Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

basit bir led projesi hakkında yardım lütfen

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
merhaba arkadaşlar benim bir projem var da 9v luk pille çalışan her biri 3er ledlik 4 sisteme ihtiyacım var şöyleki; 3 ledi bir araya bağlıcam ve bunu yuvarlak bir kutuya koyucam bu kutulardan 4 tane olucak ve bu kutulara tek kablo girişi olucak.(kutular ancak 3 ledin sığabileceği büyüklükte yani minimum kablo olması lazım) bu sistem için nasıl bir plan izlemeliyim ledler parlak beyaz olucak.
Mesaj tarihi:
kablo kullanacagına gore deney boarduna falan monte ediyosun? yani lehim falan olmayacak. ledlerin bacaklarını birbiri ile temas ettir olsun bitsin. cıkıs icin iki tane kablo kullanırsın artı ve eksiden o kadar.
Mesaj tarihi:

resimle anlatırsam sanırım daha başarılı olacağım. benim yapmak istediğim bu aracın önünde duran 4lü sis farı yuvasının içini delip içine 3 tane led takmak(3 tane ancak sığıyor ölçtüm bu yüzden minimum kablo demiştim)her birinde 3 tane olum 4*3 12 led şeklinde yapmak istiyorum

Mesaj tarihi:
giriş kablosuyla gir işte, 3 ledi de seri bağlayacaksın birinini + sının diğerinin - sine işte, sonra çık diğertaraftan diğer yuvarlağa gir aynı şekilde yap hepsini, de bu sefer sistemler seri bağlanmış olacak, 9 volt pil 12 ledi zor kaldırır bence, ki kaldırmaz tahminim.

her sistemdeki 3er ledi seri bağlayacaksın, 3 er led bloklarının da birbirine paralel bağlayacaksın, o zaman olur
Mesaj tarihi:
12 seri yerine 3 serilik 4 paralel kol yaparsan çalışabilir, alacağın ledin kaç volt üstünden isimledirildiğine bağlı (mavi-pembe ledler almıştım, 2.4 er idi, beyazlarda genelde nedir hatırlamıyorum), 2.5-3 v ise ekstradan pek bir şey gerekmeden dediğim şekilde bağlanabilir, ledler patlamaz muhtemelen. tabi bu durumda da pili çok çabuk tüketirsin

şu hatta :

pilin + ucu ______ __(+)led(-)_(+)led(-)_(+)led(-)___ _______pilin - ucu
|_____aynisi_______________________|
|_____ayni_________________________|
|_____ayni_________________________|

9v ile 12 ledi seri de çoooooook zayıf ışık verdirecek şekilde yakabilirsin lakin o ışığı da verip vermediğini anlamayabilecek kadar zayıf olur.
Mesaj tarihi:
biyerden hazır almıştım onda 8 led vardı gayet parlak yanıyodu ledler ama arada dirençler fln bağlıydı onda bunda da direnç falan gerekmiyor mu?
benim istediğim zaten hepsi seri olsun değil birbirine paralel 4 kola dağıtmak en verimlisi öyle olucak gibi ama diğer 3 ledi kendi içinde nasıl bağlayacan direnç gerekli mi onları bilemedim
  • Yeni Oluştur...