Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sanayiden güzel haberler var


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
SANAYİ üretiminin eylül ayında gerilemesi ‘toparlanma yavaşladı mı’ endişesi yaratırken, imalat sanayinin ekim ayı sonuçları ‘toparlanma devam ediyor’ sinyale verdi. İmalat sanayinde kapasite kullanımı ekim ayında yüzde 71.8 seviyesine yükseldi. Oran geçen yılın aynı ayına göre 4.9 puan düşük olmakla birlikte, eylül ayına göre 1.7 puan arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) “İmalat Sanayinde Eğilimler Ekim 2009” ekim ayına ilişkin bu veriyi açıklaması üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu artışı ‘istikrarlı çıkışın işareti’ olarak yorumladı.

İş yerlerinde tam kapasite ile çalışmamasının nedenleri arasında talep yetersizliği yüzde 56.5 ile ilk sırayı alırken, dış pazarda talep yetersizliği yüzde 28.5 oranında etkiledi. Krizin en çok vurduğu sektörlerden motorlu araçlarda kapasite kullanımı ekim ayında geçen yılın aynı aynı ayına göre 7.7 puan azalarak yüzde 67’ye geriledi. Diğer ulaşım araçları imalatında kapasite kullanımı ekim ayında yüzde 83.6’dan 83.7’ye yükseldi.

22 sektörden 9’unda artış

Ancak yıllık bazda bakıldığında ekim ayı itibariyle 22 sektör içinde kapasite kullanımında artış yaşayan sektör sayısı 9 oldu. Basım ve yayım imalatı yüzde 71.4’den yüzde 72.4’e, radyo, TV, haberleşme cihazları yüzde 84’den yüzde 93’e yükseldi. Tıbbi aletler imalatı ise yüzde 84’ten yüzde 84.3’e çıktı. Tütün ürünlerinde kapasite kullanımı yüzde 78.1’den yüzde 82.9’a, kağıt ürünleri imalatı yüzde 78’den yüzde 80.1’e, kimyasal madde ürünleri imalatı yüzde 75.2’den yüzde 76.7’ye, ana metal sanayi yüzde 74’ten yüzde 75.1’e çıktı. Diğer ulaşım araçları imalatında kapasite kullanımı ekim ayında yüzde 83.6’dan 83.7’ye yükseldi.

Atatürk Havalimanı’ndan Fas’a hareketinden önce bu verileri değerlendiren Nihat Ergün, 1.7 puanlık artışa ilişkin şunları söyledi: “Türkiye, ekonomik krizden çıkıyor mu, ekonomik krizin Türkiye’ye etkileri ne zamana kadar sürdü, Türkiye bu etkilerden ne zamandan itibaren çıkmaya başladı? Esas cevabını aradığımız soru budur. Bu yılın şubat ayında hem sanayi üretimi hem de kapasite kullanım oranlarında dip noktanın bulunuyor. Ama mart ayından itibaren bir çıkış trendi başladı.”

Trend böyle devam edecek

Ancak bu çıkışın çok hızlı olmayacağını da dile getiren Ergün, sözlerine şöyle devam etti: “Ama istikrarlı bir çıkış olmasını bekliyoruz. Önemli olan budur. Ekim ayı kapasite kullanım oranları rakamı istikrarlı çıkışa işaret etmektedir. Bu çıkış trendinin istikrarlı devam edeceğine inanıyorum. Türkiye’de en yüksek kapasite kullanımı 1982-83’te olmuştur. Yeniden 1980’li yılları yakalayacağımıza inanıyorum.”

Kapasite kullanımı devlette 15.8 puan birden azaldı

EKİM ayında imalat sanayi kapasite kullanımı geçen yıla göre devlette 15.8 puan azalarak yüzde 67.6 olurken, özel sektörde ise 3.9 puanlık bir gerilemeyle yüzde 71.9’a indi. Kamuda kapasite kullanımı, haziranda yüzde 80.7, temmuzda yüzde 87.8, ağustosta yüzde yüzde 88.9 olurken, eylülde yüzde 85.6’ya inmişti. Özel sektörde ise haziranda yüzde yüzde 80.6 olan oran, temmuzda yüzde 72.1’e gerilemiş, ağustosta ise yüzde 69.5’e gerilemişti. Bu oran eylülde de yüzde 69.9 olmuştu.

Üretim yüzde 2.9 arttı
iş yerlerinde ekim ayı üretim miktarının bir önceki aya göre yüzde 2.9 arttığı belirtilmekle birlikte, bunun kasım ayında yüzde 0.8 azalacağı bekleniyor. Bu arada satış miktarının ise ekimde yüzde 1.1 azaldığı bilgisi verilirken, kasım ayında burada yüzde 0.8 artış öngörüsü yapıldı. Ekim ayı satış fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.1 azaldı. Kasım ayında yüzde 0.3 artacağı bekleniyor. Ekim ayı ham madde fiyatları yüzde 1.1 arttı. Kasım ayında yüzde 0.2 artacağı bekleniyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...