Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

DSLR üzerindeki lekeler nasıl gider?

sinad

Öne çıkan mesajlar

Bugün fotoğraf çekerken farkettim vizörden bakınca siyah bir leke var. Fotoğraf çektikten sonra zoomladığımda 2-3 tane daha gri leke var.

objektifi sildim biraz hafifçe bez ile aynayıda sildim ama hala aynı bir değişiklik yok. Bu lekeler nasıl gider solüsyon ve mikrofiber bez mi kullanılmalı?

2-3 tane yazmıştım ama inceleyince tam bir facia ile karşılaştım
bir sürü leke var. Bunları nasıl temizleyebilirim?

Sosyal ağlarda paylaş

Peki iyi bir fotoğrafçıda temizlenebilir mi bu? ya da kendimiz temizlemek için zamazingolar var mı?

En sağdaki koyu siyah nokta harici hiçbirşey rahatsız etmiyor birde vizörden de gözüken o sanırım. Diğer fotoğraflarda hiç belli olmuyor. Sadece bu şekilde fon olunca belli oluyor lekeler.
Sosyal ağlarda paylaş

pompa ya da lens silme kalemi var onunla girişebilirsin işte fotoğrafçıya götürmeyeceksen. yalnız lens silme o yüzeye birşeyler sürmek sağlıklı değil, pompa ile de gider genelde onlar, üflersen tükürebilirsin cücenin dediği gibi

bir de, vizörden baktığında kir görüyorsan o kir ya lensin arka yüzeyinde, ya aynada ya da aynadan sonra vizörün o siyah focus noktalarının olduğu camdadır. sensördeki lekeleri vizörden göremezsin
Sosyal ağlarda paylaş

bilmiyorum ki olabilir, hayyamda vardır. bir de dikkat, o pompaların bazıları çin menşeili oluyor. abi hava basıyosun içindeki plastik tozlar çap çap çap diye sensöre yapışıyor, benimkini daha beter etmişti bi kere öyle. 1.8 diyaframda leke görüyodum. sonra lens kaleminin silme yüzüyle tek yön süpürme hareketiyle temizledim. o yüzden riske etmemek için başka bi yüzeye biraz hava bas içinden bişey çıkıyo mu diye
Sosyal ağlarda paylaş

dediğin mantıklı tabi de işte bir anlık güneşe maruz kalma sırasında random olarak zayıf noktalar zarar görmüş olabilir diye düşündüm ben.

neyse bişey buldum başka bir forumda rastladım denenebilir:

said:
Evet çözüldü ben de denedim ve hot pixeller gitti :)

Türkçesi bu. Makinenizin menüsünden sensör temizleme --- Elle temizleme diyorsunuz ve piliniz dolu iken makine kapağı takılı iken (lens olmadan) 1,5 2 dakika bu şekilde bekletiyorsunuz. Ardından yine aynı menüde şimdi temizle seçeneğini seçip 1-2 sn bekledikten sonra hot pixeller yeniden haritalandırılıyor.

İşlem sonucunda 30 saniye uzun pozlama yaptırdım kapak kapalı vaziyette hot pixel'e tastlamadım.

çok benzemiyo gerçi orda başka bir iz var ama denenebilir nebilim..

http://www.canonturk.com/vbulletin/teknik-sorunlar/3083-olu-pixel-galiba.html
Sosyal ağlarda paylaş

yav said:

bana sensörü azar azar yakmışsın gibi geldi

dur tahmin edeyim, uv filtre kullanmıyorsun ve makineyi güneşe karşı tuttuğun zamanlar oldu öyle midir?

filtre kullanmadım ama makinayı güneşe direk tutmadım da. Kısa süre güneş altında dursa böyle birşey olmaz herhalde. Ayrıca daha büyük ve silik silik olması gerekmez miydi sensör de olsa? Yani zoomlayınca ortaya çıkıyor bunlar sadece.

birkaç fotoğrafçıya sordum eskişehir'de temizleyemeyiz makinaya zarar gelebilir falan dediler.
Sosyal ağlarda paylaş

abi niye dinlemiyosun ki beni, git bi hava pompası al onunla temizlenir %95

ama oldu da yapışık kir var. lens pen denen bi alet var

bununla temizleyebilirsin. özel temizleme kitleri falan var ama bu da işini görür düzgün yaparsan. canon teknik servisinin bile bu kalemi kullanmışlığı var.

o kadar büyük dert değil yani sensör de yanmaz o kadar kolay

Sosyal ağlarda paylaş

lenspen adi ustunde lens icin. adamin bahsettigi lekeler sensordeki tozlarin lekeleri. onlari kendin temizleyemezsin, temizlemeye calisirken daha da toz kacirirsin. lenspen kullanirsan sensoru ucurursun. onu temizleyebilecek adam gibi tek yer Nazmi Kilicer denen adam, uskudar gibi bir yerlerde dukkani. Havasi alinmis ozel kutuda sensoru temizletmen lazim.

bu tozlardan kacinmak icin ise makinani surekli posette tasi, ziplock larin buyukleri gibisinden. ve lens degistirirken yine ya posetin icinde degistir -ki en iyi yontem bu-, ya da makina asagi bakiyor olsun ve olabildigince hizli degistir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...