Elma_v2 Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 syd said: + elektronik icin de cok kolay. hem deadline `sinavdan once teslim edin yeter` oldugu icin herkes tatilde gibiydi. sonra 2 hafta calisiliyor. syd sen nerde exchange yaptıydın? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
syd Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 oda arkadasim upsalaya gitti benim RJC olmustu ama malesef programimi alt ust edecegi icin vacgecmek zorunda kaldim. exchangede zorlanan bi KTH`a gidenleri duydum bi de Berlin -Berlin teknik diye hatirliyorum yanlis da olabilir ama Almanyada bisi teknikti - ekibi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 Penthesilea said: orc_lord, bu arada alptekin kupcu'den ders alirsan selamimi soyle :) Bu sene degil sanirim ama seneye ders alicam. Olmadi odasina gider orada iletirim selamini :) Var mi baska iletmek istedigin bir seyler? :P Mete bu arada Malardalen'den bugun mail geldi, iste application formunu doldurun sunu bunu yapin diye. Sana da geldi mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Korax Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 Ben hala oturup adamakilli bisey yazamadim, ama dedigim gibi ilk firsatta oturup uzunca bi yazi yazcam isvecteki hayatla ilgili. Penth yazmis zaten okulla falan ilgili olaylari, bende isvecteki yasamla ilgili falan biseyler yazicam ilk firsatta.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Elma_v2 Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 Korax said: Ben hala oturup adamakilli bisey yazamadim, ama dedigim gibi ilk firsatta oturup uzunca bi yazi yazcam isvecteki hayatla ilgili. Penth yazmis zaten okulla falan ilgili olaylari, bende isvecteki yasamla ilgili falan biseyler yazicam ilk firsatta.. blog tarzı bişey olursa keyifle okuruz.. hatta isveçteyken katkıda bile bulunabiliriz edindiğimiz izlenimlerle :D orc bana gelmedi öyle mail, bizim sabancıda öğrenci işleri hallediyo seni uğraştırmıyo application form falan sdfsdf :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
syd Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 blog? =) buraya bi summon stone gerekti bak simdi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2010 Elma_v2 said: Korax said: Ben hala oturup adamakilli bisey yazamadim, ama dedigim gibi ilk firsatta oturup uzunca bi yazi yazcam isvecteki hayatla ilgili. Penth yazmis zaten okulla falan ilgili olaylari, bende isvecteki yasamla ilgili falan biseyler yazicam ilk firsatta.. blog tarzı bişey olursa keyifle okuruz.. hatta isveçteyken katkıda bile bulunabiliriz edindiğimiz izlenimlerle :D orc bana gelmedi öyle mail, bizim sabancıda öğrenci işleri hallediyo seni uğraştırmıyo application form falan sdfsdf :P valla korax oturup özel mesajla yazdığım şeylere vakit bulduğunda cevap atarsa süper olur :) elmaa nasıl ya? ne hazırcı yetiştiriyorlar sizi :P letter of acceptance almak için maladalen'de online form falan doldurmanızı istemeyecekler mi? bu arada ilke'nin blogunu şimdi oturup okuyacağım, bayağı sağlam görünüyor :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Korax Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 orc_lord said: isveç'te yaşamın pahalılık durumu nedir? mesela amerika'da bulunmuş ve yaşamıştım epeyice bir süre. hani su 2-3 dolardı ama evde güzel güzel tap water içebiliyordun. isveç'te su durumu nasıldır? su haricinde yiyecek içeçek fiyatları ne durumda? amerika'da fast food gayet makul ve lezzetliydi :) boğazına düşkün bir adamım, baştan bunları sorduğum için anlamışsındır zaten. ha birde restoranlar falan nasıl? Oncelikle yasam pahalilik durumu elbette turkiyeden pahali. Sigara ve alkol devletin en cok vergi uyguladigi seyler.Dolayisiyla bunlar baya bi pahali. Sigara ve alkol icin finlandiya/estonya/letonyaya stockholmden giden cruise shipler ile tura gidebilirsiniz, gemilerde duty free'ler oldugu icin daha ucuza icki ve sigara ihtiyacinizi karsilarsiniz. Ben talin turunu tavsiye ederim, fiyatlarida baya uygun olur bu turlarin, talin 2 gunluk tur hemde eglenceli oluyo genelde baya. Cesme suyu cok iyi isvecte, sanirsam dunyadaki en icilebilir sulardan birisi isvecteki cesme suyu. Ben isvece gitmeden once hatun turkiyeye geldiginde "bu su kokuyo yau" derdi cesme suyuna, gidip icince anladimki hakkaten kokuyo bizim su eheuh :) Yiyecek icecek fiyatlarina gelince, yasadiginiz yerde mutlaka ve mutlaka bi turk bakkali yada gocmenler icin cesitli seyler olan bi market/bakkal vari biyer bulun ve isvecte bulunamayacak ama turkiyede bulunacak seyleri oradan karsilayin. Oncelikle cok daha ucuz olur normal ica/hemköp/coop gibi marketlerden.Mesela domates hemköp gibi supermarketlerde 30 kron(3euro) ise bu tarz bakkallarda falan 10-15 kron arasi olur. Mumkunse hatta oranin gocmen mahallesini falan bulup o taraflarda bi market bulun. "Turkiyeden alinacaklar" gibisinden herturlu seyi oralardan karsilarsiniz.Ben kunefe setinden, cigkofte setine kadar, sucuklar pastirmalar herseyi buldugumu hatirliyorum, hatta biara simit bulmustum, 8 gun falan simit yemistim kahvaltida eheuh Fast food isvectede ucuz bi cozum. Burger king, mcdonalds bide max var kendilerinin bu tarz bi fastfood'u (ki max'i tek gecerim). Yani ortalama bi menu 50-70 kron arasi buda hemen hemen 10-14 lira arasi bi fiyat, turkiyeyle ayni. Bunun disinda pizza falan yiyebilirsiniz, pizzacilarin hemen hepsi turktur. Domuz etine hassassaniz mutlaka sorun domuz eti varmi yokmu icinde bu pizzanin diye. Yiyecek icecek konusunda cok zorluk cekmezsiniz. orc_lord said: ben henüz hangi kampüste olacağımı bilmiyorum ama spring dönemi ocak'ta başlıyor ve haziran'da bitiyormuş. ocak'ta gelirsem haziran'a kadar havaların durumu nasıl olur? aslında isveç'i kış döneminde görmek istediğim kadar bahar döneminde de görmek istiyorum, eminim çok güzeldir :) Ocakta geldiginde muhtemelen karli olur. Hava soguk oluyo elbet bildiginiz gibi, amma velakin stockholm ve civari okadar asiri soguk olmuyo. Ankaradan falan geliyosaniz(ben ankaraliyim) cok buyuk bi farklilik yasamazsiniz havanin kapali olmasi disinda. Ilke'de bahsetmis zaten, havanin kapali olmasi bi sure sonra psikolojiyi etkiliyo, cok fazla uzerinde durmayin, kendinizi depresyona sokup arabeske vurmayin. Bahar döneminde cok guzeldir isvec, yine ilke valborg'danda bahsetmis, evet, kesinlikle ama kesinlikle(!) kacirmayin :D Baharda herkes kis uykusundan uyanircasina daha neselenir hayata döner gibi olurlar ehueh. orc_lord said: birde ulaşım konusuna geleyim. ülke içerisinde sanırım trenle uygun bir şekilde gezilebiliyor. avrupa'da bir yerlere gitmek istersem isveç'ten ulaşım nasıldır? trenle başka ülkelere gidip gezmek uygun mu yoksa ryan air falan gibi hava yolları ile mi gezmek gerekiyor? Isin asli, ryanair inanilmaz uygun fiyatlara ucuyo egerki 1 ay onceden falan alirsaniz bileti. Trenle cekilecek eziyet degil bana sorarsan, ama trenlede gezebilirsiniz elbet. Yinede ryanair trenden cok daha ucuza gelir sizin icin. orc_lord said: birde alışverişe geleyiim, hehe. isveç'te kıyafet ve elektronik konusunda alışveriş imkanları nasıl? birde yurt dışından internetten bir şeyler sipariş edersem gümrük durumları nasıldır, fikrin var mı? Kiyafet icin h&m gayet uygun, guzel seylerde oluyo. Onun disinda bidunya marka var ama cok siradan sade bi kot pantolonun 100 lira falan fiyati olursa sasirma. Kiyafet konusu kesinlikle turkiyede cok daha iyi ve cok daha ucuz. Ben genelde hep turkiyeden alirim giyecek nevarsa(kaban ve ayakkabi falan disinda). Elektronik ise yine turkiye ile ayni. Belki turkiyede olmayan biseyi bulabilirsin ama daha ucuza bulamazsin.Yurtdisindan siparis imkanlari var ama gumruk olayi konusunda hicbi bilgim yok. Sanirsam AB ici gumruk olayi yok ama us'ten falan alirsan gumruge girebilir, yinede emin degilim bu konuda. Bunlarin disinda benim ekleyeceklerimden birisi, isvec exchange icin bence en iyi secimlerden birisi. Dersler cok zor degil ve rahat bi ulke. Insanlar belki biraz önyargili olabilirler, bide aciga vurmasalarda elbet irkci olanlari var. Ama herzaman icin kendinizi ifade edebilmek icin bi sansiniz var. Asla saygisizliga varacak biseyle karsilasmazsiniz. Kuzey tarafinda insanlar biraz daha irkci(umeå, luleå vs.) Ogrenci sehirlerinde yasayan insanlar herzaman cok daha anlayislilar ve irkci degiller. Aksine ögrencileri severler, hemen herkes ingilizce bilir buarada. Icmeden acilamaz cogu, sosyal olamayabilirler. Icincede ceneleri dusebilir ehueh ama genelde sessiz sakin durust insanlar. Seveceginizi dusunuyorum, ama 6 aydan fazlasi kalici zarara sebep olabilir vucutta :) Esmerim bicim bicim, severim o bicim demeyin, kizlar esmersiniz diye teklif etmez,fazlasiyla arap,turk,iranli gocmen var :) Merak ettiginiz baska bisey varsa sorun, aklima gelenler bunlar simdilik. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Elma_v2 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 orc_lord said: Elma_v2 said: Korax said: Ben hala oturup adamakilli bisey yazamadim, ama dedigim gibi ilk firsatta oturup uzunca bi yazi yazcam isvecteki hayatla ilgili. Penth yazmis zaten okulla falan ilgili olaylari, bende isvecteki yasamla ilgili falan biseyler yazicam ilk firsatta.. blog tarzı bişey olursa keyifle okuruz.. hatta isveçteyken katkıda bile bulunabiliriz edindiğimiz izlenimlerle :D orc bana gelmedi öyle mail, bizim sabancıda öğrenci işleri hallediyo seni uğraştırmıyo application form falan sdfsdf :P valla korax oturup özel mesajla yazdığım şeylere vakit bulduğunda cevap atarsa süper olur :) elmaa nasıl ya? ne hazırcı yetiştiriyorlar sizi :P letter of acceptance almak için maladalen'de online form falan doldurmanızı istemeyecekler mi? bu arada ilke'nin blogunu şimdi oturup okuyacağım, bayağı sağlam görünüyor :) abi bizim international office dolduruyo işte öyle şeyleri, zamanımız çok değerli diye uğraştırmıyolar bizi :P ...ya da springde gideceğim için daha gelmedi öyle bişey hehe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 ee abi bizde spring'de gidiyoruz. sizin okulda exchange için olan başvurular bitti mi? bizde geçen cuma bitti ve okullara ön kayıt yapıldı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 korax şimdi yazdıklarını okudum, teşekkürler ellerine sağlık :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Elma_v2 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 orc_lord said: ee abi bizde spring'de gidiyoruz. sizin okulda exchange için olan başvurular bitti mi? bizde geçen cuma bitti ve okullara ön kayıt yapıldı. bizimki bayaa bi önce bitmişti. yani geçen dönemin başında mülakatlar falan yapıldı nisanda yerleştirilmeler bitti yani hibeler dağıtıldı vs. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 ha tamamdır o zaman doğal :) sen heyecanlısın galiba bayağı ya :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Elma_v2 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2010 orc_lord said: ha tamamdır o zaman doğal :) sen heyecanlısın galiba bayağı ya :) abi 5 ay kalcaz zaten gitmeden iyi bi öğrenelim hazırlık yapalım da sonra orayı gezemedik şurayı göremedik demeyelim herşeyi görelim yapalım yani. make the most durumları.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Elma_v2 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2010 http://www1.vasteras.se/webcam/ sdfssdf demin iki kız koşuya çıkmışlardı, amcanın biri de köpeğini gezdiriyodu.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
hoccemama Mesaj tarihi: Eylül 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2010 Ben de birşeyler yazayım. Umea'ya 19 agustosta gelmiştim. İlk geldiğim gün güneş gördüm, bir de dün. Gerçekten güneş insanın psikolojisini etkiliyormuş. Şimdi anladım kaç gündür depresyona girme eşiğine yaklaşmışım. İnsanlardan bahsedersem, ırkçı bir yaklaşım görmedim. Hatta üniversite öğrencisi oluğumu öğrenince daha iyi davranıyorlar. Adres sorduğunuzda işini güçünü bırakıp en iyi şekilde adresi anlatmaya çalışıyorlar, bazıları ben seni sorduğun adrese götüreyim diyip yardımcı oluyorlar. Aynı olay market de geçerli. Alışverişini bırakıp size yardımcı oluyorlar. Biraz da okulda ki hocalardan bahsedeyim. Kim prof kim doç anlamak zor eğer söylemezlerse. Türkiye'deki gibi prof.dr bilmem ne diye yazmıyor. Hocaların çoğuna ismiyle hitap ediyorsun. Dün dersin hocası bizi General Electric Healt Care adı altındaki fabrikaya götürdü. Orda bize kahve sandiviç ikram ettiler. Hoca herkesin yediğini içtiğini toplayıp çöpe attı. Türkiye'de olsa hoca o kadar prof oldum bunla mı uğraşacağım der sallamaz bile :) Yalnız şu hintli, pakistanlı, çinlilerden nefret ettim. Adamlar her yerdeler. Adamların neredeyse her şeyi ofsayt :) Karışık oldu biraz ama idare edin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Korax Mesaj tarihi: Eylül 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2010 Umeå'ya baktim bende simdi, gunluk guneslik oehuh :) Buarada hocce guzel biseye deginmissin evet, insanlar alcak gonullu yani. Ben prof oldum lan, evladim su copu dokuver, sen cocuk, sunu hallet falan gibi bi muhabbet asla olmuyo. Ve dedigin gibi genel anlamda yardimseverler, hani belki gocmenleri sevmeseler bile yardimci olurlar. Umeå ögrenci sehri oldugundan ögrencileri severler, ama dedigim gibi iste o pakistanlilari falanlari filanlari bunlarda sevmez. Genelde gocmenler eritrea,fas,tunus,libya,misir,irak,iran,zambia,somali,turkiye,pakistan ve omrunuzde daha ismini bikere duymadiginiz sacmasapan 1 kac ulkeden daha geliyolar. Bunlarin hemen hepside cok kotu, dolayisiyla insanlar önyargili. Pakistanlilara yaklasmayin, norvecte baya sakatlar, muhtemelen isvectede öyle bi olaylari vardir.Somalililer ve o civardan gelende sahtekar hep.Eritrealilar daha sakin kismen, okumus falan olanlari var iclerinde. Tunuslu fasli libyali misirlilar sever bizi genel anlamda, ama dinci olanlari ataturku sevmezler, "halifeligi kaldiran adam o ulan!!" falan diye tepkiler almisligim var biriki ehueh. Yinede bunlarada guven olmayabilir herzaman. Aklima gelenleri yazdim yine ehuhe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Eylül 9, 2010 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2010 hazır aklıma gelmişken bir soru daha sorayım ve konuyuda up'lamış olayım. isveç'te elektrik prizleri nasıl? girişleri uyumlu mu ve 220 volt mu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Eylül 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2010 ayni turkiyeyle giris de voltaj da Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Elma_v2 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2010 orc_lord senin oldu mu vasteras şimdi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Elma_v2 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2010 bu SEK-EURO kuru ne oynak bişeymiş. geçen 1 euro = 10.5xx sekdi, şimdi 9.24 olmuş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Masticore Mesaj tarihi: Eylül 9, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2010 orc_lord said: Penthesilea said: orc_lord, bu arada alptekin kupcu'den ders alirsan selamimi soyle :) Bu sene degil sanirim ama seneye ders alicam. Olmadi odasina gider orada iletirim selamini :) Var mi baska iletmek istedigin bir seyler? :P odaya gidip penth'in selamı var dersen yanlış anlar ^^ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Eylül 9, 2010 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2010 Elma_v2 said: orc_lord senin oldu mu vasteras şimdi? gelen mail'deki linki açtım. oradan online application formunu doldurup birkaç istedikleri belgelere göz attım. online application formunu doldurup çıktısıyla beraber istenen belgeleri okula yollarsam vize işlemleri için falan gerekli olan letter of acceptance'yı göndereceklermiş. bayram falan filan derken çok fazla vakit ayıramadım ama en kısa sürede iyice araştırıcam. aslında benim kafam çok karışık ne yapacağım konusunda. ders seçimleri falan filan ne bileyim, yolun başındayken vazgeçsem mi? birilerinin iyi gaza getirmesi lazım :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Elma_v2 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 orc_lord said: Elma_v2 said: orc_lord senin oldu mu vasteras şimdi? gelen mail'deki linki açtım. oradan online application formunu doldurup birkaç istedikleri belgelere göz attım. online application formunu doldurup çıktısıyla beraber istenen belgeleri okula yollarsam vize işlemleri için falan gerekli olan letter of acceptance'yı göndereceklermiş. bayram falan filan derken çok fazla vakit ayıramadım ama en kısa sürede iyice araştırıcam. aslında benim kafam çok karışık ne yapacağım konusunda. ders seçimleri falan filan ne bileyim, yolun başındayken vazgeçsem mi? birilerinin iyi gaza getirmesi lazım :) official application için en son 15 ekim bu arada.. Ben yeterince gazım isveç konusunda, malardalene gel bu gazı sana da bulaştırrım baya eğleniriz.. Biz 7 arkadaş gidiyoruz Sabancı'dan :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Elma_v2 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 orc_lord benim gazım yetmiyosa ekşisözlük'te erasmus diye arat çıkan 20+ sayfayı oku, yeterince gaz olursun sdfsdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar