Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

discrete mathematics sorusu

fizban

Öne çıkan mesajlar

Abi deneme yanılma gibi oluyor. Matematik bölümünde bu şekilde soru çözerseniz 0 puan verirler.

a+b=/0(mod2) olduğunu kabul edelim.

a=0 ise 0+b=/0(mod2) ise b=/0,2 yanlıştır. 0 eleman b dir
a=1 ise 1+b=/0(mod2) ise b=/-1,1 yanlıştır. 1 eleman b dir.

O halde a+b=0(mod2) şeklinde bir çözüm sunabilirsin.
direk doğru olan ifade üzerinden elemanları yerleştirerek çözümü kabul etmezler.
Çözümüme bakın yinede. Soğudum bu işlerden hatalı olabilirim :)

Not:=/ eşit değildir anlamında kullandım.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben süslendirmeye çalışmadım. Doğruluğu göstermek istediğimiz ifadenin tersinin yanlış olduğunu göstermemiz gerekir. Yada bize verilenleri kullanarak doğru ifadeyi elde etmeliyiz. Burda a+b=0(mod2) bize verilen ifade değil. istenen ifade.
Doğruluğunu göstermek istediğimiz ifadeden doğruymuş gibi faydalanarak ispat yapamayız. Matematik bölümü 1. sınıftan en üst seviyeye kadar böyledir. Çok 0 puan alan gördüm. Kendimde aldım.
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşım. Soru sana ne diyor?

Bir ifade vermiş.

"Her x e {0,1} için öyle bir bir y e {0,1} vardır ki x + y = 0 mod(2) doğrudur"

Her x için gereken y'yi bulursan bu ifadeyi kanıtlamış olursun buna da "proof by exhaustion" denir bunu kabul etmeyen hoca da matematikçi değildir. Ha diyeceksiniz çocuklara matematik dilini öğretmek istiyor ama, o zaman adam gibi soru yazsın üşenmeyip derim ben de.

said:
Doğruluğu göstermek istediğimiz ifadenin tersinin yanlış olduğunu göstermemiz gerekir

Bu da bir kanıt yoludur, tek kanıt yolu değildir ama böyle yapana da sözüm olmaz zaten. Fakat direk doğru olduğunu göstermek pek çok zaman mümkündür, direk doğru olduğunu göstermenin bir yolu da az önce linkini verdiğim "proof by exhaustion"dır.

said:
Burda a+b=0(mod2) bize verilen ifade değil. istenen ifade.

Evet zaten benim yaptığım kanıt da istenen ifadeyi her x için sağlayan bir y bulabileceğimiz gösteriyor tam olarak.

Tekrar ediyorum ve bunu sonuna kadar savunuyorum, böyle bir cevaba sıfır puan veren hoca kötü bir matematik hocasıdır. Neden diyeceksiniz, ya matematikçi değildir ya da adam gibi soru yazmaya üşeniyordur. Bir öğrenciye matematik jargonunu kullandırıp takla attıracak ama hayvan gibi zor olmayan soru yazmak mümkündür (mesela fizbanın ilk verdiği sorular gibi).

said:
1. sınıftan en üst seviyeye kadar böyledir

1. sınıftan da ders aldım en üst seviyeden de ders aldım "proof by case analysis" dedikleri şeyin de kullanıldığını çok gördüm. Bana dediğim kanıttaki sorunu göstermediğin sürece de o soruya daha zor bir kanıt yazmaya çalışmanın matematik ergenliği olduğu konusundaki fikrim değişmez. Soru sana her x için öyle bir y vardır ki diyor ben de sana o yleri tek tek veriyorum. Aslında yapılabilecek en iyi kanıt bence çünkü "constructive" dedikleri ve sana o y'lerin sadece var olduğunu değil o y'leri de tek tek veren bir kanıt.
Sosyal ağlarda paylaş

Sorunun basit bir benzeri

"x gerçel sayılardan olsun. O zaman x + 4 = 5 denklemini sağlayan bir x vardır."

ifadesinin doğru olduğunu kanıtlayınız.

O zaman senin dediğine göre

"1 + 4 =5, x=1 dolayısıyla öyle bir gerçel sayı vardır"

bu kanıt yetersiz/yanlış. fakat ben bunu diyen matematikçinin alnını karışlarım afedersin. kolay kanıt istemiyorsa kolay soru yazmasın, adam gibi soru yazsın. sinirlendim.

bunu tartıştığıma inanamıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

Her x için gereken y'yi bulursan bu ifadeyi kanıtlamış olursun buna da "proof by exhaustion" denir bunu kabul etmeyen hoca da matematikçi değildir. Ha diyeceksiniz çocuklara matematik dilini öğretmek istiyor ama, o zaman adam gibi soru yazsın üşenmeyip derim ben de.

Tekrar ediyorum ve bunu sonuna kadar savunuyorum, böyle bir cevaba sıfır puan veren hoca kötü bir matematik hocasıdır. Neden diyeceksiniz, ya matematikçi değildir ya da adam gibi soru yazmaya üşeniyordur. Bir öğrenciye matematik jargonunu kullandırıp takla attıracak ama hayvan gibi zor olmayan soru yazmak mümkündür (mesela fizbanın ilk verdiği sorular gibi).

Sana bu konuda katılıyorum. Adam gibi ispatı yapılabilecek bir soru sormamışlar. Bizde daha çok matematik dilini kullanmanın önemine bakıyorlardı. O yüzden illa bir şekilde uzunca matematik diliyle ispat etmen gerekiyordu.
Burda sorun sorunun kendinden kaynaklanıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...