Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Merkez Bankası bilançosu ( Soru, yardım lazım )

yunusemre

Öne çıkan mesajlar

Para teorisi ve politikası dersi ile ilgili elimde bir soru var, ama daha çok muhasebe ile ilgili, neyse işte çözemedim ..

-- Türkiye ile IMF yeni bir program üzerinde anlaşmaktalar. Bu program çerçevesinde varsayalım ki Türkiye’ye tek seferde 30 milyar dolar gelecek (IMF kredisi). Bu para doğrudan Merkez Bankası’na gelecek (Merkez Bankası IMF’den borçlanmış olacak). Hazine kamu dış borç geri ödemesi yapabilmek için, yurtiçinden lira cinsinden borçlanacak, bu parayı Merkez Bankası’ndaki hesabına yatıracak ve Merkez Bankası’nın bu parayı dövize çevirerek kamunun dış borç geri ödemesini yapmak isteyecek. Bu işlemler sonucunda Merkez Bankası bilançosu nasıl değişir? Para tabanı nasıl etkilenir? Gösterin (1 dolar = 1 TL alın).

Para tabanı ile ilgili kısımı şu şekilde yaptım: ( doğru mu ki?)

Merkez Bankası piyasadan döviz alması para tabanını arttırır. ( Merkez Bankası piyasadan döviz almak için piyasaya TL verir. Piyasada TL artar yani dolaşımdaki para artar. Sonucunda emisyon artacak ve para tabanı artacaktır. )
Emisyon = Dolaşımdaki para + Bankaların Kasası
Para Tabanı = Emisyon ( EM ) + Bankalar Mevduatı ( BM )

Bilançodaki değişimi gösteremedim yapamadım bilemedim açıkcası :(
Sosyal ağlarda paylaş

yunusemre said:

Para teorisi ve politikası dersi ile ilgili elimde bir soru var, ama daha çok muhasebe ile ilgili, neyse işte çözemedim ..

-- Türkiye ile IMF yeni bir program üzerinde anlaşmaktalar. Bu program çerçevesinde varsayalım ki Türkiye’ye tek seferde 30 milyar dolar gelecek (IMF kredisi). Bu para doğrudan Merkez Bankası’na gelecek (Merkez Bankası IMF’den borçlanmış olacak). Hazine kamu dış borç geri ödemesi yapabilmek için, yurtiçinden lira cinsinden borçlanacak, bu parayı Merkez Bankası’ndaki hesabına yatıracak ve Merkez Bankası’nın bu parayı dövize çevirerek kamunun dış borç geri ödemesini yapmak isteyecek. Bu işlemler sonucunda Merkez Bankası bilançosu nasıl değişir? Para tabanı nasıl etkilenir? Gösterin (1 dolar = 1 TL alın).

Para tabanı ile ilgili kısımı şu şekilde yaptım: ( doğru mu ki?)

Merkez Bankası piyasadan döviz alması para tabanını arttırır. ( Merkez Bankası piyasadan döviz almak için piyasaya TL verir. Piyasada TL artar yani dolaşımdaki para artar. Sonucunda emisyon artacak ve para tabanı artacaktır. )
Emisyon = Dolaşımdaki para + Bankaların Kasası
Para Tabanı = Emisyon ( EM ) + Bankalar Mevduatı ( BM )

Bilançodaki değişimi gösteremedim yapamadım bilemedim açıkcası :(

Eğer hazine içerden borçlanıyorsa,yani tl çekiyorsa para tabanı daralır, bilanço daki dolaşımdaki para azalır ama aynı anda kamu kesimi ile ilgili bir kısımda daralır yine sol tarafta olan,dış borçlamayı yine borçla kapatacağın için ise sağ tarafta bir oynama olacağını düşünmüyorum sonuçta parasal taban daralmış olur.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...