Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kedilerde Beslenme !!ÖNEMLİ!!


RedallHoor

Öne çıkan mesajlar

Bu yazı kedigen adlı siteden alınmıştır yararlı olacağını umdugum için yazıyorum
Kedilerimizin beslenmesi en çok dikkat etmemiz gereken konuların başında geliyor. Hepimiz kedilerimizi imkanlarımız dahilinde en sağlıklı ve bilinçli şekilde beslemeye gayret ediyoruz. Ama yine de şu noktalara bir göz atmakta fayda var: Kedilerin günde ne kadar besine ihtiyaç duyarlar ve bu neye göre değişir? Hamilelik ve emzirme döneminde özellikle dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İyi bir vücut kondisyonu nasıl olmalıdır?

Yetişkin Kedilerin Beslenmesi
Normal aktiviteye sahip yetişkin bir kedi, yalnızca erişkin döneme yönelik beslenmeye gereksinim duyacaktır. Tam ve dengeli olarak, hazırlanmış iyi kalite hazır mamalar, gebe veya emzirme döneminde olmayan erişkin kedilerin beslenebilmesi için uygundur. Erişkin kedinin aktivite düzeyi, vücut sıcaklığı ve uygun vücut kondüsyonunun sürdürülmesi için duyulan ihtiyaç, mama miktarını etkilemektedir ve bu nedenle kediler bireysel özelliklerine göre beslenmelidir.

İyi bir vücut kondüsyonu, hayvanın gözlemlenebilen kaburga kemiği ve göğüs kafesinin arkasındaki bel bölgesinde bulunan yağ dokusunun onları ince bir şekilde çevrelemiş olması ve bunun orantılı bir şekilde dağılması anlamına gelmektedir.
Kediler azar azar veya ara sıra beslendikleri için gün içinde birçok kez mamalarına ulaşabilmelidir. Diğer hayvanlarda da olduğu gibi, hazırda bulunan temiz, taze su sindirim, emilim, sirkulasyon, besin maddelerinin taşınması, doku onarımı, vücut sıcaklığının dengelenmesi gibi hemen hemen tüm vücut fonksiyonları için önem taşımaktadır.

Kediler günlük öğünleri için, köpeklerden daha yüksek protein düzeyine ve farklı besin dengelenmesine ihtiyaç duyarlar. Kediler, günlük öğünlerine köpeklerin beslenmesinde gerek duyulmayan taurin eklenmesine ihtiyaç duyarlar. Bu beslenme gereksinimi nedeniyle, kediler kendileri için hazırlanmış tam ve dengeli kedi mamalarıyla beslenmeli ve sonuç olarak köpek mamalarıyla beslenmemesi sağlanmalıdır. Kediler, 1 yaşından sonra erişkin beslenmesine geçebilirler. Erişkin beslenmesi, gebe veya emziren dişiler için uygun değildir.

Buyrun yaralı olur inşallah birde süper resim

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir tane daha buda Yavru kedi besleyenler için
Araştırmalar gösteriyor ki, yavrular yaklaşık 1 yıl içinde genç erişkinlik dönemine geçerler ve yavrunun doğum ağırlığı ilk 20 haftada %2000 artış gösterir. 26 haftalık olduklarında büyüme oranı sabitleşmeye başlar. Ancak yavrular, normal büyümelerini yaklaşık 12 aylık olana dek sürdürmektedirler. Yavrular, vücut ağırlıklarının her bir libresi (454 gr.) için, gelişmiş kedilere oranla 2 kat daha fazla enerjiye gereksinim duyarlar.



Yavruların 6-8 haftalık yaşa ulaştıklarında tamamen sütten kesilmiş olmalıdır ve gelişmeleri için uygun, tam ve dengeli bir mama ile beslemeye alıştırılmalıdır. Yavrular daha fazla protein değerine ve aminoasitlerden taurin’e gereksinim duyarlar. Yavrunun diyetindeki taurin eksikliği, yavrunun görüşünde zayıflıklara neden olacaktır. Bu ve diğer nedenlerden ötürü, yavruların sadece kendileri için hazırlamış olan mamalarla beslenmesi önerilmektedir. Normal sağlıklı yavrular, tam ve dengeli mama ile beslendiklerinde, vitamin ve minerallerle gıdasının desteklenmesine gerek duyulmayacaktır. Yapılan ilavaler, mamanın dengesini bozabileceği gibi fazla miktarda olduklarında zarar verici de olabilir.

Yavrular, hızlı büyüme safhasında tabloda belirtildiği gibi az ve sık beslenmelidir ve taze temiz su her zaman hazır bulunmalıdır.



Kuru mama, yumuşatılması ve kolaylıkla yenmesi amacıyla ılık su ile ıslatılabilir. Islatılmış mama veya konserve mamanın oda sıcaklığında uzun süre bırakılması yenilebilirliğini azaltabilir ve bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle 1 saat içinde tüketilmeyen mamalar uzaklaştırılmalı ve atılmalıdır. Diğer hayvanlarda olduğu gibi, beslenme değişiklikleri, 7-10 günlük periyod içersinde sindirim bozukluklarının oluşmasını engellemek amacıyla kademeli olarak yapılmalıdır.


Yavruların gün içinde azar azar ve ara sıra yeme eğilimleri vardır. Normalde yavrular mamaya koklayarak yaklaşırlar ve yemeğe başlarlar. Mamadan küçük bir porsiyon tükettikten sonra bırakacak ve aralıklı olarak yemeğe geri dönecektir. Bu davranış, yemeğe isteksizlik veya yemeği red etme ile karıştırılmamalıdır. Aşırı gürültü, yeni ortam, yemek ve su kaplarının temizliği yavrunun yemeği geri çevirmesinde göz önünde tutulmalıdır. Eğer beslenme uzun süre red ediliyorsa ve/ veya yavru halsizlik gibi hastalık belirtileri gösteriyorsa bir veteriner hekime muayene ettirilmelidir.

Yavrular konserve mama, yarı katı veya ıslatılmış kuru mama ile besleniyorlarsa, 6 aylıktan itibaren 1 yaşına kadar günde 2 kez beslenmelidir. Kuru mama ile mama kabını yeterli miktarda doldurarak besleme uygundur. Aşırı beslemeden kaçınılmalıdır. Yavrular bireysel özelliklerine göre beslenmeli ve beslenme miktarları vücut kondüsyonları ve aktivitelerine göre ayarlanmalıdır. Bu en uygun şekilde yavrunun rutin kontrolleri esnasında veteriner hekiminize danışarak çözümlenebilir. Paket üzerindeki beslenme bilgileri kedilerin günlük beslenmesi için rehber olarak kullanılabilir. Aktif, hareketli kediler veya açık havada bırakılan kedilerin iyi vücut kondüsyonlarının sağlanması amacıyla daha fazla mamaya ihtiyacı olacaktır. Eğer kedi normal ağırlığının üstünde ise maması azaltılmalıdır. Veteriner hekim, kedinin vücut kondüsyonunun tayin edilmesinde ve uygun ağırlık azaltma programının planlanmasında sahibine yardımcı olabilir.

Kediler insanlar gibi bireysel özelliklerine göre beslenmeyi tercih ederler. Kardeş yavrular farklı tad alma duyusu ve yeme alışkanlıklarına sahip olabilirler. Bununla birlikte, kedinin obur ünvanı alması genellikle sahibinin farklı besleme uygulamaları yapmasının sonucudur. Kediye daha fazla çeşit sunuldukça, kedi daha da fazlasını isteyecektir. Hazır kedi mamaları ile kedinin yiyebileceği tam ve dengeli bir besin hazırlanması mümkündür.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eet yaralı olacktır ztn bılıyorum allahtan bunları yalnız bısey soracam bır kedı gıdıp kedı mamsı yemeyıpte kopeklerı dovup onların yemegını yersse ne yapacaz ?!?!?[signature][hline]"I can give anything you want,but don't want something that i don't want to give"
Who am I?!?
"Kontrolsüz güç, güç değildir." Obi-Van Pirelli
"Reklamlar bitti"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hah kac kere dendık babs yyıne napıp edıp buluyor mamayı nese bu aralr yemek saatlerı koyduk gozetım altında yemek yıyorlar hepsı hehuehe[signature][hline]"I can give anything you want,but don't want something that i don't want to give"
Who am I?!?
"Kontrolsüz güç, güç değildir." Obi-Van Pirelli
"Reklamlar bitti"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...