Dragonmax Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2004 Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2004 Slm.. Bu konu yani sitanbulun alınışı çok ilgimi çeken hatte neredeyse aşık olduğum bir konudur ve bu konu hakkında da çok fazla arştırma yapmışımdır.. Bazı şeyler var, fethin ardındaki sırlar diye adlandırabileceğimiz şeyler.. Bunların bir kısmı araştırmlaraımda öğrenmeme rağmen hiç biriyle ayrıca paylaştığımı hatırlamıyorum.. Geçen gün arkadaşlardan biri AOE oyununda milletlerin tarihlerini okuyodu.. Uzun uzun yazmışlar, ingilizce.. Çocuk birde " oha be oha, bu kadarda olmaz, nasıl sallamışlar" dedi.. ne sallamışlar dedim.. "abi istanbulun fethinin, küçücük tek bir kapı sayesinde olduunu fln yazıo" dedi.. Bende evt doru bu deim.. Ordan münakaşa başladı.. Hazır böle bişi aklıma gelmişken de bunu sizlerle de paylaşayı düşündüm.. İstanbul surlarını büyük toplarla çeviren ve belli girişleri süekli olarak döven osmanlı ordusuna karşı bizanslılar hala direnç gösterebiliyorlardı.. Bizansa yardıma gelen küçük ceneviz donanmasının şu an ismini hatırlayamadığım ünlü bir komutanı vardıdr.. Açılan gediklerden osmanlı askerleri içeri daldıkça göğüs göğüse çarpışmalar olmaktaydı.. Bu komutan da, böyle bir çarpışmada çok ağır yaralandı ve askerlerine kendi ülke topraklarında ölmek istediğini söyledi.. askerler onu dışarı çıkaramayacaklarını söylediysede o çıkarmalarr için emir verdi.. ve surların haliç dibindeki gizli bir kapısına gittiler.. kapıyı açıp küçük bir gemiye bindiler ve komutanı kaçırdılar.. Bu sırada yeni çerilerin zorla ileri yolladığı başı bozuklardan hendeklerin büyük kısmı dolmuş(cesetle), daha hala ileri yollanan başıbozular duvar diplerinden yürüyorlardı.. bu sırada yukardan kızgın yağlar akıtılıyor, yağmur gibi ok ve taş yağıyordu.. bir kaç başı bozuk sur dibinden yürüken bir kapı farkettiler.. açık bir kabı.. içeri daldılar ve yukarı çıktılar.. o anda bunları göçren bir bizans askeri bağırmaya başladı: "KONSTANTİNAPOLİS DÜŞTÜ".. bu olay tümüylr savunma yapan orduyu birden sarstı ve ne yuapacaklarını şaşırdılar.. bayrağı ilk diken bir başıbozuk askeri oldu.. içeri deli gibi yeniçeri askerleri dalmaya başladı.. her yanda osmanlı askerlerii vardı.. ve uzun süren mucadeleler sonucu istanbul alındı... istanbulun alınışı gerçekten de açık unutulmuş bir kapı sayesinde olmuştur.. ha tabiki öle bir olay olmasaydı alınamazmıydı.. tartışmaya bile gerek yok kesinlikle alınırdı.. ama olan şeyler sebep sonuç ilişkisine bağlanınca savaşın seyrini bu kapı değiştirmiş alınıcı bir anda haftalar yada günlerden saatlere indirmiştir...[signature][hline]Üniversitelerin araştırma fonlarına el koyan hükümeti protesto ediyorum. Her kuruluşu, toprağı yok pahasına sattıkları yetmediği gibi, bir de ülkenin araştırma kolunu tümden kesiyorlar! AB görüşüm: Ayıdan Post, O.spudan Dost Olmaz
fohat Mesaj tarihi: Haziran 1, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 1, 2004 ya bır kapıyla kale fethedilseydi kanijeyi 100 kere kaybetmiştik:)[signature][hline]Sanma şahım herkesi sen sadıkhane yar olur. Herkesi sen dostmu sandın belki ol ağyar olur. Sadıkhane belki ol ağyar olur serdar olur. Yar olur ağyar olur serdar olur didar olur. Yavuz Sultan Selim
fohat Mesaj tarihi: Haziran 1, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 1, 2004 fatih ve fetih diye bir kitabı oku orda yazıyor hersey[signature][hline]Sanma şahım herkesi sen sadıkhane yar olur. Herkesi sen dostmu sandın belki ol ağyar olur. Sadıkhane belki ol ağyar olur serdar olur. Yar olur ağyar olur serdar olur didar olur. Yavuz Sultan Selim
UltraPsycho Mesaj tarihi: Haziran 4, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 4, 2004 Kardeş gemilerle alınmamışmıydı? ;)[signature][hline]C'mon baby light my fire Try to set the night on fire the doors Ben kadir...Hangi Kadir?....DELİ KADİR ÜLEAAYYYNNNN!!!
Fistan Mesaj tarihi: Haziran 4, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 4, 2004 ben istanbulu fatih fethederken gemileri karadan götürmesini aptalca buluyorum o kadar başkada bi bilgim yok.[signature][hline]i love this game! tractor pulling ZBD.
Dragonmax Mesaj tarihi: Haziran 4, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 4, 2004 çember kapanmazsa bu bir kuşatma olamazki..[signature][hline]Üniversitelerin araştırma fonlarına el koyan hükümeti protesto ediyorum. Her kuruluşu, toprağı yok pahasına sattıkları yetmediği gibi, bir de ülkenin araştırma kolunu tümden kesiyorlar! AB görüşüm: Ayıdan Post, O.spudan Dost Olmaz
v-Rainmax Mesaj tarihi: Haziran 8, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 8, 2004 bana pek mantikli gelmedi, yni bole birsey olmus olabilir ama bu olayin zafer getirecegi ucuk..
Makaveli Mesaj tarihi: Haziran 8, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 8, 2004 Rainmax'e katiliyorum. +1[signature][hline]- never too old to learn! life isn't a coincidence, it's a reflection of us! Dmx is a member & founder of PA-TSD Paticik Anti-Thread Saptiranlar Dernegi Quaxis | Dmx
RRa Mesaj tarihi: Haziran 8, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 8, 2004 zekamızı küçük görmek için gavurların uydurduğu birşey. fatihin zekası sayesinde fethetdik.[signature][hline]Diablo, 05 Haziran 2004 12:46 tarihinde demiş ki: şopar sensin lan ben tinerciyim
Dragonmax Mesaj tarihi: Haziran 8, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 8, 2004 biz başka bişey mi söldeik alala.. Okumuyosunuz arkadaşlar.. Kafanızı vererek okumuypsunuz.. Sağlam yorum yapmıyosunuz.. Araştırmıyosunuz.. Bu olayın ardında bu var.. Bu kapı olayı olmasa da alınırdı bu savaş.. Ayrıca bu savaş tamamen mükemmel bir savaş değil ki.. Ben istanbulun alınışa aşık biri olmama rağmen bunuda söyleyebiliyorum.. deniz kuşatmasında çok büyük aptallıklar yapılmıştır mesela.. Fatih bu aptallıkları yapanlara acımamıştır.. Ama dediğim gibi açık unutulan kapı olayı gerçektir.. Ulan sinirlendim şimdi, gavurun uydurduu bişey diyosunuz, ya bunu yazan bir türk tarihçi, ve tabi sadece bir tane de değil, alala yaa.. Gidin az araştırın.. Ayrıca dediim gibi surlar içine buradan girenler, ilk bayrağı dikince moral sıfır olur ve herkez savunmak yerine kaçmaya başlar.. Bari hayal edin..[signature][hline]Üniversitelerin araştırma fonlarına el koyan hükümeti protesto ediyorum. Her kuruluşu, toprağı yok pahasına sattıkları yetmediği gibi, bir de ülkenin araştırma kolunu tümden kesiyorlar! AB görüşüm: Ayıdan Post, O.spudan Dost Olmaz
RRa Mesaj tarihi: Haziran 8, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 8, 2004 o zaman o türk tarihçi vatan haini ve gavur casusuymuş .. dermişim tamam sinirlenme şaka yaptim. Da yani o deniz olayindan bu yabancilarin kompleksi var onun için öyle dedim başka kim akıl edebilmişki böyle birşeyi oldu olası kıskanırlar.[signature][hline]Diablo, 05 Haziran 2004 12:46 tarihinde demiş ki: şopar sensin lan ben tinerciyim
Dragonmax Mesaj tarihi: Haziran 8, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 8, 2004 rra cım bişi sölicem ama sende bu sefer yişne yannış anlama.. karadan gemileri yürütme olayı daha önce başka biryerde yapılmıştı fakat bu bizim yaptıımız tarik,hin en hayvani karadan gemi yürütme operasyonu.. fakat şunu da eklemek istiyorum kardeş, karadan geçirilenler öyle heybetli kadırgalar değildir.. Onları kadradan yürütmek hakkatten neredeyse imkansızdır ve halica okkkadar çok kadırga sokamazsın, soksanda hareket kabiliyeti sıdıfır olur, çümnkü bunlar kürekle giden gemiler.. Hem haliçin öninde surların yakın yerlerinde, gemiler neredeyse kürek çekemz durma gelmişlerdi, çünkü okla ölüpde denize dökülen ve batırlına bizim yada düşman gemilerinin tayfaları denizde yüzmekteidiler.. Bu sayı gerçekten bir hayli yüksek ve bu koşulda kürek çekmek imkansız oluyor.. Zaten insan ilk duyduğunda bu nasıl olur akıl ermiyor dediği o cenevizlilerin bizim koskoca donanmanın içinden geçip de halice girip zincirin tekrar kapatılması olayı da bundan kaynaklanmaktadır..[signature][hline]Üniversitelerin araştırma fonlarına el koyan hükümeti protesto ediyorum. Her kuruluşu, toprağı yok pahasına sattıkları yetmediği gibi, bir de ülkenin araştırma kolunu tümden kesiyorlar! AB görüşüm: Ayıdan Post, O.spudan Dost Olmaz
RaVena Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Bir Kapı Demek? Yani Bir Kapı Sayesindemi Fethettik Istanbulu? Ilginç bi okadarda Şaşırtıcı ..[signature][hline]So I'm Breaking the habit I'm breaking the habit I'm breaking the habit Tonight.. Lle maá quel Elándili RáVená
Dralnu Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 bizans imparatoru da sarayda savaşarak ölmüş, cesedi royal cizmelerinden tanınmış ..
Apache Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 bu kapıyla fethetmeyi ilk kez senden duydum,hani kızaklarla gectırmıs falan ıyıce efsanelestı[signature][hline]|apache the taksimetre| have no fear,vlad is here! -vlad adama küfür ediyorum 'ohhh ohhhğssss' dio.-blackchaos[/i] allah allah deyip geçer genç osman..
emredokles Mesaj tarihi: Haziran 11, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 11, 2004 kapi acik unutulunca ceyran yapmistir iceriye tabi :D ben de ilk defa duydum bunca zamana kadar okudugum hicbir tarih kitabinda yoktu .belki onlarin yazarlari konuya o kadar da asik degillerdi .yeni nesil sanssli valla:D:D:D[signature][hline]saclisini bulunca röflelisini aramamak gerek
Dragonmax Mesaj tarihi: Haziran 11, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 11, 2004 okuduğun tarih kitapları ilk sayfalarında m.e.b ders kitabı yazanlarsa böyle bir hikayeyi okumuş olman zaten mümkün olama. böyle birşey savaşın ihtişamını ve fatihin zekasını hafie almak isteyecek insanlar tarafından kullanılıp farklı yorumlana bilir. tarih kitapları hep doru sölemez, örneğin mehmedin babasına "eer sen padişahsan gel tahtına, eer ben padişahsam sana emrediyorum gel tahtına" türünde süslü sözleri aslında hiç söylemediği gibi..[signature][hline]Üniversitelerin araştırma fonlarına el koyan hükümeti protesto ediyorum. Her kuruluşu, toprağı yok pahasına sattıkları yetmediği gibi, bir de ülkenin araştırma kolunu tümden kesiyorlar! AB görüşüm: Ayıdan Post, O.spudan Dost Olmaz
Odrin Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2004 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2004 Kapı olayı doğru olabilir ama etkisi o kadar çok olabilir mi merak ediyorum.Elbette ki kuşatmalarda her zaman küçük bi grup içeri sızmaya çalışır.İçeri girip bi şekilde karışıklık çıkarırlar.Ama koskoca Bizans ordusunu bozguna uğratabilirler mi o da o andaki şartlara bağlı.Kaptan hikayesi bence olayı daha etkileyici yapmak için sallama
huun Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2004 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2004 bu konuda pek fazla bir sey bilmiyorum ama su meshur toplari doken usta nin macaristanda bir hapishaneden kacirildigi gibi bir sey vardi sanirim .[signature][hline]You must be silent in front of my famous presence .
Delidumrul Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2004 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2004 Kapi olayi dogru yanliz ole acik unutulan bir kapi degil, Ceneviz kumandani yaralaninca askerlerine kendisini gemisine tasimalarini emreder. Bu sekilde bir kapi acilir ve bu Osmanli ordusu tarafidnan farkedilir, haber Fatihe ulashtirilir Fatih o bolge usune baski yapilmasini emreder ve zaten dar olan bolgede ard arda gelen Osmanli akinlarina bizanslilar karsi koyamaz ve sehre o bolgeden girilir. Bu olayin duyulmasi buyuk panige yol acar ve sehir dusher.[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök Kaynagi hatirlamiyorum ineternetten constantinapolis diye arattirdigimda cikan ve bizans tarihini inceleyen bir siteden okuduklarim bunar. [Bu mesaj DeLiDuMRuL tarafından 18 Temmuz 2004 01:45 tarihinde değiştirilmiştir]
Aegean Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2004 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2004 bence gayet mantıklı, yani psikolojik savaş dedikleri olay vardır ya war drums filan bile baya etkili bi olay, düşün bi de davul sesimi daha cok korkutur yoksa düşmez dediğin şehrin içinde çamyarması bi osmanlı delisi mi görmek? ha 2 türlü de alınırdı şehir o ayrı :)[signature][hline]bilgisayar kafayı yemişti 1 ay formatlı şekil kaldı sonra icq kafayı yedi, zaten sonrada, "o"nu buldum bilgisayar neydi bilmez oldum :) ondan dolayı bana icq dan bi mesaj sallarsanız sevinirim:110525456
Delidumrul Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2004 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2004 Wardrums olarak gunumuze gelen sey mehteran, istanbulun alinishinda 2000 kusur mehteran devamli calmish.En bunun yol actigi sesi ve moral cokuntusunu siz dushunun artik..[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök
Xechelon Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2004 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2004 bu arada ceneviz donanmasi bizim kadirgalarin arasindan ruzgarin ters esmesi sonucunda gecebilmistir[signature][hline]"I will flay the skin from your flesh and the flesh from your bones and scrape your bones dry. And still you will not have suffered enough."
unity100 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2004 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2004 ruzgarin ters esmesi neticesinde kadirgalarin arasindan gecmek olmaz. zaten kadirga dedigin, ki esasi osmanlida cektiri manasina gelir, kurekli, ucgen - latin - yelkenli hafif hizli mahmuzlu teknedir. karraklarin hicbir sekilde gecememesi lazimdir bu zimbirtilari, tek istisna disinda : ruzgarin hem cektirilerin hem karraklarin gidis yonune dogru cok kuvvetli esmesi. bu durumda daha yuksek ve genis kare yelkenlere sahip olan karraklarin ruzgar tutusu cok daha iyi olacak, cektiriler ise kucuk, iyi manevra yetenegi saglayan ama tutusu iyi olmayan latin yelkenlerle kurekcilerin kol kuvvetine kalacaktir.[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Delidumrul Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2004 Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2004 Sonuc itibari ile tamaiyle taktik hatasidir ve bu nedenden dolayi Kaptan-i Derya gorevinden kaldirtilmistir. Keshki simdi de ayni uygulamayi yapabilsek devlete zarar vereni kaldirtsalar bu ulkenin hicbir sorunu kalmaz o zaman...[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök
Öne çıkan mesajlar