Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Veteriner Hekim

interperez

Öne çıkan mesajlar

Alan yetkilisinin mesaj kutusu dolu olduğundan, sorunlu olduğunu düşündüğüm konu için "şunları" yazmayı uygun gördüm.
Ve bu konuyu açtım.
Tek başına "Veteriner" kelimesi hiç bir anlam ifade etmemekte arkadaşlar.Ben " Veterinerler" başlığını görünce çok üzüldüm.
Halk arasında sıkça "Veteriner" lafı kullanılmakta.Özellikle kırsal alanlarda böyle denilmekte. Bunu onlara anlatamıyoruz ama bilgi seviyesi yüksek insanların olduğu bu ortamda bunu yapmayın lütfen. Ben ve meslektaşlarım bu konuda çok hassasız.
"Veteriner Hekim" diyin.Hatta "baytar" diyebilirsiniz o da kabülümüz.Ama "Veteriner" in tek başına bir anlamı yoktur.

"Veterinerler" konusunun evvela "Veteriner Hekimler" olarak değiştirilmesini umuyorum.

Bazı arkadaşlar ha "Veteriner" , ha "Veteriner Hekim" diye düşünebilir.ama bunu demeden önce " Veteriner" in tek başına kelime anlamına bakmanızı istiyorum.

Dışardan bakılınca da "öküzün altında buzağa arama" olarak görülmesin post. Bunu her yerde dile getirmeye çalışıyoruz.
Bu mesleki bir kaygıdır.Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sosyal ağlarda paylaş

Dişçi'ye de Diş Hekimi mi diyelim? Dişçi deyince anlaşılıyor ne olduğu. Veteriner'de aynı şekilde. Başka hiçbir mana da gelmiyor insanın aklına. Kelime kökeni "hayvanla ilgili" demek ama zaten kullandığımız kaç tane sözcük vardır etimolojisine baksak kast ettiğimiz şeyden farklı ya da yanlış bir şey demek olduğunu. Ki Veteriner o kadar yanlış ya da farklı da değil. Bence böyle bir şeye gerenk yok.
Sosyal ağlarda paylaş

@interperez:
Cahit Külebi'den alıntı koymuşlar bi de.. öyle sonradan değişen bi kelime değil yani.. Türkçe'ye böyle girmiş muhtemelen bu kadar heyecanlanmana gerek yok.
http://www.tdk.gov.tr/TR/Genel/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4376734BED947CDE&Kelime=veteriner
Sosyal ağlarda paylaş

@cd-

Heyecan filan yaptığım yok.Veteriner sözcüğü 13.yy da kullanılan "Hipiatr" kökeninden gelir.
İstersen sonradan geçirdiği kelime kökenli evrimleri de yazabilirim.
Tdk'da öyle yazıyor diye "yanlış" ı "yanlış" kabul ediyorsan bir şey diyemem.

Birde "heycan" ne yahu.Bunu yazmanın ilmi ne?.Sadece benim ve meslektaşlarımın kaygısı bu.Ve bu mesleki kaygıyıda anlamınızı beklemiyorum.

Ama bari orda duran "Veteinerler" başlığını olması gerektiği gibi " Veteriner Hekimler" haline getirilmesini rica ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

@aquilia

Evet biz Bütün Veteriner Hekimler yanlış biliyoruz. Veteriner Hekimlik ve deontoloji dersini almamış olsak bundan baya sene önce anlıyacağımda.Neyse ben derdimi anlatamıyacağım.
Baytar sözcüğü ; At bakan anlamındadır. Sonuçta Veteriner Hekimlerin bir bölümü bu işte yoğunlaştıkları için bu da uygun olabilir.
Ama sen nereye çekmişsin çok yazık.
Sosyal ağlarda paylaş

"Veteriner Hekim" ünvanı alan kimse kendisine "Veteriner" denmesinden hoşlanmıyor.Çünkü Vet. Hekimlik ve Deontoloji dersinde öğretilen ilk şey "Veteriner" kelimesinin karşılığınım
hayvan olduğunun öğretilmesidir.
Şimdi karşındaki sana "hayvan" bey kedimin şunu şunu var derse hoşuna gidermi =)
Ki kaygı "hayvan" kelimesi değil.Hekim kelimesi.
Sosyal ağlarda paylaş

Hayır.Hayvan Hekim'i denmesini istiyoruz.Hala cümleleri seçerek yazıyorum ama karşılık göremiyorum.
Aslında anlatılmak isteneni ilk mesajımda yazdım.
Trollemek isteyen, bu mevzunun bir meslek sorunu, yanlış anlaşılması gibi sebepler yüzünden açıldığını anlamayan arkadaşlar devam edebilir.

Burasıda forumumuz.

Veteriner Hekim

http://forum.veterinerhekimiz.com/index.php

Gördüğünüz üzere hiç bi başlıkta "Veteriner" kelimesi yok "Veteriner Hekim" kelimesi var.
Sosyal ağlarda paylaş

interperez said:

bu mevzunun bir meslek sorunu, yanlış anlaşılması gibi sebepler yüzünden açıldığını anlamayan arkadaşlar devam edebilir.

ortada bi yanlis anlasilma yok ki, herkes icin veteriner=hayvan doktoru. kimse size gelip veterineri hayvan yerine kullanip size hayvan demiyo.
Sosyal ağlarda paylaş

İşte burda sorun Böyle hitap edilmesinde hoşanmıyoruz. kişisel bi mevzu değil yani. TDK'da "yanlış" yazılmış olması veteriner'in kelime karşılığının "hayvan" olmadığı anlamına gelmiyor.Ben bu sorunu büyütmüyorum. Sadece bilgilendirdim ilk mesajımda ve ricada bulundum.
Karşılıklı postlarla olayı kişiselleştirmenin lüzumuda yok.Bu tüm Veteriner Hekim arkadaşlarımın hassasiyeti.Rica ediyoruz.
Bu konu burada misyonunu tamamladı anlatılmak istenen anlaşılmamış.
Bizde burda "Veteriner Hekim" daha karizmatik daha kuul derdinde değiliz.Sadece yanlış bilinen bir olgunun düzeltilmesi için konu açıldı ama siz sorunun kaynağını farklı yerlerde arıyosunuz.

Biz bu yanılgıyı gidermeye çalışıyoruz. Bu şekilde kalıplaşmış olması doğru olduğu anlamına gelmiyor.

Ve görünüyor ki bu mevzu anlaşılamamış.Bu konu misyonunu doldurdu.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...