Manve_13 Mesaj tarihi: Şubat 18, 2010 Mesaj tarihi: Şubat 18, 2010 Selamlar öncelikle, Okulun son döneminde yapmamız gereken 3 projeden ilkini geçen gün önümüze koydular. Gerçi sadece sensörleri ve konuyu verdiler =) Yapmamız gereken elimizdeki ışık enerjisini frekansa çeviren(light intesity to frequency IC) entegre ile bir sistem kurmamızı ve bu sistemin ışığı takip etmesini istiyorlar. Kısacası günebakan çiçeklerini taklit etmemiz lazım. Kullanacagimız parçalar; TSL230R−LF PROGRAMMABLE LIGHT-TO-FREQUENCY CONVERTERS 8952 mikrokontrolör ve daha ne kullanacagimiza karar veremediğimiz bir motor sürücü devresi. Motor için hocamız bize 2-3 seçenek sundu. Servo motor, Step motor ve harici bir entegre(L293) ve harici bir DC motor. Motorlar hakkında çok fazla bir araştırma yapamadim. Fakat galiba servo motor ile step motoru direk 8952'ye bağlayabiliyorum fakat herhangi bir DC motoru bağlamak için bir sürücü entegreye ihtiyacım var. Bakalim bu 3 haftalik projede ilk defa mikroişlemcilerle haşır neşir olacagiz. Programlamak için Keil C diye bir program kullanacakmışız. Ayrıca Proteus ile de PCB tasarımı yapacağız. Şimdi bu konuyla ilgili bilgisi olan patilere arada sırada bir şeyler danışmak istiyorum. Mesela öncelikle şu motor kısmıyla ile ilgili bana biraz fikir verebilir misiniz?
Kaspar Mesaj tarihi: Şubat 18, 2010 Mesaj tarihi: Şubat 18, 2010 Stepper veya servonun kontrolü daha kolay olur DC'den. Konumlama için çok daha mantıklı olur. Servonun kendinden gelen pozisyon feedbackini alır pid kullanarak falan da yaparsın kontrolünü, veya stepperı adım adım ileri geri kontrol edersin daha basit şekilde, ya da encoder falan kasar feedback kullanırsın yine ama gerek yok. İşin kontrol kısmıyla fazla kasmak istemiyorsan ya da bilgin azsa stepper kullan, fazlasıyla yeterli olur zaten gereğinden fazla yük de yoksa hele motorun üstünde. Yüksek bir hız falan da lazım olmayacaktır sanırım işe bakınca. O açıdan eğer motorun taşıyacağından şüphe etmediğin bir yük varsa, geri tepme sorunu da yaşamazsın, step motoru yeter bence.
Manve_13 Mesaj tarihi: Şubat 21, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 21, 2010 Kaspar çok sağolasin, step motor şu an için daha mantıklı gibi geliyor bakalım bu motoru istediğimiz derecelerde döndürebiliyoruz demi? İnternette bi kaç uygulama gördüm 45 derece falandı en az baktığım yerde. Ben şöyle 3-5 derece falan döndürüp ışığın durumunu kontrol edip eğer olmamışsa bi daha döndürüp gene kontrol ettirmek istiyorum. Bu kadar küçük derecelerde döndürmek mümkün müdür? Bi de yükle ilgili herhangi bir problem yaşamam heralde üstüne ufak bir karton koysam bile panel yerine sayılır yani.
Kaspar Mesaj tarihi: Şubat 22, 2010 Mesaj tarihi: Şubat 22, 2010 İşini görecek motor bulursun rahat rahat. Bildiğim kadarıyla ortalama olarak 1-3 derece arası açıları var. Adım adım döndürmek mümkün işte.
Manve_13 Mesaj tarihi: Şubat 22, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 22, 2010 Şukela bişeymiş o zaman bu stepper motor =)
Öne çıkan mesajlar