calimero Mesaj tarihi: Şubat 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 11, 2010 Selamlar Yahu ne zamandır kafama takılan bir şey var ve de sorayım dedim, elbet bilen birisi vardır. Şimdi GSM firmaları (kampanyaları saymazsak) konuştuğumuz dakika üzerinden bize fatura kesiyor, bizden para alıyor. Birincisi merak ettiğim bu adamların giderleri nedir? yani bu adamların altyapıyı kurduktan sonraki değişken giderleri (variable cost) nedir? Bu adamlar bir yerden bir alan kiralayıp bize de üzerine kar ekleyip bu alanları (konuştuğumuz dakikaları, attığımız mesajları vs) mı satıyorlar? Eğer öyle değil ise, eğer bu adamlar altyapıyı kurduktan sonra direkt olarak kendi hizmetlerini satıyorlar ise ikinci soruma geçeceğim. Şimdi internet sağlayıcıları bildiğim kadarıyla bu mantık üzerinden çalışıyor. Kendi altyapılarını kurduktan sonra yalnızca kendi hizmetlerini satıyorlar bize. Yani aracı değiller, direkt olarak ana sağlayıcılar. İnternet ücreti bize her ne kadar kota falan gibi olaylar olsa da aylık sabit bir ücret üzerinden yansıtılıyor genelde. Kotanın amacı da kullanıcılar aşırı yüklenirse internet yavaşlayacağından dolayı (idi diyebiliriz aslında şu anki altyapıyla ben internet hızının da kullanıcıların kullanımıyla pek değişeceğini düşünmüyorum). Yani internet sağlayıcıları "ayda 20 TL fazla ödeyin bir ay boyunca sınırsız mail hakkı kazanın" demiyorlar. Tabi bu oldukça basit bir örnek oldu, fakat aradaki bağlantıyı kurabileceğinizi düşünüyorum. Eğer GSM sağlayıcıları aracı kurumlar iseler, elbette bunların da bir ana sağlayıcısı var, o zaman şunu da sormak isterim; peki bu ana sağlayıcılar neden bu şekilde alanları kiralıyorlar? Yani (dediğim gibi konuya çok vakıf değilim) uydu aracılığıyla gerçekleşiyor ise uydu mu ısınıyor, ya da makine mi eskiyor? Tabi bunlar şaka yollu benzetmeler fakat demek istediğim bu adamların hizmet vermesine olanak kılan aletlerde benim attığım mesaj, konuştuğum dakika başına ciddi bir bir eskime payı (depreciation) mı oluşuyor? Ya da çok fazla kişi konuşursa, mesaj atarsa hizmette bir aksama mı oluşuyor? Bu ikisinin de olduğunu sanmıyorum bu yüzden son ve aslında ana soruya geçiyorum: İnternet sağlayıcıları sabit bir ücret üzerinden çalışırken, neden GSM firmaları konuştuğum dakikanın, attığım mesajın hesabını yapıyor, bunun üzerinden çalışıyor? Dipnot: Burada GSM firmaları aracı iseler sorudaki GSM firması yerine asıl sağlayıcıyı koyunuz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
cenx Mesaj tarihi: Şubat 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 11, 2010 bilmem kaç milyon dolarlık uydu fırlatıp hayrına altyapı sunmuyorlardır herhalde diye düşünüyorum. telekominikasyon firmalarıda serverdı carttı curttu kurup o altyapıyı kullanılabılır hale getırıp iş gücü artı kira için bedel istiyorlar tabi. ha türkiyede 100 lıraya 25 kdv koyup sonra 125 lıraya bıde 18 kdv daha eklenınce fiyat artıyor. devlet baba saolsun yol su elektırık verıcez dıye aldığı paralar yetmıyor ayrıyetten yol su elektırık ıcınde vergılı para alıyor. bedava bır hızmet yok. sonrada bız dıyoruzkı bu uzanlarda nerden bu kadar para gidiyor. gider tabi çalışıp didinip paramızın yarısını onların ceplerıne atıyoruz... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BioHazarD Mesaj tarihi: Şubat 12, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2010 amerikada at&t var mesela kendi arasinda konusma tamamen bedava paket maket olmadan default. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar