Gunn Mesaj tarihi: Haziran 16, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2004 Yurtdisinda bayagi populer olan Wargaming'e eskiden beri ilgi duyarim hatta bayagi genis bir 1/72 figur koleksiyonu biriktirmisligim vardir. Bi suredir bir kac arkadas Turkiye'de pek olmayan 1/72 wargaming'i yerlestirmeye calisiyoruz. Herhangi bir search engine'e 1/72 wargaming yazdiginizde zaten gelecek siteleri incelediginizde ne kadar zevkli bisey oldugunu siz de goreceksiniz. Temel mantik RPG lerle ayni olmakla birlikte dogal olarak sadece savas yapiliyor, yani Role Playing kismi yok oyunda. Donem olarak Napoleonic Wars donemini uygun goruyorum cunku hem silahlar kisitli (suvari, kilic, tufek, top, mizrak, tabanca) hem de oyun mekanigi modern savaslari yansitamiyor. Temel olarak: Turkiye'de de bulabileceginiz ya da daha iyisi yurtdisindan cok uygun fiyatlara getirebileceginiz asker kutulari aliyorsunuz. Kutusu 10 milyon civari. Kafaniza ogre bir ordu kuruyorsunuz, mesela 300 piyade, 100 suvari, 10 top gibi. http://www.plasticsoldierreview.com adresinden alacaginiz tum kutularin muhteviyatini gorebilirsiniz. Bazi markalar digerlerinden daha az kaliteli oluyor veya bazi setlerden 17, bazilarindan 12 suvari cikiyor. Her asker turunun belirli bir "cost"u var. Basta belirlenen para dahilinde ordunuzu kuruyorsunuz veya oyunun supervizoru (hakemi) bir senaryo veriyor (birisi savunma yapiyor, saldiran daha yuksek gelirle basliyor gibi). Daha onceden hazirlanmis (biz bisuru hazirladik) birlik standlarina (kabaca 6x12 bir platform) birliklerinizi diziyorsunuz. Piyade birlikleri 30 piyadeden, suvari birlikleri 10 suvariden (pilot savaslardan sonra bunlarin arttirilmasi gerektigini dusunuyoruz) top birligi ise tek toptan olusuyor. Kurallara cok detayli girmek istemiyorum simdi ilgilienen durumuna gore detayli bi ilerleme, ranged ve melee combat kurallarini yazicam ama hersey "olcek" lerle yapiliyor. Mesela bir piyade birligi durur durumdan harekete gectiginde yarim olcek ilerliyor, 3 olcek ileriye ates ediyor, top ise 6 olcek menzile sahip gibi. Oyunda normal RPG zarlari kullaniliyor. Ufak savaslar icin buyuk bi masanin ustu yetebilecegi gibi full scale savaslarda bi salon (parke kapli olmasi mecburi) anca yetiyor. Normalde disarda sadece boyanan figurler oyuna katilabiliyor ama 1/72 figur boyamak oldukca guc bela bi is oldugundan, bu zorunlulugu kaldirmak daha mantikli. Sonucta tum birlikler dizildiginde muhtesem bi goruntu olusuyor ve asker dizmek diye bi cefa yok cunku bi kere dizildikten sonra tum birlikler standlariyla hareket ediyorlar. Kurallar konusunda ise cok zevkli alternatifler mevcut. Mesela bir kural setinde ayni gercek savastaki gibi birliklerinize "ulak" gonderiyorsunuz. Mesela suvari birliginize saat 2 yonundeki kasabayi almasini emrettiniz. Zari atiyorsunuz, ulaginizin bu emri ancak 4 turn sonra iletebilecegi ortaya cikiyor. O sirada piyade hatlariniza ani bir hucum gerceklesiyor ve siz suvari birliginize hemen geri donme emrini iletiyorsunuz ve attiginiz zar sonucu 6 cikiyor. Suvarileriniz "don" emrini alana kadar 6 el boyunca kasabaya dogru ilerlemeye, veya kasabaya ulasip emrinizi beklemeye devam ediyorlar. Bu tip "hardcore frp" kurallarini biraz yumusatarak aldik biz ama neticede bu bi hamur, hep beraber yogurabiliriz. Asker satin almak icin en iyi kaynak models for sale adli ingiliz sitesi. Satin almadan once diger siteden kutunun icine bakmayi unutmayin. Shipping 10 milyona falan geliyo toplamdaki gayet hesapli. Dosenin bakalim ne doseneceksiniz.[Bu mesaj Gunn tarafından 16 Haziran 2004 23:42 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wolas Mesaj tarihi: Haziran 16, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 16, 2004 Bende WarHammer 40.000 var beni bozar geçmiş çağ ama seviyoruz masa üstü oyunlarını tabi. Oynayacak adam ve yer kalmadı ankarada yer/ordu bulanlar varsa söylesin.[signature][hline]Hadi şimdi beslenmeye çıkalım, boğazım kurudu. Bu arada sana hiç 1927 ;de temizlediğimiz Setite tarikatından bahsetmiş miydim? Aah ne günlerdi be! Cumhuriyet daha gençti ve biz de ipin bir ucundan tutmaya karar vermiştik. Tabii ki ilk hedeflerimiz milleti zehirleyen Setite dergahları olmuştu... Brujah Ethem, 9. kuşak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
shapshal Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2004 Güzel ve diğer minyatur oyunlarına göre hesaplı gibi ama ben şimdi durumu anlamadım 1/72 sadece bi sistem mi? yani her türlü minyaturun oynayabildiği bi sistem mi? atıyorum warhammerları alıp bu sistemle oynayabilir miyiz? nedir ne deildir biraz açarsanız daha güzel olur. demek istediğim 1/72 wargamingin kendi minyaturleri var mı nerden bulunur falan felan açarsanız sevinirim[signature][hline]Gitar Azmanı ------------ Pascal, 25 Mayıs 2004 01:30'da demiş ki: Ya ciddi ciddi biriylee kavga etmek istiyorum. Olmadı kırmızı ışıkta bekleyip camı açık taksi şöförlerine tokat atacam... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gunn Mesaj tarihi: Temmuz 5, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 5, 2004 1/72 ölçeğin adı. Yani iki, ikibuçuk santimlik askerler oluyor. Warhammer serisi daha çok (tam emin değilim) 1/32 lik ölçekte yani 5 santimlik falan oluyo. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
shapshal Mesaj tarihi: Temmuz 5, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 5, 2004 hadi ya..hani çağ falan ayarlarım napolyon da güzel severim falan ama warhammerdan da küçükse çok küçük olur ya risk gibi bişi olur heralde.[signature][hline]Gitar Azmanı ------------ Pascal, 25 Mayıs 2004 01:30'da demiş ki: Ya ciddi ciddi biriylee kavga etmek istiyorum. Olmadı kırmızı ışıkta bekleyip camı açık taksi şöförlerine tokat atacam... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar