Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Biraz da matematik... (çok ilginç, okumanızı tavsiye ederim.)

karpuz

Öne çıkan mesajlar

Abi olayi cozdum ama sorunun bir kısmında yanlislik war...

Simdi 100 şapka war.Sadece birinden tavsan cikacak.
Biz 1 tane seçiyoruz.Geriye kaliyor 99 Şapka.Belki de seçtigimiz şapkanın içinden tavşan çikacak ama biz o olayi dusunmüyoruz.

Ve yanimiza o uyuz sunucu geliyor :)
Adam diyor ki bak gardaş sana bir kıyak yapcam uçacaksın :)
Diyor ki:
Bak sen bir kutu seçtin deil mi?O kutuyu şöyle bi zulaya kaldir.Geriye kalan 99 kutudan 98 ini de ben eledim.yani gardaş tavşan ya o kutuda ya da geride elendikten sonra kalan yani benim 99 kutudan 98 ini eleyip bir tanesini yanina getirdigim kutuda.Super bir tercih yapmissin :)

Simdi biraz duşunelim.Soruda bir daha secme hakkimiz yoksa hakketen kazanma sansimiz bariz %1 dir.Çunku sunucunun bizim sectigimiz zuladaki şapkayı eleme yetkisi yok.

Amma sunucu daha büyük bir kıyak yapip bize sona kalan iki Şapka birini bir kere ve son kez seçme hakkı verirse...Beyler kendimizi böyle BİLİM ADAMI havalarina kaptirmayip mantıklı ve dogru olanı soyleyelim.

Yaw 2 Şapka var.Tavşan Birinde. Bİz hala neyi tartışıyoruz.Tavşan çıkma olasılığı %50'dir.Sunucunun elediği 98 şapkanın içi boştu ve onlar artık yok.Sadece 2 şapka.
Bu ardarda olan olaylari biribirine bağlı olarak dusunmemiz imkansiz çünkğ zaten sunucu bize 2. bir hak verdi.VE şartlari yeniden kurdu.İlk yaptigimz 100 şapkanin birini secmenin hicbir mansı kalmad.Sunucu biz tavşanli 1 şapkayi seçmiş olsak da veya boş 99 şapkadan birini seçmiş olsak da bize sadece 2 şapkadan oluşan 2. bir seçme hakki verecekti.

Daha bu açıklamanın hangi yönune itiraz olacak merak ediyorum ama bence düşünen insanın bunu çok kolay anlayacağından eminim..

Ayrica bu işleme Matematik'inde karsı gelecegını zannetmiyorum

Bu açıklama uzerine bence daha bu topice kilit vurulsun :)
hhehehehe[signature][hline]Look at my cat, why can't I live like that, all of the animals except a few, do nothing else but eat and shit, yesterday was not the time, in my belt , in my mind, Im lazy.F*ck you.
Lagwagon-Lazy
Sosyal ağlarda paylaş

said:
BOccOB, 11 Haziran 2004 15:04 tarihinde demiş ki:
tabi canım ilk öğretimde olasılığın yanında calculus, quantum fiziği falan da veriyorlar. abaküs ve fasülye ile saymayı öğrendikten hemen sonra...

ilk öğretim 8. sınıf müfredatında Olasılık Hesabı var... yukarda yazılanlar da sadece ama sadece olasılık hesabı bilmekle anlaşılabilinecek şeyler...[signature][hline]"Mph Rmph !!"
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ranges, 11 Haziran 2004 23:12 tarihinde demiş ki:
ya bunu tartışmaya bile gerek yok direk seçmeleri bırakıyorum sunucu her halukarda 3kutudan boşu elicek yani ne olursa olsun 2 kutudan secim yapılcak biri boş biri dolu yane neymiş 1/2

ranges bu kadar cevabı okumadan düz ve yüzeysel bir mantıkla hala bunu atabiliyorsan git burdan... rica ediyorum... şu ana kadar atılmış 120 mesajı okusaydın eğer cevabın 1/2 olmadığını gayet görürdün ama artık diycek bişey bulamıyorum[signature][hline]"Mph Rmph !!"
Sosyal ağlarda paylaş

yıllar önce fizik ve kimya da mantık aramayı bırakmıştım ama matematik gibi bir olayda mantıksızlık çok garip etti beni :)[signature][hline]Benim Şirin Ezik Sitem
maykıl ceksını çok severim ama aslında metalciyim
balkondan bebek sallayanları da sevmem
Silthanas, 08 Haziran 2004 12:55 tarihinde demiş ki:
ben kiyamete sevi$erek girmek istiyorum, boyle her yer yanacak..

Sosyal ağlarda paylaş

said:
CEDAY, 10 Haziran 2004 15:13 tarihinde demiş ki:
batilc 6kursun alan iki tabanca var, tekinde 5 tekinde 1 kursun var. hangisiyle rus ruleti oynamayı tercih ederdin??

%50 şans ya dolu ya boş dimi??

deişir
eger 5 kursunluyla ben baslasam yaşama şans ım %16 ama eger kurtulursam karsımdaki instant kill
1lik le baslasam 84 yasarım karsımdaki 68 ve giderek böyle azalır yane tercih meselsi[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

bana cok sacma geldi
biz 3 ünden birini sectik 33 şansla tutcak ama bu sefer sunucu bi tane elemek yerine kıllıgına bi tane daha ekledi ozaman 4 secenek oluyo ve ilk sectigimiz 33 kalanlar 22 oluyo yani bu da cok sacma olamaz böyle bişey

ama 3 tane vardı 33 şans 4 e cıktı secenek ler 25 olur yani bu işte kasıcak ne var anlayamadım[signature][hline]

[Bu mesaj ranges tarafından 11 Haziran 2004 23:32 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

biz buna bayes istatistiğide diyoruz.. bayes istatistiği eldeki verilere göre olasılıkları hesaplamak mantığıyla çalışır.. mesela bir şehirde fil görme olaslığınız nedir diye sorsalar cevabınız "yüzde bir" olucaktır..
ama "şehirde sirk var. fil görme olaslığımız nedir?" diye sorsalar, verceğiniz cevap ve olasılk eldeki verilere göre değişmiş olur. bu koşullu olasılıktır yani anlıyacağınız.sözlerle söylersek, "1. perdede hediye olmadığını bildiğimiz zaman diğer iki perdeden birinde hediye olması olaslığı nedir" olaslığının değeridir çıkacak sonuç...

[Bu mesaj dreampowder tarafından 12 Haziran 2004 04:02 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
CorteZ, 10 Haziran 2004 03:58 tarihinde demiş ki:
Ya çok saçma zaten olayın cevabıda çok basit.

Kağıt üzerinde değişmeyen bir zamanda o 33/67 olayi gerçekleşir.

Ama 1 seçenek çıktığı anda istatistik olarak sen 3/1 olarak bakamassın olaya bakarsın tabi değişmeyen sabit zaman içinde ele alırsan olayı 3/1 dir ama o 1 çıktığı anda tekrar formule etmen gerekir çünkü veriler değişmiştir.

Kağıt üstünde 3/1 , zamanın aktığı düşünülürse 2/1.

En önemli nokta var olamayan veya değişen veriler varken eski veriler ile işlem yapmaya çalışmak.

2+2+2=6 ama ben 1 tane 2 yi çıkardım o zaman 2+2-2=2 böyle saçma birşey.

Abi iste ben bu bayes i 3. sayfada aciklamaya calistim ama arkadaslar 6 sayfa daha tartısmayı uygun gorduler :)
Sosyal ağlarda paylaş

said:
mrsandman, 11 Haziran 2004 21:38 tarihinde demiş ki:
Abi olayi cozdum ama sorunun bir kısmında yanlislik war...

Simdi 100 şapka war.Sadece birinden tavsan cikacak.
Biz 1 tane seçiyoruz.Geriye kaliyor 99 Şapka.Belki de seçtigimiz şapkanın içinden tavşan çikacak ama biz o olayi dusunmüyoruz.

Ve yanimiza o uyuz sunucu geliyor :)
Adam diyor ki bak gardaş sana bir kıyak yapcam uçacaksın :)
Diyor ki:
Bak sen bir kutu seçtin deil mi?O kutuyu şöyle bi zulaya kaldir.Geriye kalan 99 kutudan 98 ini de ben eledim.yani gardaş tavşan ya o kutuda ya da geride elendikten sonra kalan yani benim 99 kutudan 98 ini eleyip bir tanesini yanina getirdigim kutuda.Super bir tercih yapmissin :)

Simdi biraz duşunelim.Soruda bir daha secme hakkimiz yoksa hakketen kazanma sansimiz bariz %1 dir.Çunku sunucunun bizim sectigimiz zuladaki şapkayı eleme yetkisi yok.

Amma sunucu daha büyük bir kıyak yapip bize sona kalan iki Şapka birini bir kere ve son kez seçme hakkı verirse...Beyler kendimizi böyle BİLİM ADAMI havalarina kaptirmayip mantıklı ve dogru olanı soyleyelim.

Yaw 2 Şapka var.Tavşan Birinde. Bİz hala neyi tartışıyoruz.Tavşan çıkma olasılığı %50'dir.Sunucunun elediği 98 şapkanın içi boştu ve onlar artık yok.Sadece 2 şapka.
Bu ardarda olan olaylari biribirine bağlı olarak dusunmemiz imkansiz çünkğ zaten sunucu bize 2. bir hak verdi.VE şartlari yeniden kurdu.İlk yaptigimz 100 şapkanin birini secmenin hicbir mansı kalmad.Sunucu biz tavşanli 1 şapkayi seçmiş olsak da veya boş 99 şapkadan birini seçmiş olsak da bize sadece 2 şapkadan oluşan 2. bir seçme hakki verecekti.

Daha bu açıklamanın hangi yönune itiraz olacak merak ediyorum ama bence düşünen insanın bunu çok kolay anlayacağından eminim..

Ayrica bu işleme Matematik'inde karsı gelecegını zannetmiyorum

Bu açıklama uzerine bence daha bu topice kilit vurulsun :)
hhehehehe

su mesajinda ciddiysen sen dusunmuosun bence
cunku dusunen insanin bu kadar yazilan seyi okuduktan sora annamasi lazimdi olayi[signature][hline]My Command is Your Wish
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...