Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Büyük Ortadoğu Projesi..


Misafir Guest

Öne çıkan mesajlar

BÜYÜK ORTA DOĞU PROJESİ VE TÜRKİYE
Prof. Dr. Osman Metin Öztürk
Bu çalışmada, önce ABD’nin Büyük Orta Doğu Projesi(BOP)’nin içeriğine genel olarak değinilecek, sonra da proje Türkiye açısından değerlendirilecektir.
Projenin içeriği ve amacı konusunda çok değişik yorumlar mevcuttur. Projeye olumlu olarak yaklaşanların daha az olduğu bilinmektedir. Ancak, proje hakkında olumsuz bir bakış açısına sahip olanların çıkış noktalarının aynı olduğunu söylemek güçtür.
Eğer, BOP, ABD’nin küresel ölçekteki bir mühendislik çalışması ise ve bu ülkenin uluslar arası politikadaki konumunu uzunca bir süre korumasına hizmet edecek ise, uluslar arası politikada ABD ile rekabet içinde olan aktörlerin bundan rahatsızlık duymaları ve BOP’ne muhalefet etmeleri doğal olacaktır. Aynı şekilde, projenin kapsamında yer alan ülkelerin de, kendi iradelerini yok varsaydığı için, bu projeye karşı çıkmalarından daha doğal bir şey olamaz. Keza, küreselleşme karşıtları ile, ideolojik ve diğer nedenlerle BOP’ne karşı çıkanları da bu bağlamda hatırlamak gerekir.
ABD’nin BOP üzerinden çok geniş bir coğrafyayı kontrol etme imkanını elde etmesinin, bu bölgeyi politik, ekonomik ve güvenlik açılarından kendi çıkar alanları içinde gören aktörleri rahatsız edeceği şüphesizdir. BOP’nin, özellikle enerji merkezlerini ve taşıma yollarını kontrol açısından ABD’ye sağlayacağı avantaj, ciddi rahatsızlık konusu olacak; BOP’ne yönelik en büyük ve ciddi muhalefet bu nokta kendisini gösterecektir.
Kendi ülkesinde, orta ve güney Amerika’da ve bütün dünyada Amerikan Yönetimine olan tepkiler ortada iken; Amerikan kamuoyunun sosyo-ekonomik yapıdaki olumsuzlukların da etkisinde, sürekli artan savunma harcamalarına giderek yükselen oranda tepki verir iken, ABD’nin BOP’ni nasıl hayata geçirebileceği ve bu süreçte neye güvendiği, merak konusudur. Mevcut Amerikan Yönetimi, kendi halkını karşısına alma pahasına, BOP’ne bağlanmış gözükmektedir. Niye?
Projenin içeriği ve amacı konusundaki yorum ve değerlendirmeler çeşitli olduğu için, bir açıdan 11 Eylül 2001’de ABD’de meydana gelen terörist saldırıları bu projenin bir paçası olarak görmek, ancak diğer taraftan da gelen tepkiler üzerine ABD’nin projeyi “şimdilik” ertelediğini düşünmek mümkündür.
BOP’nin kapsamı ve hedefleri, az çok bellidir. BOP, Orta Doğu olarak isimlendirilen, Kuzey Afrika’nın en batıdaki ucundan başlayıp Asya-Pasifik bölgesine kadar uzanan oldukça büyük bir coğrafyayı “özgürleştirme projesi” olarak sunulmaktadır. Bu projenin içinde,
Bir şekilde NATO Akdeniz Diyalog Programının,
Bölge ülkeleri için Dünya Ticaret Örgütü üyeliğinin,
Bölge ülkelerinin ABD ile Serbest Ticaret Anlaşmaları yapmalarının,
Bölgede serbest ticaret bölgelerinin kurulmasının,
Bölgeye yönelik özel bir finans merkezinin (Orta Doğu Kalkınma Bankası’nın) kurulmasının ve bu merkez üzerinden bölge ülkelerine ekonomik yardımlarda bulunulmasının,
Bölgedeki okur-yazar oranının yükseltilmesinin,
Batı klasiklerinin Arapça’ya çevrilmesinin,
Kadınların ve küçük girişimcilerin desteklenmesinin,
Özgür seçimlerin yapılmasının,
Serbest piyasa koşullarının sağlanmasının,
Basın özgürlüğünün,
Sendika özgürlüğünün,
yer aldığı ve/veya öngörüldüğü bilinmektedir. Proje, bu haliyle, proje, biraz 1975 Helsinki Nihai Senedi’ni çağrıştırmaktadır. Belki, bu çağrışımdan hareketle, 1975 Helsinki Nihai Senedi’nin işlevini ve başlattığı süreci hatırlayarak, BOP’nin işlevi ve yol açacağı süreç hakkında bir fikir yürütmek de mümkündür.
Projenin kapsamında olduğu kabul edilen, Kuzey Afrika’nın en batıdaki ucundan Asya-Pasifik bölgesine kadar uzanan oldukça büyük bu coğrafyaya bakıldığında, bu geniş bölgenin
22 veya daha fazla ülkeyi,
12 milyon kilometrekare bir alanı,
650 milyon nüfusu,
Ermenistan, Gürcistan ve İsrail dışarıda bırakılırsa, yaklaşık 640 milyonluk Müslüman bir kitleyi,
Türkiye, Azerbaycan, İsrail, Ermenistan ve Gürcistan hariç, seçimler yapılıyor gözükse de diktatörlük, monarşi ve demokrasiyle bağdaştırılması güç başkanlık sistemi ile yönetilen ülkeleri,
FILISTIN, IRAK, KARABAĞ, ÇEÇENISTAN, KIBRIS VE KEŞMIR GIBI BÜTÜN DÜNYAYI MEŞGUL EDEN ÖNEMLI SORUNLARI,
Dünya petrol rezervlerinin % 68’ni, doğal gaz rezervlerinin % 41’ni,
Dünya petrol üretiminin % 32’sini, doğal gaz üretiminin % 15’ni,
içerdiği görülür. Bu içeriği nedeniyle, ilk bakışta bölgesel bir proje gibi gözüken bu projenin, aslında bölgesel olmaktan çok daha ileri bir niteliğe sahip olduğunu söylemek gerekir. Projenin özellikle enerji boyutu dikkate alınır ise, projenin gerçekte, ABD’nin küresel hegemonyasını pekiştirme amacıyla hazırlanmış bir proje olduğu akla gelmektedir.
Diğer taraftan, projenin kapsamında gözüken coğrafyanın, aynı zamanda, uluslar arası terörizmin beslendiği ve kitle imha silahlarının (KİS) yaygın olduğu bir coğrafya olduğu; ABD’nin yanı sıra, AB’nin, Çin’in ve RF’nun da bu coğrafyaya ilgi duyduklarını ve çıkar alanı içinde gördüklerini ifade etmek mümkündür. Proje bir açıdan da, ABD’nin, Bush Doktrini olarak
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

truman uygulanirken halkin tepkisi olumlu idi. cunku .2 dunya savasi sonrasi kitlik akabinde bir suru mal gonderiyordu amerika turkiyeye. o donemden kalma kasiklar hala babannelerimizin evinde vardir bazilarimizin.

bir de sscb artik cok psikopata baglamisti, amerikanin verdigi destek sayesinde sirtimizi bir yere dayadigimiz icin turkiyedeki sag ve orta kesimler oldukca memnun olmustu. yoksa aksi takdirde ...[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...
said:
unity100, 15 Haziran 2004 15:48 tarihinde demiş ki:
direkt yine bir komplo seysi, yanli, olumlu ogeler icermeyen bir beyin yikama yazisi.

gayet güzel bir yazı.[signature][hline]|apache the taksimetre|
have no fear,vlad is here! -vlad
adama küfür ediyorum 'ohhh ohhhğssss' dio.-blackchaos[/i]
allah allah deyip geçer genç osman..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tabi canim, edebi eser olarak degeri cok buyuk. ama ismarlama. aynen da vinci kodu gibi. belli kesimleri belli kesimlere karsi garezlendirmek amaciyla yapilmis.

aslinda ben de yapicam bundan sonra bu iste cok iyi para var. turkiyede de turedi siparis kitap yazanlar. bazi kesimleri birbirine dusurmek infial yaratmak isteyen varsa gelsin bana, fiyatta anlasalim cok guzel komplolu roman duzucem.[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
Amerikanın ortadogudakı ussu olarak degerlendırelemeyız bız cunku amerıka yuzumuze gulup gene yuzumuze bakarak somurmektedır bızı amerıkanın ortadoguda bır ussu varsa oda ısraıldırkı bılındıgı uzere ısraılın uydularının dunyada buyuk onemı vardır buyuk ortadogu flnda hıkayedır kanımca ıran ırak surıye bıtınce sıra batmana gelıcek hıc suphenız olmasın bız daha oraları gızlemeye calısalım ama bızden baska herkezın bılgıdı bır yerdır o bolgeler..Ne yazıkkı basımızda tavır koyucak veya koyabılecek sartlara sahıpr bır buyugumuz yok yazık
herkezın sordugu soruyu soracagım Ne olacak bu memleketın hali?*of ceker*
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
unity100, 19 Temmuz 2004 12:19 tarihinde demiş ki:
su somuru kavramini duydugumda tartisanin seviyesini anliyor ve ortamdan fiyiyorum.


Her zaman araya bir laf sokusturup milleti asagılamak zorundasın degil mi?

Bu da senin seviyen. İndigim icin pismanım...[signature][hline]Öyle bir dem ki ruhum,
Hiç olmayayım derken,
Meğer hep olmusum.
Kelam edip dertlesirken nağmelerle
Sana da sebep olmuşum
Ben seni anlattım var sen bak gerisine
Simdi git ruhum yolun açık olsun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

amerika'nın tamamen ekonomiye ve pazar arayışlarına dayanan bir projesi (bazı kişiler dinsel nedenlere bakmakta. ama bazı savaşların veya rekabetlerin artık ideolojilere veya dinlere bağlandığını unutuyorlar)

şu anda avrupa ekonomisi abd ekonomisiyle iç içe. iç içe derken abdyle devamlı alış veriş yapmak durumundalar. ve amerika ekonomisinin devamlılığını ve genişlemesini avrupayla yaptığı ihricata dayandırıyor. avrupada tabi ki abd nin genişlemesini değil kendisinin genişlemesini istiyor (başta almanya)

avrupa bunun için ne yapabilir? ortadoğuyu kendine bir pazar olarak seçer ve abd ile olan ekonomik ilişkisini keser ve dünyanın en büyük gücü haline gelmeye başlar. bunun üzerine abd ekonomisi küçülmeye başlar.

peki abd bunun için ne yapar? ortadoğu pazarlarını ele geçirir böylece avrupaya pazar bırakmaz yani avrupa abdye muhtaç kalır. pazarları ele geçiremesede ortadoğuda karışıklık yaratır, iç savaş çıkartır, savaş çıkartır (israil sağolsun), ırak'a girdiği gibi bir yerlere girer, kendi kullanamasada kullanırmaz. böylece avrupa tekrar abdye bağlı kalır. bu da orta doğu projesidir.[signature][hline];;suitfly icq
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ortadoguda ne pazari seciyosun ?

ortadoguda sinai uretim yok, mal alip mal versen.

mal satacagin adam sayisi diger ulkelere oranla az.

karun gibi zengin bir miktar arap seyhi ve orta seviyeden iyice halli bir kesim insan, geri kalani capulcu gibi yasatilan bir suru teba.

pazar dedigin cindir, rusyadir, hindistandir, brezilyadir.[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şöyle birşey var yalnız, avrupa ve ortadoğu ülkeleriürettikleri malların çoğunu abdye ihraç ediyo. ama abd bunun karşılığında hiç bir şey vermeyip borçlanıyor. avrupa yeni bir pazar bulamazsa abdden sadece senet alabilecek.

ayrıca güney amerikada pazar sıfır. brezilyadan bir tek kahve gider o kadar.

bir de amerika yıllık ortalama 500milyar $ dış ticaret açığı versede bunu başka kaynaklardan finanse ettiriyor. yani amerikaya kaynak aktarımı. avrupa ortadoğuya girerse amerikayla işbirliği yapmaz ve senede500milyar $lık kaynağı elde edemez. ekonomiside hızla küçülür.

ortadoğuda ayrıca petrol ve enerji kaynaklarından bayağı bir var yani neden pazar yok diyosun ki =)[signature][hline];;suitfly icq
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ortadogu ne pazari zaten ? benim bildigim ulkesinde petrol cikan butun ulkeler abd pazari . suriye irak libya ve 1-2 ulke daha disinda butun arap devletleri abd nin en direkt pazaridir zaten . tutupta ortadogu projesi diye bir sey ortaya atmaya gerek yok onun icin .[signature][hline]You must be silent in front of my famous presence .
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ortada ortadogu projesi diye bir seyde yok zaten . attilar ortaya birseyler ortada somut hic bir sey yok . guya ist da ki nato toplantisinda detaylari konusulacakti . hic bir sey konusmadilar bildigimiz kadariyla . konusupta aciklamadilarsa bilmem ama sacma sapan bir sey zaten. bunun disinda butun zengin arap ulkeleri dedigim gibi abd pazaridir en net sekliyle arabalarida abd den alirlar her sey i . gitmek nasip olmadi ama suudi arabistana gidipte anlatanlar in en cok kullandigi benzetme " ufak abd" oldugudur . oyle bir sey varsa bile en azindan amac pazar gelistirme degildir . belkide adamlar gercekten demokrasi falan getirmek istiordur araplara :D [signature][hline]You must be silent in front of my famous presence .

[Bu mesaj huun tarafından 21 Temmuz 2004 08:04 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
metboy, 20 Temmuz 2004 22:16 tarihinde demiş ki:
şöyle birşey var yalnız, avrupa ve ortadoğu ülkeleriürettikleri malların çoğunu abdye ihraç ediyo. ama abd bunun karşılığında hiç bir şey vermeyip borçlanıyor. avrupa yeni bir pazar bulamazsa abdden sadece senet alabilecek.

ayrıca güney amerikada pazar sıfır. brezilyadan bir tek kahve gider o kadar.

bir de amerika yıllık ortalama 500milyar $ dış ticaret açığı versede bunu başka kaynaklardan finanse ettiriyor. yani amerikaya kaynak aktarımı. avrupa ortadoğuya girerse amerikayla işbirliği yapmaz ve senede500milyar $lık kaynağı elde edemez. ekonomiside hızla küçülür.

ortadoğuda ayrıca petrol ve enerji kaynaklarından bayağı bir var yani neden pazar yok diyosun ki =)


bir yerin pazar olabilmesi icin hatri sayilir bir mal ihracatini hazmedebilmesi lazim. ne satican ortadoguya ? nufus ne gelir ne. binlerce kilometrekare colde yasayan gocebe bir suru arap, her ulkede 3-5 sehre sikismis 10-20 ser milyon nufus.

brezilya pazardir. sadece dondurma satsan deli gibi gider. kurdan satsan deli gibi gider. sisme ordek sat denizde yuzenler icin yine deli gibi gider. cunku insan cok ve insanlarin ihtiyaclari cesitli. colun ortasindaki bedeviye sisme ordek mi satican.[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...