Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

discrete mathematics sorusu

fizban

Öne çıkan mesajlar

Ardeth said:

Sorunun basit bir benzeri

"x gerçel sayılardan olsun. O zaman x + 4 = 5 denklemini sağlayan bir x vardır."

ifadesinin doğru olduğunu kanıtlayınız.

O zaman senin dediğine göre

"1 + 4 =5, x=1 dolayısıyla öyle bir gerçel sayı vardır"

bu kanıt yetersiz/yanlış. fakat ben bunu diyen matematikçinin alnını karışlarım afedersin. kolay kanıt istemiyorsa kolay soru yazmasın, adam gibi soru yazsın. sinirlendim.

bunu tartıştığıma inanamıyorum.

:D niye sinirleniyorsun yahu. adam sormuş işte sınavda. bir sürü cins hoca var. kabul etmeyenide var.
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 ay sonra ...
up
sınıf kafamı karıştırdı şu izomorf bu otomorf rerör diye, doğrulamak için yazıyorum, yanlış olduğum noktada dur diyin :

bodoslama iki çizime baktığımızda yapı aynı lakin noktalar farklıysa izomorf diyoruz rahatlıkla
otomorfta zaten direk aynı graph şurasını burasını çekiştirince.

tanım gereği ise iki köşe kümesi arası bijection olacak ve bu da her kenar için mesela {u,v} varsa {f(u),f(v)} de olacak şeklinde, otomorfizmde bijectionı kendi içine kuruyorduk, üç köşeyle devam edeyim :

1 3
| |
| |
2---3 ile 2---1
otomorfizm sözkonusu, (1,2,3)->(3,2,1) ve de {f(1),f(2)} ile {f(2),f(3)} kenarlar kümesinde.

1 3
| |
| |
2---3 ile 1---2

buna otomorf diyemiyoruz çünkü 2-3 arasını bozduk mesela farklı kenarlar grubu elde ettik, izomorftur ama

kavramsal olarak takıldığım nokta ise "aynı kümeye gitme" olayı : iki durumda da edge kümesi aynı, yine 123 var ama izomorfta kenarlarda bijection sonrası görüntüsünü kullanırken diğerinde kenarları sabit tutup oldu mu olmadı mı önce ona bakıyoruz,

ya da başka bir şekilde ifade edersek, otomorfta kenarları ellemediğimiz halde kenarların eşlerini koruyabilmemiz lazım
izomorfta ise kenarları kim sağladığı önemli değil, yeter ki yapı bozulmasın diyoruz

doğru mudur ?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...