umutsavaci Mesaj tarihi: Ekim 25, 2009 Mesaj tarihi: Ekim 25, 2009 merhaba arkadaşlar benim bir projem var da 9v luk pille çalışan her biri 3er ledlik 4 sisteme ihtiyacım var şöyleki; 3 ledi bir araya bağlıcam ve bunu yuvarlak bir kutuya koyucam bu kutulardan 4 tane olucak ve bu kutulara tek kablo girişi olucak.(kutular ancak 3 ledin sığabileceği büyüklükte yani minimum kablo olması lazım) bu sistem için nasıl bir plan izlemeliyim ledler parlak beyaz olucak.
SeaGle Mesaj tarihi: Ekim 25, 2009 Mesaj tarihi: Ekim 25, 2009 tam anlamadım ama, 3 ledi seri 4 sistemi paralel bağla valla tam anlamadım
Fly Mesaj tarihi: Ekim 25, 2009 Mesaj tarihi: Ekim 25, 2009 düğmeye basında 4 kutudaki 3 er led yanacak, kapatınca sönecekler ? biraz daha açık yazabilirsen güzel olur
toggie Mesaj tarihi: Ekim 25, 2009 Mesaj tarihi: Ekim 25, 2009 kablo kullanacagına gore deney boarduna falan monte ediyosun? yani lehim falan olmayacak. ledlerin bacaklarını birbiri ile temas ettir olsun bitsin. cıkıs icin iki tane kablo kullanırsın artı ve eksiden o kadar.
umutsavaci Mesaj tarihi: Ekim 26, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 26, 2009 resimle anlatırsam sanırım daha başarılı olacağım. benim yapmak istediğim bu aracın önünde duran 4lü sis farı yuvasının içini delip içine 3 tane led takmak(3 tane ancak sığıyor ölçtüm bu yüzden minimum kablo demiştim)her birinde 3 tane olum 4*3 12 led şeklinde yapmak istiyorum
SeaGle Mesaj tarihi: Ekim 26, 2009 Mesaj tarihi: Ekim 26, 2009 giriş kablosuyla gir işte, 3 ledi de seri bağlayacaksın birinini + sının diğerinin - sine işte, sonra çık diğertaraftan diğer yuvarlağa gir aynı şekilde yap hepsini, de bu sefer sistemler seri bağlanmış olacak, 9 volt pil 12 ledi zor kaldırır bence, ki kaldırmaz tahminim. her sistemdeki 3er ledi seri bağlayacaksın, 3 er led bloklarının da birbirine paralel bağlayacaksın, o zaman olur
Fly Mesaj tarihi: Ekim 26, 2009 Mesaj tarihi: Ekim 26, 2009 12 seri yerine 3 serilik 4 paralel kol yaparsan çalışabilir, alacağın ledin kaç volt üstünden isimledirildiğine bağlı (mavi-pembe ledler almıştım, 2.4 er idi, beyazlarda genelde nedir hatırlamıyorum), 2.5-3 v ise ekstradan pek bir şey gerekmeden dediğim şekilde bağlanabilir, ledler patlamaz muhtemelen. tabi bu durumda da pili çok çabuk tüketirsin şu hatta : pilin + ucu ______ __(+)led(-)_(+)led(-)_(+)led(-)___ _______pilin - ucu |_____aynisi_______________________| |_____ayni_________________________| |_____ayni_________________________| 9v ile 12 ledi seri de çoooooook zayıf ışık verdirecek şekilde yakabilirsin lakin o ışığı da verip vermediğini anlamayabilecek kadar zayıf olur.
umutsavaci Mesaj tarihi: Ekim 26, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 26, 2009 biyerden hazır almıştım onda 8 led vardı gayet parlak yanıyodu ledler ama arada dirençler fln bağlıydı onda bunda da direnç falan gerekmiyor mu? benim istediğim zaten hepsi seri olsun değil birbirine paralel 4 kola dağıtmak en verimlisi öyle olucak gibi ama diğer 3 ledi kendi içinde nasıl bağlayacan direnç gerekli mi onları bilemedim
Öne çıkan mesajlar