Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Gigabyte Bios Bellek Frekans Ayarı

deggial

Öne çıkan mesajlar

Selamlar..
Yeni bilgisayar topladım geçenlerde. Gigabyte GA-P55A-UD5 model anakart var. 2 adet de OCZ3G1600LV2G bellek taktım. (ikili kit olarak değil, iki adet tek parça model olarak)

Biosta bellek frekans değerini "1066" olarak görünce biraz internetten bakındım ve şunları yaptım :

-- "System Memory Multiplier" ayarını "Auto"dan 1600'ü gösterecek çarpana ayarladım (x12 idi sanırım)
-- "Performace Enhance" ayarını Turbo'dan Standart'a düşürdüm.
-- "Channel A Timing" ile "Channel B Timing" ayarlarında 8-8-8-24 ayarını yaptım ve "tRFC" değerini 80 yaptım.
-- Voltaj ayarlarındaki "DRAM Voltage" değerini de 1.5'ten 1.64'e yükselttim (1.65 yoktu listede)

SORU 1 : Bunları yapmış olmamın bir sakıncası var mıdır? Ya da yapmam gereken başka bir şey var mıdır? Özellikle DRAM voltajını bu kadar yükseltmiş olmak endişelendiriyor beni. Yükseltmesem ne olur, yükseltirsem ne olur?? SiSoft Sandra programında anakart bilgilerine baktım. Alttaki uyarı mesajlarında, DRAM voltajı olması gerektiğinden yüksek düşürmeniz önerilir gibi bir uyarı veriyordu.

SORU 2 : Kasamda bir ön giriş, bir arka egzoz, bir üst çıkış olmak üzere 3 adet kaliteli system fanı var. İşlemcimde de Zalman 7500CU fan var. Anakartında hayvan gibi heatsink leri var. Ama bir kaç gündür sıcaklık değerlerini takip ediyorum, anakart ısısı az veya yoğun kullanımlarda 38-43 arasında değişiyor. Değerler sabit bir aralıktan dışarı çıkmıyor olsa da bu kadar yüksek rakamlar olması normal değil gibi geldi bana. "P55-UD-x" serisi Gigabyte anakart kullanan başka arkadaşlar varsa bana anakartlarının ısınma durumu nedir bildirebilirler mi? Eğer bu sıcaklık normal değilse, bellek voltajını 1.64V yapmış olmamın bir etkisi olmuş olabilir mi??

SORU 3 : Bellekleri ikili kit olarak almayıp, iki adet tek parça aldım diye DUAL channel kullanamama gibi bir durum olmaz di mi? Dual channel çalışıp çalışmadığını nasıl anlayabilirim?

Yardımlar için teşekkürler şimdiden.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...