Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Diyanet'ten 15 milyon dolarlık cami projesi

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Ya ben diyorum ki dini sömürüp güç ve para amacı olan adamlar tasarladı, Allah falan indirmedi. Benim dinim seninkini döver diyip savaş açarak güç topluyor resmen adamlar yüzyıllardır. Dernekler dinlerini sömürerek para topluyor, politikacılar oy topluyor. Din her zaman bir araç oldu, ben de inançsız olduğumdan zaten araç olsun diye tasarlandı diyorum işte
Mesaj tarihi:
benim mesajim niye silindi? fazla mi durusttu?

Estel_Anorien said:

Herganon hiç olmamış.

niye olmamis? dogru diil mi?

Tamam dinin amaci insanlara iyilige dogru yol gostermek. O guzel. Ama dini herkes kendi kisisel cikari icin kullaniyorlar, halki kendi dusuncelerini zorlamak icin, GERICILIK icin kullaniyorlar.
Dini iyilik icin kullanan nerdeyse yok gibi. Muslumanligin, kitabin anlamini cok iyi biliyorum. Ama su andaki inananin kandirilmadigini mi soyluyorsun bana? Tamam, belki de din calisanlarinin hepsi yapmiyor, ama en azindan yuzde ellisinden fazlasi.

EK: sonucta inanan, bir guc birimi. Bir din calisani bir suru insanin onun takip ettigini gorurse, gucten delirme sansi daha cok olur. Sacmalamiyorum, gordugum orneklerden soyluyorum.

Din iyilik icin yaratilmis olsa bile, su anda gericilik icin kullaniyor. Din VS bilim olayi da buna bi ornek. Dinin ortama uyabilir olmasi lazim, sonucta insanlar gelisen yaratiklar, ama din ortami kendisine uydurmaya calisiyor.
Mesaj tarihi:
Defensive said:

Abi yapmayın, kur'an ne diyor : İyiliği emredip, kötülüğü yasaklıyor. Zaten inancın temeli bu dünyanın geçici olduğunu, allaha kul olunup, her zaman iyiye güzele gidilmesi gerektiğini anlatıyor. Yani bu dünya geçici ise, insanlar gerçekten para pul, karı kız nasıl hayatın ortasına koyabilir. Yapmayın abi.

Geçiciyse neden bu dünyanın anasını ağlatıyorlar? Şuan Allah'tan çok birbirlerine üstünlük sağlayan insanlar yasaklar getiriyor. E Din'ler iyi niyetli bile olsa yanlış anlaşılmış bile olsa, dinin getirileri ortada değil mi? Dinin koyduğu yasaklar yüzünden insanlar bu hale geldi. Kendi içgüdülerini ve vicdanlarını unuttular. Şahsen farkındalıkla birşeyi yapmamak var. Cennet için yapmamak var. 2.sinin yan etkileri çok fena oldu.
Mesaj tarihi:
said:
Ya ben diyorum ki dini sömürüp güç ve para amacı olan adamlar tasarladı, ...

Bunun tam doğru olduğunu sanmıyorum. Dinin daha çok milliyetçilik gibi insanları biraraya getirip, doğru bir yola sokmak için tasarlanmış olması daha muhtemel. Daha sonradan güç ve para amacı olan adamlar tarafından sömürü aracı haline getirilmiştir orası ayrı mesele. Bu durumun milliyetçilik için de aynı olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.
Mesaj tarihi:
Defensive said:

Abi yapmayın, kur'an ne diyor : İyiliği emredip, kötülüğü yasaklıyor. Zaten inancın temeli bu dünyanın geçici olduğunu, allaha kul olunup, her zaman iyiye güzele gidilmesi gerektiğini anlatıyor. Yani bu dünya geçici ise, insanlar gerçekten para pul, karı kız nasıl hayatın ortasına koyabilir. Yapmayın abi.

yapma şimdi cihat denilen kavramın olduğu bir dinde bunları söylemek saçma. Sırf bu hristiyanlık - islam kapışmasında neler yapıldı yüzyıllardır neler. Bide bak bakalım müslüman ülkelerin tamamının durumuna. Zaten hepsinde çiçekler dağıtılıyor, baskı yapılmıyor, insanlar öldürülmüyor, hepsinde dağlarda bahçelerde unicornlar koşuyor herkes ahlaklı herkes eşit. Her güzel şeyde başı çekiyor bu ülkeler.

Ayrıca bence,altını çiziyorum bence, karı-kız, para-pul materyalistik (gerçek elle tutulabilir) şeyler olduğundan yaşamın ortasına koymak çok daha mantıklıdır.
Mesaj tarihi:
Müslümanlığı tam olarak anlayamıyorlar insanlar, gerçekten. Ben bilirim siz bilmezsiniz yapmıyorum. ama ben bir şey gördüm ve onu savunuyorum.

Bu aklın kavrayabileceği birşey değil. İşin içine gönül giriyor. O anlamda bu tartışmayı net olarak bitiremeyiz ama;

Şöyle ki, bana göre, okuma-yazması olmayan bir insan olan peygamberimiz tarafından ortaya çıkarılan islamiyet, yani bir insan tarafından bu kadar kusursuz olamaz.O cahiliye döneminde, tek bir insan, bu kadar geniş ve kusursuz, yüzbinlerce insanın üzerine düşünüp yorumlar yaptığı, çıkarımlar yaptığı bir sistemi tek insan yapamaz.

Şurda kopuyor sende dersin ki hacı bunu tek kişi yapmadı. Bende sana kendime göre ispatlarım, sende dersin inanmıyorum. Orada geriye kalan şey susup düşünmek. Kaldı ki biraz inanıp, hayata uygulayınca anlıyorsun.

Olay bu abi, içine dalıp anlamak, uzaktan anlaşılamaz. Ben size bir şey dayatmıyorum, birşeyde savunmuyorum. Ama hacı bu benim inancım.
Mesaj tarihi:
Sadece akılla kavranmaz ki din, akıl + gönül. Ha bunu atatürk söylüyor bu arada =D

Allah ile Atatürk arasında, Sinan Meydan : Din, aklın kavrayamıyacağı metafiziksel bir kavramdır.
Mesaj tarihi:
Aklın kavrayamadığı şeyler var doğrudur. Onlarıda deneyimlersin. Sufizm Budizm Zen Taoizm vs vs. Fakat kitapta yazdığı gibi aklın ermiyo kurcalama değil. Deneyimle. Ve bunuda okuyarak yapmıyorlar. Aklın yetemediği şeyler var ama bunlar dini kitapta yazan şeyler değil. Gerçi buda uzun bir konu tartışarak anlaşılacak bişey değil. Fakat aklın kavramayacağı değil. Akıl kavrar ama Zihnin olmadığı nadir farkındalık anlarında deneyimleyerek. Geriye kalan zihinsel yada mantıksal analizler evet bazı şeylerin ötesini göremez.
Mesaj tarihi:
burda yazar
"hadi beni ... et karacoğlan diyor demek istiyor".
O adını verdiğin Atatürk daha başla neler söylüyor ona bak. Hem öyle "aklın alamayacağı şeyler değil" oku anlarsın, ama anlamak istemeyede bilirsin bittabi :)
Mesaj tarihi:
Budizm Taoizm niye kavranmasin? Onlar da insanlar tarafindan yaratilmis, tanimlanmis?

Su anda kullandigin ve gelecekte kullanacagin butun kelimeler, vucut hareketleri, dusunceler bile insan aklinin kavrayabildigi icin kullanilabiliyor.

Lutfen. Ille de "dogadan daha komplex bisi OLMASI LAZIM" diyip kanitlanamayacak durumlardan bahsetmeyelim.
Mesaj tarihi:
ayrıca ben atatürk'ün dine allaha falan doğa ötesi hiçbir şeye inanmadığını düşünüyorum. cumhurbaşkanı ve türklerin atası kimliğiyle elbet bazı şeyler yapmak söylemek zorunda ama eminim yani kendisinin böyle şeylere inanmadığına. bunuda iltifat olarak söylüyorum.
Mesaj tarihi:
Defensive said:

Sadece akılla kavranmaz ki din, akıl + gönül. Ha bunu atatürk söylüyor bu arada =D

Allah ile Atatürk, Sinen Meydan : Din, aklın kavrayamıyacağım metafiziksel bir kavramdır.

Evet gönül demişken unutmadan Tasavvuf'da ekliyeyim. Ama Tasavvuf yada eski adıyla sufizm (Sufizm'in dinle bir ilgisi olmadığı daha sonra Tasavvuf'a dönüştüğünü söyleyenler var kesin bişey yok) ile dinle değil. Ve bu dini anlamak değil hakikati (Hak)ı anlamaktır. Hakta kitaplarda tanrı olarak geçsede gerçek anlamı o değildir. Evet Hakkı anlamak için mantık yetmez. Ama bu din değildir :)
Mesaj tarihi:
Hergonan said:

Budizm Taoizm niye kavranmasin? Onlar da insanlar tarafindan yaratilmis, tanimlanmis?

Su anda kullandigin ve gelecekte kullanacagin butun kelimeler, vucut hareketleri, dusunceler bile insan aklinin kavrayabildigi icin kullanilabiliyor.

Lutfen. Ille de "dogadan daha komplex bisi OLMASI LAZIM" diyip kanitlanamayacak durumlardan bahsetmeyelim.

Budizm yada Taoizm kavranacak olan değiller. Ayrıca bildindiği gibi din bile değiller. Onlar sadece hakkikati anlamak için binlerce yoldan bir kaçıdır. Sadece yoldur.
Mesaj tarihi:
Ataturk tamam, guzel de onun soyledigini kontext disinda almayalim. O da sonucta insanlarin iyiligi icin calisiyor, onun amaci insanlarin dusuncesinin aksi birseyler soyleyip kiskirtmak degil.

@Budizm, taoizm, tanriyi anlamak icin yol degil de, insanlar icin bir yol bence. Onlar tanriya degil, insana odaklanmis, insanlarin "kendisini daha iyi yapmasi" icin bi yol, degil mi?
Mesaj tarihi:
Ataturk'e nerden bağladınız yahu :D

@Hergonan

İnsana odaklanmış değil işte. Bütün kozmik evrene odaklanmış, hakikat ile bir bütün olma yolu diyebilirim. Ama benim burda anlatmamda yetersiz kalabilir yada yanlış anlaşılmalara yol açabilir. Şöyle söylüyeyim zihnin ötesine geçmek.
Mesaj tarihi:
Heyecan yapmayın gençler. Atatürk'ü büyük ihtimal sizden daha iyi biliyorum. Üzerine 10.000 sayfa kitap okumadıysanız, mail forwardlarıyla gelmeyin bana.

Atatürk kadar ultra zeki bir adam, bana göre tam aksi dine inanıyordu. Şimdi;

İlk zamanlar annesinin dindarlığı nedeniyle dindardı, sonra dinin bir araç haline gelmesi ve avrupadan gelen, metaryelizm, darwinizim, pozitivizm etkisiyle, bunlara kaydı.

Sonra komutan olduğu sıralarda, askerlerinin ölümden bu kadar korkmaması ( Misal 3 dakıkada bir ilk siperdeki herkes ölüyor, sırası gelen gidiyor, bu esnada elinde kuran, okuyor yada tekbir getiriyor askerler ve tedirginlik) atatürkü etkiliyor.

Bu kısımda atatürk dinle tekrar tanışıyor fakat din öyle bir sömürü aracı ki o devirde atatürk allah dese yer yerinden oynar, yobazlar kazanırdı, belli bir dönem söylemlerinde dine karşı sert bir tutum alıyor.

Ama manevi kızına birçok kez yasin okuttuğunu ( sesi güzel ve sandalye tepesine çıkartarak, ve ezanda bittabi),ayrıca hafız yaşar diye kendine özel bir hafız olduğunu biliyorsunuzdur umarım.

Bunun dışında özel notları devlet arşivinde, Allah'ım sen büyüksün vs yazdığınıda görürsün. Burda bir söylem yok dikkatini çekersen, özel günlükde yazıyor.

Bunların birçogu sinan meydan da mevcut bir kısmı başka kaynaklarda var.

yeter mi ?
  • Yeni Oluştur...