di Mesaj tarihi: Eylül 18, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 18, 2009 Selam, Imzalamam gereken bir sozlesme var ve icerisinde cesitli durumlarda yaptirim olarak sirketimin bana odeyecegi ya da benim sirkete odeyecegim para cezalari mevcut. Sorun su ki bu iki durumdan benim aleyhime olan icin bicilen miktarlar astronomik boyutlarda. Yanlis bilmiyorsam bu deger maasim ile orantili olmali. Belli limitleri gecemez fakat bununla ilgili bir kaynak bulabilmis degilim. Nedir ne degildir, nasil aratilir bilginiz var mi acep ?
matama Mesaj tarihi: Eylül 18, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 18, 2009 bireylerle olan anlastmalarda, imza bile atsan mahkemeye goturup mantikli hale getirme sansin var. ama sirketsen oyle bir durum yok
di Mesaj tarihi: Eylül 18, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 18, 2009 Is aramaya baslayayim ben o zaman =)
necmi Mesaj tarihi: Eylül 18, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 18, 2009 arkadaşım eğerki senin payına düşen ceza astronomik şirketinkisi az ise yani anlaşma senin alehineyse nasıl bi şirket olduğunu merak ettim bu gibi durumlarda tedbirli davranıp guvenmemek lazım kaldıki çalışma ve sosyal guvenlik bakanlığının bazı düzenlemeleri var bu gibi kunularda alacağın en büyük ceza işten cıkarılman veya işten atılman karşılığındada hakkın olan tazminatı alamaman yani en fazla işten kovulursun ve hakkın olan tazminatı alamazsın bi araştır nasıl bi mafyanın şirketindesin
Dragonmax Mesaj tarihi: Eylül 18, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 18, 2009 ama! mesela diyelimki microsoftta çalışıosun. baş yazılımcı yönetici pok püsürsün. sen gider de win 7 nin tüm çekirdeeeeni başka firmaya verirsen, microsoftta seni çekirdeeni alana kadar tazminat açar.. bu gibi ekstrem durumlarda normaldir. örnek uçuk ama kısacası, gizlilik anlaşmalarında anlaşmaya sadık kalmamanın karşılıında değeri parayla ölçülemeyecek kadar çok olan bilgilerin kaybı, geri döndürülemeyecek kadar büyük prestij kayıpları vsvs için astronomik rakamlarda tazminat istenebilir. onun dışında git genel müdürü döv mesela. işten atarlar. şirket içi hareket yönetmeliine uymadıın için tazminat alamazsın. genel müdür manevi maddi dava ayrıca açar. odur. bak bu da normal şartlardaki en büyük hayvanlık.. o noktada ben de merak ettim ne şirketiymiş bu böle..
huun Mesaj tarihi: Eylül 18, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 18, 2009 ne amaçla konduğuna göre değişir o maddenin. kafalarına göre miktar koyamazlar. eğitime falan göndermişlerdir seni, sen işten çıkarsın. bununla ilgili bir maddeyse şu kadar para harcandı sana bu kadar miktar tazminat isterim diyebilir. kafadan xx lira tazminat vereceksin diyemez. böyle durumlarda da mahkemede hakkaniyete bakıyorlar. adam 100 lira harcamıştır eğitimine, senden 10.000 lira isteyemez. karşılıklı geçerli olabilen durumlarda taraflardan birisinin isteyebileceği miktar diğerinden fazla olamaz. yani aynı kusura şirket az, sen fazla para vereceksen de o sözleşme geçerli olmaz. win7'nin kaynak kodu davasında da sözleşmeyle olmaz o iş. maddi tazminat davası açarlar, adamların kaybettiği paradan mesul olursun. kimse uğraşmaz öyle bir durumu sözleşmeyle garanti altına almaya.
di Mesaj tarihi: Eylül 19, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 19, 2009 Bi nevi gizlilik anlasmasi bu. Sonuc olarak degerli bilgilere erisimim var sirket icerisinde. Bu bilgileri -ki bir musterinin telefon numarasi bile olabilir bu- acik ettigim takdirde sirkete 100bin euro odemeyi, aksi durumda ise -sirketin benim gizli bilgilerimi ifsa etmesi durumunda- tarafima 500 euro odenmesi maddeli bir sozlesme.
Antimodes52 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2009 huun said: ne amaçla konduğuna göre değişir o maddenin. kafalarına göre miktar koyamazlar. eğitime falan göndermişlerdir seni, sen işten çıkarsın. bununla ilgili bir maddeyse şu kadar para harcandı sana bu kadar miktar tazminat isterim diyebilir. kafadan xx lira tazminat vereceksin diyemez. böyle durumlarda da mahkemede hakkaniyete bakıyorlar. adam 100 lira harcamıştır eğitimine, senden 10.000 lira isteyemez. karşılıklı geçerli olabilen durumlarda taraflardan birisinin isteyebileceği miktar diğerinden fazla olamaz. yani aynı kusura şirket az, sen fazla para vereceksen de o sözleşme geçerli olmaz. win7'nin kaynak kodu davasında da sözleşmeyle olmaz o iş. maddi tazminat davası açarlar, adamların kaybettiği paradan mesul olursun. kimse uğraşmaz öyle bir durumu sözleşmeyle garanti altına almaya. Bilmiyorum hukuk mu okuyorsun da, borçlar dersinde "cezai şart" konusunu kaçırdın sanırım? Borçlar Kanunu 159'a göre cezai şart gerçekleşirse ceza, karşı taraf zarara uğramamış olsa bile ödenir. Rakamların fahiş olması fark etmez, cezai şartın başlı başına amacı zaten karşı tarafı belli bir davranışı yapmaktan ya da yapmamaktan çekinmeye itmektir.
huun Mesaj tarihi: Eylül 19, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2009 hukuk okumadım; ama sahada edindiğim tecrübelere dayanarak yazdım. konunun uzmanı değilim dediğim gibi, ancak bu konu borçlar hukukundan daha çok iş hukukuna giriyor ve iş hukukunda çalışanı gücünün ötesinde tazminat ödemeye zorlayamıyorsun. 100.000 dolar mesela verilen maaşa göre olabilir de, olmayabilir de. bildiğim kadarıyla böyle.
Dregoth Mesaj tarihi: Eylül 19, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2009 Antimodes52 said: Bilmiyorum hukuk mu okuyorsun da, borçlar dersinde "cezai şart" konusunu kaçırdın sanırım? Borçlar Kanunu 159'a göre cezai şart gerçekleşirse ceza, karşı taraf zarara uğramamış olsa bile ödenir. Rakamların fahiş olması fark etmez, cezai şartın başlı başına amacı zaten karşı tarafı belli bir davranışı yapmaktan ya da yapmamaktan çekinmeye itmektir. Burada şirket olmakla birey olmak arasında fark olması gerek Ali'cim. Ki birde bunun üstüne tam hakim olmadığım iş hukuku hükümleri eklenirki muhtemelen öyle birşekilde fahiş ödemenin ötesine geçecektir.
Öne çıkan mesajlar