Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Havadan Sudan Donanım Soruları

deggial

Öne çıkan mesajlar

Şöyle sakin sakin e-mağazalarda çocukların legolarla oynaması gibi kendimce bir kaç bilgisayar topluyordum. Kafama bazı sorular takıldı. Uzun uzun derdimi anlatayım, güzelce okuyup yardımcı olursanız sevinirim.

SORU 1 - Core i5 işlemciler ile i7 işlemciler neden bu kadar kafa karıştırıyor? i5'te cache bellekler daha düşük; 4Mb seviyesinde. Ama i7'de de fiyatlar çok fahiş. Uygun fiyatlı i7'lerin ise saat freakansları düşük. Mesela 3Ghz üzerindeki i5'ler mi daha iyidir, yoksa 2,66GHz'lik i7 mi daha iyidir? Oyunlarda clock değerinin ön plana çıktığını biliyorum. Ama 2.66'lık i7, Hyper Threading ve 3 kanal bellek desteği gibi detay zımbırtılar ile bu açığı kapatabilir mi ??

SORU 2 - I7 ve I5 işlemcilere kıyasla, AMD Phenom II X4 955 3.2GHz işlemcisi hakkında ne söyleyebilirsiniz? İşlemciden çok şey bekleyen birisi olarak, umduğumu bulabilir miyim? Core2Quad 9500 seviyesinde bir beklentim var mesela.

SORU 3 - AMD tabanlı kartlarda neden DDR3 1600Mhz desteğini O/C olmadan bulamıyorum? Overclock'suz 1600 destekleyen bir kart istiyorum. Ram frekansını O/C'lu kullanmanın zararları var mıdır? Nasıl bir anakart alırsam işimi sağlama almış olurum?

SORU 4 - Ekran kartlarının aşağıda verilen özelliklerini, gerçek performansa etkilerine göre büyükten küçüğe sıralayınız.
-A.Çekirdek Hızı -B.Bellek frekansı -C. Bit Değeri(128bit,256bit vesaire)
Bu soruyu şundan soruyorum. Çekirdek hızı ve bellek hızı düşük olan ancak bit mimarisi 448bit veya 896bit olan kartlar var ve fiyatları çok yüksek. Mimarinin kaç bit olduğu bu kadar önemli mi gerçekten?? ATI ekran kartlarının çoğusu, Nvidia kartlarına göre çok daha yüksek çekirdek ve bellek frekansına sahip. Ama yine Nvidia kartları çok pahalı. Kısacası; hangi özelliklere daha çok dikkat etmeliyim, bu değerler yanıltıcı olabilirler mi?

SORU 5 - 1 TB'lık bir tane HDD almak yerine 500GBlık 2 tane HDD alırsam; hem toplam disk alanından kaybetmeden, hem de veri okuma hızımı arttıracak bir RAID metodu mevcut mudur?? Yani yine 1TB toplam alanım olacak, ama işte ne bileyim aynı anda iki disk çalıştığı için daha hızlı okuyacak gibi.. Hızlı yazmasa da olur, hızlı okusun yeter. Var mı böyle bir güzellik?
Sosyal ağlarda paylaş

HaciYatmaz said:

5.) evet mümkün, performans artışı yaşayabilirsin ama veri güvenliğinden ödün vermen koşulu ile. istediğin raid modeli ise raid0 dır. tek disk teki veri göçerse diğer diskdeki verilerde işe yaramaz hale gelir bunu düşün.

Peki RAID kullandığım için disklerimin göçme ihtimalinin artması gibi bir durum söz konusu mudur? Yani tek disk kullanmanın riski ne ise raid0'ın riski de o mudur? Yoksa raid sistemlerde göçme ihtimali artıyor mu??
Sosyal ağlarda paylaş

bunun hakkında kesin bir bilgi yok sanırım, kullanılan raid tipine göre göçme yüzdesi artada bilir azalada bilir.
ek olarak sen raidi oyun amaçlı kullanacaksan hissedilir şekilde bir performans sağlamaz %10-%15 gibi bir performans sağlar.

ssdlere göz attın mı? bunlarda çok daha performans alırsın, istersen birde onu incele, fiyatları biraz tuzludur ama.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...