big bang sanilan olayin aslinda paralel belli periyodlarda ( 1 trilyon yil gibi mesela ) carpismasindan ibaret oldugu.

Pardon tam olarak ne carpisiyor anlayamadim

Ehuh eksik yazmisim cunku. Paralel evrenlerin belli zaman icinde birbirlerine uyguladiklari cok ufak bir cekim kuvveti sebebiyle yaklastiklari ve (dalgalanan birer duzlem gibi dusunurken bunlari) belli noktalarinin carpisarak inanilmaz enerjiler ortaya cikararak hem birbirinden uzaklastiklari hem de ortaya cikan bu enerji ile evreni yeniden sekillendirdikleri yonunde ortaya atilan teori.
Sosyal ağlarda paylaş

enerjinin korunumu var ama dünyadaki enerjinin sabit bi düzeyde oldugunu farzetmek bana sacma geldi
tüm evren olarak baksak bile-ki bakamayız su teknolojiyle- enerjinin sabitliği gibi bişey çürütülmeye yakın teorilerden biri.ne kadar ogrensek, inansakta.

ne diyorum lan ben
Sosyal ağlarda paylaş

evrenin bi yerinde hidrojen atomları toplanmış sürtünüyo birbirine, sürtünmeyle acıga cikan enerji, bilmem kac celciusta olan füzyondan cikan enerji nereye gidiyor? -ya da- nerden geliyor diye düşündüm
hidrojen atomlarının birlikte toplanmasını sağlayan bir cekim gücünün harcadigi enerjiyle eşitledim

olabilir bu teori.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi big bang icin kabaca soylenen su;

En basinda evren maddi ve anti-madde vardi. Madde anti-maddeden fazlaydi, sonucta madde kaldi ve big bang denilen patlamayla evren olustu.

Evrenin olusmasina sebep olan patlamanin kaynagi da bu ortada kalan maddenin icine coken bir super nova misali coook buyuk bir kutlenin cok cok ufak bir hacima sikismasi ve sonra da patlamasi olarak dusunuluyor. O kadar buyuk bir patlamaymis ki etkisi hala evreni genisletiyor ve 14 milyar yildir devam ediyor.

Bir gun oyle bir noktaya gelecek ki evren, sonsuz buyuk hacimde sonsuz kucuk kutle halini alacak ve o andan itibaren de genislemeyi birakip daralmaya baslayacak. Taa ki bir sonraki patlamaya sebep olacak sonsuz kucuk hacimde sonsuz buyuk kutle olayi gerceklesene kadar.

Bana gore buradaki sorun madde ve anti-madde kismi. Onun oncesi konusunda bir fikir yurutulemedigi icin olayi her sekilde bir yaradana bagliyor insanlar ve hep birlikte sacmalamaya basliyoruz. Zira geri kalani mevcut fizik kurallari ile akla mantiga gayet yatiyor. Ama ben paralel evren teorisini daha cok seviyorum. =)
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan said:

enerjinin korunumu var ama dünyadaki enerjinin sabit bi düzeyde oldugunu farzetmek bana sacma geldi
tüm evren olarak baksak bile-ki bakamayız su teknolojiyle- enerjinin sabitliği gibi bişey çürütülmeye yakın teorilerden biri.ne kadar ogrensek, inansakta.

ne diyorum lan ben

Dengede olan bir sistem ustundeki enerji degisimi ya cok dengelidir ya da yok denecek kadar azdir. O yuzden su anda degisen enerjiler yine bir denge sagliyor ya da cok cok az.

En basitinden gunes sistemi -disardan bir etken olmadigi takdirde- senin benim sulalemin goremeyecegi kadar uzun sure bu haliyle kalacak.
Sosyal ağlarda paylaş

vuvuzela said:

kardaş sen bi entropi nedir diye arat google dan

sabit miktarda enerji varsa bugun enerji savasları neden oluyor,cunku her enerji icin bi kullanılabilirlik söz konusu,yani enerjinin de bi kalitesi var gibi gibi

yani hersey isiya donusuyor ama yogunlugunu yitirdigi icin sanirim kullanilabilirlikten cikiyor..
ama nihayetinde bu demek degil ki evrende enerji kaybi yasaniyor.

o degil de bi de sey sorunsali var.. evren genisliyor ama NEREYE genisliyor? yani genisleyen seyin bir siniri var demek ki, bu sinirin ardinda ne var? bunun hakkinda bir teori var mi di?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...